Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
református, Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész
Táborilelkész (http://www.taborilelkesz.hu)

Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciájaAz I. világháború kitörése centenáriumának apropóján „Egyházak a háborúk viharaiban” címmel tartott vándorgyűlést és tudományos konferenciát a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete és az Egyházi Múzeumok Egyesülete Egerben 2014. július 2-4 között. A Tábori Lelkészi Szolgálatot Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész képviselte előadásával.

A konferencia első napja a két egyesület közgyűlésével, a Bazilikában tartott ökumenikus istentisztelettel és egri városnézéssel telt. A csütörtöki nap a tudományos előadások napja volt. A konferencián a következő előadások hangzottak el:
Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája
• Dr. Koltai András (levéltáros, Piarista Levéltár): Piaristák és a Tanácsköztársaság – egy forráskiadvány tapasztalatai
• Dr. Harmati Béla (igazgató, Evangélikus Országos Múzeum): Világháborús emlékek az Evangélikus Múzeumban
• Dr. Lakatos Andor (levéltárvezető, Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár), Mózessy Gergely (gyűjteményigazgató, Székesfehérvári Püspöki és Székeskáptalani Levéltár), Vajk Ádám (igazgató, Győri Egyházmegyei Levéltár): Levéltári kezdeményezések háborús forrásaink feltárására és közlésére
• Dr. Sárai Szabó Katalin (Dunamelléki Református Egyházkerület, Ráday Gyűjtemény): A „konzervatív” nőmozgalmak és az I. világháború
• Sajtos Szilárd (százados, református tábori lelkész): I. világháborús forrástípusok a református levéltárakban
• Tóth Károly István (evangélikus lelkész): A Magyarországi Evangélikus Egyház és az I. világháború
• Soós Viktor Attila (történész, Nemzeti Emlékezet Bizottsága): Katolikus püspök a II. világháború viharában
• Háborús érdekességek gyűjteményeinkben – ízelítő-bemutató ritkaságainkból. Több előadóval, moderátor: Lakatos Adél (kincstárvezető, Kalocsai Érseki Kincstár)
• Kerekasztal-beszélgetés és fórum az egyházi gyűjteményügy aktuális kérdéseiről.
Moderátor: Dr. Janka György (elnök, MELTE). Meghívott résztvevők: Dr. Varga Lajos (segédpüspök, Országos Katolikus Gyűjteményi Központ), Dr. Horváth Erzsébet (elnök, Országos Református Gyűjteményi Tanács), Kovács Eleonóra (elnök, Evangélikus Gyűjteményi Tanács), Dr. Fedor Tibor (főosztályvezető, EMMI, Egyházi Kapcsolattartási és Együttműködési Főosztály).
• Szakmai helyzetjelentés az egyházi tényfeltárásról (közelmúlt-történet).
A beszélgetés résztvevői: Dr. Janka György (tszv. főiskolai tanár, Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, Nyíregyháza), Kálmán Peregrin (levéltárvezető, Magyar Ferences Levéltár), Kertész Botond (történész, tud. munkatárs, Evangélikus Országos Múzeum), Soós Viktor Attila (történész, Nemzeti Emlékezet Bizottsága), Dr. Szabadi István (igazgató, Tiszántúli Református Egyházkerületi és Kollégiumi Levéltár)

Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája

Az utolsó napon a konferencia résztvevői a Szlovákiai Református Keresztény Egyház Tudományos Gyűjteményeit tekintették meg Rimaszombatban. A vándorgyűlés és tudományos konferencia tapasztalatait összegezve megállapíthatjuk, hogy a centenárium négy évében számos lehetőség adódik azon kutatók számára, akik az I. világháborúval az egyházak oldaláról kívánnak foglalkozni, mind a harcolók között végzett szolgálat, mind a hátország és az itthon maradottak tekintetében.

Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája