TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Különleges óév, újdonságokban gazdag új év

Startlap megosztás
2013-01-18 11:26:41
dr. Köves Máté Slomó, EMIH vezető rabbi, tábori rabbiEsztendők metszéspontján szokásos számvetést végzünk az óév eredményeiről és vázoljuk az új esztendő céljait – a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata (HM TLSZ) katolikus és protestáns tábori püspökségének, valamint tábori rabbinátusának vezetőinek értékelése az elmúlt esztendőről. Sorozatunk második részében a rabbinátus vonja le a mérlegét.

Különleges évet zárt a tábori rabbinátus 2012-ben, hiszen a honvédelmi tárcával kötött megállapodás alapján a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mellett az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) is bekapcsolódott a munkába. Így ettől az évtől kezdve a rabbinátus a csaknem húsz éve megszokott Wesselényi utca 13. szám alatti irodákat, imatermet, könyvtárat is magában foglaló létesítmény mellett az EMIH Károly körúti központjában is működik. A vezető tábori rabbi továbbra is Totha Péter Joel, míg a tábori főrabbi dr. Köves Máté Slomó, az EMIH vezető rabbija lett.

dr. Köves Máté Slomó, EMIH vezető rabbi, tábori rabbi

A közös munkát laktanya-látogatásokkal kezdték meg: az őszi nagyünnepekig Tatán és Kecskeméten is látogatást tettek a rabbik. Az ünnepek nyitányaként a tábori rabbinátus Wesselényi utcai irodájában kiállítást rendeztek Szalay Kriszta Anna bibliai témájú műveiből. A kiállítás védnökei dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium akkori parlamenti államtitkára és Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója voltak.

Köves Slomó hagyományteremtő ros hasanai (újévi) vacsorát rendezett a Honvédelmi Minisztérium, a Honvéd Vezérkar, valamint a tábori lelkészi szolgálat képviselőinek és a Magyar Honvédség zsidó katonáinak részvételével. Az EMIH többéves hagyományának megfelelően tavaly decemberben is meggyújtották a hanukai lángokat a Nyugati téren. Az ünnep hatodik estéjén Hende Csaba honvédelmi miniszter gyújtotta meg az ünnepi lángokat és mondott ünnepi köszöntőt. Az eseményen részt vett a budapesti helyőrségi zenekar is.

Totha Péter Joel vezető tábori rabbi

A 2013-as esztendő igen sok feladatot és több ígéretes eseményt tartogat. A munka gerincét természetesen idén is a zsinagógai ünnepek és az ehhez kapcsolódó ünnepségek jelentik. Emellett tavasszal a tábori rabbinátus a minisztérium munkatársainak kétnapos megemlékező látogatást tervez az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborba. Újdonság a rabbinátus működésében, hogy az iskolák nyári vakációjának idején ötnapos turnusokban fogadja a katonaszülők gyermekeit, felügyeletet és programokat biztosítva számukra.

„A tábori rabbinátus bizakodva kezdi meg a 2013-as évet: bízunk az emberek, a katonák hitében. Nyitottan és érdeklődéssel állunk a feladatok elé!” – zárta tájékoztatását Köves Slomó és Totha Péter Joel.

Kapcsolódó cikkek:

Tovább erősítették a társadalmi kapcsolatokat és a kommunikációt

Keresztyén katonatalálkozó, önálló táborszervezésTáborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei