TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Adventi hangverseny és KatonaART kiállítás Debrecenben

Startlap megosztás
2013-12-05 17:32:38
Adventi hangverseny és KatonaART kiállítás DebrecenbenAz adventi időszakban évről-évre egyre népesebb közönséget vonzanak a debreceni Helyőrségi Zenekar művészei, akik idén jubileumi, tízedik adventi hangversenyükre készülnek december 8-án a Kölcsey Központban. Takács Attila dandárparancsnok szerint a hagyományos szórakoztató kulturális rendezvény a honvédség, a város, valamint a református egyház összefogásának szimbóluma. Az ezredes egyúttal a szintén a Kölcsey Központban látható KatonART – Katonák és Művészek című kiállításra is igyekezett felhívni a figyelmet. A tárlat betekintést enged Debrecen „házi ezrede”, a 39. császári és királyi gyalogezred történetébe, és a Bocskai-dandár nyugalmazott, illetve aktív katonáinak alkotásait is felvonultatja (kerámiák, fényképek, fafaragásokat, festmények).
Ehhez a kiállításhoz csatlakozott a dandár református tábori lelkésze, Sajtos Szilárd százados szervezésében Dr. Kocsis Attila református lelkész bélyegkiállítása. A kiállítás megnyitójára és méltatására Dr. Fekete Károlyt, a Debreceni Református Hittudományi egyetem rektorát kérték fel. A rektor úr köszöntőjében elmondta, hogy ez a kiállítás a világ számos országának első kiadású karácsonyi bélyegeit mutatja be, több szálon is kapcsolódva a magyar nemzethez és a hadsereghez.

Adventi hangverseny és KatonaART kiállítás Debrecenben

Éppen hetven éve, 1943-ban jelent meg az első bibliai karácsonyi jelenetet ábrázoló bélyeg a világon, Magyarországon. Szintén magyar vonatkozású az 1941-ben megjelent „Honvédeink karácsonya” című bélyegsorozat is, mely bemutatja, hogy még az olyan ünnepeken is, mint a Karácsony, vannak olyanok, katonák, akik a szeretteiktől távol, akár idegenben töltik az ünnepet. Különösen is izgalmas az a szintén magyar, 1944-es karácsonyi bélyeg, amit már a bevonuló szovjet csapatok felülbélyegeztek orosz felirattal. „A bélyeg egy miniatűr világot ábrázol – mondta Dr. Fekete Károly rektor – amihez közel kell hajolni, hogy meglássuk és megértsük azt. Távolról nézve csak sok, apró színes foltnak tűnnek a bélyegek, de közelről nézve egy-egy világ tárul fel bennük. A karácsonyi bélyegek olyan papír-szószékek, amelyek a világ számos pontján, országában, kultúrájában, politikai, békés vagy háborús időszakában hirdetik az emberek számára, hogy az első Karácsonyon az Istent úgy szerette a világot, hogy az Ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne el ne vesszen, hanem örök élete legyen”.

Adventi hangverseny és KatonaART kiállítás Debrecenben

A kiállítás december 8-ig tekinthető meg a Kölcsey Központban, utána egy hétig a dandár állománya számára a csapatmúzeumban lesz felállítva. Ezt az eseményt a helyőrség kápolnájában december 9-én, a második adventi gyertya meggyújtása fogja megnyitni.

Adventi hangverseny és KatonaART kiállítás Debrecenben

Különösen is örülök, hogy ebben az eseményben ismét találkozott a dandár és a debreceni Református Kollégium egy intézménye, most a Hittudományi Egyetem – mondta el Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész - hiszen szoros együttműködésről beszélhetünk a dandár és az oktatási intézményeket fenntartó Tiszántúli Református Egyházkerület között. Beszélhetünk itt a KatonaSuli programról, a hadisírgondozásról, vagy most a koncerten az egybegyűlteket köszöntő Egyházkerületről és a Magyar Református Szeretetszolgálatról. De ugyanígy beszélhetünk a jövőre induló I. világháborús centenáriumról is, hiszen itt is szoros összefonódás volt Debrecenben a Honvédség és a Református Egyház, a református Kollégium között, gondolok itt akár a népfölkelőként a harcolókhoz csatlakozó diákokra, a református Katonaotthonokra, a frontokat végiglátogató Baltazár Dezső püspökre vagy a különböző hadiárvákat megcélozó Kollégiumi alapítványokra. Talán a megemlékezésben is találkozni fog Debrecenben a Honvédség és a Kollégium, illetve a város reformátussága”.


Táborilelkész


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei