TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Akik a fegyverek között szolgálják a békét - Szombathelyi kiállítás tábori lelkészekről

Startlap megosztás
2013-05-03 20:15:54
Akik a fegyverek között szolgálják a békét - Szombathelyi kiállítás tábori lelkészekrőlA tábori lelkészi szolgálat olyan küldetés, amely valóban a szeretet parancsát, a nyugalmat, a békét és az Isten jelenlétét viszi el azokra a helyekre, ahol ezek gyakran a leginkább hiányoznak - hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 3-án, Szombathelyen.

„Inter arma caritas, azaz fegyeverek közt a szeretet” címmel nyílt kiállítás, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 11. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájában, Szombathelyen. A tárlat a tábori lelkészek békemissziós katonai szolgálatát mutatja be.

Vargha Tamás, Honvédelmi minisztérium parlamenti államtitkár

Vargha Tamás megnyitójában kiemelte: a katonai lelkészi hivatás leginkább a külföldi missziókban teljesedik ki, hiszen „a sok esetben számos veszélyt jelentő szolgálat a legedzettebbeket is próbára teszi.” Mint mondta: nem csak a szeretteiktől, a hazától való távollét, hanem az állandó készültség is „megpróbálja a lelket, a testet és a szellemet is.”

A tárca parlamenti államtitkára hozzátette: éppen a fentiek miatt fontos, hogy a katonák a megfelelő fizikai kiképzés mellett a „lelki támogatást is megkapják”. „Gyakran a legmagabiztosabb, legnyugodtabb, leggyakorlatiasabb embernek is szüksége van olykor a csodára, a felsőbb erő vezető útmutatására, hiszen a csüggedés a hit csődje. Akik fegyverek között élik életüket, másoknál is erősebben keresik a belső békét” – fogalmazott.

Akik a fegyverek között szolgálják a békét - Szombathelyi kiállítás tábori lelkészekről

A kiállítás létrejöttéről és céljáról szólva Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke elmondta, hogy az ötlet Jagadics Péter nyugállományú alezredestől származott. Ő vetette fel ugyanis, hogy a már létező békemissziós kiállítás részeként jelenjen meg a tábori lelkészek munkája is. „A kiállításnak nem titkolt célja, hogy a fiatalok lássák: a magyar katonák egészen az önfeláldozásig részesei a külszolgálatoknak” – mondta az általános helynök.

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök szerint sokan elfelejtik azt, hogy a külszolgálatot a tábori lelkész ugyanúgy teljesíti az állománnyal, mint a többi katona. Kifejtette, hogy távol a családtól, a gyakran ingerszegény környezetben a katonák egy-két hónap alatt könnyen felélhetik lelki tartalékaikat. „A különféle médiumokban nem hallani arról, hogy a külszolgálatban eltöltött idő voltaképpen hiányzik majd a katona életéből. Nem ölelhette át szeretteit, nem űzhette a hobbiját, nem lehetett együtt a családjával… A kiállítás tárgyai a lelkész számára is nagyon fontosak: emlékeztetik később erre az időszakra. A külszolgálatban a lélek is másfelé keresi a békét” – szögezte le a tábori püspök.

Akik a fegyverek között szolgálják a békét - Szombathelyi kiállítás tábori lelkészekről

Bíró László, katolikus tábori püspök „történelmi eseménynek” nevezte a tábori lelkészek munkáját bemutató kiállítást. Elmondta, hogy a honvédség középpontjában is az ember áll, a tábori lelkész pedig segít abban, hogy „a katona ember maradjon”. „A tábori lelkészi szolgálat az emberi lélek védelme érdekében éledt újjá. A tábori lelkész élő jel, feladata a béke szolgálata a fegyverek között” – jelentette ki Bíró László.

A beszédeket követően az afganisztáni missziót három alkalommal is megjárt Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető katolikus tábori lelkész tartott képekkel illusztrált előadást a külszolgálat „lelki mindennapjairól.”

Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető katolikus tábori lelkészTáborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei