TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Doni megemlékezés

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspöksége tisztelettel hív és szeretettel vár minden jószándékú embert, hogy egyazon gondolatban idézzük fel katonaelődeink helytállását és közös fejhajtásban tisztelegjünk életük és emlékük előtt megemlékező szentmise keretében, a Magyar Királyi 2. honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 71. évfordulóján, 2014. január 11-én szombaton, 15.00 órakor, a Budavári-Nagyboldogasszony Plébániatemplomban (Mátyás-templom).
Meghívó az Emlékezés Napjára

Az Élő '56 Tömörülés csatlakozott szervezetei, az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja szeretettel vár mindenkit 2013. november 3-án vasárnap 16 órától a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplomba (Mátyás templom), az Elesettek és a megtorlás Áldozatai emlékére tartandó szentmisére, az "Emlékezés Napja (november 4.) – nemzeti gyásznapunk" vigiliáján.
Október 23 - Angyalbőrben

A Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspökség és a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szeretettel meghívja Önt és kedves családját nemzeti ünnepünk tiszteletére rendezett "Október 23-Angyalbőrben" című megemlékezésére.
Spirituális nap a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézete szervezésében

A Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézete spirituális napot szervez lelkipásztorok számára 2013. április 29-én hétfőn 10-14 óra között a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézete szervezésében. Helyszín: Debreceni Református Hittudományi Egyetem „Régi Társalgó”. Az egyik csoportovezető Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész lesz. Lentebb olvashatják az esemény meghívóját.
Húsvéti zenés passió a Nagytemplomban

2013. március 29-én pénteken 18 órai kezdettel Debrecenben a Nagytemplomban húsvéti zenés passióra hívja a kedves híveket és érdeklődőket a Nagytemplom, valamint az  MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Közreműködik a Debreceni Helyőrségi Zenekar, a Debrecen-Nagytemplomi ifjúság, Széles Csongor nagytemplomi lelkész, valamint Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész. 
Széder-est a Holokauszt Emlékközpontban

A szabadság ünnepét a zsidók számára a széder-este szimbolizálja. A hagyomány szerint ilyenkor arra emlékeznek otthonukban, hogy a zsidók megszabadultak az egyiptomi fogságból.
Meghívó Tatára

Február11. - a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária ünnepe

Ez alkalomból a Mária-kegyhellyel és a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatok történetével ismerkedhetnek meg az Érdeklődők a tatai Szent Kereszt Templom Hittanházának 2013. február 16. (szombat) esti előadása keretében. Kezdés: az esti szentmise után, kb. 18.45-től. Minden Érdeklődőt szeretettel várnak a szevezők a rendezvényükre!

Megemlékezés a doni katasztrófáról

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulóján 2013. január 12-én szombaton, 16.00 órakor megemlékező szentmise lesz a Budavári Mátyás-templomban. A szentmisét bemutatja: Bíró László tábori püspök és a katolikus tábori lelkészi kar.
Adventi várakozás 2012

Tisztelt Katonák, Kormánytisztviselők, Közalkalmazottak!

A Keresztény Katonák Szövetsége, a HM Protestáns Tábori Püspökség és a HM Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hívja, és szeretettel várja Kedves Mindnyájukat adventi áhítatunkra, melyen meggyújtjuk az első adventi vasárnapot jelképező gyertyát.

Mikulás Ünnepség 2012

Szent Miklós ünnepén a HM Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja és várja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonák, kormánytisztviselők és közalkalmazottak gyermekeit 10 éves életkorig 2012. december 5-én, szerdán 18.00 órakor MIKULÁS NAPI ünnepségre.
Meghívó az 1956-os forradalom áldozatainak emlékére tartandó szentmisére

Immár 7. éve az Élő ´56 Tömörülés csatlakozott szervezetei, az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja nagy szeretettel várja Önt és kedves Családját, Barátait és Ismerőseit 2012. november 4-én (vasárnap) 16.00–17.00 között a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplomba (Mátyás templomba) az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója évében az elesettek és a megtorlás áldozatai emlékére tartandó szentmisére.
55. LOURDES-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat - 2013

A Katolikus Tábori Püspökség felhívása az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton való részvételre.

A zarándoklat ideje: 2013. május 22 – 28.
A zarándoklat helye: Lourdes
Jelentkezési határidő: 2013. január 15.

Lelkigondozás katasztrófahelyzetben – konferencia

A Magyar Református Szeretetszolgálat konferenciát szervez „Lelkigondozás katasztrófahelyzetben” címmel lelkipásztorok, lelkigondozók, segítő foglalkozásúak, egyetemi hallgatók, és minden érdeklődő számára. Az egyik előadó Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész lesz.
Szentmise a veszprémi helyőrségi templomban

Szent István államalapító királyunk tiszteletére a veszprémi helyőrségi templomban misét celebrál Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész.
SZIRT – Szatmári Ifjú Reformátusok Találkozója

A SZIRT Ifjúsági Tábor és Fesztivál elsősorban keresztyén és református hagyományokra, értékekre épülő egyházmegyei rendezvény, melyre szeretettel várnak minden fiatalt, családot az ország bármely pontjáról és a határon túlról.
Vasárnap a nándorfehérvári diadalra emlékezünk

Vasárnap lesz 556 éve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével, több mint kéthetes csatát követően megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira, és ezzel mintegy 70 évre megállították a törökök további európai terjeszkedését.
Május 26. - A Magyar Hősök Emlékünnepe

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat és a Keresztyén Katonák Szövetsége tisztelettel és szeretettel hív és vár minden jóérzésű embert a Magyar Hősök Emlékünnepének előestéjén ünnepi szentmisére és ökumenikus istentiszteletre, hogy közösen emlékezzünk az elmúlt ezredév magyar hőseire.
Csíksomlyói pünkösdi búcsú - 2012

2012. május 25–28-án kerül sor a csíksomlyói pünkösdi búcsúra, amelynek mottója: „Máriával, Jézus anyjával” (ApCsel 1, 14). A 445. csíksomlyói pünkösdi zarándoklatot május 25-én, pénteken az este 7 órakor kezdődő szentmise nyitja meg, majd reggelig tartó virrasztás kezdődik.
Szentmise a szmolenszki áldozatok lelki üdvéért

A szmolenszki légi katasztrófa évfordulóján, április 10-én 19 órakor Bíró László tábori püspök és Kazimierz Nycz érsek, Lengyelország prímása szentmisét mutat be a varsói Keresztelő Szent János-székesegyházban.
Katonazenészek a Nagytemplomban

Országos szinten egyedülálló kezdeményezésként egy katonazenekar szolgál a kálvinista Róma Nagytemplomában, nagypénteken.
Nagyheti és húsvéti szertartások a püspöki székhelyeken

Alábbiakban közöljük a püspöki székhelyek nagyheti és húsvéti szertartásait:
Passió a Debreceni Református Nagytemplomban

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete, a debreceni református tábori lelkész (Sajtos Szilárd százados), és az MH Debrecen Helyörségi Zenekara meghívja Önt és kedves családját egy zenés nagypénteki passióra 2012. április 6-án 18:00-tól a Debreceni Református Nagytemplomba. Jöjjön el, hogy együtt készüljünk a Húsvétra!
Meghívó

Mint már beszámoltunk róla, a Katolikus Tábori Püspökség kiadásában megjelent Prevozné Balogh Irén és Rostás Gábor könyve, "Számontartva" címmel, mely Balogh István kisegítő tábori lelkész életét, munkásságát mutatja be. Egy könyvbemutatóra szóló meghívót szeretnénk átnyújtani kedves Olvasóinkak, mely 2012. március 26-án hétfőn, 19 órakor lesz a Kájoni János Ferences Házban (1025 Budapest, Szilfa u. 4.). A könyvet bemutatja: fr. Tömördi Viktor.
Lourdes-i Katonai Zarándoklat 2012

A Katolikus Tábori Püspökség felhívása az 54. Nemzetközi Katonai Zarándokalton való részvételre.
A zarándoklat ideje: 2012. május 9–15.
A zarándokalt helye: Lourdes

Megemlékezés a Doni csata áldozatairól: 2012. január 12.

A M. Kir. 2. Honvéd Hadsereg 1943. évi Doni hadműveleteinek 69. évfordulója alkalmából 2012. január 12-én csütörtökön, 10.00 órakor a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) Templomban megemlékező szentmisét mutatnak be a Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkészei.
Ádventi áhítat a HM-I.-ben

Tisztelt Köztisztviselők, Katonák, Közalkalmazottak!

Tisztelettel hívjuk, és szeretettel várjuk Kedves Mindnyájukat ádventi áhítatunkra, melyen meggyújtjuk a második ádventi vasárnapot jelképező gyertyát.

Ideje: 2011. december 02. péntek, 08.15 - 08.30
Helye: HM-I. VI. emelet, tanácsterem

Mikulás ünnepség

Szent Miklós ünnepén a HM Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja és várja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonák, közalkalmazottak gyermekeit 10 éves életkorig 2011. december 06-án, kedden 18.00 órakor MIKULÁS NAPI ünnepségre. Az ünnepség helyszíne: Katolikus Tábori Püspökség, Budapest, V. kerület Szabadság tér 3.
Templomban ünnepel a felderítő zászlóalj

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj, Rédei Róbert alezredes, a zászlóalj parancsnokának vezetésével november 11-én a debreceni Megtestesülés-templomban ünnepli Tours-i Szent Márton, a felderítő katonák védőszentjének ünnepét.
Megemlékező szentmise a doni katasztrófa évfordulóján

A Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hív minden jószándékú megemlékezőt a 2011. január 12-én 10.00 órakor kezdődő szentmisére a Budavári Nagyasszonyunk (Mátyás-templom) plébániatemplomba, hogy a Don melletti katasztrófa 68. évfordulóján fejet hajtsunk a 2. Magyar Hadsereg katonái előtt.
Diakónus szentelés

A Katolikus Tábori Püspökség örömmel tudatja, hogy Bíró László püspök, katonai ordinárius 2011. január 11-én a 10 óra 30 perckor kezdődő szentmisében diakónussá szenteli Horváth Kornélt. A szentelés helye: Érd, Tárnoki Út 9-11. Ciszterci Nővérek Regina Mundi monostora.
 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei