TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Advent – Isten kegyelmi ajándékának felgerjesztése

Startlap megosztás
2011-11-30 11:52:30

GyertyaLekció: II. Timóteus 1: 1 – 15
Textus: „Emlékeztetlek téged, hogy gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát...(...) Mert ő szabadított meg minket... (...) A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által”.   2Timóteus 1: 6, 8, 9, 14

Kedves Testvérek!

Advent – az Úr érkezése, eljövetele. Várakozás az Úrral való találkozásra. Előkészület ideje. Hogyan? Mit kell csinálni? Pontosan azt a munkát kell elvégezni, mint amikor vendéget várunk:

Adventi koszorú1. Port törlünk – azokat a dolgokat is elmozdítjuk a helyükről, amikhez ritkán szoktunk nyúlni, de tudjuk, hogy por rakódott rá, és az egészségtelen és ronda – még ha nem is látja senki. Le kell porolni szokásainkat, gondolkozásunkat, hozzáállásunkat, életünk megszokott menetének szokásos dolgait, amik már fel sem tűnnek, amik mind rutin a számunkra. Oda kell tenni az ige és Krisztus fényébe: Uram, vajon ez a te dicsőségedet szolgálja? Jó ez így, jól van-e ez így életemben? Valaki azt mondta, hogy nagyon sokáig fel sem tűnt neki, hogy milyen rendetlenségben él kívül-belül, ameddig Jézus rá nem világított. Elfogadta őt – de mégsem zavarta, hogy mindig mindenhonnan elkésik, állandóan rohan. A naptárában és az íróasztalán is rettenetes a rendetlenség. Ő maga ápolt és gondozott – de lakásában minden össze-vissza van hajigálva. A kocsiját kívülről időnként lemosatta, hogy jól nézzen ki – de bent piszkos volt, mert rendszeresen a kocsijában evett. De erre azt mondta: ilyen vagyok. Ilyen vagyok – vagyis bűnös ember. De hát Jézus éppen ezért jött, hogy ne legyünk ilyenek. Hogy ami bűn, azt nevezzük néven, ne alkudjunk meg vele – és tegyük le Krisztus keresztjéhez. Mert akinek kívül rendetlenség az élete, annak belül is az – és az nem az Úrtól van. Másvalakinél ilyen volt a csúnya, ápolatlan beszéd. Csak amikor az ige rávilágított, akkor vette észre önmagát. Megint másnál a túlzott hiúság és sértődékenység. Nagyon könnyen megbántódott – mert túlságosan önmagával volt tele. Elfogadta Krisztust – de elmaradt az állandó megújulás, ezért észrevétlenül lerakódott a por. Ez pedig törvényszerű! Ezért alapos portörlést kell végezni – ha a mindenség Urának, a mi kegyelmes Megváltónknak az érkezésére készülünk. Úr Jézus, segíts, mert magamtól nem látom. Add a te igédet – hogy észrevehessem önmagam! Állíts be a te fényedbe, nyúlj be a rejtett szegletekbe – és végezd el a portörlést. Mert ezt is az Úr végzi el – de nem nélküled! Te is kellesz hozzá: a te akaratod, kinyitott szíved, odaszánásod, időd,imádságod. Vagy jó így, porosan? Ne legyen jó! Tudom, működik így is. Sokakhoz képest akár jobb keresztyén is lehetsz – de hogy mekkora a por, az csak akkor derül ki, amikor az Úr Jézus végighúzza az úját életeden!

2. Kiporszívózunk – a port már letöröltük, de a kosz még ott van a lakásban. A por már nem a lámpaburán van, hanem száll a levegőben, aztán (egy része visszaszáll a lámpaburára – mert ilyenek berögzött bűneink) a többi meg leszáll a padlóra. Ki kell tisztítani, el kell tüntetni! Ki kell porszívózni!Ehhez kell Krisztus teste és vére – a bűnbocsánat ajándéka. Ezt jelképezi az úrvacsora. Jézus,köszönöm, hogy rámutatsz bűneimre, felszínre hozod azokat, letörölgetsz – de kérlek, tisztítsz meg, tisztítsd ki azokat a szívemből, életemből! „Tiszta szívet teremts bennem, Istenem, és az erős lelket újítsd meg bennem!” (Zsolt. 51: 12)  Csak te tudsz kiporszívózni, eltűntetni a mocskot, tisztára mosni! Bocsásd meg, töröld el vétkeimet! Ami egyszer a porzsákban van, az nem megy vissza a padlóra – ellenben a por újratermelődik. Rendszeresen porszívózni kell.

Nálunk a gyerekek közt versengés van, hogy a szokásos szombati takarításban ki töröl port, és ki porszívózik. Abban van versengés, hogy mindenki inkább port töröl, mint porszívózik. A porszívózás sokkal megerőltetőbb munka. Pedig minden héten el kell végezni – különösen akkor, ha vendéget várunk! Ha a portörlés marad el, az nem olyan látványos, mint a porszívózás. Az már egy hét után meglátszik – a portörlés viszont akár hetekig is elmaradhat. Hiszen aki állandóan ott áll Krisztus bűnbocsátó keresztje előtt, annak életét átvilágítja a Szentlélek, annak a por sem maradhat ott – minden részletet ő hoz napvilágra. De mi jobban szeretjük a bűnöket elemezgetni, boncolgatni, hibásokat keresni, hogy a felelősséget minél inkább eltereljük, elhárítsuk magunkról – mint sírva odaborulni elé. Néha még élvezzük is portörlést: jól esik, kielégít – de a töredelmes szív elmarad.

„Ha imádkoznak, keresik az én orcámat, és megtérnek gonosz utjaikról, én is meghallgatom a mennyből, megbocsátom vétküket, és meggyógyítom országukat. Szemem már nyitva van, és fülemmel figyelek az imádságra ezen a helyen”. (2Krónika 7:15) Alig várja az Isten, hogy letedd elé! Kegyelmezni akar! Megújítani. Nem csak a lakást – hanem belül a szívet is tisztára mosni!

Timóteus3. Rendet rakunk – mindent a helyére. Ami össze-vissza volt, szép sorban a helyére kerül. Timóteusnak is meg kellett ezt tennie. „Ne szégyelld” – a Krisztusról szóló bizonyságtételt, se Pált, az Isten foglyát.Kerüljenek a dolgok a helyükre az életedben. Ez is adventi feladat! Mert az, aki letörölget, aki kiporszívózik – az elvégzi ezt is. Megint csak nem nélkülünk. Timóteusnak és nekünk szól az ige, hogy meghalljuk, és megcselekedjük – a Szentlélek által az ige útmutatása által. Uram, nézd, én sokszor nem állok ki az igazság mellett, sokszor nem az evangéliumot képviselem – de könyörülj rajtam. Lám, még az elhívott Timóteust is megfeddi Pál!

A gyerekek szobájában van egy Garfield poszter. Hatalmas kupacokban van össze-vissza minden. Garfield a feje fölött eldob valamit valamelyik kupacba – és van a képre ráírva: Ahova dobtam, ott a helye.Sok ember él így – minden úgy van jól, össze-visszaságban, ahogyan van. Az ember néha még azt is elhiteti magával, hogy így jobb, így szabadabb – pedig nem, pont ellenkezőleg. Az ember akkor szabad, ha Isten által megszabott rendben van, folyik az élete!

Így fejezi be az apostol: „A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által”.  Őrizd meg – azaz éld meg és add tovább.

4. Megterítünk – a szép tiszta, rendes szobában, az asztalon, amin már nincs semmi lom. Az asztalra szép terítőt teszünk, tányérokat, evőeszközöket – és minden kész, a tiszta lakásban, a megterített asztallal várjuk a vendéget. Ilyen minden otthonban a karácsonyi ünnepi ebéd, vacsora. Ez az, amikor tisztaság és rend van az életünkben, és minden kész arra, hogy Jézussal legyünk – tápláljon az ő igéjével, jelenlétével, sákramentumával. Ez az, amikor behívjuk az életünkben, adventunkba, karácsonyunkba. Behívjuk?

Advent az Isten kegyelmi ajándékainak felgerjesztése – a legfőbb ajándéka pedig a mi Urunk, Jézus Krisztus! Minden más sokféle és gazdag ajándék Őbelőle következik! Ezeket pedig mind csak ezen az úton kaphatom meg: portörlés, porszívózás, rendrakás, terítés! Ha pedig ezek mind jelen vannak, és Isten kegyelmi ajándéka felgerjesztődik bennem – akkor az elsősorban azért történik, hogy továbbadjam. Azért, hogy ez az állapot, hogy megajándékozott lehetek – túlmutasson rajtam. „Gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát” – vagyis az Úr Jézussal való élő, személyes, dinamikus kapcsolatot, és az abból következő, neki szentelt életet. „Ki milyen lelki ajándékot kapott, úgy szolgáljatok azzal egymásnak, mint Isten sokféle kegyelmének jó sáfárai: ha valaki prédikál, úgy mondja szavait, mint Isten igéit, ha valaki szolgál, úgy szolgáljon, mint aki azt az Istentől kapott erővel végzi, hogy mindenkor az Isten dicsőíttessék Jézus Krisztus által, akié a dicsőség és a hatalom örökkön-örökké”. (1Péter 4:10–11)

Adventi koszorúKérlek tehát, advent első vasárnapján, karácsonyra, Megváltó Urunk érkezésére és az Úr asztalához készülve – ezeket vizsgáld meg magadban, életedben: 1. Van-e benne(d) portörlés? Elvégezheti-e a munkát az ige, mert odaállsz a fényébe – nem másokat kritizálva, hanem önmagadat nagyító alá véve? 2. Megtörténik-e ott bent a porszívózás, bűntelenítés? 3. Ezekkel összefüggésben helyükre kerülnek-e a dolgaid? 4. Megterített asztallal, nyitott szívvel várjuk-e Jézust otthonainkba, életünkbe?

A Szentlélek Isten vizsgálja meg szíveinket, és végezze el, hogy valódi adventünk lehessen: Isten kegyelmi ajándékának, az Úr Jézus Krisztusnak felgerjesztése! Ámen.Szerző: Szigeti Miklós református lelkész  -  Táborilelkész


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei