TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Nem védi a lelket az egyenruha - Tábori lelkészek Várpalotán

Startlap megosztás
2013-02-15 14:32:09
Nem védi a lelket az egyenruha - Tábori lelkészek Várpalotán„A katonák általában lelkileg eléggé zárkózottak, azt hiszik, védett lelkek. Pedig semmitől sem vagyunk védettek.” Elgondolkodtató szavak, több rejlik mögöttük puszta ténymegállapításnál.

Kezdjük a szikár tényekkel: a HM Tábori Lelkészi Szolgálat három szolgálati ágának (a katolikus, a protestáns és a zsidó) vezetői elhatározták, hogy idén végiglátogatják a Magyar Honvédség alakulatait. A – nevezzük így – tábori lelkészi zarándokút kimondott célja az, hogy az állomány közvetlenül megismerhesse a szolgálatok működését és kialakuljon egyfajta közvetlen kapcsolat a katonák és a lelkészek között. Február 12-én a körút várpalotai állomására, az MH Bakony Harckiképző Központba látogattak ela szolgálatvezetők.

Berta Tibor ezredes, általános helynök, Bíró László katolikus tábori püspök, Jákob jános dandártábornok, protestáns tábori püspök, Tota Peter Joel vezető tábori rabbi

A bevezetőben említett két mondatot Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspöktől idéztük, aki a fenti megállapítása után rögvest azt kérte: a katonák legyenek bizalommal a lelkészek iránt, nemcsak a speciális élethelyzetekben, hanem a mindennapokban is. Valljuk be, a hétköznapok feladatai között az ember „látható oldala” kerül nagyon hangsúlyosan előtérbe. Bíró László katolikus tábori püspöktől kölcsönöztük ezt a kifejezést, amely rögtön magában hordozza azt is, hogy az embernek bizony létezik „láthatatlan oldala” is. Ez utóbbi pedig a lelkészek szerint fontosabb, mint az egyenruhás, látható oldal. Ha pedig beszélünk hétköznapokról, akkor beszélhetünk különleges élethelyzetekről is – a katonák életében egyértelműen ilyen a missziós szolgálat.

Nem véletlenül mondta Jákob János dandártábornok, hogy jelenleg a tábori lelkészek munkája jelentős részben a missziókban teljesedik ki. Mert a külszolgálat, mint hallottuk, próbára teszi a lelkeket. A katonák szeretteiktől több ezer kilométerre, tőlük hónapokra elválasztva gyakran olyan érzésekkel szembesülnek, amelyekkel korábban sosem. Ilyenkor derül ki, hogy az egyenruha nem védi a lelket. Sőt, az emberi élet mulandóságával, a veszteségekkel szembesülve – gondoljunk csak azokra, akik sajnos elhunytak az afganisztáni misszióban – az élet értékéről és értelméről további kérdések is felmerülnek. Jákob János dandártábornok szerint el kell tudnunk számolni életünkkel − és ezt nem a látható, hanem a láthatatlan oldalon kell megtennünk.

Abban az értelemben is szimbolikus a szolgálati ágak közös megjelenése, hogy – miként Bíró László fogalmazott − minden tábori lelkész egy jel; az ember láthatatlan oldalának jele. A három szolgálati ág egymással összefogva és egymásért dolgozik, együtt szolgál annak érdekében, hogy egyik se egyfajta zárványként létezzen a haderőben. „Legyen áldás ez a szolgálat” – fogalmazta meg Jákob János dandártábornok a közös célt. Ezzel összefüggésben Tótha Péter Joel vezető tábori rabbi is azt hangsúlyozta: a zsidó szolgálati ág nem kizárólag a zsidó vallású katonákért létezik, hanem az összes katonáért. Bárki, aki más forrásból (is) szeretne lelki segélyt kapni, bizalommal fordulhat hozzájuk.

Nem védi a lelket az egyenruha - Tábori lelkészek Várpalotán

Természetesen a katonák is a társadalom tagjai, és ilyenformán a várpalotai látogatáson szó esett néhány aggasztó társadalmi jelenségről is. Bíró László arról beszélt, hogy manapság az egoizmus kultúrája dívik: az emberek azt hiszik, akkor boldogok, ha egyedül vannak, mert így nem korlátozza egyéniségüket semmi és senki. Sőt, a legtöbben kifejezetten félnek is a kötöttségektől, pedig a nemzet jövője − mint hangsúlyozta − valójában a családban dől el. Hite szerint az ember csak akkor lehet boldog, ha „ajándékká és egyben megajándékozottá” válik, a házastársaknak pedig minőségi időt kellene egymással tölteniük.Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei