TÁBORILELKÉSZ

TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


A hejcei tragédiára emlékeztek Koszovóban

2006 január 19-én egy repülőgép csapódott a magyarországi Hejce település mellett található Borsó hegybe. Az AN-26-os repülő szlovák katonákat szállított, akik koszovói missziójukról tértek volna haza. A szerencsétlenségben negyvenkét békefenntartó veszítette életét, rájuk emlékeztek a KFOR katonái Pristinában és a szlovák kontingens korábbi települési helyén Sajkovacban. A megemlékezésen Sajtos Szilárd százados református tábori lelkész szlovák, magyar és angol nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, majd Isten Igéjével kérte a vigasztalást az emlékezőkre és gyászoló családokra.
Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban

Koszovóban, a Slim Lines tábor kápolnájában is megemlékeztek a 72 ével ezelőtti doni katasztrófáról, a magyar hadsereg újkori Mohácsáról. A korabeli filmhíradó, képek vetítése mellett Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész elevenítette fel az 1943-as eseményeket.


Karácsonykor Koszovóban

A misszióban szolgáló katonák számára a műveleti terülten elvégzendő folyamatos feladatok mellett talán az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az ünnepeket is a családtól, az otthontól távol kell eltölteniük. A katonákat érő lélektani hatásokról, a missziós ünneplés sajátosságairól beszélgettek Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkésszel, aki jelenleg a magyar KFOR kontingens tagjaként a Koszovóban szolgáló katonák lelkigondozásáért felel.
Áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket kívánunk!

Minden kedves Olvasónknak kegyelmekben gazdag, áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánunk!

"Táborilelkész" szerkesztősége

Meggyújtották a reménység gyertyáját

A Tábori Protestáns Lelkészi Szolgálat meggyújtotta az adventi koszorú második gyertyáját Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében december 5-én, pénteken.
Közös adventi koncert katonáknak és civileknek

Az idei esztendőben is a szeretet és az együvé tartozás jegyében rendezték meg a Székesfehérvár Helyőrség Zenekar hagyományos adventi hangversenyét a fehérvári Szent István Bazilikában november 28-án, pénteken.
Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban

A korábbi segítség után - az MH KFOR Kontingens közreműködésével - ismét nehéz sorsú, mozgáskorlátozott koszovóiakhoz jutott el a Magyar Református Szeretetszolgálat felajánlása.

„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Katonai Tagozat kitüntetést vehette át augusztus 20-a alkalmából Jákob János dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén, a Stefánia Palotában. A HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökségének püspöke e magas állami kitüntetést felelős vezetői beosztásában a lelkigondozás terén elért eredményei, valamint az egyházak és a Magyar Honvédség között létrejött együttműködés kialakulása során végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként kapta.
A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben

"A Nagy Háború és emlékezete" címmel rendeznek Debrecenben, a Déri Múzeumban kétnapos konferenciát az első világháború 100. évfordulója alkalmából. A tanácskozást közösen szervezi Debrecen városa, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Déri Múzeum, a Magyar Honvédség, 5. Bocskai István Lövészdandár és a Doktoranduszok Országos Szövetsége.
Koszovói családokon segítettek

Több, mint ötven nehéz sorsú koszovói családhoz jutott el a Magyar Református Szeretetszolgálat adománya, amit Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész vezetésével segítettek kiosztani a helyi közigazgatás szakembereivel együtt magyar katonák Podujevóban.

A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban

Augusztus 23-án volt négy éve annak, hogy Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik váltásának hazainduló konvoját végzetes támadás érte. A támadás során életét vesztette Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy, valamint súlyosan megsérült Kolozsvári György posztumusz hadnagy, aki Magyarországra szállítását követően halt bele sérüléseibe.
Ünnep Koszovóban

Fábián László alezredes, a tizedik váltás parancsnoka a napokban ünnepélyes keretek között átadta a magyar KFOR-kontingens parancsnokságát Preininger Győző alezredes részére, ezzel a tizedik váltás befejezte, a tizenegyedik váltás pedig megkezdte féléves koszovói szolgálatát.
Református kitüntetettek

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át Madarász Imréné, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a Budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium korábbi igazgatója, valamint Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, az egyház Diakóniai Osztályának igazgatója.
Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba

A NATO felkérésére növeljük jelenlétünket a Balkánon. A mostani váltással egy plusz századot helyez ki Magyarország a térségbe, ezzel is jelezve, hogy mennyire fontos nekünk a közvetlen környezetünk és ezzel együtt hazánk biztonsága, békéje, nyugalma – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy Tatán július 31-én, csütörtökön.
Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt

Idén is közös zarándoklaton gyűltek össze a tűzoltó, a hagyományőrző, valamint a rendvédelmi és fegyveres szervek képviselői Horvátzsidányban, a Peruska Mária-zarándokhelyen, a hivatások és mesterségek védőszentjeinek emlékparkjában július 6-án, vasárnap. Az ünnepi szentmisén közreműködtek a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is.
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája

Az I. világháború kitörése centenáriumának apropóján „Egyházak a háborúk viharaiban” címmel tartott vándorgyűlést és tudományos konferenciát a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete és az Egyházi Múzeumok Egyesülete Egerben 2014. július 2-4 között. A Tábori Lelkészi Szolgálatot Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész képviselte előadásával.
Egy emlékkereszt újraszentelése

Megújult a II. világháború hőseinek állított emlékkereszt Székesfehérvár Öreghegy városrészében. Az emlékmű újraszentelésén Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett.
Hősök Napja Kismányokon

Idén a kismányoki polgármester Simon László (nyá. rendőr alezredes) meghívására Kismányokon adott díszőrséget a Nemzetőrség Bonyhádi Alegysége. Kismányok kb. 350 fős lakosú falu, mégis több intézménye működőképes, a faluban fiatalok élnek, a templom megtelik. A polgármester évek óta szívén viseli a falu középpontjában lévő I. és II. világháborús emlékművet, illetve a Hősök Napját. Az ünnepség során elmondta: "A háborúnak akkor van vége, amikor méltó módon emléket állítanak azoknak, akik abban hősökké váltak."
Anyaotthon felépítését tervezi a Bethesda Kórház Alapítvány

Dr. Velkey György a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója beszél a Kórház és az alapítványa által kitűzött 2014-es célról, az anyaotthon felépítéséről.
Szeretethíd – hadisír-gondozás – Debrecen, 2014

Ismét megrendezik a Szeretethíd - Kárpát-medencei Református Önkéntes Napokat a Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében. A Szeretethíd célja, hogy közösen, önkéntesen tegyünk egymásért, a helyi és gyülekezeti közösségeinkért, értékeinkért, valamint a teremtett világért.
Befejeződött a „Lelkigondozás katasztrófahelyzetben” című kurzus

Befejeződött Berekfürdőn a Magyar Református Szeretetszolgálat által szervezett 60 órás katasztrófa-lelkigondozói kurzus. A Dr. Hézser Gábor, Dr. Bodó Sára, Dr. Csoma Judit és Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész által vezetett elméleti-gyakorlati ökumenikus képzésre huszonhárom fő jelentkezett, határon innen és túlról, református és testvéregyházakból, gyülekezeti és katonai lelkipásztorok, intézetvezetők és klinikai szakpszichológus.
„Istennel Istenért, emberekkel az emberért!” – Interjú Bíró László katolikus tábori püspökkel

Amint már beszámoltunk róla kedves Olvasóinknak, Bíró László katolikus tábori püspököt köszöntötték Kecskeméten a Nagytemplomban pappá szentelésének negyvenedik, püspökké szentelésének huszadik évfordulóján. A szentmise után püspök atya nyilatkozott a „Táborilelkész” szerkesztőségének.
Kecskeméten köszöntötték Bíró László katolikus tábori püspököt

2014. május 3-án Kecskeméten a Nagytemplomban gyűltek össze a pécsi, szekszárdi, kecskeméti és az ország több részéből érkezett paptestvérek, hívek, barátok, ismerősök, hogy köszöntsék Bíró László katolikus tábori püspököt. Pappá szentelésének 40., püspökké szentelésének 20. évfordulóján.
Ünnepi szentmise Kecskeméten

Húsz esztendeje, 1994. május 21-én Kecskeméten a Nagytemplomban ünnepi szentmise keretében püspökké szentelték Bíró Lászlót, majd iktatták be a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye segédpüspökévé. 2009-től a Katolikus Tábori Püspökség élére nevezte ki XVI. Benedek pápa. A húsz évvel ezelőtti szentelés alkalmából 2014. május 3-án, 10 órakor a kecskeméti Nagytemplomban Bíró László katolikus tábori püspök szentmisét mutat be, amelyre szeretettel várnak mindenkit.
"Hány perc az ünnep…" - Húsvét Bosznia-Hercegovinában

Az MH EUFOR Kontingens 14. váltásában műveleti területen, a családtól távol ünnepeltük meg az idei Húsvétot. Ezen az ünnepen Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezik a kereszténység – így tettük ezt mi is a szarajevói Butmir Táborban.
Húsvéti zenés áhítat Tatán

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál idén is megrendezték a már hagyományosnak tekinthető húsvéti zenés áhítatot Horváth József őrnagy, az alakulat katolikus tábori lelkésze vezetésével.
Katonazene töltötte be a Csonkatemplomot Virágvasárnap

A délutáni napsütéses időben csaknem háromszázan voltak kíváncsiak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekarának Passiójára virágvasárnap a református Csonkatemplomban. A katonazenészek immár hagyományosan, negyedik alkalommal, de a Kistemplomban először mutatták be komoly zenei műveken keresztül Krisztus keresztútját. A kálvinista Róma Csonkatemploma virágvasárnap megtelt zenével és a Biblia üzenetével, amely egymástól elválaszthatatlan.
Tavaszi hadisír-gondozás a debreceni refisekkel

Ismét hadisír-gondozást hirdetett a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete a debreceni Hősök Temetőjében.
Passió a debreceni református Kistemplomban

A Passió sajtó-nyilvános zenekari főpróbáját tartotta csütörtökön az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekara a református Kistemplomban. A zenekar negyedik alkalommal, de a Csonkatemplomban először mutatja be Krisztus keresztútját komolyzenei műveken keresztül április 13-án, Virágvasárnap
Emléktábla a hős tanároknak és diákoknak

Az iskola első világháborúban hősi halált halt tanáraira és diákjaira emlékeztek a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium közös megemlékezésén Székesfehérváron, március 26-án, szerdán.
 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei