TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


"Hány perc az ünnep…" - Húsvét Bosznia-Hercegovinában

Startlap megosztás
2014-04-24 10:13:14
„Hány perc az ünnep…” - Húsvét Bosznia-HercegovinábanAz MH EUFOR Kontingens 14. váltásában műveleti területen, a családtól távol ünnepeltük meg az idei Húsvétot. Ezen az ünnepen Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezik a kereszténység – így tettük ezt mi is a szarajevói Butmir Táborban.

„Vajon mi adja vissza a reménységünket?” – tette fel a kérdést Szabó Ferenc főhadnagy, a kontingens evangélikus tábori lelkésze a Húsvét vasárnapi istentiszteleten. Igehirdetésében arról beszélt, hogy bár a feltámadásnak nem voltak szemtanúi, mégis a látás Húsvét reggelén hangsúlyossá válik, mert amikor a tanítványok valójában a semmit látják, abból kezdődik az egészen új. Mint a teremtés hajnalán, Isten a semmiből hozta létre a világmindenséget, a húsvéti hajnalon pedig abból a semmiből, amit a tanítványok láttak, hozta létre az új életet. S ez a semmiből valamit teremtő Isten, a halálból az élet reménységét adó Isten kezd újat a tanítványok életében. Ő az, aki visszaadja a reménységünket. Az istentiszteleten az úrvacsora szentsége is kiszolgáltatásra került.

Szabó Ferenc főhadnagy, evangélikus tábori lelkész

Húsvét hétfőn délelőtt focimeccsekkel folytatódott az ünnep, ahol a kontingens négy csapata a „Nyuszi Kupán” mérkőzött meg egymással. A csapatok a kontingens parancsnokságból és a támogató elemből, valamint a lövészszázad három szakaszából álltak pályára. A délelőtti mérkőzések döntő meccsét már délután kellett megrendezni: a szakadó eső a fedett terem ellenére párás, csúszós korcsolyapályává változtatta a csata terepét.

A Húsvét nem múlhat el a szokásos locsolkodás nélkül. Amiként a lányokat a régi időkben kiterelték a kúthoz és vízzel öntötték nyakon; úgy ezt a szép hagyományt a fiúk Szarajevóban sem akarták megszakítani. A szokásos „Szabad-e locsolni?” kérdés után − a választ meg sem várva − már zúdult is a lányokra a vödrökből a víz!

„Hány perc az ünnep…” - Húsvét Bosznia-Hercegovinában

Tudvalevő, hogy nincs Húsvét sonka, csülök és tojás nélkül még Bosznia-Hercegovinában sem, ezért az otthonról érkezett magyaros vacsorát közösen fogyasztottuk el. Somogyi Péter alezredes, kontingensparancsnok mielőtt jó étvágyat kívánt a közös vacsorához, beszélt a Húsvét fontosságáról, valamint arról, hogy nem csupán vödör vízzel, de a lányok illatos kölnivel való locsolása sem maradhat el.

Ezt követően Vig Tibor őrnagy, a támogató elem parancsnoka vezényletével kiosztásra kerültek a délelőtti focikupa győzteseinek járó díjak. A legeredményesebb csapat elismerésén kívül különdíjat kapott a legjobb góllövő, valamint a legjobban védő kapus is.

A díjátadás után a tábori lelkész szót ejtett az ünnep keresztény jellegéről, kialakulásáról, a hátterében megbúvó pogány eredetű szokásokról, valamint megáldotta az ételeket és a kontingens teljes állományát.

„Hány perc az ünnep…” - Húsvét Bosznia-Hercegovinában

Az ünnepnap zárásaként filmklub keretében tekintettük meg a Martin Scorsese által rendezett „Krisztus utolsó megkísértése” című filmet.

„Olyan jó, de mondd, hány perc az ünnep? Oh mondd, meddig tart?” – teszi fel a kérdést Zorán az „Ünnep” című dalában. Nálunk Húsvét két napig tartott, s bár műveleti területen kellett eltöltenünk, családunktól távol, mégis igazi ünnepként éltük meg mindannyian.

Fotó: Bodnár Erika századosSzerző: Szabó Ferenc főhadnagy, protestáns tábori lelkész  -  Táborilelkész


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei