TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Arad hős vértanújának mellszobrát avatták fel a Petőfi Laktanyában

Startlap megosztás
2013-10-05 10:36:05
Arad hős vértanújának mellszobrát avatták fel a Petőfi LaktanyábanBudapest első helyőrségparancsnokának szobrát leplezték le október 4-én délután a fővárosi Petőfi Sándor Laktanyában. Schweidel Józsefnek, Arad hős vértanújának mellszobrát Győrfi Ádám szobrász készítette.

Immáron Schweidel József vezérőrnagy, az „aradi tizenhárom” egyik hős tábornokának mellszobra is ott áll a Petőfi Laktanya emlékkertjében: az alkotást a vasárnapi nemzeti gyásznapra készülődve leplezték le péntek délután az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár otthonában.

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Bíró László katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök

Beszédében Szentes Tamás, Budapest főpolgármester-helyettese felidézte a tábornok életútját, és kiemelte: a dandár az elmúlt években minden korábbinál aktív részesévé vált a főváros és a kerület mindennapjainak. Mindez azért is fontos, mert a fiatalok ezáltal megismerkedhetnek a honvédség munkájával, a katonák mindennapjaival, és ugyanolyan példaként állíthatják maguk elé a ma honvédeit is, mint Schweidel Józsefet és soha meg nem alkuvó társait.

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Bíró László katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök

Kun Szabó István dandártábornok, az alakulat parancsnoka hitet tett az eddigi tevékenység folytatása mellett, köszönetet mondott az együttműködésért a dandár tevékenységét segítőknek, és leszögezte: megtiszteltetés, hogy a laktanya mostantól fogva Schweidel tábornok szobrának is helyet adhat. Győrfi Ádám alkotását ezt követően Bíró László katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, református tábori püspök és Totha Joel Péter tábori rabbi is megáldotta.

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Bíró László katolikus tábori püspök, Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök

Schweidel József vezérőrnagy 1796-ban született. Katonai pályafutását hadapródként kezdte, majd császári tisztként a Sándor-huszároknál teljesített szolgálatot, harcolt például a napóleoni háborúkban is. Miután kitört a forradalom, hazavezette katonáit az osztrák fővárosból. Gyorsan magasra kapaszkodott a katonai ranglétrán, már 1848 októberében tábornok lett, majd 1849 májusában Pest hadiparancsnokává nevezték ki, miután visszafoglalták Budát. Világosnál esett fogságba. Ő volt az egyetlen az aradi vértanúk közül, akit a bírói testület Haynaunál kegyelemre javasolt, a táborszernagy azonban elutasította a kérelmet. Abba ugyanakkor Schweidel feleségének könyörgésére hajlandó volt belemenni, hogy az eredetileg akasztásról szóló ítéletet golyó általi kivégzésre módosítsák. „A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot” - mondta a kivégzőosztag előtt az utolsó szó jogán a tábornok.

Arad hős vértanújának mellszobrát avatták fel a Petőfi LaktanyábanTáborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei