TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba

Startlap megosztás
2014-08-03 09:51:07
Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkészA NATO felkérésére növeljük jelenlétünket a Balkánon. A mostani váltással egy plusz századot helyez ki Magyarország a térségbe, ezzel is jelezve, hogy mennyire fontos nekünk a közvetlen környezetünk és ezzel együtt hazánk biztonsága, békéje, nyugalma – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy Tatán július 31-én, csütörtökön.

A Honvéd Vezérkar főnök-helyettes az MH KFOR Kontingens tizenegyedik váltásának kibocsátó ünnepségén hangsúlyozta: a magyar katonák egy olyan térségben fogják ellátni feladataikat, amely hazánk számára nagyon fontos. Azért, mert a koszovói körülmények közvetlenül hatnak Magyarország biztonságára és mindennapjaira.

dr. Orosz Zoltán altábornagy

„A Magyar Honvédség történetében ismétlődő feladat, hogy missziókat búcsúztatunk. Azonban ez az ismétlődés nem jelenti azt, hogy mindezt rutinszerűen végezzük. Mint ahogy nem rutinszerű a missziók végrehajtása sem, hiszen minden egyes hadműveleti környezet, amiben a magyar katona szolgál, napról napra változó körülményeket jelent. Ezért nem lehet rutinszerűen felkészülni és nem lehet rutinszerűen ellátni a feladatot” – fogalmazott Orosz Zoltán altábornagy kiemelve, hogy a tatai laktanya alakulóterén felsorakozott több mint háromszáz katona felkészült a feladatára és meg fog felelni a rá váró követelményeknek.

Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész

A kiutazó állományra Sajtos Szilárd százados, a kontingens tábori lelkésze kért áldást. „Uram, ebben a misszióban is legyél oltalmazónk és hajlékunk, mint ahogy voltál eddig is sokszor, nemzedékről nemzedékre” - mondta a református tábori lelkész.

Az MH KFOR Kontingens tizenegyedik váltásának kiutazásával a Magyar Honvédség mintegy 120 fős létszámbővítést hajt végre a balkáni országban. A szigorú szempontok alapján válogatott katonák hónapokig tartó felkészítése elméleti és gyakorlati vizsgákból, lőkiképzésből, speciális egyéni felkészítésből és békefenntartói kiképzésből állt. A műveleti területre történő kiérkezés után a felkészítés során megszerezett tudást a magyar katonák fenntartják és folyamatos gyakorlatozással továbbfejlesztik.

Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba

Az augusztus első heteiben, három lépcsőben Koszovóba induló kontingens két manőverszázadból, valamint parancsnokságból és támogató elemből áll. Az egyik század a pristinai Slim Lines táborba, a másik pedig a fővárostól északnyugatra, 20 kilométerre fekvő Novo Selo táborba települ ki. Mindkét század egy-egy többnemzeti zászlóalj alegységeként dolgozik majd.

A családtagok és hozzátartozók jelenlétében megrendezett kibocsátó ünnepséget követően Orosz Zoltán altábornagy elmondta: a századok feladata a jelenlét fenntartása, a járőrözés, az ellenőrző-áteresztő pontok működtetése és szükség esetén a tömegkezelés lesz.

A tizenegyedik váltás parancsnokától, Preininger Győző alezredestől megtudtuk: bár a kontingens elsősorban a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárra épül, a Magyar Honvédség számos alakulatától érkeztek még katonák a kötelékbe. „A februártól júliusig tartó felkészülés során az állományt sikerült egységessé kovácsolni, a századok és a szakaszok felkészültek azokra a feladatokra, amelyek Koszovóban várhatnak rájuk a 2015. február 28-ig tartó külszolgálat során” – mondta az alezredes, akinek a mostani lesz a negyedik balkáni szolgálata. Korábban Koszovóban, az MH Őr- és Biztosító Zászlóalj századparancsnoka volt, a bosznia-hercegovinai MH EUFOR Kontingens parancsnoki beosztását pedig kétszer töltötte be.

Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba

Ugyancsak tapasztalt missziós katonának számít Huszár Attila zászlós, aki az elkövetkező több mint hat hónap során a kontingens 1. manőverszázadának vezénylőzászlósa lesz. Eddig már két balkáni és két afganisztáni külszolgálaton van túl. Mint elmondta: a század felkészült arra, hogy fenntartsa a katonai jelenlétet a térségében. A legfontosabb békefenntartói feladatokat – például a járőrözést, a tömegkezelést, illetve az ellenőrző-áteresztő pontok működtetését – begyakorolták az elmúlt hónapok során.

Szécsi Zsófia hadnagy viszont első missziójára készül. Szakaszparancsnokként több katonáért lesz majd felelős a műveleti területen, de – mint elárulta – ez nem jelent majd számára újdonságot, hiszen a tatai lövészdandárnál is ilyen beosztásban szolgál, sőt Koszovóba többségében a saját embereivel utazik ki, akiket már elég jól ismer. „Arra számítok, hogy nehéz lesz, de meg fogjuk oldani a ránk váró feladatokat” – mondta.

Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba

Tóth Julianna férjével érkezett a tatai kibocsátó ünnepségre, hogy elköszönhessen unokájától, Majoros Gergőtől, aki ugyancsak első külszolgálatára indul a napokban. „Egy kicsit sajnálom, hogy elmegy ilyen hosszú időre, de tudom, neki nagyon fontos, hogy kipróbálhassa magát nemzetközi környezetben is” – mondta a büszke nagymama, hozzátéve: jóleső érzés volt látni unokáját egyenruhában egy katonai ünnepségen.

Magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon, Koszovóban a KFOR-misszió kezdete, azaz 1999 óta jelen vannak a magyar katonák. A mostani létszámbővítéssel a koszovói lesz a Magyar Honvédség legnagyobb, békefenntartásban résztvevő köteléke.Táborilelkész  -  Forrás: HONVEDELEM.HU


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei