TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


A magyar nemzet fényes diadalára emlékezve

Startlap megosztás
2012-07-24 10:44:51
dr. Berta Tibor ezredes, általános helyök, Katolikus Tábori PüspökségMint már beszámoltunk róla 2012. július 22-én a Budai Várban megemlékezést tartottak az 1456. július 22-i nándorfehérvári diadal emlékére rendezett emléknapon. A Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, dr. Berta Tibor ezredes Úr mondott imát a hősökért. Helynök Úr imáját osztjuk most meg kedves Olvasóinkkal.

Örökkévalóságnak Ura, Történelem Istene!

Ünnepi órában hozzuk eléd hálás fohászainkat a magyar nemzet fényes diadalára emlékezve, amikor Nándorfehérvár váránál, „Európa lakatjánál” dicső eleink nagyszerű tetteit felidézzük, akik győzedelmeskedve megvédték hazánkat és megóvták Európát!

Köszönjük Urunk, hogy a nándorfehérvári diadal dicsőséget szerzett országunknak és népünknek. Emlékére ünnepli egyetemes Egyházad augusztus 6-án Szent Fiad Jézus Krisztus Színeváltozásának ünnepét, és ezen diadalmas esemény kapcsán szólalnak meg a harangok a keresztény világ templomaiban, hogy délidőben az angelusra hívó hangjuk a magyarok vitézségét és hitbeli hűségét hirdessék és a nappal közepén is tudassák: „Vivos voco, mortuos plango, fulgura frango."

Minden jó szándékú ember tudja: történelmi ünnepeinket mi teremtjük meg, mi hozzuk létre, a nemes múlt megbecsülésére, saját korunk okolására, az ifjúságnak és a jövendő nemzedékeknek pedig példát adva. Add meg Urunk, hogy legyen ez a nap minden jóakaratú ember ünnepe ebben a hazában!

Kérünk, Urunk, világosíts meg és segíts bennünket, hogy történelmi ünnepeink az emlékezés színterei mellett történelmi eseményeink újragondolásának, a rajtuk való gondolkodásnak tanulságokat felismerő napjai is legyenek. Igaz, ez sokszor fáradságos és terhes kötelezettség, hiszen már maga a gondolkodás szavunk is a gond szóból származtatható, vagyis terhes, megpróbáló feladat. De fontos a megértés és a tisztánlátás: Hunyadi János és Kapisztrán Szent János Nándorfehérvár kiemelkedő hősei, koruknak kimagasló egyéniségei tudtak lenni, egy olyan történelmi időben, amikor könnyebb volt felismerni a Sátánt, a Diabolos-t - a szétdobálót - és annak cselvetéseit, egyértelmű volt különbséget tenni jó és hitvány között, nem jelentett akkora nehézséget néven nevezni a rosszat és a kártékonyság cselekedeteit, a részvalóságokból pedig nem engedtek egyetemes igazságot kreálni.

Most a segítségedet és megvilágosító kegyelmedet kérjük Örökkévaló Urunk, hogy korunk szerteágazó világnézetei között, világképek és ideológiák zűrzavaros sokszínűségében föl tudjuk ismerni a jóságot, néven tudjuk nevezni az értéket, és ne féljünk kimondani, a tévedésnek nincsen joga, a részigazságból nem lehet átfogó, egyetemleges igazság. És add meg, hogy föl tudjuk ismerni a Gonoszt, aki most azzal bódít el bennünket, hogy elbújik, és úgy tesz, mintha nem is létezne.

Mindenható Istenünk! A történelem során mindig értésünkre adtad, hogy minden nemzedék életében kell lennie egy közös célnak, egy „szent akaratnak”, mely az embereket összefogja, amelyre illő öntudattal büszkék lehetünk, és az unokák is így mutathatják meg unokáiknak. A nándorfehérvári győzelem kivívása ezt az összetartozást és közös eszmét fel tudta mutatni. Kérünk Urunk, hogy ennek példájára szilárdítsd meg bennünk is hazánkat, országunkat és nemzetünket építő hitünket.

A hála és a kérés mindig a gyermek szava az imádságban, a dicsőítés és a bűnbánat imája pedig a felnőtt nemzedéké. Fogadd el ezeket most tőlünk, magyar tieidtől! Tegyél minket a Te mennyei országod építőivé itteni, földi országunkban! Vésd bele, sokszor megkeményített szívünkbe, hogy hazánk és szülőföldünk szeretete és megbecsülése nélkül semmit sem tudunk megtartani, még kevésbé építeni!

Kérünk Urunk, add, hogy legyen erőnk országunk alapjait megszilárdítani, a falak megtartó erejére vigyázni, a bensőnkhöz tartozó tereket otthonná szépíteni és add, hogy mindezt tegyük a Tőled kapott, őseinktől örökül hagyott, és általunk alakított szép mívességgel!

Magyarok Nagyasszonya legyél segítségünkre, Kapisztrán Szent János, könyörögj érettünk! Ámen.

A magyar nemzet fényes diadalára emlékezveTáborilelkész  -  Forrás: KTP


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei