TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


„Istennel Istenért, emberekkel az emberért!” – Interjú Bíró László katolikus tábori püspökkel

Startlap megosztás
2014-05-06 10:40:53
Bíró László katolikus tábori püspökAmint már beszámoltunk róla kedves Olvasóinknak, Bíró László katolikus tábori püspököt köszöntötték Kecskeméten a Nagytemplomban pappá szentelésének negyvenedik, püspökké szentelésének huszadik évfordulóján. A szentmise után püspök atya nyilatkozott a „Táborilelkész” szerkesztőségének.

- Nagyon szép kerek évfordulók vannak idén püspök atya életében. Negyven éve pappá, húsz esztendeje püspökké szentelték, illetve öt éve a Katolikus Tábori Püspökség élére nevezte ki XVI. Benedek pápa. Hogyan értékelné az elmúlt húsz, illetve negyven évét?

- Hálaadás volt ez a szentmise. Az ember hálát ad a szüleiért, akik egy nagyon sötét világban állást foglaltak és egyértelműen elmondták azt, hogy kik vagyunk, hova tartozunk, miért hiszünk és nem befolyásolt semmi féle más világnézet. Abban az időben, amikor egy ideológiai diktatúra vette körül a magyar társadalmat és nagyon sokan csak annyit mondtak, hogy amerre a többség megy, arra menjünk mi is. Az én szüleim azt mondták, hogy mi ide tartozunk és ez az első, amit nagyon megköszönök a Jóistennek. Másrészt pedig egész életemben találkoztam olyan emberekkel, akik hordoztak, segítettek, mellettem álltak. Soha nem éreztem magam egyedül. Mindig arra mehettem, amerre a Jóisten hívott és nagyon boldog pap lehetek.

Bíró László katolikus tábori püspök

- Ha egy mondattal kellene jellemezni az elmúlt húsz esztendőt, mi lenne az?

- Ugye a püspök jelmondatom ez volt: „Tecum pro te – Veled, érted”. Ezt értettem vertikálisan Isten fele fordulásunkban „Istennel az Istenért”, ugyanakkor meg értem az emberekre is, „Emberekkel az emberért”. Ez a kettős mottó vezetett tulajdonképpen a püspöki szolgálatom kezdetén és azt gondolom, hogy ez most is betölti az életemet. Most jelent meg egy interjú kötet, amelynek az lett a címe, hogy „Rendelkezésre állok”. A papi élet valóban szüntelen rendelkezésre állás. Ahogy minden családapa és családanya is ezt teszi. Szüntelen rendelkezésére áll a családjának. Ez a papi hívatásból adódik, hogy itten sokkal általánosabban tesszük, mint ahogyan a családfő a családjának rendelkezésére áll. De mind a két hívatás valójában szolgálatról szól. Ezt fogja össze a laikus állapotot és a házas állapotot.

- Térjünk rá a Tábori Lelkészi Szolgálatra. Az elmúlt években egy új atyával, illetve egy diakónussal bővült a tábori lelkészi kar. Van-e lehetőség, remény, hogy ez a létszám bővüljön? Tekintve, hogy nincs minden helyőrségnek tábori lelkésze.

- Ez egy vágy. De igazából még a honvédség részéről is. Ugyanakkor meg létszámstop van mindenütt és nem tesznek kivételt a tábori lelkészek vonatkozásában sem. Nagyon szeretnénk, ha a létszám bővülne, hisz maga az egészségügyi intézmények is ott vannak pap nélkül. Egyetlen egy munkatársat sikerült most beépíteni az egészségügybe. A honvédség kórházában szolgál és látogatja a betegeket. Sokkal többet igényelne a rengeteg ágy, amik a kórházakban vannak. Továbbá valóban van több olyan helyőrség, ami jelentős létszámmal bír és nincs katolikus lelkészi jelenlét. De egyelőre nincsen semmi féle ígéret arra, hogy újabb státuszt kapnánk a honvédség részéről. Sajnos ilyen kevés papnak kell ellátnia a sok-sok szolgálatot, ami terhel bennünket.

Bíró László katolikus tábori püspök

- Ebben az évben ünnepli a Tábori Lelkészi Szolgálat az újjáalakulásának 20. évfordulóját. Ebből az alkalomból egy menetgyakorlatot és kiállítást szervez a Katolikus Tábori Püspökség. Mit lehet tudni ezekről?

- Évről évre egyre szépül, gazdagszik a Nemzeti Zarándoklata a honvédségnek. A helyszín is vándorolt. Húsz éve,  Búcsúszentlászlón kezdődött ez el, amikor még sorköteles állomány volt. Ott is Fogolykiváltó Boldogasszony a templom védőszentje, a templom nagybúcsúja. Ott kezdődtek a katonai zarándoklatok. Aztán az idők folyamán, amikor a sorkatonaság megszűnt egyszerűbbnek látszott a logisztikai szempontok miatt áthelyezni Budapestre a Nemzeti Zarándoklatunkat. Így Makkosmárián folytattuk, ahova viszont nagyon nehéz eljutni tömegközlekedéssel. Most áthelyeztük a színhelyet Máriaremetére, ahol hatalmas templom van, templomkerttel. Idén először a húsz éves jubileum alkalmából hirdetjük meg ezt a gyaloglással egybekötött zarándoklatformát. A katonaember az formában, edzésben van. Szívesen vállalkoznak sokan arra, hogy korai indulással, gyalog érkezzenek meg, mint a régi a zarándokok Máraremetére. Ugyanakkor, ami széppé teszi a zarándokaltunkat az, hogy a szentmise az asszisztenciával katonai keretek között zajlódhat. Így - ahogy szerte Európában a katonákhoz illő –ebben a formában tudjuk végezni a szentmisét. Ez is öröm mind a katonáknak, mind nekünk, az egyháziaknak.

A tavalyi évben Szombathelyen megszületett egy kiállítás, ami bemutatja a katonai lelkipásztori szolgálatot a külföldi missziókban. Ez az anyag egyben van, ez ökumenikus jelleggel készült. Bemutatja a protestáns és katolikus tábori lelkészek munkáját a külföldi missziókban, Afganisztánban és a Balkánon. Egy picikét szeretnénk, hogy ha ezen keresztül is jobban megismernék az emberek a Tábori Lelkészi Szolgálatot. Ugye mindig azon szoktak botránkozni, hogy fegyvert fog-e a pap, meg hogy mit keres a fegyveresek között a pap? A pap nem a fegyvereket, hanem az embereket szolgálja. Így mondja a régi bölcsesség: a tábori lelkészi szolgálat „Inter arma caritas – A fegyverek között a szeretet”. Ezt szeretnénk bemutatni, hogy valóban ezt teszi a tábori lelkészi szolgálat. Szeretetben szolgálja az embereket, az Egyház nagylelkűsége ez, hogy papokat oda küld, ahol az emberek vannak. A katona pedig egy mobil szolgálatot végző ember. Nem csak Magyarországon, hanem különböző missziókba is el kell mennie.  Olyankor pedig nem olyan egyszerű az élet. Szívesen fordulnak oda a lelkipásztorhoz. Ezt a szolgálatot fogják bemutatni ezek a kiállítások.

- Nagyon szépen köszönjük az interjút püspök atya. Az Olvasóink és a szerkesztőség nevében a Jóisten áldását kérjük püspök atyára, hogy erőben, egészségben, szeretetben tudja végezni ezt a nem könnyű hívatást még sok éven át, és hogy sok ilyen szép évfordulót ünnepelhessünk együtt!

Bíró László katolikus tábori püspökTáborilelkész


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei