TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Húsvét: a keresztény világ legfontosabb ünnepe

Startlap megosztás
2013-04-01 12:11:08
Húsvét: a keresztény világ legfontosabb ünnepeA világon mindenhol ünneplik a tavasz eljöttét, a jó idő beköszöntét, a természet megújulását, feltámadását. A keresztény világ is ekkor tartja legfontosabb ünnepét, a húsvétot. A Biblia szerint Jézus Krisztus kereszthalálával megváltotta az emberek bűneit, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

Húsvét időpontja minden évben más napra esik, ezért mozgó ünnepnek nevezzük. A tavaszi holdtölte utáni első vasárnapon ünneplik, kiszámításához nemcsak a Nap mozgását, hanem a Holdét is figyelembe veszik. Hasonlóan a héber naptárhoz, mivel a Biblia szerint a zsidó pészah első napján tartóztatták le Jézust, az úgynevezett utolsó vacsorán.

Húsvét: a keresztény világ legfontosabb ünnepe

A húsvét jelentőségét mutatja, hogy nyolc napon keresztül ünneplik az egyházban. Utána még több héten át húsvéti idő van, mely pünkösdig tart. „Hamvazószerdával kezdődik a nagyböjt időszaka, ami Jézus negyvennapos pusztai böjtjének emlékezése. Virágvasárnap Jézus Jeruzsálembe való bevonulását ünneplik. Nagycsütörtök Jézus elfogásának napja, nagypénteken kereszthalálára, míg nagyszombaton Jézus Krisztus temetésére emlékeznek a hívők. Húsvétvasárnap ünneplik a feltámadását és hogy általa megnyitotta a kegyelem kapuját az örök élettel” − ismertette a húsvétot Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök.

Hozzátette: „Egymással összefüggő ünnepek adják ki ezt az egész ünnepkört. Az egyik elválaszthatatlan a másiktól. A húsvéti örömhír arról szól, hogy Jézus legyőzte a halált és egy új élet lehetőségét hozta el.”

Az ünnep neve, eredete nehezen meghatározható, egyesek a már említett zsidó pészahból eredeztetik, innen származik a ritkán használt angol passover kifejezés, ami magyarul kikerülést jelent. Ugyanakkor az ismertebb angol Easter és német Ostern szavakat a tavasz keleti úrnőjétől, Ostara germán istennőtől származtatják, akinek ünnepe a tavaszi napéjegyenlőség idején volt. A magyar húsvét szó a húshagyó táplálkozás, a böjt lezárulását jelzi, ezen a napon szabad először húst fogyasztani.

Húsvét: a keresztény világ legfontosabb ünnepe

A népszokások és húsvéti szimbólumok tájegységenként változnak. Legismertebb húsvéti hagyomány a locsolkodás. Húsvéthétfőn a fiúk, tisztító és megújító ereje miatt, vízzel vagy – ahogy manapság jellemző − kölnivel locsolják a lányokat.

„Népi hagyomány szerint a Krisztus sírját őrző katonák vízzel próbálták lecsendesíteni a feltámadást üdvözlő asszonyokat” − mondta el a honvedelem.hu kérdésére válaszolva Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke. Hozzátette: „A húsvét keresztény hagyománya a keresztelésre vezeti vissza, amely hajdan vízbe merítéssel, leöntéssel történt.”

Ugyanakkor a locsolkodással az öntözést is ábrázolják, ami a bő termést jelképezi. A termékenységnek, az élet újjászületésének legősibb jelképe a tojás. Nemcsak a húsvéti étrendben megtalálható fontos szerepe, hanem a régi korokra visszanyúló, az egész világon elterjedt tojásfestés hagyománya miatt is elválaszthatatlan az ünneptől. A tojásokat hozó húsvéti nyúl magyarázata már jóval nehezebb feladat. Egyes feltevések szerint a termékenység szimbóluma, míg mások szerint egy egyszerű nyelvi tévedés következménye a népszerű tojáshozó nyúl.

Húsvét: a keresztény világ legfontosabb ünnepe

Berta ezredes kiemelte a húsvéti takarítás népi hagyományát is. „A húsvétra elő kell készülni, el kell végezni a szent gyónást, saját magunknak meg kell tisztulni. Ebből következően vetítették le a környezetükre, hogy meg kell tisztítani mindent, házat, udvart, földeket, szerszámokat és a használati tárgyakat. Ami megmaradt mostanáig is, mert húsvétra azok is nagytakarítást végeznek, akik nem hívők.”Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei