TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012 - 1. rész

Startlap megosztás
2012-05-30 11:40:50
54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 201234 ország katonái találkoztak ebben az évben a Lourdes-i Kegyhelyen, hogy a idei 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat programjain együtt köszöntsék Máriát a „Béke Királynéját”. Mintegy 11500 katona volt jelen a zarándoklaton: legtöbben a „házigazda” franciák voltak (3843), de szép számmal jöttek el az olasz (2687) katonák valamint a horvát haderő katonái is (1020). A Magyar Honvédség 98 fővel képviseltette magát Lourdes-ban. A magyar zarándokcsoport Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész, püspöki titkár vezetésével május 9-én indult el két autóbusszal, hogy két nap alatt érkezzen meg a mintegy 2000 km-re levő Lourdes-ba. (Útközben az olaszországi Novara mellett egy katonai bázison volt a szállás.)
Május 11-én a zarándokcsoport kora délelőtt a Jelenések Barlangja mellett (Massabielle-i barlang) gyújtott meg, egy nagyméretű, Magyarországról vitt gyertyát a Magyar Honvédség hősi halott katonáiért. A megemlékezésen a tábori püspökség általános helynöke köszöntötte a zarándokcsoportot, majd a békeműveletekben elhunyt katonákról emlékezett meg: „Minden évben azért gyújtunk itt gyertyát, hogy a Jézus Krisztusnak, a Világ Világosságának irgalmába és kegyelmébe ajánljuk hősi halott bajtársainkat. Ebben az évben a Béke Királynéjának égi közbenjárását kérjük halott katonáinkra, de kérjük oltalmazó segítségét is békefenntartó bajtársainkért, akik a világ számos pontján ezekben a napokban is szolgálatot látnak el, hogy óvják és védelmezzék megannyi nép és nemzet békéjét.” A gyertya meggyújtása és elhelyezése közben a zarándokcsoport a Miatyánkot és az Üdvözlégy Mária imádságot mondta el.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

A megemlékezés után ezen a napon nyílt lehetősége a zarándokoknak, hogy ismerkedjenek a kegyhellyel és várossal. A Jelenések Barlangjától elindulva fel lehetett keresni a Rózsafüzér- és Szeplőtelen Fogantatás Bazilikát, majd a Rózsafüzér téren végig haladva meglátogatni a Szent Bernadett Múzeumot a X. Szent Piusz földalatti Bazilika mellett. A szentélyeket elhagyva a város is különböző látnivalókat kínál: Bernadett szülőháza, a Lourdes-i vár, a plébániatemplom, a Kis-Lourdes (a jelenések idejét felelevenítő makett város) a Gave folyó mellett.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

A nap folyamán sorra érkeztek a különböző nemzetek katonái autóbusszal, vonattal, repülővel, így kora délutánra megteltek Lourdes utcái a 34 országból megérkezett katonákkal, akik a szállodákban, a város „fölött” elhelyezkedő katonai táborban, valamint a különböző zarándokszállásokon nyertek elhelyezést. Koradélután érkezett meg a Magyar Honvédség  AN-26-os repülőgépe a Tarbes-Lourdes-i repülőtérre, amellyel a Honvédelmi Minisztériumot és a Magyar Honvédséget képviselő delegáció érkezett ki: Frigyer László vezérőrnagy, a HM Honvédvezérkar Logisztikai Csoportfőnöke, Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopterbáuis parancsnoka és Bíró László püspök, katonai ordinárius. Ezen a repülőn utazott ki az MH Támogató Dandár háromfős csoportja: Volent Csaba főtörzsőrmester, Erdei Attila őrmester, Fekete Tibor őrmester, akik a nemzetzászlót vitték és kísérték a zarándoklat különböző programjain, valamint Mitykó Mihály főtörzsőrmester vezetésével az MH Ludovika Zászlóalj 14 honvéd tisztjelölt hallgatója.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

A zarándoklat első napján este kilenc órakor kezdődött el a nemzetközi megnyitó ünnepség, mely a X. Szent Piusz fölalatti Bazilikában. ( A bazilika 12 000m²-en terül el. Területe egy 201 m x 81 m ovális. 1958. március 25-én, a Jelenések 100. évfordulóján lett felszentelve a későbbi XXIII. János Pápa által. Befogadóképessége 25 000 fő. 39 különböző szenteket és üdvözülteket ábrázoló mennyezet, valamint 52 üvegmozaik díszíti. Az épületet a magyar származású Vágó Péter /1910-2002/ építész - Pier Luigi Nervi és Eugéne Freyssinet világhírű szerkezettervező mérnökök közreműködésével - tervezte.)

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

A zarándokcsoportok a bazilikában várták 34 ország delegációit, akik a nemzetzászlókat követve érkeztek a templom főoltárához. Itt minden küldöttség megállt néhány pillanatra, hogy a központi helyen elhelyezett Mária szoborhoz egy-egy szál virágot helyezzenek el. A magyar küldöttség köszöntő virágait Timár Adrien és Juhász Márta honvéd tisztjelölt hallgatók tették a Máriának a Béke Királynőjének szobrához. A delegációkat Luc Ravel francia tábori püspök köszöntötte, aki az adott ország tábori püspökét, így Bíró László püspököt is fölkísérte a bazilika központi oltárához, míg a tábornokokat a számukra kijelölt helyre vezették. Több ország küldöttsége saját katonazenekarral vonult be a bazilikába, így többek között Nagy-Britannia, Horvátország, Írország, Ausztria, Németország, Hollandia, Franciaország nemzet zászlói hazai dallamokra érkeztek be, míg a többiek bevonulását a Luxemburgi Hadsereg zenekara kísérte.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

A delegációk bevonulása után ünnepélyes keretek között felolvasták XVI. Benedek pápa üzenetét, melyet az 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklatra küldött (az üzenet a cikk után található). Majd Luc Ravel francia tábori püspök mondott köszöntő beszédet, melynek alapgondolata Jézus szeretet parancsa, melyet az utolsó vacsorán mondott tanítványainak: „Szeressétek egymást, ahogy én szerettelek benneteket.” A beszéd után a Luxemburgi Katonazenekar által kísérve a zarándokok együtt énekelték el latin nyelven az Üdvözlégy Máriát.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

XVI. Benedek pápa áldása az 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton résztvevők számára

A Szentatya megbízta a Bíboros Államtitkárt, hogy nevében a következő üzenetet adja át az 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat résztvevőinek:

Őszentsége, XVI. Benedek pápa szeretné kifejezni egységét azoknak a zarándokok az imájával, akik Lourdes-ban gyűltek össze az 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat alkalmából. Mindenkinek azt kívánja, hogy találja meg Máriában, aki szelíd mosolyát mutatta meg a jelenésekkor, a remény forrását és a szeretetet Istenben. Mindenkinek küldi örömét Marc Ouellet bíboros által, aki e zarándoklatot vezeti.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

Kedves katonai zarándokok, akik több kontinensről összegyűltetek Lourdes-ban a Massabielle-i Barlangnál.

Az 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat jelmondata arra hív, hogy Szűz Máriát így szólítsuk meg: „Üdvözlégy Mária, Béke Királynéja”. Arra a helyre jöttetek, ahol Mária, a Szeplőtlen Fogantatás megjelent; kérjétek őt, hogy tanítson benneteket az ima szavaira. Bernadett a „Szép Hölgy” jelenlétében a rózsafüzért imádkozta, ezt a csodálatosan egyszerű, ugyanakkor rendkívül mély értelmű imádságot. Arra hívok mindenkit, hogy elmélkedjen a rózsafüzérről, akár egyedül van, akár nagyobb közösségben vagy a családban. A rózsafüzér imádkozása mindig ideális pillanat lehet a családok egyesítéséhez, mikor egyes tagjai külföldi misszióban, békeműveletekben távol vannak. Legyetek képesek időt találni arra, hogy elmélyedjetek ebben az imában. Mária, a Béke Királynéja tudni fogja, hogyan vezessen el a Béke Fejedelméhez, segíteni és támogatni fog benneteket a hozzá vezető úton. Ő tudja igazán, miként irányítsa szíveteket az Isten akarata felé és segíteni fog a vele való kiengesztelődében. Ugyanakkor megerősíti törekvéseiteket egy erős és tartós béke építésére.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

A Lourdes-i Boldogasszony oltalmába és Szent Bernadett közbenjárásába ajánlva minden zarándokot és családjukat, különösen is a sérülteket és a betegeket, a Seregek Boldogasszonyának Ápolóit (HNDA), a háborúk áldozatai miatt gyászoló családokat, valamint az ezekben a napokban megkeresztelteket és megbérmáltakat, a Szentatya teljes szívéből adja mindnyájatokra szeretetteljes Apostoli Áldását.

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

Az 54. Nemzetközi Katonai zarándoklaton részt vett országok:

Németország

819

Ausztria

417

Belgium

137

Benin

5

Bosznia-Hercegovina

42

Burkina Faso

1

Kanada

62

Kongó

65

Korea

21

Elefántcsontpart

58

Horvátország

1020

Spanyolország

278

Egyesült Államok

220

Franciaország

3843

Nagy-Britannia

255

Magyarország

98

Írország

250

Olaszország

2687

Lettország

2

Litvánia

41

Luxemburg

64

Madagaszkár

40

Monaco

29

Hollandia

170

Lengyelország

244

Portugália

120

Cseh Köztársaság

112

Szentszék

20

Szlovákia

176

Szlovénia

22

Svájc

120

Ukrajna

70


54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012Táborilelkész  -  Forrás: KTP


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei