TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Téged Isten dicsérünk…Szentmise és DVD-bemutató a Mátyás-templomban

Startlap megosztás
2014-02-21 10:08:12
Takács Tamás ezredes, kiemelt vezető tábori lelkész, Bíró lászló katolikus tábori püspökHúsz év, két évtized, egy emberöltő – akárhogy is nézzük nagyon hosszú idő. Különösen akkor, ha a saját életünkhöz mérjük. Akik akkor születtek, ma már felnőttek, akiket akkor fogadtak a keresztségbe, ma már nekik is gyermekük lehet – mondta Farkas Anikó Budapesten, a Mátyás-templomban február 19-én, szerda délután.

A Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke a HM Tábori Lelkészi Szolgálat újbóli megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából kiadott, „Téged Isten dicsérünk…” című, katolikus és protestáns egyházi népénekeket tartalmazó DVD ünnepélyes bemutatóján hangsúlyozta: húsz évvel ezelőtt a honvédelmi tárca hosszas előkészítő munka után hozta létre újra a tábori lelkészi szolgálatot, s „a tábori lelkészek azóta is Isten örömhírét viszik a katonáknak”. Ott vannak mindenhol, „Afganisztánban, a Balkánon és itthon, a helyőrségekben is”.

Farkas Anikó

Dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök köszöntőjében kiemelte: az egyház kétezer éves történetében mindig voltak olyan egyházi vezetők, püspökök, lelkészek, akik az egyház szolgálata mellett felajánlották szolgálatukat a katonáknak is. „Akik odaálltak a katona mellé, akik hitet, reményt adtak mindazoknak, akik háborúba indultak, akik a hazájukért harcoltak” – mondta Benkő vezérezredes, hozzátéve: így volt ez Mária Terézia korában is, amikor a magyar katonák körében is megjelentek az egyházi személyek.

„Húsz évvel ezelőtt ismét megjelentek körünkben Isten követői, akik napjainkban is arra tanítanak minket, hogy az a hit, az a remény, az a szeretet, amely körül kell, hogy övezzen bennünket, az segíti útjaink, terveink megvalósítását és elérését” – fogalmazott a Honvéd Vezérkar főnök.

A 130 katolikus és protestáns egyházi éneket a Légierő Zenekar – Veszprém előadásában, az ország számos híres templomában – Veszprémben, Tihanyban, Pannonhalmán, Zircen, Jákon és a Mátyás-templomban – rögzítették képben és hangban a HM Zrínyi Nonprofit Kft. Katonai Filmstúdiójának munkatársai. A két DVD-n, díszcsomagolásban megjelent kiadvány egyedülálló, hiszen korábban még nem volt arra példa, hogy katonazenekar – sőt, fúvószenekar – játsszon egyházi énekeket – hangzott el a rendezvényen.

A DVD bemutatója alkalmából Katona János alezredes, a Légierő Zenekar – Veszprém karnagya kiemelte: elsődleges céljuk az volt, hogy ezeket az egyházi énekeket összegyűjtsék. A dalgyűjtemény pedig azért fontos, mert Magyarországon utoljára a két világháború között készítettek hasonló felvételt.

Jákob János dandártábornok, a HM Protestáns Tábori Püspökség tábori püspöke úgy fogalmazott: hálásak azért, hogy ezt az elmúlt húsz évet megélhették. „Örvend a mi szívünk! Jó úgy megpihenni a huszadik évfordulón, hogy az ember átérzi, nem volt hiábavaló, amit tett” – mondta a protestáns tábori püspök.

Takács Tamás ezredes, kiemelt vezető tábori lelkész, Bíró lászló katolikus tábori püspök

Bíró László, a HM Katolikus Tábori Püspökség tábori püspöke, katonai ordinárius szerint „a mai nap az egység ünnepe a Honvédelmi Minisztérium és a tábori lelkészi szolgálat, a katonák és a civilek között”. A katolikus tábori püspök hangsúlyozta: az egyházi ének „nem a fül gyönyörködtetésére készült, hanem igazából a szférák zenéjét akarja a földre hozni”.

A DVD bemutatóját megelőző – a tábori lelkészi szolgálat újbóli megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett – ünnepi szentmisén Bíró László tábori püspök úgy fogalmazott: minden szentmise hálaadás. Most hálát kell adni mindazoknak, akik előkészítették az újrakezdést, és akik az elmúlt húsz évben a tábori lelkészekkel együtt járták az utat, illetve velük vannak ma is.

  


Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei