TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Vásárhelyi csapatlátogatáson a tábori lelkészek

Startlap megosztás
2013-02-07 19:22:53
Vásárhelyi csapatlátogatáson a tábori lelkészekA HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál kezdték meg az idei csapatlátogatási programjukat. Ennek keretében találkoztak a helyőrség vezetőivel és az alakulatnál szolgáló katonákkal. Céljuk - a szolgálatok munkájának bemutatásán túl - az együttműködés erősítése volt.

A Tábori Lelkészi Szolgálat mindhárom szolgálati ága képviseltette magát. A Katolikus szolgálati ágtól Bíró László tábori püspök és Berta Tibor ezredes, általános helynök, valamint Kiss Zoltán tábori diakónus, a Protestáns szolgálati ágtól Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, és Máté Sándor alezredes, püspöki titkár érkezett. A Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátust Totha Péter Joel vezető tábori rabbi képviselte.

A program kötetlen beszélgetéssel kezdődött, amelyen az alakulatot Huszár Ferenc alezredes, a helyőrség megbízott parancsnoka képviselte. Jákob János dandártábornok bemutatkozó beszédében a tábori lelkészek missziós szerepvállalását emelte ki elsősorban, melynek során nagy segítséget nyújthatnak a külföldi szolgálatot teljesítő katonák lelki támogatásában. Bíró László katolikus tábori püspök megköszönte a sok éves közös munkát Német László nyá. alezredesnek, az alakulat korábbi tábori lelkészének, aki jelenleg a Szentesi Egyházkerület esperese. Mindmáig szívesen látogat vissza a laktanyába, így a mostani rendezvényen is részt vett. Totha Péter Joel, vezető tábori rabbi bemutatta a Tábori Rabbinátus működését. Hangsúlyozta: bár tevékenységük elsősorban Budapestre korlátozódik, minden esetben szívesen látogatnak el a csapatokhoz előadást tartani a zsidó kultúráról, vallásról, és szívesen várják a Rabbinátuson az érdeklődőket.

Vásárhelyi csapatlátogatáson a tábori lelkészek

A beszélgetésbe aktívan bekapcsolódtak alegységek parancsnokai is. Mindenki egyetértett abban, hogy a tábori lelkészek szolgálata jóval több, mint a liturgikus tevékenységek, szertartások lefolytatása. Felekezettől függetlenül adhatnak tanácsot, lelki támogatást a katonáknak idehaza és misszióban egyaránt. A Bocskai-dandár hódmezővásárhelyi helyőrségében jelenleg két tábori lelkész, Alácsi Ervin százados (katolikus) és Dudás Ferenc hadnagy (református) szolgál.

A látogatás állománygyűléssel zárult, amelyen a katonák megismerték a Tábori Lelkészi Szolgálat történetét, szerepét a Magyar Honvédségen belül.Táborilelkész  -  Forrás: Bocskaidandár


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei