TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Hende Csaba: az egész nemzetnek emlékeznie kell a Don-kanyar áldozataira

Startlap megosztás
2012-01-12 16:06:34
Hende Csaba: az egész nemzetnek emlékeznie kell a Don-kanyar áldozatairaAz egész nemzetnek emlékeznie kell azokra az emberekre, akik a háromszínű zászló alatt járták meg a poklot, hisz ők a mi szüleink és nagyszüleink - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a Budai Várban, az 1943-as doni hadműveletek 69. évfordulóján.
A miniszter a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum belső udvarán tartott megemlékezésen elmondta: azért kell emlékezni, hogy megismerjük és megértsük, min ment keresztül nagyszüleink nemzedéke, "emlékeznünk kell, hogy az ő sorsukon át megértsük, milyen drága a magyar haza és milyen értékes a piros-fehér-zöld zászló" - tette hozzá.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes, Schmittné Makray Katalin

A tárcavezető rámutatott, hogy a hadtörténészek szerint a magyar honvédséget akkor arra készítették fel, hogy egy Közép-Európában megvívandó fegyveres konfliktusban, hasonló erejű ellenfelek ellen meg tudja védeni a nemzet szabadságát és érdekeit. Nem pedig arra, hogy a világ legnagyobb hadseregével szemben, megoldhatatlan feladatot teljesítve vérezzen el.

Mint hozzátette: a hadijelentések 41972 főnyi veszteségről szóltak, 28044-en sebesültek meg, 26000-en estek hadifogságba és nagyon sokan eltűntek.

Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Benkő Tibor vezérezredes

"Rájuk kell emlékeznünk, rájuk akik ottmaradtak és rájuk, akik hazatértek, rájuk, akiknek ezt 40 esztendőn keresztül soha nem köszönte meg senki, rájuk, akik 40 esztendőn át a társadalom peremén éltek hűséges és hősies szolgálatuk miatt" - hangsúlyozta.

Ezután Jákob János ezredes, protestáns tábori püspök kegyeleti imával emlékezett az elhunyt hősökre.

A miniszter szólt arról is, hogy minden nemzedéknek, minden kornak megvan a maga feladata, "nekünk is jut bőven, ha nem is háborúból, de küzdelemből és munkából".

Hende Csaba: az egész nemzetnek emlékeznie kell a Don-kanyar áldozataira

Hende Csaba szerint hatalmas feladatokkal kell megküzdenünk ma is, amelyek megoldásához "minden erőnkre, minden akaratunkra, minden elkötelezettségünkre" szükség van.

A rendezvény a budavári Mátyás-templomban kezdődött - ahol megemlékező szentmisét celebrált Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke -, majd a Hadtörténeti Múzeumban zárult. A megemlékezés végén a résztvevők elhelyezték a kegyelet virágait a múzeumban lévő Doni emlékműnél.

Berta Tibor ezredes, általános helynök, Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész, dr. Hankovszky Béla őrnagy, kiemelt tábori lelkész

Az ünnepélyes megemlékezésen mások mellett jelen volt Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Boross Péter volt miniszterelnök.

A 2. magyar hadsereg 1942 tavaszán és nyarán három ütemben érkezett ki a keleti frontra. A körülbelül 200 ezer fős hadseregbe több ezer zsidót és kisebb részben munkásmozgalmi aktivistákból álló munkaszolgálatos alegységeket is besoroztak. Az első lépcsőben kiérkező, Orjol és Kurszk térségében kirakott III. hadtest nyomban az első vonalba került, és a német csapatokkal együtt harcolva, igen súlyos veszteségek árán küzdötte előre magát Voronyezs irányában a Donig. Az ezt követő két lépcsőben érkező csapatok ugyan harc nélkül, de több mint ezer kilométeres gyalogmenetben érkeztek a Donhoz, majd azonnal megkezdték védőállásaik kiépítését.

Hende Csaba: az egész nemzetnek emlékeznie kell a Don-kanyar áldozataira

A folyó mentén több mint 200 kilométer hosszú frontszakasz védelmét látták el a magyar csapatok. Tőlük északra németek, délre olaszok helyezkedtek el.

Az utánpótlás emberben, lőszerben, üzemanyagban, élelmiszerben és ruházatban elégtelen volt. A magyar katonai és politikai vezetés már baljóslatú előjelnek tekinthette volna a szovjet csapatok hatalmas erejű ellentámadását Sztálingrád térségében 1942 novemberétől. Ennek nyomán körülzárták és megsemmisítették az ott tevékenykedő német és román csapatokat. 1943. január 12-én, illetve 14-én elérte a végzet a 2. Magyar Hadsereget is, amikor az urivi és scsucsjei hídfőkből kiinduló nagy erejű szovjet támadás két helyen áttörte az arcvonalat, majd szétszakította a magyar haderőt. A magyar és német visszavonulást főként a magyar csapatok fedezték. A magyar hadsereg ebben az egyenlőtlen küzdelemben 1943. január 12. és február 9. között a Don-kanyarban megsemmisült. A magyar főparancsnokság és az ország vezetése szinte semmit nem tett az előre látható katasztrófa elkerüléséért. A Don-kanyarban vívott harcok a magyar hadtörténelem legszomorúbb fejezetei közé tartoznak.

Hende Csaba: az egész nemzetnek emlékeznie kell a Don-kanyar áldozatairaTáborilelkész  -  Forrás: MTI - MTI Fotó: Koszticsák Szilárd


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei