TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


A magyar honvédelem napjára emlékeztek a Budai Várban

Startlap megosztás
2013-05-21 18:54:06
A magyar honvédelem napjára emlékeztek a Budai VárbanNekünk, kései utódoknak méltónak kell lennünk mindarra, amit az előttünk járók oly elkötelezetten és oly bátran, s ha kellett mindhalálig szolgáltak – hangsúlyozta Hende Csaba május 21-én, Budapesten. A honvédelmi miniszter a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett megemlékezésen vett részt a budai Várban.

A magyar honvédelem napjára emlékeztek a Budai Várban„A Magyar Honvédség – amely örököse a legelső honvédseregnek – kész a nemzet és a szabadság védelmére. Kész a nap minden órájában, készen áll itthon és a világ bármely pontján, ahová a nemzeti érdek védelme szólítja. Kérek ezért minden magyar embert, szeresse honvédeinket. Közös szabadságunk őrei ők”- fogalmazott Hende Csaba.

A honvédelem napján nemzeti emlékhellyé avatták a budai Várnegyedet, az ezt jelképező oszlopot a Szentháromság téren Hende Csaba, illetve Nagy Gábor Tamás, Budavár polgármestere leplezte le. A honvédelmi miniszter beszédében hangsúlyozta, hogy magyar katonák nem csak voltak, hanem vannak és lesznek is, mindig a haza szolgálatában.

A résztvevők ezt követően elhelyezték az emlékezés koszorúit a Dísz téren található Honvédemlékműnél, valamint a Fehérvári rondellánál, Görgei Artúr lovasszobránál. Az Esztergomi rondellánál ünnepélyes zászlófelvonással ért véget a megemlékezés.

A budai Vár visszaszerzésére indított sikeres rohamot Görgei Artúr tábornok vezette 164 esztendővel ezelőtt, 1849. május 21-én. A merész és bátor támadás során 370 honvéd esett el, és 670-en sebesültek meg.

A Dísz téren levő Honvédemlékműnél a Bíró László katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök és Köves Slomó tábori főrabbi mondott imádságot.

A magyar honvédelem napjára emlékeztek a Budai Várban

Bíró László tábori püspök imája:

Örökkévaló Isten, Történelem Ura!

Az emberiség évezredekre visszanyúló élete megannyi hőslelkű személyiséget, kiváló, erényekben gazdag férfit és nőt, számtalan értéket felmutató, a következő nemzedék számára példát adó életet tár elénk, a Te jó voltod akaratából, gondviselésed által.

Urunk, Istenünk!

Büszkén és igaz hittel akarunk ezen emlékmű előtt megállni, mert ebbe az alkotásba akarták belevésni eleink a meg nem őrzött nevek által az igazak harcának, a nemzet diadalának jövőt formáló szilárd elhatározását. Emlékezünk hőseinkre, akiknek nemes célja a Haza függetlenségének kivívása volt, kiknek harca az igazak küzdelme volt.

Emlékezünk – emlékezzünk a Hős Férfiakra, akikben megvolt a bölcsesség, hogy felismerjék népünk történelmi hivatását, megvolt a hősiesség, hogy leküzdjék az útjukba tornyosuló akadályokat, s megvolt végül a vonzó és sugalló erő, mely a laza embertömegeket egységes nemzetbe volt képes forrasztani. Mert a népek Istene a nagy férfiak szívében lakik és az ő tetteik által szól az emberiséghez.

Seregek Szent Istene!

Fogadd be Őket az örök békesség honába, hogy a nagy és szent katonahősök társaságában, Szent Istvánnal minden magyar katona patrónusával, Szent László lovagkirállyal, Szent Imrével a fiatalok, kadétok védőszentjével, együtt dicsőíthessenek téged, a Béke Istenét. Bocsásd meg bűneiket, amelyekkel megbántottak, töröld e vétkeiket, ha az utolsó pillanatban ki is aludt volna szívükben a hitnek, a reménynek a fénye, ne ród fel nekik.

Bennünket pedig segíts hathatós kegyelmeddel, hogy elérjük azt a jót, amely szívünk vágya, önmagunk és a népek családjának szebb jövője: az áldott béke.

Ámen.Táborilelkész  -  Forrás: KTP - Fotó: honvedelem.hu


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei