TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Szent István ünnepe Szarajevóban

Startlap megosztás
2013-08-23 09:41:53
Szent István ünnepe SzarajevóbanA butmiri katonai tábor tornatermében sorakoztak fel az MH EUFOR Kontingens 13. váltásának katonái államalapító Szent István királyunk ünnepén. Az ünnepi állománygyűlésen Farkas Ferenc József ezredes, a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: augusztus 20-a olyan hagyományos értékeket képvisel, amelyek fontosak minden katona számára.

Fontos ez a nap, hiszen többek között e napon avatják a jövendőbeli tiszteket is, ám mindben közös a hazaszeretet – húzta alá köszöntőjének zárásaként az ezredes. Sári Csaba őrnagy beszédében utalt Szent István történelmi szerepére és arra, hogy a katonák a Szent István-i örökség hű követői. Hangsúlyozta: „Mi most itt vagyunk: misszióban, távol a családtól, a barátoktól. Magyarok vagyunk. Mi nem otthon, hanem az otthontól távol tesszük a dolgunkat, és − olyan jó kimondani ezt nemzeti ünnepünkön, hogy − nem is akárhogyan. Az önök, a mi munkánknak köszönhetően országunk érdekeinek megfelelően látja a világ e kicsi szeglete, hogy milyen magyarnak lenni, milyen hű lenni a hazához. Úgy gondolom, szent királyunk, I. Szent István is ezt akarta, ezt várta el vitézeitől, és minden magyar katona ebben a táborban hű ezen akarathoz.”

Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkész

Szent István napján mindenhol a világon, ahol magyarok ünnepelnek, felszentelik az új kenyeret. Nem volt ez másként a táborban sem: a kontingens katolikus tábori lelkésze, Markovics Milán Mór főhadnagy ünnepi imádsága után megáldotta a kenyeret. Az állománygyűlésen elismerések átadására is sor került. Kajtár Róbert szakaszvezetőnek a Honvéd Vezérkar főnöke adományozta a Magyar Honvédség-emlékérmet a szentesi Tiszai-strand területén tanúsított példaértékű bátorságáért, életmentéséért.

A Szózat hangjai után a katonák közösen a magyar tábor területére vonultak. A megáldott kenyeret Farkas Ferenc József ezredes és Bartók Gábor alezredes szelték meg, közben megérkezett a katonákból álló kis csapat, akik magyaros vacsorát készítettek. A vallásukat gyakorlók ünnepi istentiszteleten emlékezhettek meg Szent Istvánról.

Szent István ünnepe Szarajevóban

Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkész imája:

Mennyei Atyánk, Mindenható Urunk, Istenünk,

A Miatyánk ezer évek óta elhangzó szavaival szólunk most is hozzád: Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma!

Ahogy katonáink becsületes munkával elvetik egy új béke alapjait, úgy vetik el a mezőn a magot a föld munkásai, ahogy gondozzák és védik a békét katonáink, úgy védik és gondozzák a növekvő vetést a föld művelői.

Akik learattják áldásoddal a beérett termést és a búzaszemekből lisztet, a lisztből pedig szakszerű munkával kenyeret teremtenek, úgy teremts nekünk is Istenünk békét és igazságosságot.

Bölcs hittel mondták őseink: „Sokszor alszik kint a határban a kenyér, amíg az asztalra kerül.” Így alszik a béke, de sokszor a háborúskodás is egy-egy nemzet szívében.

Add Urunk, hogy meg tudjuk különböztetni a búzát a konkolytól, és adj hozzá erőt, egészséget és bölcsességet, hogy az ítéletet rád tudjuk hagyni, nehogy a konkollyal a búzát is elpusztítsuk. Adj türelmet és kitartást megvárni míg kinő a termés.

Az asztalunkra kerülő kenyérben ott van a dolgozó nők és férfiak verejtékes és kemény munkája is. Legyen a Te áldásod minden munkás kezén, a becsületes kenyérkereső emberen, és áldásod kísérje országunk minden katonáját, aki hazáját és a békét szolgálja otthon és ideát.

Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkészTáborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei