A hejcei tragédiára emlékeztek Koszovóban
Hejce, Koszovó, református, Sajtos Szilárd
Gyeginszky Andor hdgy.  -  Forrás: HONVEDELEM.HU (http://www.honvedelem.hu)

A hejcei tragédiára emlékeztek Koszovóban2006 január 19-én egy repülőgép csapódott a magyarországi Hejce település mellett található Borsó hegybe. Az AN-26-os repülő szlovák katonákat szállított, akik koszovói missziójukról tértek volna haza. A szerencsétlenségben negyvenkét békefenntartó veszítette életét, rájuk emlékeztek a KFOR katonái Pristinában és a szlovák kontingens korábbi települési helyén Sajkovacban. A megemlékezésen Sajtos Szilárd százados református tábori lelkész szlovák, magyar és angol nyelven köszöntötte az egybegyűlteket, majd Isten Igéjével kérte a vigasztalást az emlékezőkre és gyászoló családokra.

A megemlékezésen részt vett Francesco Paolo Figliuolo vezérőrnagy a KFOR parancsnoka, Dr Sipos István a magyar nagykövetség és Henrik Markus a szlovák állam képviseletében, Balló Tamás alezredes rangidős nemzeti képviselő és Preininger Győző alezredes a magyar KFOR kontingens parancsnoka.

A hejcei tragédiára emlékeztek Koszovóban


A pristinai Film City táborban található emlékműnél a KFOR parancsnoka elmondta, hogy a ma tapasztalható béke rengeteg áldozattal járt, ezért az elhunyt szlovák katonák emlékét örökre meg kell őrizni.

A hejcei tragédiára emlékeztek KoszovóbanHenrik Markus megköszönte a magyarok segítségét, amit a mentésben nyújtottak és kiemelte, hogy a magyarok azóta is méltóképpen ápolják a szerencsétlenségben elhunytak emlékét.