TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2017. november  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

Startlap megosztás
2013-07-15 08:41:51
Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa2013. július 6-án szombaton kezdődött a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében az immár hagyományos "Zalavári Tábor" a HM-MH-ban dolgozó szülők gyermekei számára. A KTP beszámolója a táborról, az előkészületekről, napi bontásban.

2013. július 4. csütörtök, 16.00 óra

Még egy és fél nap és szombaton elkezdődik a 10. Zalavári Tábor.

Megépült a HM Katolikus Tábori Püspökség zalavári gyerektábora, amely idén immár tizedik alkalommal nyitja meg kapuit a Magyar Honvédségnél és a Honvédelmi Minisztériumban szolgáló és dolgozó katona- és közalkalmazott szülők gyermekei részére.

Idén is hagyományosan az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái építettek sátortábort Zalaváron. Július 4-én a hajnali órákban 45 fővel indult útnak a kaposvári alakulat szállító zászlóaljának előkészítő részlege és a gépjárművekre málházott anyagok.

Mondhatni, rutinos csapat kerekedett fel, hiszen sokan részt vettek már a tábor építésében és bontásában az elmúlt években. Éppen emiatt már mindenki jól tudta, hogy pontosan milyen feladata van. Rövid időn belül hálókörletek, étkező- és előkészítő sátrak sorakoztak a zalavári katolikus templom árnyékában. Délután 4 órára az összes palló, sátor, tábori ágy és asztal a helyén volt.

A Tábori Püspökség képviseletében Kálinger Roland százados, vagy ahogy mindenki ismeri, „Rozsé atya” vette át a tábort és köszönte meg a munkát.

A tábort építő katonák a turnus végén, július 17-én kezdik meg a tábori kellékek hazatelepítését a kaposvári helyőrségbe.

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

2013. július 5. péntek, 19.00 óra

Szinte teljes létszámban jelen van a 10. Zalavári Gyermektábor I. turnusának szolgálati állománya Zalaváron. A pénteki nap a különböző szakterületek előkészületi munkálataival telik, hiszen alig egy nap és kezdődik a tábor. Az élelmezésnek, a technikának és a csoportvezetésnek számos feladatot kellett megoldani, kezdve a beszerzésektől, a különböző eszközök és anyagok tisztításán és karbantartásán át a takarításig bezárólag. A tábor délután öt órára érte el a teljes készültséget.

2013. július 6. szombat, 08.00 óra

Az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred autóbuszával elindultak a gyermekek Budapestről, hogy a Székesfehérváron felszállókkal Zalavár felé vegyék az irányt az M7-es autópályán.

2013. július 6. szombat, 20.00 óra

Megérkeztek a táborozó gyermekek Zalavárra és birtokba vették a tábort. Az ódon plébánia falai megteltek élettel, a sátrak gyerekzsivallyal. A megszeppent gyerekek - akik nem is olyan rég még szüleiktől búcsúztak - a délutáni sorversenyen már hangosan szurkoló és önfeledten nevető barátokká váltak. Az időjárás kegyébe fogadta a táborozókat és a gyerekek rögtön az első napon megmártózhattak a Balaton vizében. Az első éjszaka a táborban biztos izgalmas lesz, főleg az első táborozóknak.

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

2013. július 7. vasárnap, 07.30 óra

Az elmúlt éjszaka megérdemli az említést. Nem kímélte az időjárás a zalavári táborozókat. Kezdetben csak szemerkélt, enyhítve a meleget, később megmutatta az eső az összes arcát. Csöpögött, esett, zuhogott, szakadt, és locsogott. Még jó, hogy sem a sátrak, sem a tábor berendezései nincsenek cukorból. Reméljük, hogy a mai napsütés kárpótol minket a cudar éjszakáért.

2013. július 7. vasárnap, 21.30 óra

Nem volt egyszerű az álmot kikergetni a táborlakók szeméből, de egy reggeli torna sok mindenre képes! A tisztálkodás után igazi "sztár" reggeli következett, vajas lekváros kakaós-kalács, kakaóval.

Szükség is volt a kalóriára, mert a meleg, a kilométerek és a szúnyogok kiszívták az energiát a Kányavári-szigeten. A foglalkozásokon megtanulták a gyerekek a tűzgyújtás, a rejtőzködés, a tájolás alapjait. Foglalkoztak a múlttal és a GPS használata által a jelennel. Még a fegyverek világába is betekinthettek. Egészségügyi képzés is volt, melynek végén a csoportok úgy néztek ki, mintha a baleseti sebészetről szöktek volna meg.

A délután hátralévő részében a Balaton vize adott enyhülést és okot az örömre. Fárasztó de szép napot zártunk.

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

2013. július 8. hétfő, 23.30 óra

Ismét jelentkeznek a zalavári táborozók, de nem ám Zalavárról a jól megszokott táborból a jó öreg katonai sátrak alól, hanem az első kirándulós napunk végcéljáról Kőszegről.

Nem csak a mai nap kilométereit nehéz számon tartani, hanem a mai nap rengeteg programját sem könnyű felsorolni.

Reggel felcsendült a "Pál Kata Péter jó reggelt" című dal ismerős dallama, és elkezdődött a harmadik nap. Tisztálkodás, reggeli, pakolás és indulás a hosszú útra. Tapolcára érkezve leereszkedtünk a föld gyomrába és megtekintettük a tavas barlangot. A név sokat elárul, mert ha valami tavas, akkor ott csónakázni is lehet. Vízre is szálltunk és átadtuk magunkat a csónakázás izgalmainak.

Utunkat Sümeg felé vettük. Ami a törököknek nem sikerült az nekünk igen: bevettük Sümeget. Az állatsimogató mellett a csoportok készültek a népdaléneklési és versmondó versenyre.

A kegytemplomban a táborlakók meghallgatták dr. Hankovszky Béla őrnagy, kiemelt tábori lelkész előadását utána pedig a táborban tanultak és a GPS segítségével megkeresték a különféle pontokat a városban és a várban.

A várakból kijutott a táborozóknak a mai napon, hiszen a Sümegi Vár után a Kőszegi Várat is megnéztük, sétáltunk a belvárosban és a várárokban is, még jó, hogy már nem folyik benne víz.

A szállás talán a legkalandosabb pontja a mai napnak. Azt mondják, sok jó ember kis helyen is elfér.... reméljük a sok jó gyerek is jól alszik a "Brenner-házban".

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

2013. július 9. kedd, 21.50 óra

A zalavári gyermektábor lakói ma is sűrű programot tudhatnak a hátuk mögött. A kétnapos kirándulásunk második napja Kőszegen kezdődött, ahonnan reggeli után utunk az Írottkőhöz vezetett, miután a Hörmann forrásból enyhítettük szomjunkat. Így tettünk eleget tábor elején kapott egyik legfontosabb szabálynak: sok folyadékot igyunk, és még azelőtt, hogy szomjúságot éreznénk.

A mintegy másfél órás túrázás után mindenkinek jól esett a finom ebéd, amit bodzaszörppel öblítettünk le.

A délután melege már szombathelyi repülőtéren találta a gyerekeket, a program ugyanis sétarepülés volt! A gyerekek mindannyian egyformán izgatottak voltak, amikor megtudták, hogy egy francia gyártmányú (Morane Rallye típusú) kisgépen – miután a „vas a levegőbe emelkedik” – felülről is megcsodálhatják a környéket.

Az eseménydús nap után, mindannyian fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk vissza Zalavárra, ahol vacsora után váratlanul születésnapi dallamok csendültek fel. Nem technikai malőrről volt szó: egy kis barátunk ma töltötte be 10. életévét, e szép kerek évszám alkalmából valószínűleg rekordszámú kézfogást, fülhúzást és puszit zsebelhetett be a többi táborlakótól – torta helyett pedig hűsítő jégkrémet fogyasztottunk az egészségére.

2013. július 10. szerda, 20.30 óra

A hajnali nap első sugarai a tábor technikai segítőit lázasan készülődésben találta – miközben természetesen a táborozók mit sem sejtve aludtak. A mai nap több szempontból is különleges volt: nemcsak a gyerekekre váró változatos és eseménydús programoktól, hanem a Zalavárra érkező magas rangú látogatóktól (a Honvéd Vezérkartól, az Összhaderőnemi Parancsnokságtól, a Ludovika Zászlóaljtól, Szolnok helyőrségből és más, a tábor szervezésében érintett szervezetektől). Természetesen a Katolikus Tábori Püspökség vezetői is eljöttek, hogy megnézzék a 10. alkalommal megrendezett Zalavári Környezet- és Természetvédelmi Tábort.

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

A reggeli tűzoltó és tűzszerész bemutatót követően kézműves foglakozások kezdődtek, a fiúk és a lányok éppen olyan lelkesen vettek részt a gyöngyfűzésben, a kosárfonásban és a nemezelésben, mint különböző fa játékok vagy éppen túlélő karkötő elkészítésében illetve díszképek vasalásában. Ebéd után még több érdekes program következett, hiszen a délelőtti foglakozások újabbakkal egészültek ki: íjászkodás, fegyveres bemutató és légpuska lövészet színesítette a délutánt. Mindeközben a sátrak között fel-felcsendültek katonanóták, jelezve, hogy már javában zajlik a felkészülés a holnapi népdal- és versmondó versenyre.

Ma – a különösen fárasztó nap ürügyén – egy órával korábban lesz takarodó, de mi, szervezők tudjuk, hogy még nem fejeződtek be a remélhetőleg gyanútlan gyerkőcök megpróbáltatásai – éjszakai akadályverseny vár rájuk, melynek során számot kell majd adniuk többek közt az eddig tanult ismeretekről is.

2013. július 11. csütörtök, 08.35 óra

A tábor szigorú rendje ellenére éjfélkor gyerekzsivaly és elemlámpák fénye volt látható és hallható a zalavári táborban. Ennek nem a fegyelmezetlenség, hanem az éjszakai túra volt az oka. A fárasztó napra hivatkozva a gyerekek este egy órával korábban tértek nyugovóra és bizony hamar el is aludtak. Annak ellenére, hogy az a gyerekek, akik már többször voltak táborban, sejtették, hogy lesz éjszakai túra a vezetőség mégis el tudta hitetni velük, hogy az élménydús nap után jól fog esni a pihenés.

A késői időpontban szokatlanul csengett a reggeli ébresztő dallama. A gyerekek felkeltek, a pizsamát felváltotta a túraruha, a plüssmacit az elemlámpa, a tusfürdő illatát szúnyog és kullancsriasztó szaga fedte el. A gyerekeknek a csoportvezetőkkel együtt hat kilométeres távot kellett teljesíteniük sötétben, megtalálva az állomásokat, ahol a táborban szerzett tudásukról kellett számot adniuk.

Sokszor az aljnövényzet nagyobb volt, mint a kisebb táborlakók, de ez cseppet sem szegte kedvét a gyerekeknek, akik nagyon élvezték a rendkívüli időpontban tett túrát. Az állomásvezetők egyöntetű beszámolója alapján kijelenthetjük, hogy a gyermekek kiemelkedően jól teljesítettek és tudásukról elméletben és gyakorlatba is számot tudtak adni. A táborba való visszaérkezés is meglepetéseket tartogatott számukra, elvesztett kalóriáikat dinnye és csokoládé pótolta. A kiesett alvásidőt az egy órával későbbre hozott ébresztő pótolta, amit a gyerekek ki is használtak.

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

2013. július 11. csütörtök, 22.00 óra

Az ég is könnyezett ma reggel, amikor újabb, immár az utolsó „teljes” nap virradt a zalavári táborlakókra. Persze egy kis eső nem zavarhatta meg a tábor életét, így a tervezett programok a megszokottak szerint, gördülékenyen zajlottak.

Sor került a népdaléneklési és versmondó versenyre, majd az ebéd után közösen megfestettük a tábor logójával a gyerekek pólóit, amelyet száradást követően szinte mindenki magára is öltött. Ezt követően a csoportok egy-egy „kiállítást” készítettek: ki 3 dimenziós kép, ki terepasztal, ki pedig makett formájában mutatta be a számára legérdekesebb pillanatokat. Majd tovább készülhettek az esti záróműsorra, amelyeket csoportonként adtak elő, vidám pillanatokat szerezve egymásnak – és természetesen saját maguknak is.

A tegnapihoz hasonlóan ma sem a megszokott időben lesz takarodó, hiszen ez a turnus az utolsó estéjét tölti (legalábbis ebben az évben) Zalaváron, így egy kis zenés-táncos est zárja a mai programot.

2013. július 12. péntek, 21.00 óra

Sajnos a zalavári tábor utolsó napja is elérkezett, a gyerekek már rutinosan hajtották végre az elmúlt egy hét során megszokott feladatokat, elfogyasztottuk Piroska néni által elkészített finom tábori reggelinket is. A pakolást lógó orral kezdték meg a lányok és a fiúk, de egyre többször derült mosoly az arcokon, ahogy egy-egy, a táborozás során begyűjtött emlék a kezükbe akadt, miközben a teltek a hátizsákok és a bőröndök. A tapasztaltabb táborozók segítségével a hálózsákok elcsomagolása okozta nehézségeket is sikerült leküzdenie mindenkinek, mindeközben persze nem maradhatott el az email-címek és telefonszámok cseréje sem. Ebéd előtt került sor a héten lezajlott vetélkedők, és különböző versenyek eredményhirdetésére illetve különdíjak átadására, és a közös csoportképek, és a közös táborkép is elkészült.

A kora délutáni búcsúzkodás könnyesre sikerült, és néhányan, még a legvagányabbak közül is igencsak nehéz szívvel szálltak fel a haza induló buszokra, és szinte mindenhonnan felhangzott: jövőre, veletek, ugyanitt!

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

A HM Katolikus Tábori Püspökség vezetése ez úton is szeretné kifejezni köszönetét a tábor megrendezésében résztvevő személyi állománynak és egyben gratulál a sikeres  végrehajtásért a tábor  szolgálati személyeinek: Kálinger Roland százados és Rácz István főhadnagy, tábori lelkészeknek, Dombóvári Piroskának, Zsigri Katalin őrnagynak, Fejér Ádám századosnak, Vincze László főhadnagynak, Bodnár István és Eff Máté Pál hadnagynak, Juhász Pál és Palásti Krisztián ftörzsőrmesternek, Kovács László szakaszvezetőnek ,valamint Hegedűs Ferenc, Rosta György, Kutasi Mónika, Szabó Attila, Szabó Imre, Störk Bálint, Suplicz Erik, Kovács Gábor Rómeó, Leitner Ivett Kitti, Nyíri Klaudia, Pásztor Boglárka honvéd tisztjelölt hallgatóknak, és Gróf Eszter főiskolai hallgatónak.

A táborban készült képeket a Katolikus Tábori Püspökség honlapjának "Galéria" menüpontjában tekinthetik meg.Táborilelkész  -  Forrás: KTP


 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei