TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Erőt ad minden helyzetben!

Startlap megosztás
2012-04-09 09:31:53
Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkészA húsvéti történet egyik fontos mondata így hangzik: „…ne féljetek!” (Mt 28, 5-6) Mit jelent ez egy Koszovót és Afganisztánt megjárt katona számára? Erről beszélt Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész.

Tapasztalatból mondom, hogy még az ilyen helyzetekben is erőt tud adni Isten vigasztaló Igéje. Sőt, talán csak ez tud erőt adni. Teljesen más az, amikor az ember nem a megszerzett értékeit, materiális javait vagy a tárgyait félti, hanem életét, az egzisztenciális létét. Amikor azt érzi, hogy az élet egy olyan területére keveredett, ahol veszélyben van. Ezt emberileg nem lehet feloldani. Nincs olyan manőver, vagy taktika, ami jó megoldás lehetne. A pszichológia azt tanítja, hogy az emberben a szorongás enyhítésére, a konfliktusok kontrollálására nem tudatos pszichés folyamatokkal, úgynevezett énvédő-mechanizmusokkal reagál. A keresztyén ember számára ilyen - tudatos - énvédő mechanizmus az Isten felé fordulás, az Ő Igéjébe való kapaszkodás. Mindannyian Isten kezében vagyunk, és ha neki célja van az én életemmel, akkor meg fog tartani, akkor ezren is törhetnek az életemre, az Úr akkor is megtart. Ha pedig az Istennek az volt a terve, hogy itt érjen véget az én földi létem, akkor pedig ezt kell elfogadnom. Ez egy nagyon kemény dolog, de ez egy háborúban felmerül az emberben. Speciális élethelyzetben sokkal mélyebben gondolkodok ezeken a kérdéseken. Ez nekem kint egy óriási támasz volt.

Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész

…ne féljetek! - ez a húsvét evangéliuma. Az eredeti szövegben ez így hangzik, mé fobeiszte, és ebből a görög igéből származik a fóbia szavunk, s ami viszolygást, ösztönös félelmet jelent bizonyos tárgyaktól és élethelyzetektől. És ha csak ilyen fogalmakat említek most 2012-ben, hogy pánikbetegség, szociális fóbiák, Y generáció, akkor hatalmas kiáltás ez: Ne legyenek fóbiáitok a jelenben! Hatalmas kiáltás, hatalmas evangélium! Ne féljetek ösztönszerűen az élettől, házasságtól, a gyermekvállalástól, a munkahelyektől, a bérektől, ettől az országtól, a mindennapoktól, az elmúlástól. Emeljétek a lefelé tekintő szemeteket a horizontra, és ott meglátjátok azt, Aki még egy hatalmas viharban is így bíztat benneteket: Én vagyok, ne féljetek! És ez tényleg egy hatalmas örömhír most, 2012-ben a gyülekezeteinkben, a templomainkban, amikor - ha őszintén magunkba tekintünk - azt mondhatjuk, hogy minden nehézség ellenére is, még mindig nagyon sok mindenünk van, aminek örülni lehet. Afganisztán után sok mindent átértékel az ember magában életről, valódi értékekről, javakról, lehetőségekről. Talán ismét elérkezett ez az ország, az egyház, a gyülekezeteink, a családjaink, az emberek abba a korszakba, amikor a materiális értékeken túl örülni tudunk az életnek, egymásnak, annak, hogy együtt lehet a család. Ezeket nem lehet anyagi eszközökkel kifejezni, ennek az érzését együtt kell átélni. Ezen a húsvéton ismét együtt, az egész család „felmehet Jeruzsálembe”, a templomba, megállhat az Isten előtt, és figyelhet az Ő Igéjére, és megélheti a hétköznapok félelme, az elmúlás félelme, az egzisztenciális félelem nélkül az Istennel és emberrel való közösségnek, szeretetnek az élményét. Ez a húsvét evangéliuma!Táborilelkész  -  Forrás: Tiszáninneni Református Egyházkerület


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei