TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Március 15-re emlékeztek a Butmir táborban

Startlap megosztás
2014-03-18 14:39:58

Szabó Ferenc főhadnagy, evangélikus tábori lelkész„Halhatatlan hősök válnak ma belőlünk…”. Március 14-én 11 órától emlékeztek meg a magyar nemzet 166 évvel ezelőtti forradalmáról és szabadságharcáról. Az ünnepi sorakozón részt vett Kohári Lajos, Magyarország szarajevói nagykövetének első helyettese, Szilágyi Csaba ezredes, a szarajevói NATO parancsnokság törzsfőnöke, a Szarajevóban élő magyar közösség tagjai, a NATO és az EUFOR parancsnokságok magyar honfitársai, valamint az MH EUFOR kontingens 14. váltása.

Somogyi Péter alezredes, kontingensparancsnok ünnepi beszédében a történelmi múlt felidézése során nem pusztán 1848. március 15-e napjának eseményeit méltatta, hanem aktualizálta annak fontosságát, mondanivalóját a magyar katonák számára, otthon és műveleti területen egyaránt. „1848-49-es honvéd őseinkhez, és hőseinkhez méltón, mi is honvédek vagyunk, mi is teljesítjük kötelességünk. Manapság mi sem vagyunk könnyebb helyzetben, mint elődeink. Ma mi védjük a hont, ahogy eleink védték 1848-49-ben. Elődeink is kivívták egy ország, egy nemzet tiszteletét, most rajtunk a sor. Az igaz, hogy mostanában nem kellett fegyverrel a kézben harcolnunk hazánk szabadságáért, mint ezelőtt élt honvédeknek, de sok misszióban szolgáló magyar katona közül mi is itt fegyverrel védjük a békét.

Március 15-re emlékeztek a Butmir táborban

Békefenntartóként a családtól távol teljesítünk szolgálatot, ezáltal nap, mint nap nemzetközi elismerést vívunk ki a Magyarország számára, s bebizonyítjuk, hogy méltó folytatói vagyunk az évszázados katonahagyományoknak, méltó örökösei vagyunk a 48-as honvédeknek.

A mai honvédek kötelessége, hogy helyt álljunk, idekint Szarajevóban, távol Afganisztánban, Nyugat-Szaharában, és persze odahaza Magyarországon. Mi is megcselekedjük, amit megkövetel a haza.”

Az ünneplő sorok elhangzása után Földes Orsolya főtörzsőrmester szavalta el Szuhanics Albert: Azon a hajnalon… című versét, melynek szellemében „halhatatlan hősök válnak ma belőlünk…”

Ezt követően Szabó Ferenc főhadnagy, a kontingens tábori lelkésze szólt az ünneplőkhöz, melyben kiemelte, hogy „amikor felelősen előre tekintünk, amikor emlékezünk a múltra, három szót nem szabad felednünk: hit, imádság és bocsánat. Hit és bizalom az Istenben! Imádság, hisz lehet, érdemes és kell kérni a Mindenhatót népünk és nemzetünk jövőjéért. Valamint bocsánat, hiszen a magyar kereszténységnek megbocsátásra, megbékélésre kell tanítani, segíteni a rábízott népet.”

A beszédet követően a tábori lelkész megáldotta a magyar katonákat, valamint a Butmir tábor dolgozóit és lakóit.

Szabó Ferenc főhadnagy, evangélikus tábori lelkész

Az ünnepség zárásaként elhangzott személyügyi határozat alapján Magyarország Honvédelmi Minisztere az „Altiszti-legénységi legénységi szolgálati jel” II. fokozatát adományozta 20 év után Molnár József zászlósnak, valamint III. fokozatát adományozta 10 év után Mórocz Ákos Tamás szakaszvezetőnek és Németh Antal szakaszvezetőnek.

Az ünnepi ebéd felvezetőjeként Szilágyi Csaba ezredes, a szarajevói NATO parancsnokság törzsfőnöke mondott pohárköszöntőt, s kívánt jó étvágyat a húslevesből és rántott húsból álló igazi magyaros menühöz.Szerző: Szabó Ferenc főhadnagy, protestáns tábori lelkész  -  Táborilelkész


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei