TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


„Megélni, megvallani” - Tudományos tanácskozás a zsidó, magyar önazonosság-tudatról

Startlap megosztás
2012-09-17 16:31:09
dr Köves Slomó Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat (HM TLSZ) Tábori Rabbinátusának főrabbijaSoha nem a bűnöst, hanem a bűnt kell elítélni, mert minden ember, még a legbűnösebb is, végső soron ember – idézte dr. Köves Slomó a régi zsidó bölcsességet szeptember 12-én a „Megélni és megvallani” címmel rendezett tudományos tanácskozást követően megtartott sajtótájékoztatón.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, egyben a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat (HM TLSZ) Tábori Rabbinátusának főrabbija arról tájékoztatott, hogy az EMIH kezdeményezésére, Martonyi János külügyminiszter fővédnökségével rendeztek kétnapos tudományos tanácskozást, tabumentes párbeszédet a zsidó, illetve a magyar önazonosság-tudat, illetve a két identitás együttélése, párhuzamai és ellentétei, a magyar zsidóság önazonosságának megtalálása, a zsidó-magyar párbeszéd időszerű kérdéseiről.

„Azt kezdeményeztük és arra tettünk első kísérletet, hogy a legmélyebb kérdéseket, problémákat világítsuk meg a XIX. század közepétől, a magyarországi zsidó emancipációtól kezdve, de főleg a napjainkig terjedő időszakban, amikor több szó esik az antiszemitizmusról a nagyvilágban és Magyarországon is. Ugyanis az antiszemitizmus nem csupán morális kérdés, hanem olyan betegség, amely egy mélyen gyökerező problémakör tünete. Mi váltja ki, mi táplálja, mi az ellenszere...? Vagyis újra kell gondolnunk a magyar zsidó identitást, már csak a sorsközösség okán is; elég, ha az 1848-as vagy az első világháborús zsidó katonák pozitív, patrióta hozzáállására, hazafiságára vagy a rendszerváltoztatásra gondolunk. Zsidó származású katonáink szabadon gyakorolhatják vallásukat, élhetik hitéletüket; a rabbinátus zökkenőmentesen működhet együtt a többi szolgálati ággal” – fejtette ki Köves Máté Slomó.

dr Köves Slomó Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat (HM TLSZ) Tábori Rabbinátusának főrabbija

Az EMIH, valamint a HM Tábori Rabbinátus vezetője rámutatott: ahogyan megtette Bibó István egy híres tanulmányában a második világháború után, úgy ma is ideje megvizsgálnunk, hogy a kibeszéléshez, a párbeszédhez mi adott értéket, s mi rontott a helyzeten az elmúlt húsz évben.

A nagyszabású eszmecserén rangos történészek, szociológusok, pszichológusok, politológusok boncolgatták a – nemritkán kényes – kérdéseket, és fölvetéseikből kiviláglott: van okunk a bizakodásra – emelte ki Köves Slomó –, s a zsidóság nem mástól vár megoldást jelentő válaszokat; továbbá ha nem pusztán az áldozat és az elkövető szemszögéből elemezzük a szóban forgó problémákat, mivel a két „szereplő” bármikor szerepet cserélhet. Hiszen mindenkinek megvan a maga felelőssége és tennivalója, elsősorban az ellentétes helyzetértékelésektől és prekoncepcióktól mentes magyar társadalmi-közösségi jövőkép, a békés, biztonságos együttélés legfőbb szándéka szerint. Ehhez is pozitívan viszonyul a honvédség – állapította meg a főrabbi.

A konferencia előadásainak leiratát filmben és könyvben is közkinccsé teszik, valamint eljuttatják a vallási és politikai vezetőknek, illetve a köztársasági elnöknek – mondta Köves Slomó és végezetül azt is hangsúlyozta, hogy a „megélni és megvallani” egy zsidó ember számára nem lehet ellentétes, vagyis egymást kiegészítve kell megtölteni erkölcsi tartalommal a felelősséget, illetve széppé tenni az önazonosság-tudatot.Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei