TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Jó és édes évet! - Beszélgetés Köves Slomó tábori főrabbival

Startlap megosztás
2012-09-22 17:03:36
Köves Slomó Magyar Honvédség Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátusának főrabbijaAz ünnepekkel is a megbékélés és az együttműködés jegyében eltöltendő hétköznapokat kívánjuk erősíteni – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke, egyben a Magyar Honvédség Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátusának főrabbija annak kapcsán, hogy szeptember 16-án, vasárnap este beköszöntött Ros Hásáná, a zsidó újév, amivel kezdetét veszi a világ teremtésének 5773. éve.

A Ros Hásáná a zsidó újév, amit mi a világ megújulása idejének tartunk. Ezen a napon eldől minden ember következő évi sorsa, így nemcsak a zsidóság, hanem az egész emberiség ünnepe. Ros Hásáná két napján a zsidó közösségekben az egész világ következő évi sorsáért imádkoznak – fogalmazott Köves Slomó.

- Ossza meg velünk, 2013 a zsidó időszámítás szerint hányadik esztendő?

- Az Örökkévaló 5773. évét érjük meg és köszöntjük.

-
És mit tartanak fontosnak e sorsban?

-
A társadalmi megbékélést és az együttműködést. E kettő mindennél fontosabb mindannyiunk számára! Veszélyes jeleket, jelenségeket észlelve az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség ebben az évben egyik fő céljának az antiszemitizmus elleni párbeszédet hirdette meg. Azért, mert a szélsőséges, kirekesztő magatartásformák közé tartozó antiszemitizmust mi betegségnek tartjuk, amit gyógyítanunk kell. Közösen. A Magyar Honvédség mentes e kórtól, ám társadalmi jelentőségénél, erejénél fogva sokat tehet a gyógyulásért.

-
Ilyen alkalom a Chanuka, a Jom Kippur mellett a Ros Hásáná. Mit jelent szó szerint, s mi a fő motívuma?

-
Azt jelenti: az év feje. A kétnapos ünnep központi motívuma a bűnbánat és a következő évre való felkészülés. Az ima központi része a zsinagógákban a sófárfújás: a kosszarvból készült kürt hagyományos dallama megtérésre szólítja a híveket. Az ünnepi étkezésekkor mézbe mártott almát és kalácsot esznek, amellyel az édes és kerek évet szimbolizálják.

Köves Slomó Magyar Honvédség Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátusának főrabbija

- Újesztendő beköszöntekor az emberek fogadalmakat tesznek…

-
A zsidó vallás szerint ezen a napon döntés születik minden ember következő évi sorsáról. Erre utal a hagyományos ünnepi jókívánság is, amivel az emberek köszöntik egymást: „Írattassál be egy jó évre!” Az ünnep második napján kerül sor a táslich szertartásra, melynek során jelképesen megszabadulnak bűneiktől.

- A megtisztulást minden vallásban katarzis követi.

- Úgy van. Ros Hásáná tíz bűnbánó nappal folytatódik, aminek csúcspontja az év legkatartikusabb napja, Jom Kippur. A Hosszúnapként is ismert ünnepen 25 órás böjtöt tartanak a zsidók. Ezen a napon pecsételtetik meg az emberek sorsa a következő évre, így ilyenkor bűnbánattal és egész napos imával ostromolják a hívők az eget. Ezt nyolc napig tartó sátoros ünnep követi, aminek lezárása és egyben az őszi ünnepsorozat vége Szimchát Torá, a Tóra örömünnepe. Az ünnepek, mint tudjuk, nagyon fontos szerepet töltenek be az emberek életében, amelynek lényege a harmónia. Ennek kapcsán – úgy vélem – ezekkel az ünnepi alkalmakkal a Tábori Rabbinátus, a rabbik is hozzájárulnak híveink, köztük katonáink lelki egészségéhez.

A Magyar Honvédségben napjainkban éppúgy teljesítenek szolgálatot zsidó származású katonák, ahogy a magyar történelem során korábban, kiváltképp az 1848/49-ben szabadságharc hősies küzdelmeiben, valamint az első világháború frontjain. Hitéletüket akkor is megélték, működött zsidó tábori lelkészség. E hagyományra (is) építve biztosít szervezeti kereteket 2004 óta a honvédség: a Tábori Rabbinátus a mai Tábori Lelkészi Szolgálat harmadik ága. Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei