TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

Startlap megosztás
2013-09-27 10:04:30
Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz SándorraAz alsóvadászi református gyülekezet ünnepi istentisztelettel egybekötött koszorúzáson emlékezett korábbi lelkipásztorára, Dr. Koncz Sándorra születésének 100. évfordulója alkalmából. A táborilelkész-teológiai professzor 1953-1966 között szolgált a településen, emlékét tárlat és kopjafa őrzi.

Boldog ember az, akinek te vagy erőssége, s a te ösvényeid vannak szívében – idézte a Zsolt 84:6 versét Szűcs Endre boldognak nevezve a Sárospataki Református Teológiai Akadémia egykori professzorát, a kollégiumi gyűjtemények igazgatóját. – Erre minden okom megvan, hiszen sárospataki segédlelkész éveim alatt kötődésünk, illetve rendszeres találkozásaink ezt erősítették bennem. Megelégedettsége, békéje, derűje és pozitív életszemlélete miatt vonzó személyiség volt, jó volt a közelében lenni – emlékezett vissza a tiszáninneni főjegyző.

Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

Mint rávilágított: a boldogsághoz vezető úton meghatározó szerep jut az erőnek, hiszen a teljesítmény feltétele mindig a hozzá szükséges erő. – Minden bizonnyal azért ritkák életünkben a nyugvópontok, mert idő előtt elfogy az erőnk. A boldogság megtalálásának és megőrzésének kulcsa az, ha nem magunkra hagyatkozunk, hanem a zsoltárvers összegezte istenélményből következő élettapasztalatra – hangsúlyozta. Szűcs Endre hozzátette, a magunk ereje csak erőlködés, háború és önpusztítás, Isten ereje viszont tartós, megtartó állapot.

Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

Az ünnepi istentiszteleten hármas évfordulóra, Koncz Sándor születésének 100., beiktatásának 60. és halálának 30. évfordulójára emlékeztek. – Hálát adunk ma a lelkipásztorért, szolgálatáért és munkásságért, mert az elődök tisztelete az utódok reménysége. Tiszta szívből kívánom minden lelkipásztor testvéremnek, hogy olyan hálaadással és szeretettel emlegessék az utódok, ahogy ezt teszik Koncz Sándorral kapcsolatban az alsóvadászi gyülekezet idősebb tagjai – szólt Mészáros Viktória alsóvadászi lelkipásztor.

Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

Dienes Dénes korábbi alsóvadászi lelkipásztor-teológiai professzor előadásában elmondta, nem lehet úgy megemlékezni a lelkészről, hogy ne emlékeznénk meg egy hónapja elhunyt feleségéről, Harsányi Ilonáról. Három pontban foglalta össze Koncz Sándort bemutató előadását, melyben életpályáját, egyházpolitikai viszonyait és gyülekezeti munkáját ismertette. Ez utóbbival kapcsolatban kiemelte, hogy lelkészként rendkívüli módon és egyedülállóan tudott kapcsolatot építeni, szerette a rendet, szelíden, de rendíthetetlenül végezte szolgálatát.

Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

Itthon vagyunk! – így kezdte köszöntését Koncz Sándor fia, Koncz Gábor felelevenítve édesapjával kapcsolatos gyermekkori emlékeit. Mint mondta, édesapja hármas egységben: hittel, humorral és hűséggel élte mindennapjait, végezte szolgálatát és munkáját. Örömét fejezte ki, hogy egy kisebb fajta tárlat és múzeumszoba is őrzi emlékét a gyülekezeti teremben, a gyűjteményhez ő maga is további tárgyakat ajánlott fel.

Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

A hálaadó istentiszteleten jelen voltak Koncz Sándor gyermekei, Baksy Mária abaúji esperes, Szabó László egyházmegyei gondnok, a SRTA képviseletében mások mellett Enghy Sándor rektor, Mészáros László alezredes tábori lelkész, Ódor Ferenc országgyűlési képviselő, a település polgármestere, illetve a testvéregyházak képviselői.

Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

Az istentiszteletet követően a vendégek a templomkertben felavatták és megkoszorúzták a Koncz Sándor emlékére készített kopjafát, amely Bálint István keze munkáját dicséri. A művész a táborilelkész mindennapos eszközeit, íróasztalát, a papi föveget, a petróleumlámpát és a tollat is ábrázolta alkotásán. Az átadásnál Lengyel Károly: Dr. Koncz Sándor emlékére című verse is elhangzott, majd a községi énekkar szolgálata alatt a vendégek elhelyezték az emlékezés virágait.Táborilelkész  -  Forrás: Tiszáninneni Református Egyházkerület


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei