TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Konferencia Ausztriában a katonai lelkipásztorkodásról

Startlap megosztás
2013-11-03 11:59:30
Bíró László katolikus tábori püspökAz Osztrák Katonai Ordinariátus alá tartozó „Vallásért és Békéért Intézet (Istitut für Religion und Frieden)” a katonai lelkipásztorkodással összefüggő etikai és vallási kérdéseket tárgyaló nemzetközi konferenciát rendezett október 22. és 27-e között. A számos európai országon kívül Dél-Amerikából is érkeztek résztvevők és előadók.

Magyarországot Bíró László püspök, katonai ordinárius, Berta Tibor ezredes, általános helynök és dr. Ujházi Lóránd kánonjogász, a hadtudományok Phd fokozatosa képviselte. Az osztrákhoz hasonló kutató intézet több európai országban működik. Feladatuk a katonák és a katonai lelkipásztorkodásban résztvevők szellemi és tudományos segítése. Olyan etikai, vallási, filozófia és hadtudományi kérdésekkel foglalkoznak, amelyek általános társadalmi és a fegyveres, illetve a rendvédelmi erőkben szolgálatot teljesítők érdeklődésre tarthatnak számot. Ahogy az az egyik konferencia előadáson is elhangzott, többek között olyan témakörök tudományos feldolgozása történik, mint a katonalelkészek szerepe a modern hadseregben, a vallások közötti párbeszéd azokon a területeken, ahol napjaink katonai műveletei történnek, a csapásmérésre is alkalmas kémrepülőgépek bevethetősége, az igazságos háború és az emberi élet kioltásnak értelmezése napjainkban. Az intézetek nagy hangsúlyt helyeznek arra is, hogy a keresztény etikai szempontjából mutassanak be olyan területeket, mint a terrorizmus vagy az aszimmetrikus háborúk, amelyeknek a hadtudományban és a biztonságpolitikában egyébként nagy irodalma van. A szervezők az elméleti előadások mellett olyan kulturális programokat is szerveztek, ahol résztvevők az Osztrák Hadsereg mindennapjaiba is betekintést nyerhettek. A katonai és állami vezetők szívélyessége az ordinariátus kutató intézete és az állami szektor közötti jó kapcsolatról árulkodott.

Bíró László püspök a konferencia kapcsán kiemelte, hogy a hadsereg ma is egy olyan közeg, ahol nagy jelentősége van a közösségnek, az egymásra való odafigyelésnek, a bajtársiasságnak. Ezek olyan értékek, amelyek segíthetik a lelkipásztori munkát. Hozzátette, hogy a katonai lelkipásztorkodás egyben modellje is lehet a következő idők lelkipásztori munkájának, hiszen a hagyományos plébánia-közösségek gyengülésével egyre jobban szembesülni kell azzal, hogy a lelkipásztor a munkáját nehéz körülmények között, sok esetben vallási háttérrel nem rendelkező személyek között kell hogy végezze. Berta Tibor általános helynök több évtizedes katonai lelkipásztori tapasztalatait is figyelembe véve megjegyezte, hogy ilyen vagy hasonló kutatómunka Magyarországon is hasznos lenne. Véleménye szerint ez a munka a lelkészek szellemi támogatása mellett, jó együttműködési lehetőséget is jelentene az állami és egyházi szereplők között egy olyan területen, mint a katonai lelkipásztorkodás, ahol azok napi kapcsolatban vannak egymással. Ujházi Lóránd, aki maga is foglalkozik biztonságpolitikai kérdésekkel hozzátette, talán soha nem volt ennyi interdiszciplináris kérdés a hadtudomány, a vallás és a jogtudomány, illetve a keresztény etika területén, mint napjainkban. Ez egyben lehetőség is a Katolikus Egyháznak, hogy olyan területeken is hirdesse az Evangéliumot, ahová egyébként az igehirdetés klasszikus modelljével nem jutna el.Táborilelkész  -  Forrás: KTP


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei