TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Időről időre meg kell gyújtanunk az emlékezés lángját

Startlap megosztás
2013-01-14 17:22:15
Időről időre meg kell gyújtanunk az emlékezés lángjátHa nem felejtjük mindazt, amit a nemzet a 20. században átélt, s ha jóakaratú emberként, nyitott lélekkel fordulunk a múlthoz, egészen másmilyen életünk lesz – szögezte le Hende Csaba a doni áttörés 70. évfordulója alkalmából rendezett, emléktábla-avatással egybekötött megemlékezésen a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

A Honvédelmi Minisztérium, a HM Tábori Rabbinátusa, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete és az emlékközpont által január 13-án szervezett megemlékezésen Hende Csaba honvédelmi miniszter beszédében elmondta: mindig voltak Mózes-hitűek a seregben, békében és háborúban egyaránt, és harcoltak a hazáért. Ettől fosztották meg őket a jogfosztás idején. „Mi történt a XX. században az emberiséggel s velünk, magyarokkal?” – tette fel a kérdést Hende Csaba, majd a történelmi példák nyomán hangsúlyozta: ha meg akarjuk érteni, mi történt, időről időre meg kell gyújtanunk az emlékezés lángját. Emlékeznünk kell, hogy ilyen soha többé ne fordulhasson elő.

Köves Slomó HM Tábori Rabbinátus főrabbi

A soá tanulságaként nem tűrhetjük el az emberi méltóság csorbítását, szembe kell szállnunk a gyűlölettel, a kirekesztéssel, minden erőnkkel védenünk kell a jogállamot. „A 21. század a mi századunk. Rajtunk múlik, hogy milyen század lesz. Ha nem felejtjük mindazt, ami a nemzet a 20. században átélt, s ha jóakaratú emberként, nyitott lélekkel fordulunk a múlthoz, egészen másmilyen életünk lesz. Meg kell nyernünk az életet, amit ők nem élhettek le. Erre együtt vagyunk képesek. Tudnunk kell, hogy vannak olyan értékeink, történeteink, emlékeink, amelyek eligazíthatnak bennünket jó és rossz, haza és nemzet dolgában” − fogalmazott.

Totha Péter Joel vezető tábori főrabbi, Hende Csaba honvédelmi miniszter

Köves Slomó, a HM Tábori Rabbinátus főrabbija arra figyelmeztetett: a gyűlöletkeltés, a kirekesztés betegség, nem szabad hagynunk, hogy elterjedjen. Prof. dr. Szita Szabolcs történész, a Holokauszt Emlékközpont ügyvezető igazgatója elmondta: a hétvégi gyásznapokon lehajtott fejjel, összeszorult szívvel a magyar hadtörténelem legtöbb áldozatot követelő vereségére emlékezünk, egyben a honvédelmi kisegítő munkaszolgálatnak nevezett, a legteljesebb kiszolgáltatottságban végzett kényszermunka áldozataira. Kiemelte: az áldozatok okán a magyar kultúra, szellemi élet is mérhetetlen veszteségeket szenvedett.

Időről időre meg kell gyújtanunk az emlékezés lángját

A megemlékezésen emléktáblát avattak az emlékközpont zsinagógájának falán, majd meg is koszorúzták azt. Ezután Totha Péter Joel vezető tábori rabbi, Bíró László, a katolikus tábori püspökség püspöke és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök mondott zsoltárt az elesett áldozatokért.Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei