TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Lelkész a műveleti területen

Startlap megosztás
2013-11-29 10:07:58
Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkészA Koszovóban szolgáló KFOR-9 kontingens túl van a misszió felén. A katonákat lelki oldalról támogató lelkésszel, Dudás Ferenc hadnaggyal beszélgettünk tapasztalatairól.

- Előzetesen milyen nehézségekre számított a külszolgálattal kapcsolatban?

- Mivel én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyájában szolgálok, előzetesen problémásnak tűnt, hogy nem az általam megszokott emberekkel fogok kiutazni. Aztán a felkészítésen, főleg az árvízi védekezés alatt jól összekovácsolódott az állomány. Tartottam tőle, hogy a katonák lelkében vastag falakba fogok ütközni, de szerencsére egy nagyon nyitott közösséget találtam.

Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész

- Bő három hónappal a misszió kezdete óta milyen tapasztalatok érték lelkészi munkájában?

- Ennyi idő elég ahhoz, hogy az ember érezze a terhét, hogy távol van szeretteitől. Már túl vagyunk azon, hogy megszokjuk egymást, már érzékenyebbé vált a lélek. A tehetetlenség, ami az otthoni problémákat illeti, nagyon nehézzé teheti a missziót. Ilyenkor már az is sokat segíthet, ha valakinek el tudja mondani, ki tudja beszélni a problémákat az ember. Azt figyeltem meg, hogy azok az emberek, akik Istenbe vetett hitben élnek, könnyebben átlendülnek a nehézségeken.

- Milyen a napi élet a lelkész számára a Slim Lines táborban?

- Ugyanolyan napirend szerint kell élnem, mint a tábor többi lakójának. Az állománnyal való folyamatos kapcsolattartást már reggel elkezdem. Szinte minden nap végig látogatom a kontingenst a lövésszázad katonáitól a misszió parancsnokáig, hiszem, hogy „a jó pásztor ismeri a bárányait”. Persze nekem is szükségem van lelki feltöltődésre, hiszen én is ember vagyok. Lelkipásztorként a lelki táplálékot a Szentírásból merítem minden nap, hogy ezáltal tudjam erősíteni azokat, akik hozzám fordulnak.

Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész

- Hogyan lehet megtalálni lelkészként a közös hangot a katonákkal?

- Először is meg kell találni a kapcsolódási pontokat. Minden alkalmat meg kell ragadni, hogy közöttük legyek. Extrém esetben, például a tömegkezelési gyakorlat során én vezettem az imitált „temetési menetet”, amire a katonáknak reagálniuk kellett. A parancsnok felajánlotta, hogy vezethetem a menetet, én pedig úgy éreztem, hogy ott kell lennem. A sportolás egy másik alkalom, hogy találkozzak a katonákkal. Van egy kis ökölvívó múltam, ezért csatlakozni szoktam hozzájuk a konditeremben. Esténként a magyar házban sokat ping-pongozunk, részt is vettem az október 23-án rendezett versenyen. De én vezetem a könyvtárat is, ahol folyamatosan találkozok az állománnyal, hiszen mindenki tudja, hogy ott megtalál. Szakmai feladataim során is együtt kell működnöm a kontingens tagjaival, például amikor Podujevóban rászoruló gyerekeknek osztottunk ajándékokat a megfigyelő és összekötő csoport tagjainak szervezésében.


- Van-e aktív gyülekezeti élet a táborban?

- A vasárnap istentiszteleteken 10-12 fő van jelen, de a létszám hétről–hétre, a szolgálati feladatok függvényében változik. Nagy öröm számomra, hogy két katonát is megkereszteltem az eltelt időszakban, és az is, hogy még vannak jelentkezők. Tartunk közösségi alkalmakat is, „biblia óra” elnevezéssel. Ilyenkor kötetlenül beszélgetünk Isten igéjéről és az élet dolgairól.

- Hogyan készülődnek a karácsonyra?

- Itt van advent a karácsony előtti időszakban, szeretnénk készíteni egy betlehemet. Péntekenként a gyülekezet tagjai közösen készítik, a tervek szerint karácsonyra lenne kész, ami az esti istentiszteleten lenne megtekinthető. Ez lenne az ünnep egyik ékessége.

Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész

Dudás Ferenc hadnagy, református tábori lelkész 2012-ben lépett a Magyar Honvédség kötelékébe. Ez az első külszolgálata.Táborilelkész  -  Forrás: Bocskaidandár


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei