TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Halottak napi megemlékezés Szolnokon

Startlap megosztás
2013-11-03 14:56:09

Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész„Látjátok feleim, egyszerre meghalt  és itt hagyott minket magunkra…” Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versével kezdte megindító és lélekre ható beszédét Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész. Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj elhunyt bajtársainak tiszteletére rendezett megemlékezést az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison, Szolnokon. Felidézték az elhunyt bajtársakkal együtt töltött időket és tisztelegtek előttük.

November hónap első két napja a keresztények számára a hit és a buzgó ima időszaka, amely a túlvilág felé irányítja gondolatainkat. De aki nem hisz, nem tud imádkozni az is elcsöndesedik ezekben a napokban és elhunyt szeretteire, barátaira, ismerőseire gondol és ellátogat a temetőbe, égő mécsessel és virággal emlékezik az elhunytakra.

Lerójuk tiszteletünket minden idők szentjei előtt, rokonaink, elhunyt hős elődjeink, bajtársaink előtt. Tisztelettel és szeretettel gondoljunk rájuk, miközben felkeressük elhunyt szeretteink sírjait és imádkozunk lelkük üdvéért. Milyen vigasztaló a hívőnek arra gondolnia, hogy szeretteink Mária, az apostolok, a vértanúk, a hitvallók és minden szent társaságában vannak a mennyországban! Mindenszentek, halottak napja, ünnepe hozzásegít bennünket ahhoz, hogy elmélyítsük elhunyt szeretteinkkel, a szentekkel való lelki kapcsolatot.

A halál ténye nem kikerülhető életünkben, valamennyinket érint. Vagy azért mert már találkoztunk vele, vagy azért mert találkozni fogunk vele. Ránk, katonákra különösen is áll ez a megállapítás, hiszen Hazánkat „mindhalálig” kell szolgálnunk. Azonban mi most halottainkra emlékezve merítsünk erőt az ÉLETHEZ.

Egy öreg katona így gondolkodik: Most élek, szenvedek minden bajtól, kórtól, nehézségek, problémák sokaságától, mégis örülök, hogy élek, és ÉLEK. A haláltól még mindig félek, de nem azért mert ez a véget hozza, nem! Mi lesz velük, ha én eltávozom? Isten most az életem küszöbén megértette velem szeretteim halálán keresztül az életet, talán így akarta Isten megmutatni a helyes utat, talán így akart kibillenteni az egyhangú langyos életemből.

Most itt vagyok, teljes vagyok, élettel teljes. Most bár már a megszokott kényelmes életből ki tudja menyi maradt, mégis örömmel veszek minden pillanatot, minden kedves szellőt, a napsütést, a feleségem apró kis mosolyát, gyermekem nevetését… szeretek élni. Elhatároztam élni fogok, ha csak pár órácskát is, akkor is élni fogok és szó szerint élni, tisztelettel, becsülettel, örömmel, boldogan, kiélvezni az Isten által kínált minden lehetőséget az életben.

Kálinger százados e gondolatokkal zárta a megemlékezést: „Halottak napja élni tanítson meg minket.  Megbecsülni az életet, úgy a másokét, mint a magunkét, melyet Isten adott nekünk a földön és készülni az örök életre, melyet Isten adott nekünk a mennyben.”Táborilelkész  -  Forrás: KTP


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei