TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Imakonténerében élt, rendelt, de aknamezőn is járt a lelkész

Startlap megosztás
2014-03-05 16:39:22
Kovács János tábori lelkészA Tiszaföldváron lelkipásztori szolgálatot végző Kovács János atya jelenleg a legidősebb tábori lelkész hazánkban. Az elmúlt évtizedek alatt megmentett néhány katona-házasságot, imakonténerben keresztelt és aknamezőkön sétált.

Bár sok-sok évet dolgozott külföldön, főleg harci terepen, azt vallja, most minden magyarnak itthon van a helye.

– Legizgalmasabb éveimet a műszaki alakulat katonái mellett töltöttem a délszláv háború után, az újjáépítéskor – emlékszik vissza a 90-es évekre Kovács János atya. A nyugalmazott tábori lelkész tavaly év végén érkezett Tiszaföldvárra, hogy a helyi és a martfűi hívek lelkipásztori szolgálatában segítsen. A plébános élete korántsem volt annyira nyugodt és csendes, mint mostanában...

Kovács János tábori lelkész– 1996-ot írtunk... – idézi fel emlékeit János atya. – Mint a Szolnoki Katonai Reptér tábori lelkésze elvállaltam, hogy a műszaki kontingens katonáit elkísérem vonaton Okucaniba. Ahogy pirkadt, úgy rajzolódott ki a háború súlytotta táj minden sebe. A szétlőtt házak, a romba dőlt istállók. Szemünkből kiszállt az álom, és ránk telepedett a be nem vallott félelem. Hirtelen az én külön fülkém lett a legnépszerűbb, ott akartak velem beszélgetni az egyenruhások, talán hogy megnyugodjanak – mondja.

A plébános elmeséli, a rettegést sokszor humorral ütötték el.

– Sokan kérdezték például, hogy lesz-e buli a táborban, viszek-e elég misebort! Amikor említettem, hogy legalább 10 litert bepakoltam, mindenki szája legörbült, hogy az fél „fogukra” sem lesz elég. Kedvenc viccünket is számtalanszor elmondtuk egymásnak, miszerint bár kellemesebb a klíma a menyországban, de a pokolban sokkal jobb a társaság!

János atya hozzáteszi, a táborban egy „imakonténert” alakítottak ki számára. Ez volt a szállása, a gyóntatófülkéje és a „rendelője” is egyben.

– Kora reggel keltem, hogy legyen időm a rendrakásra, hiszen hozzám bármikor, bárki betérhetett. És ezt bizony meg is tették sokan, a legkülönbözőbb problémákkal. Mennyi házassági, szerelmi problémát hallottam és próbáltam megoldani! Mert a távolság nem minden kapcsolatnak tett jót, megesett, hogy amikor hazament a férj, nem a feleség nyitott ajtót, hanem annak a barátja... az ilyet nehéz feldolgozni még a legkeményebb katonának is. Más azért keresett fel, inkább én „adagoljam” be a parancsnoknak, hogy ő azonnal szerződést szeretne bontani, annyira hiányoznak a fiai... – teszi hozzá.

A lelkész szerint nem volt ritkaság a tábori keresztelés sem. Az első három jelentkező mindegyike tiszthelyettes volt.

– Katonaruhámra felkaptam a stólát és máris kezdődhetett a szertartás ott, a konténerben. Emlékszem, az egyiküknek a keresztapja a kontingensparancsnok volt. Tessék? Hogy volt-e keresztanya? Nos... az sajnos nem – nevet János atya, aki hozzáfűzi, az egész táborban csak hat nő tevékenykedett.

Még mielőtt azt hihetnénk, hogy a lelkész élete csak nyugalmas beszélgetésekből állt, János atya ezt gyorsan megcáfolja.

– Háromszor sétáltam aknamezőn, többször jártam hadműveleti területen. Egyszer Splitbe látogattunk el, ahol elkeveredtem egy sikátorban. Öt fegyveres bosnyák katona jött velem szemben, akik nem szívlelték a NATO-katonákat. Bár engem, mint lelkészt védett a daytoni egyezmény, ugyan, mit kezdtem volna vele? Mire elmagyarázom nekik, ki vagyok, már rég lepuffantanak. Elszaladni is nagy hiba lett volna, így farkasszemet nézve, hidegvérrel sétáltam el mellettük. S bár mindenhol otthon éreztem magam, manapság mégis azt érzem, itthon a helyem. Az otthonom pedig most Tiszaföldvár.

Kovács János tábori lelkész

Csak szombaton lehetett magyarul misézni

Kovács János tábori lelkészt 2002-ben nyugdíjazták. Utána '56-os emigráns magyarok hívására az USA-ba ment, lelkipásztori szolgálatra.

– Chicagóban a Szent István Magyar Templomban dolgoztam helyettes lelkészként. Főleg idősek vettek körül bennünket, a legfiatalabb kivándorló is már 86 esztendős volt – meséli az atya. – Hétköznap mindent csináltam: gondnokként tevékenykedtem, sőt, matematikát-fizikát is oktattam egy magyar iskolában. Ahol az volt az érdekes, hogy hétközben angolul kellett beszélni az iskolában, szombaton csak magyarul. „János atya, ma szombat van!” – figyelmeztettek néha a diákok, amikor hétvégén angol nyelven kezdtem el a Miatyánkot.

Kérdésünkre, hogy jól beszél-e angolul, a plébános a következő történettel felel:

– Egyszer miséztem csak idegen nyelven. Előtte magnóra felmondták a szöveget, hogy tökéletesítsem kiejtésemet. Angol nyelvű misém után egy hölgy meglepett tekintettel jött oda hozzám, miszerint nem is gondolta, mennyi a hasonlóság a magyar és az angol nyelv hangzásában! – neveti el magát az egyébként is mindig víg kedélyű János atya.Táborilelkész  -  Forrás: SZOLJON.HU, Fotó: Csabai István


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei