TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Startlap megosztás
2013-01-06 12:37:50
Hende Csaba honvédelmi miniszterEmlékezni kell arra, milyen nagy kincs a magyar szabadság és az azt megtestesítő Szent Korona – jelentette ki Hende Csaba Budapesten, a nemzeti ereklyénk hazatérésének 35. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, január 5-én, szombaton.

Vannak az életnek olyan különlegesen nagy pillanatai, amelyekre mindenki pontosan emlékszik, és pontosan tudja, hol és kikkel élte meg ezeket. A Szent Korona 1978. január 6-ai hazatérése is ezen események sorát gyarapítja – mondta a honvédelmi miniszter az V. kerületi Nagyboldogasszony-templomban rendezett megemlékezésen, amelyen több közjogi méltóság mellett a tárca és a Magyar Honvédség vezetői is jelen voltak.

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Hende Csaba felidézte, miként került 1945-ben amerikai kézre legfontosabb nemzeti ereklyénk, miután a honvéd koronaőrök hatalmas erőfeszítések árán, a második világháború egyik legdicsőségesebb és leghatalmasabb vállalkozása során kimenekítették az országból, és így megóvták a veszélyektől.

Pajtás Ernő ezredes, a Honvéd Koronaőrség parancsnoka csak azután volt hajlandó átadni az amerikaiaknak a Szent Koronát, hogy meggyőződött róla: nem akarják sem győzelmi trófeaként hordozni, sem hadizsákmányként elárverezni. Az amerikaiak ezek után nagy tisztelettel, az őt megillető erős védelemmel vették körül a koronát, amely hányatott történelme során most került legtávolabb a hazától.

A miniszter rámutatott: amikor Jimmy Carter döntése alapján harmincöt évvel ezelőtt Cyrus Vance amerikai külügyminiszter személyesen kísérte haza a koronát, Amerikában sokan azt mondták, ez még túl korai, hiszen Magyarország még nem volt demokratikus állam. A kommunista diktatúra később a Magyar Nemzeti Múzeumba, a múlt emlékei, rozsdás ekevasak és kicsorbult kardok közé zárta jelképünket.

„De akárhol is volt, itthon volt, Magyarországon” – idézte fel a miniszter a múzeum előtt még hosszú hónapokkal az átadást követően is kígyózó sorokat. Mérföldkőként említette meg, amikor 2000-ben a korona végre ismét elfoglalhatta megérdemelt helyét az Országházban. Mindez azt szimbolizálja: egybetartozunk határon innen és túl, az ország mindenkori vezetésének feladata pedig a nemzet szolgálata a magyar alkotmány és a szabadság szellemében.

A miniszter kiemelte a Honvéd Koronaőrség újonnani létrehozását, amelynek révén ismét a legkiválóbb magyar katonák őrzik a Szent Koronát. „Legyenek rájuk büszkék!” – szólt az egybegyűltekhez Hende Csaba, és köszönetet mondott a Magyar Koronaőrök Egyesületének, amiért éveken át elkötelezetten dolgoztak annak érdekében, hogy újra felálljon a koronaőrség.

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Hende Csaba úgy fogalmazott: még ma is akadnak, akik gúnyolják azt az ősi köteléket, amely minket, magyarokat a Szent Koronához fűz, de e napon rájuk is gondoljunk megbocsátással, hiszen ők is a Szent Korona gyermekei – még akkor is, ha nem tudják ezt.

A Szent Korona méltó megőrzése és visszaszolgáltatása ritkán emlegetett, ám nagyon erős köteléket vont Magyarország és az Egyesült Államok közé. E köteléket meg kell őrizni, hiszen a szabadság védelmére, közös szabadságunk védelmére szövetkeztünk. Emlékezni kell arra, milyen nagy kincs a magyar szabadság és az azt megtestesítő Szent Korona.

„Emlékezzünk azokra a hősökre és azokra a barátainkra, akik megőrizték és megtartották nekünk” – mondta a miniszter.

Timothy Alan Betts, az amerikai nagykövetség követtanácsosa beszédében kiemelte: a Szent Korona visszajuttatása azt a bizalmat jelképezi, amely a két nemzet között él, az Egyesült Államok számára pedig nagy kiváltságot jelentett, hogy őrizhette nemzeti ereklyénket.

A követtanácsos a két ország kapcsolatait méltatva külön kitért az együttműködésre a Magyar Honvédség és az amerikai haderő között.

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, Berta Tibor ezredes, általános helynök

Az ünnepségen imádott mondott Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint dr. Berta Tibor ezredes, a HM. Katolikus Tábori Püspökségének általános helynöke.Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei