TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Legyünk egész emberek! - Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

Startlap megosztás
2013-09-23 09:33:20
Bíró László katolikus tábori püspökLegyünk egész emberek, ne veszítsük el a fejünket, az arcunkat; legyünk a lét teljességében lévő emberek, ne termelők, fogyasztók és értékesítők – fogalmazta meg a XIX. Nemzeti Katonai Zarándoklat legfőbb üzenetét Bíró László katolikus tábori püspök a budapest-máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikában, szeptember 21-én.

Tizenkilencedik alkalommal rendezett szombaton nemzeti katonai zarándoklatot a HM Katolikus Tábori Püspökség. Idén első alkalommal a máriaremetei Kisboldogasszony Bazilika lett zarándoklat befogadó kegyhelye. A Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonák, közalkalmazottakat és családtagjaik számára rendezett zarándoklat ebben az esztendőben is Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepéhez kötődött.

Legyünk egész emberek! - Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

„Ősi hagyományokat követnek azok, akik Fogolykiváltó Boldogasszony emlékére zarándoklaton vesznek részt. E hagyomány egészen a középkorig vezethető vissza, amikor az emberek arra vállalkoztak, hogy saját életük kockáztatásával, esetleg azért cserébe foglyokat váltsanak ki a törököktől” – mondta a zarándoklaton celebrált szent misén Bíró László. A katolikus tábori püspök hozzátette: a második világháború idején Fogolykiváltó Boldogasszony kultusza új lendületet nyert.

Bíró László a zarándoklati szentmisét a honvédelem területén dolgozó valamennyi katonának és civilnek ajánlotta fel, „akik idehaza vagy a határainkon túl, különféle békemissziókban szolgálják a hazát”.

Legyünk egész emberek! - Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

A katolikus tábori püspök beszélt arról is, hogy a mai korban leginkább a függőségektől való szabadulást lehetne kérni Fogolykiváltó Boldogasszonytól. Ahogy fogalmazott: „a társadalom egyre inkább rászorul Fogolykiváltó Boldogasszony tiszteletére, közbenjárására és segítségére”.

A szentmisét követően Bíró László elmondta: az első nemzeti katonai zarándoklatot még 1994-ben rendezték meg Búcsúszentlászlón, az akkori katolikus tábori püspök, Ladocsi Gáspár kezdeményezésére. Azért éppen ott, mert a közeli laktanya biztosította a logisztikát. Aztán a Budakeszi-Makkosmária kegytemplomba zarándokoltak éveken keresztül. Abba a templomba, amely a második világháború idején épült újjá és a fogságban lévő katonák családjai voltak a munkálatok fő adakozói. Viszont ez templom nehezen megtalálható és megközelíthető volt, így idén Máriaremetére szervezték a zarándoklatot.

Legyünk egész emberek! - Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

„Itt szeretnénk meggyökeresedni. A szentély és a templomudvar alkalmas a zarándoklatra és az azzal párhuzamosan megrendezett családi napra. Bízom benne, hogy hamarosan tényleg katonai jellegű zarándoklat valósulhat meg itt” – hangsúlyozta a katolikus tábori püspök, hozzátéve azt is, hogy a jövő évben megrendezendő, jubileumi, XX. Nemzeti Katonai Zarándoklatra „igazán különleges meglepetéssel készül” a püspökség, „ez azonban jelenleg még titok.”

A zarándoklat szentmiséjének szolgálatát – mint a kezdetek óta eddig minden alkalommal – idén is a Légierő Zenekar – Veszprém látta el. Katona János alezredes, karnagy honlapunknak elmondta: „egy-egy hasonló rendezvényen való fellépés a zenekarnak hatalmas erőt ad”.

Legyünk egész emberek! - Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

A nemzeti katonai zarándoklattal párhuzamosan megrendezett VII. Családi Napon számost játékos program és kézműves foglalkozás várta a Máriaremetére ellátogató katonacsaládokat, a felnőtteket és a gyermekeket egyaránt.

 


Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei