TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. február  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. február  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Közös adventi koncert katonáknak és civileknek

Az idei esztendőben is a szeretet és az együvé tartozás jegyében rendezték meg a Székesfehérvár Helyőrség Zenekar hagyományos adventi hangversenyét a fehérvári Szent István Bazilikában november 28-án, pénteken.

 TOVÁBB

Idén is tisztelegtek védőszentjük előtt

Idén is közös zarándoklaton gyűltek össze a tűzoltó, a hagyományőrző, valamint a rendvédelmi és fegyveres szervek képviselői Horvátzsidányban, a Peruska Mária-zarándokhelyen, a hivatások és mesterségek védőszentjeinek emlékparkjában július 6-án, vasárnap. Az ünnepi szentmisén közreműködtek a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái is.

 TOVÁBB

Egy emlékkereszt újraszentelése

Megújult a II. világháború hőseinek állított emlékkereszt Székesfehérvár Öreghegy városrészében. Az emlékmű újraszentelésén Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára is részt vett.

 TOVÁBB

Hősök Napja Kismányokon

Idén a kismányoki polgármester Simon László (nyá. rendőr alezredes) meghívására Kismányokon adott díszőrséget a Nemzetőrség Bonyhádi Alegysége. Kismányok kb. 350 fős lakosú falu, mégis több intézménye működőképes, a faluban fiatalok élnek, a templom megtelik. A polgármester évek óta szívén viseli a falu középpontjában lévő I. és II. világháborús emlékművet, illetve a Hősök Napját. Az ünnepség során elmondta: \"A háborúnak akkor van vége, amikor méltó módon emléket állítanak azoknak, akik abban hősökké váltak.\"

 TOVÁBB

„Istennel Istenért, emberekkel az emberért!” – Interjú Bíró László katolikus tábori püspökkel

Amint már beszámoltunk róla kedves Olvasóinknak, Bíró László katolikus tábori püspököt köszöntötték Kecskeméten a Nagytemplomban pappá szentelésének negyvenedik, püspökké szentelésének huszadik évfordulóján. A szentmise után püspök atya nyilatkozott a „Táborilelkész” szerkesztőségének.

 TOVÁBB

Kecskeméten köszöntötték Bíró László katolikus tábori püspököt

2014. május 3-án Kecskeméten a Nagytemplomban gyűltek össze a pécsi, szekszárdi, kecskeméti és az ország több részéből érkezett paptestvérek, hívek, barátok, ismerősök, hogy köszöntsék Bíró László katolikus tábori püspököt. Pappá szentelésének 40., püspökké szentelésének 20. évfordulóján.

 TOVÁBB

Ünnepi szentmise Kecskeméten

Húsz esztendeje, 1994. május 21-én Kecskeméten a Nagytemplomban ünnepi szentmise keretében püspökké szentelték Bíró Lászlót, majd iktatták be a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye segédpüspökévé. 2009-től a Katolikus Tábori Püspökség élére nevezte ki XVI. Benedek pápa. A húsz évvel ezelőtti szentelés alkalmából 2014. május 3-án, 10 órakor a kecskeméti Nagytemplomban Bíró László katolikus tábori püspök szentmisét mutat be, amelyre szeretettel várnak mindenkit.

 TOVÁBB

Húsvéti zenés áhítat Tatán

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárnál idén is megrendezték a már hagyományosnak tekinthető húsvéti zenés áhítatot Horváth József őrnagy, az alakulat katolikus tábori lelkésze vezetésével.

 TOVÁBB

Emléktábla a hős tanároknak és diákoknak

Az iskola első világháborúban hősi halált halt tanáraira és diákjaira emlékeztek a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály, valamint a Ciszterci Szent István Gimnázium közös megemlékezésén Székesfehérváron, március 26-án, szerdán.

 TOVÁBB

A múlt, a jelen és a jövő ejtőernyős-nemzedékei együtt ünnepeltek

Szolnokon ünnepelték fegyvernemi napjukat a Magyar Honvédség ejtőernyősei, tisztelegve vitéz Boksay Antal repülő hadnagy emléke előtt, aki 1918. március 23-án sikeres ejtőernyős ugrást hajtott végre a perginei repülőtéren Olaszországban.

 TOVÁBB

Szolnoki március 15-e Kálinger Roland atyával

A Szolnokon települt alakulatok a Damjanich emlékműnél koszorúztak március 15-e alkalmából. A koszorúzás után Kálinger Roland százados, szolnoki katolikus tábori lelkész mutatott be ünnepi szentmisét. Az  alábbiakban a szentmisén elhangzott prédikációt olvashatják.

 TOVÁBB

Zenével tisztelegtek a hősök emléke előtt

Nagysikerű hangversenyt adott a közelmúltban a Debreceni Helyőrségi Zenekar a Szent Anna-székesegyházban.

 TOVÁBB

Debrecen háziezredének története emléktáblára írva

Hosszú évek után a gyóntatószék áthelyezésével láthatóvá vált a 39. császári és királyi gyalogezred emléktáblája a Szent Anna Székesegyházban. Korábban az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái folytattak sikeres kutatást a táblával kapcsolatban. A Bocskai-dandár és a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye a közelmúltban közösen döntött úgy, hogy a gyóntatószék elhúzásával a nagyközönség számára is elérhetővé teszi a 39. gyalogezred emlékét.

 TOVÁBB

Miniszteri kitüntetés az egykori tábori lelkésznek

A Honvédelemért Kitüntető Cím első fokozatát adományozta Hende Csaba honvédelmi miniszter Kocsis István nyugállományú ezredesnek - tábori lelkészként tizennyolc éven át végzett áldozatos munkája elismeréseként. A március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adott kitüntetést jelenlegi szolgálati helyén, a Szent László plébániában vette át az egykori tábori lelkész március 12-én, szerdán.

 TOVÁBB

FELHÍVÁS - 2014. évi Zalavári Gyermektábor

A Katolikus Tábori Püspökség ebben az évben 11. alkalommal rendezi meg a Zalavári Környezet- és természetvédelmi Gyermektábort a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonák, kormánytisztviselők, közalkalmazottak és önkéntes tartalékos katonák gyermekeinek.

 TOVÁBB

Vezérkarfőnöki látogatás a Katolikus Tábori Püspökségen

A Honvéd Vezérkar főnök, valamint helyettese és a törzsigazgató látogatott el a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspökségére február 27-én, csütörtökön délelőtt.

 TOVÁBB

Imakonténerében élt, rendelt, de aknamezőn is járt a lelkész

A Tiszaföldváron lelkipásztori szolgálatot végző Kovács János atya jelenleg a legidősebb tábori lelkész hazánkban. Az elmúlt évtizedek alatt megmentett néhány katona-házasságot, imakonténerben keresztelt és aknamezőkön sétált.

 TOVÁBB

Hamvazószerda

Idén március 5-én kezdődik a Nagyböjt a Hamvazószerdával. Hamvazószerda napján az emberek az ószövetségi hagyomány alapján a bűnbánat és a vezeklés jeleként, hamut szórtak a fejükre. A tavalyi Virágvasárnapon megszentelt barka, amely az élet szimbóluma, elégetik és ennek hamujával rajzol a pap keresztet a hívők homlokára. A hamu az elmúlásra, a halálra emlékeztet, amelynek fényében az embernek lehetősége van belátni és megbánni a tetteit. „Minden dolgodnál gondolj a végedre, akkor sohasem vétkezel többé!”(Sirák7,40)

 TOVÁBB

Szentmisével zárult a 14. Doni Hősök Emléktúra

Az ősök emlékét tettekkel őrizni az egyik legnagyobb dolog- mondta dr. Töll László ezredes a 14. Doni Hősök Emléktúrát lezáró szentmisét megelőzően. A HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály vezetője közel 150 magyar, olasz és német aktív és tartalékos katonát, valamint hagyományőrzőt köszöntött a szombathelyi székesegyházban.

 TOVÁBB

113 gyertya égett

A 71 évvel ezelőtt hősi halált halt honvédekre és munkaszolgálatos áldozatokra emlékeztek Hódmezővásárhelyen.

 TOVÁBB

A hazájuk védelmében harcoltak és haltak hősi halált

A doni áttörésnél elszenvedett áldozat tanulságul szolgál a nemzetnek – mondta Vargha Tamás január 11-én, szombaton Budapesten, a Budai Várban.

 TOVÁBB

Doni megemlékezés

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspöksége tisztelettel hív és szeretettel vár minden jószándékú embert, hogy egyazon gondolatban idézzük fel katonaelődeink helytállását és közös fejhajtásban tisztelegjünk életük és emlékük előtt megemlékező szentmise keretében, a Magyar Királyi 2. honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 71. évfordulóján, 2014. január 11-én szombaton, 15.00 órakor, a Budavári-Nagyboldogasszony Plébániatemplomban (Mátyás-templom).

 TOVÁBB

A remény fényei

Székesfehérváron hagyomány, hogy a város adventi ünnepségsorozatának nyitó rendezvénye a Szent István Bazilikában hallható adventi hangverseny. Az idén huszonegyedik alkalommal megrendezett hangverseny - amelyen a Székesfehérvár Helyőrség Zenekar lépett fel a - a zene és a szeretet segítségével épült híd a katonák és a civilek között.

 TOVÁBB

Szeressük a szépet!

A vers olvasásának, megértésének és szavalásának fontosságát hangsúlyozta Vargha Tamás Budapesten, a HM Katolikus Tábori Püspökségen rendezett szavalóversenyen december 4-én.

 TOVÁBB

Adventi gyertyagyújtás

Meggyújtották az első adventi gyertyát az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni kápolnájában. Meghitt hangulatban telt az a néhány perc a Kossuth laktanya kápolnájában, amelyre Szentesi Csaba őrnagy, a Bocskai-dandár görög katolikus tábori lelkésze invitálta a résztvevőket.

 TOVÁBB

A HM TLSZ Katolikus Tábori Püspökség felhívása - 56. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Tisztelettel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az 56. Nemzetközi Katonai Zarándoklat 2014. május 14-20. között kerül megrendezésre Lourdes-ban. Az alábbiakban a zarándoklat programjáról, a jelentkezés és a részvétel feltételeiről adunk információt.

 TOVÁBB

A Katonai Ordinariátus Körlevele 2013 Adventjére

„Amikor eljön az Emberfia, vajon talál-e hitet a földön?” (Lukács Evangéliuma 18,8) Az advent elsősorban „Úr-jövetelt” jelent, így ebből akarunk kiindulni, amikor a Magyar Honvédelemben szolgálatot teljesítőkhöz szeretnénk szólni. Egyrészt arra figyelünk, hogy az Úr Jézus már eljött, másrészt arra, hogy „még nem jött el”, de várjuk második eljövetelét. Minden advent ennek a „már igen” és a „még nem” feszültségében zajlik.

 TOVÁBB

Udvariassági látogatás Tomo Vukasic tábori püspöknél

Bemutatkozó, udvariassági látogatáson vett részt dr. Murinkó Attila alezredes, az EUFOR törzsfőnökének katonai asszisztense és Markovics Milán Mór főhadnagy, az MH EUFOR Kontingens 13. váltásának római katolikus tábori lelkésze, a bosznia-hercegovinai haderő római katolikus tábori püspökénél, Tomo Vukasicnál.

 TOVÁBB

Halottak napi megemlékezés Szolnokon

„Látjátok feleim, egyszerre meghalt  és itt hagyott minket magunkra…” Kosztolányi Dezső Halotti beszéd című versével kezdte megindító és lélekre ható beszédét Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész. Az MH 25/88. Könnyű Vegyes Zászlóalj elhunyt bajtársainak tiszteletére rendezett megemlékezést az Ittebei Kiss József Hadnagy Helikopter Bázison, Szolnokon. Felidézték az elhunyt bajtársakkal együtt töltött időket és tisztelegtek előttük.

 TOVÁBB

Konferencia Ausztriában a katonai lelkipásztorkodásról

Az Osztrák Katonai Ordinariátus alá tartozó „Vallásért és Békéért Intézet (Istitut für Religion und Frieden)” a katonai lelkipásztorkodással összefüggő etikai és vallási kérdéseket tárgyaló nemzetközi konferenciát rendezett október 22. és 27-e között. A számos európai országon kívül Dél-Amerikából is érkeztek résztvevők és előadók.

 TOVÁBB

Révész István tábori püspökre emlékeznek Kecskeméten

2013. november 10-én vasárnap, a 10:30-kor kezdődő szentmise keretében emlékeznek meg Kecskeméten a Nagytemplomban Révész István tábori püspökről, születésének 151. évfordulója alkalmából, aki 23 évig plébánosként szolgált itt. A szentmise után, a plébánia oldalán tavaly elhelyezett és megáldott emléktáblát fogják megkoszorúzni. Mindenkit szeretettel várnak!

 TOVÁBB

Igaznak, magyarnak, kereszténynek lenni

A nyilasok által 1944. október 29-én meggyilkolt Kálló Ferenc tábori főesperes magasra tette a mércét, de nekünk sem szabad alább adnunk – mondta Hende Csaba Budapesten október 29-én.

 TOVÁBB

Ember az embertelenségben - Kálló Ferenc tábori esperes emlékezetére

„Minden alkalmat megragadok arra, hogy mind a szószéken, mind magánbeszélgetésekben a béke áldásait szembeállítsam a háborúval… Én pap vagyok, nekem ez a kötelességem, nekem nincsen családom, nincs gyermekem. Ha engem ezért megölnek, akkor kapok egy gyorsvonati jegyet a mennyországba – átszállás nélkül.” Ez volt ományi Kálló Ferenc tábori esperes hitvallása.

 TOVÁBB

Egy tábori lelkész hitvallása

Beszélgetés Hatos Mihály torjai plébánossal, tábori lelkésszel. Hatos Mihály: Brassóban született, 1974.06.28-án, Gyulafehérváron 2001.06.24-én pappá szentelik 2009-ben Sínfalváról Gyimesfelsőlokon találjuk, 2011-ben kerül Altorjára.

 TOVÁBB

Megemlékezés az aradi hősökről Bosznia-Hercegovinában

Az aradi 13-ra való emlékezet, vagyis október 6-a, ünnepi sorakozóval és a magyar nemzeti zászló félárbocra engedésével kezdődött.

 TOVÁBB

Legyünk egész emberek! - Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

Legyünk egész emberek, ne veszítsük el a fejünket, az arcunkat; legyünk a lét teljességében lévő emberek, ne termelők, fogyasztók és értékesítők – fogalmazta meg a XIX. Nemzeti Katonai Zarándoklat legfőbb üzenetét Bíró László katolikus tábori püspök a budapest-máriaremetei Kisboldogasszony Bazilikában, szeptember 21-én.

 TOVÁBB

\"Valami más kezdődjön el az emberek életében\"

Azt szeretnénk e két esemény után, hogy valami más kezdődjön el az emberek életében – mondta  a hamarosan megrendezendő XIX. Nemzeti Katonai Zarándoklat és VII. Családi Napról, valamint a házasság- és családerősítő hétvégéről Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, aki szerint e két rendezvény a megújulásról szól.

 TOVÁBB

A békéért imádkoztak Szarajevóban

Ferenc pápa Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért hirdetett böjt- és imanapot, amelyhez az egész világon csatlakoztak a vallási közösségek és nem hívők is. Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkész a szarajevói katonai táborban lévő katonáknak celebrált angol nyelvű szentmisét, melyre minden jelenlévő nemzet katonája meghívást kapott.

 TOVÁBB

Lelkigyakorlat a katolikus tábori lelkészeknek

A katonák mindennapi feladata, kötelessége a test edzése, karbantartása. A tábori lelkészek különleges feladata a lélek, edzése, karbantartása, erre szolgál a lelkigyakorlat. A lelkigyakorlat nem más, mint egy speciális továbbképzés, vagy tanfolyam, lelki edzés, papi közösségben eltöltött, imádságos három nap. Ez valósult meg augusztus 29-31. között Érden.

 TOVÁBB

Szent István ünnepe Szarajevóban

A butmiri katonai tábor tornatermében sorakoztak fel az MH EUFOR Kontingens 13. váltásának katonái államalapító Szent István királyunk ünnepén. Az ünnepi állománygyűlésen Farkas Ferenc József ezredes, a szarajevói NATO-parancsnokság törzsfőnöke ünnepi köszöntőjében kiemelte: augusztus 20-a olyan hagyományos értékeket képvisel, amelyek fontosak minden katona számára.

 TOVÁBB

Főhajtás az ég katonái előtt

Ünnepi megemlékezést tartottak az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a légierő haderőnem és a repülő fegyvernem napja alkalmából augusztus 15-én.

 TOVÁBB

Akikért a déli harang szól

A nándorfehérvári diadal 557. évfordulójának tiszteletére tartottak ünnepséget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. Július 22-ét 2011-ben nyilvánította az Országgyűlés nemzeti emléknappá, így a Zrínyi Miklós laktanya előtt 1991-ben felállított emlékharang méltó helyszínt biztosít az alakulat és a város közös megemlékezéséhez.

 TOVÁBB

Véget ért a Zalavári Tábor I. turnusa

2013. július 6-án szombaton kezdődött a Katolikus Tábori Püspökség szervezésében az immár hagyományos \"Zalavári Tábor\" a HM-MH-ban dolgozó szülők gyermekei számára. A KTP beszámolója a táborról, az előkészületekről, napi bontásban.

 TOVÁBB

Lelkészek a gátakon

Nem a zsák nehéz, hanem embereket menteni. – A gáton lévő emberek súlya mentette meg a gátat…Árvíz egy tábori lelkész szemével, lelki szempontból. Az MTVA \"Jónak lenni jó\" című egész napos műsorában Kótai Róbert főhadagy, tábori lelkész, a Ludovika Zászlóalj lelkésze nyilatkozott a tábori lelkészek munkájáról az árvíz idején betöltött szerepükről.

 TOVÁBB

Pályázat emlékplakett elkészítésére: Jövőre 20 éves lesz a Katonai Ordinariátus

1994. január 10-én írták alá az Apostoli Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti Megállapodást a Magyar Honvédségnél végzendő lelkipásztori szolgálatról. A Vatikán részéről Angelo Acerbi érsek, apostoli nuncius, a Magyar Köztársaság Kormánya részéről Fűr Lajos honvédelmi miniszter az aláíró. Három hónappal később 1994. április 16-án a vatikáni Apostoli Palotában kicserélték a Megállapodás (Accordo) ratifikációs okmányait. Az Apostoli Szentszéket Angelo Sodano bíboros, államtitkár, Magyarországot Keresztes Sándor Magyarország szentszéki nagykövete képviselte. 1994. április 18-ai hatállyal az Apostoli Szentszék felállította a Magyarországi Katonai Ordinariátust, mellyel egy időben II. János Pál pápa kinevezte a  Katonai Ordináriátus vezetőjévé dr. Ladocsi Gáspár esztergomi teológiai tanárt, pápai káplánt és neki a sebargai címzetes püspöki címet adta.

 TOVÁBB

Házasság és családerősítő hétvége

A HM Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hívja és várja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonákat, kormánytisztviselőket, közalkalmazottakat \"Házasság és családerősítő hétvégére\". A találkozó mottója: \"A család, a munka és az ünnep a hit távlatában\"

 TOVÁBB

Katolikus tábori lelkészek az árvízi védekezésen

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Szolgálati Ágának tábori lelkészei alakulataik katonáival vettek és vesznek részt jelenleg is az árvízi védekezés munkálataiban.

 TOVÁBB

A honvédelem napja Koszovóban

Az MH KFOR Kontingens nyolcadik váltásának katonái is megünnepelték a magyar honvédelem napját Pristinában, a Slim Lines táborban.

 TOVÁBB

Lourdes 2013 - Képgaléria

Mint már beszámoltunk róla 2013. május 24-26. között tartották meg az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot Lourdes-ban. A Magyar Honvédséget 80 katonazarándok képviselte, kiknek lelki vezetői szolgálatát Kálinger Roland százados, katolikus tábori lelkész végezte. Az általa készített fényképekből adunk ízelítőt kedves Olvasóinknak, esetleg kedvet adva, hogy jövőre azok is elzarándokolhassanak Lourdes-ba, akik idén nem tudtak elmenni, vagy bizonytalanok voltak, hogy érdemes-e elindulni erre a nagy útra?

 TOVÁBB

Összefoglaló az 55. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatról

2013. május 22-én kora reggel 80 katonazarándok indult el autóbusszal Budapestről, hogy részt vegyen az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton, melyet ebben az évben 24-26. között rendeztek meg Lourdes-ban. A zarándoklat ez évi mottója: \"Lourdes, a hit egy kapuja”. A zarándokcsoport parancsnoki teendőit dr. Jelen Gábor ezredes, lelki vezetői szolgálatát Kálinger Roland százados, tábori lelkész látta el.

 TOVÁBB

Zarándoklatra készülve

2013. május 22-28 között kerül sor az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklatra Lourdesban. A HM Katolikus Tábori Püspökség idén is zarándokutat szervez. A zarándoklat jelmondata: \"Lourdes, une porte de la Foi\" (\"Lourdes, a hit egy kapuja\"). Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynökének köszöntőjét, valamint néhány jótanácsát, valamint egyéb fontos információkat adunk most közre a zarándoklaton résztvevőknek.

 TOVÁBB

Nemzeti katonai zarándoklat

A HM Katolikus Tábori püspökség ebben az évben tizenkilencedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Katonai Zarándoklatot. A hagyományoknak megfelelően, Fogolykiváltó Boldogasszony ünnepéhez kötődik az idei zarándoklatuk is, de egy új helyre várják a katonacsaládokat, a Magyar Honvédségben dolgozókat és szeretteiket.

 TOVÁBB

Svájci gárdisták tettek esküt a Vatikánban

A svájci gárda harmincöt új tagja letette esküjét hétfőn a Vatikánban a több mint ötszáz éves pápai testőrség emléknapján. Ferenc pápa az alkalomból fogadta a svájci államfőt.

 TOVÁBB

Elbúcsúztatták Horthy Istvánnét

Katonai tiszteletadás mellett elbúcsúztatták Horthy Miklós egykori kormányzó menyét, özvegy Horthy Istvánné gróf Edelsheim-Gyulai Ilonát május 1-jén délelőtt, Budapesten, a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia Templomban. A búcsúztatást Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Szolgálatának általános helynöke végezte.

 TOVÁBB

Húsvéti szentmise a Veszprémi Helyőrségi Templomban

Szentmisét celebráltak április harmadikán a veszprémi helyőrségi templomban. „Manapság sokan különböző képernyőkben keresnek az élethez fogódzót. Testvérek, vissza kell jutnunk a forrásig – a torinói lepel is lehet fogódzó” – mondta többek között a szentmisét bemutató Szécsi Ferenc plébános, kisegítő katolikus tábori lelkész.

 TOVÁBB

Megemlékezés a hatvani ütközetről

Március 31-én, húsvétvasárnap szentmisével, megemlékezéssel, kézműves foglalkozással emlékeztek meg a Hatvani Ütközet emlékére szervezett ünnepségen Hatvanban. Délután hagyományőrző csoportok előadása és koncert várta az érdeklődőket.

 TOVÁBB

Egyszerűség, közvetlenség, szívbéli jóság

Másfél nappal a konklávé kezdete után szerdán, március 13-án este fehér füst szállt fel a Vatikánban a Sixtus-kápolnára szerelt kéményből: a bíborosok megválasztották az új, sorrendben a 266. pápát Jorge Mario Bergoglio, Buenos Aires 76 éves jezsuita érseke személyében, aki Ferenc néven foglalja el Szent Péter trónját. A pápaválasztásról Bíró László, a Magyar Honvédség katolikus tábori püspöke nyilatkozott.

 TOVÁBB

Jorge Bergoglio az új pápa, Ferenc

Jean-Luis Tauran, a bíborosi kollégium proto-diakónusa bejelentette a Szent Péter-bazilika balkonján, hogy Jorge Bergoglio jezsuita bíboros, Buenos Aires-i érsek lett az új pápa, Ferenc néven.

 TOVÁBB

Száznál is többen indulnak idén a spirituális útra

Európa-szerte zarándokútra készülnek a katonák, hiszen május 22−28. között immár ötvenötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot a franciaországi Lourdes-ban.

 TOVÁBB

Tíz éves a Zalavári Tábor - Retro turnus

A HM Katolikus Tábori Püspökség ebben az évben 10. alkalommal rendezi meg a „Zalavári Környezet- és természetvédelmi Tábort” a HM-MH-ban dolgozók gyermekeinek. A 10 éves évfordulóra tekintettel „RETRO TURNUS\" keretében várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését: akik betöltötték 18. életévüket és 2004-től legalább két alkalommal voltak a Zalavári Táborban.

 TOVÁBB

Zalavári tábor 2013

A HM Katolikus Tábori Püspökség ebben az évben 10. alkalommal rendezi meg a „Zalavári Környezet- és természetvédelmi Tábort” a HM-MH-ban dolgozók gyermekeinek.

 TOVÁBB

Idős ludovikástól búcsúztak

Családtagjai, egykori katonatársai, barátai és az MH Ludovika Zászlóalj honvédtiszt-jelöltjei február 12-én a Fiumei úti sírkertben búcsúztak el a 99 éves korában elhunyt vitéz Szende László nyugállományú gyalogsági ezredestől. Az idős ludovikást katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra.

 TOVÁBB

XVI. Benedek pápa lemond péteri szolgálatáról

A Szentatya február 11-én bejelentette, hogy lemond péteri szolgálatáról. XVI. Benedek pápa február 11-én, délelőtt 11 órakor, három szenttéavatási ügyben összehívott konzisztórium során tette közzé a hírt.

 TOVÁBB

Meghívó Tatára

Február11. - a Lourdes-i Boldogságos Szűz Mária ünnepe

Ez alkalomból a Mária-kegyhellyel és a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatok történetével ismerkedhetnek meg az Érdeklődők a tatai Szent Kereszt Templom Hittanházának 2013. február 16. (szombat) esti előadása keretében. Kezdés: az esti szentmise után, kb. 18.45-től. Minden Érdeklődőt szeretettel várnak a szevezők a rendezvényükre!


 TOVÁBB

Visszafogadó-kibocsátó ünnepség Hódmezővásárhelyen

A most visszafogadott kontingensünk kimagasló színvonalon látta el a szolgálatot, a misszióba induló katonák felkészültsége pedig elismerésre méltó – mondta Domján László vezérőrnagy Hódmezővásárhelyen január 30-án. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka a Szarajevóból hazatérő MH EUFOR Kontingens tizenegyedik, illetve a Koszovóba induló MH KFOR Kontingens nyolcadik váltásának tagjait köszöntötte a Csongrád megyei város főterén.

 TOVÁBB

Hagyományőrzés és ismeretbővítés Szentendrén

Még akkor is fontos megismerkedni a rádiózás alapjaival, ha ma már az internet és a mobiltelefonok jóvoltából néhány gombnyomás után is zökkenőmentesen kommunikálhatunk a világ másik felével – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy Szentendrén.

 TOVÁBB

Magyar kormányküldöttség koszorúzott a Don-kanyarban

A megbékélés és a magyar-orosz párbeszéd jegyében koszorúzott szombaton a Don-kanyarban lévő magyar temetőben és szovjet emlékműnél a magyar kormányküldöttség. Bíró László tábori püspök mondott beszédet a rudkinói temetőben.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2013. 01. 16.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban. A 10. adás írásos - szerkesztett változata.

 TOVÁBB

Tovább erősítették a társadalmi kapcsolatokat és a kommunikációt

Az esztendők metszéspontján számvetést végzünk az óév eredményeiről és vázoljuk az új esztendő céljait. Sorozatunkban a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata (HM TLSZ) katolikus és protestáns püspökségének, valamint tábori rabbinátusának vezetőit kérdezzük. Az első részben a katolikus tábori püspökség vonja meg mérlegét.

 TOVÁBB

A Don-kanyarban meghaltakra emlékeztek Kapuváron

A doni áttörés 70. évfordulója alkalmából január 12-én megemlékező szentmisét mutatott be Szaradics József nyugalmazott ezredes, lelkipásztor a kapuvári Szent Ferenc-templomban.

 TOVÁBB

Megnyerhetetlen harcot vívtak a túlerővel szemben

Katonák és civilek emlékeztek meg Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve plébániatemplom udvarán a hetven évvel ezelőtt történt doni áttörésről január 12-én.

 TOVÁBB

Megemlékező szentmise a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának a 70. évfordulóján

2013. január 12-én szombaton megemlékező szentmisét mutatott be a Budavári Mátyás-templomban Bíró László püspök, katonai ordinárius és a katolikus tábori lelkészi kar.

 TOVÁBB

Megemlékezés a doni katasztrófáról

A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni katasztrófájának 70. évfordulóján 2013. január 12-én szombaton, 16.00 órakor megemlékező szentmise lesz a Budavári Mátyás-templomban. A szentmisét bemutatja: Bíró László tábori püspök és a katolikus tábori lelkészi kar.

 TOVÁBB

Becsomagoltam egy szép dobozba cseppnyi szívem szeretetét

Ünnepi hangulatot teremtett a karácsonyfa feldíszítése, a sütés-főzés, az ajándékok beszerzése, készítése, csomagolása. A lehetőség, hogy csomagot küldhettünk a szeretteinknek, kicsit mindannyiunkat hazavarázsolt. Gondolatban otthon jártunk és belophattuk az ajándékainkat a fa alá…(Tudósítás Afganisztánból)

 TOVÁBB

Lelkigyakorlat Kecskeméten

2012. december 14-16. között Kecskeméten a Nagytemplomban Bíró László katolikus tábori püspök vezette az adventi lelkigyakorlatot. A szombati és vasárnapi misén elhangoztt prédikáció hanganyagát osztjuk meg kedves olvasóinkkal.

 TOVÁBB

Várakozás

Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkész a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logosztikai Ezred tábori lelkészének adventi prédikációját adjuk közre, melynek témája a várakozás és az advent.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2012. december 12.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban. A 6. (2012. decemkber 12.) adás írásos-szerkesztett változata.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2012. december 5.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban. Az 5. adás (2012. december 5.) írásos-szerkesztett változata.

 TOVÁBB

Szavalóverseny a HM Katolikus Tábori Püspökségen

Ötödik alkalommal rendezett szavalóversenyt a HM Katolikus Tábori Püspökség. A december 4-i, budapesti megmérettetésen a legtöbb induló József Attila egy-egy versét szavalta el.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2012. november 28.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban.

A 4. (november 28-i) adás írásos-szerkesztett változata.


 TOVÁBB

Kaposvár büszke katonáira

„Kaposváron katonának lenni megbecsülést és tekintélyt jelent” – jelentette ki Szita Károly, Kaposvár polgármestere az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred logisztikusok napja alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén az Együd Árpád Művelődési Központban.

 TOVÁBB

Révész István emlékülést rendeztek Kecskeméten

Révész István emlékülést tartottak a Kecskeméti Városháza dísztermében. A jelentős érdeklődést kiváltó esemény a 150 éve született néhai dunakeszi, majd kecskeméti plébános és tábori püspökre történő, a Porta Egyesület által szervezett kecskeméti emlékező programsorozat záró rendezvénye volt.

 TOVÁBB

Püspöki látogatás a szolnoki tábori lelkészségen

Ünnepi alkalomra gyűltek össze a katonák és honvédségi alkalmazottak, valamint a családtagok, kollégák november 27-én, kedden este az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison, a tábori lelkészség imatermében. Bíró László katolikus tábori püspök szentmise keretében három gyermeket és öt felnőttet keresztelt meg, s kilencen részesültek a bérmálás szentségében.

 TOVÁBB

„A mai naptól viselje a század büszkén Kvasz András nevét!”

Szolnokon, az Ittebei Kiss József Helikopter Bázison 2012. november 16-án névadó és századzászló-adományozó ünnepségre várták a vendégeket a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj 5. hallgatói századának tagjai.

 TOVÁBB

Emléktábla áldás Kecskeméten

2012. november 18-án Kecskeméten a Nagytemplomban Dr. Jeney Gábor plébános áldotta meg ünnepi szentmise keretében a 150 évvel ezelőtt született korábbi kecskeméti plébános Révész István, tábori püspök emléktábláját, melyet a későbbiekben a plébánia oldalán fognak elhelyezni.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2012. november 14.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban. Hogy valakinek a lelkében ott él-e az isteni szeretet lángja, észreveszem szavaiból, nem amikor Istenről beszél, hanem amikor földi dolgokról szól. Simone Weil francia írónő filozófus gondolataival köszönti önöket a mai adás szerkesztője Fodor Endre.

 TOVÁBB

Áldás a felderítőkre

Felemelő, egyben megindító fél órát élt át több mint száznegyven felderítő katona a debreceni Megtestesülés Plébánia épületében. Immár hagyománnyá vált, hogy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalja minden év november elején – a felderítők védőszentje, Szent Márton napjának alkalmából - ünnepi szentmisén vesz részt.

 TOVÁBB

Révész István tábori püspökről emlékezik Kecskemét

Százötven évvel ezelőtt, 1862. november 12-én született Révész István tábori püspök. 23 évig Kecskeméten volt plébános. Születésének 150. évfordulóján a város különböző programokkal emlékezik meg a volt plébánosról, tábori püspökről.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - Fegyverek között a szeretet

Mint már beszámoltunk róla, a Mária Rádió szerkesztősége a MH Katolikus Tábori Püspökség közreműködésével új műsort indított \"Inter arma caritas - Fegyverek között a szeretet\" címmel, mely minden szerdán 18:40-től hallható a rádióban. Lapunkon a műsor elhangzását követően megjelentetjük a szöveges változatát az elhangzott adásnak. Elsőnek a 2012. november 7-i műsor riportjait adjuk közre.

 TOVÁBB

Mikulás Ünnepség 2012

Szent Miklós ünnepén a HM Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja és várja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonák, kormánytisztviselők és közalkalmazottak gyermekeit 10 éves életkorig 2012. december 5-én, szerdán 18.00 órakor MIKULÁS NAPI ünnepségre.

 TOVÁBB

Hazatért a hős százados

Vitéz Barankay József százados nemcsak egykori tanítványai, tüzérei és bajtársai számára volt példakép, de az kell, hogy legyen ma és a jövőben is – hangsúlyozta Hende Csaba Budapesten, a Fiumei úti nemzeti sírkertben.

 TOVÁBB

„Fegyverek között a szeretet”- műsor indul a Mária Rádióban

A katona, a rendőr, a tűzoltó – ezek a szolgálatok mintha egy különálló csoportot alkotnának ma, pedig ők hozzánk tartoznak, akik úgy élik meg hivatásukat: a honfitársainkat szolgáljuk, védjük.

 TOVÁBB

Megemlékezés, emlékhelyavatás Kabulban

Élni csak úgy érdemes, hogy életed bármelyik napján elmondhasd, érdemes volt élned − hangzott el a mindenszentek ünnepe, valamint a halottak napja alkalmából rendezett emlékhelyavatáson, megemlékezésen az MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens (MH KNR ŐBK) bázisán november 1-jén.

 TOVÁBB

Emlékezés és gyertyafény

November első napjai az emlékezésről szólnak. Ilyenkor, aki csak teheti, szeretteire gondol. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred katonái pedig elődeik sírjainál gyújtanak egy-egy mécsest, hogy a pislákoló lángnál idézzék meg emléküket.

 TOVÁBB

Főhajtás az elesett hősökért

Minden magyar katona méltó a főhajtásra, a tiszteletre – mondta Spányi Antal megyéspüspök a Mészeg-hegyi Don-kanyar-emlékkápolnánál tartott halottak napi emlékmisén, november 2-án.

 TOVÁBB

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a helikopterbázis katonái

A közelgő halottak napja alkalmából rendeztek koszorúzással egybekötött megemlékezést Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison október 30-án, kedden.

 TOVÁBB

A Katonai Ordinariátus körlevele Mindenszentek Ünnepére és Halottak Napjára

Áldjon, Uram testvérünk, a testi halál,
Akitől élő ember el nem futhat.
Akik halálos bűnben halnak meg, jaj azoknak!
És boldogok, kik magukat megadták Te szent akaratodnak,
A második halál nem fog fájni azoknak.
(Assisi Szent Ferenc: Nap-himnusz)


 TOVÁBB

„Inter arma caritas” – „Fegyverek között a szeretet”

2012. november 7-én, szerdán indul útjára az „Inter arma caritas” – „Fegyverek között a szeretet” című magazinműsor. A műsor ezentúl minden héten szerdán 18 óra 40 perctől mintegy húsz perces időtartamban lesz hallható a Mária Rádióban. A műsort a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség munkatársai készítik hazaszeretetről, honvédelemről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról.

 TOVÁBB

Múlt és hagyomány, amit a 32-esek visznek tovább

„Íme egy szobor, mely nemcsak méltóságában, de valós életnagyságban jeleníti meg a csupa nagybetűvel írt KATONÁT, aki egy személyben állít emléket egy magyar ezrednek!” – mondta Ádám Barnabás honvéd koronaőr ezredes a 32-es Mária Terézia Budapesti Háziezred emlékművénél tartott megemlékezésen, október 26-án.

 TOVÁBB

Meghívó az 1956-os forradalom áldozatainak emlékére tartandó szentmisére

Immár 7. éve az Élő ´56 Tömörülés csatlakozott szervezetei, az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja nagy szeretettel várja Önt és kedves Családját, Barátait és Ismerőseit 2012. november 4-én (vasárnap) 16.00–17.00 között a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplomba (Mátyás templomba) az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulója évében az elesettek és a megtorlás áldozatai emlékére tartandó szentmisére.

 TOVÁBB

Teleki Blanka emléktábla a Katolikus Tábori Püspökség székházának homlokzatán

A mai azon ritka alkalmak egyike, amikor egy olyan nemzeti hősnek állítunk emléket, akinek a neve mindenkinek ismerősen cseng, de hogy ki volt, és mit tett valójában, az sajnos kevésbé közismert - hangsúlyozta Rogán Antal Belváros – Lipótváros polgármestere a Teleki Blanka halálának 150. évfordulója alkalmából tartott ünnepi emléktábla-avatáson pénteken. A megemlékezésen részt vett  Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke Boross Péter volt miniszterelnök, aki a Himnusz elhangzása után mondta el megemlékezését.

 TOVÁBB

XVI. Benedek pápa delegációt küld Szíriába

A jövő héten utazik Szíriába az a bíborosokból és püspökökből álló delegáció, amelyet XVI. Benedek pápa küld a polgárháború sújtotta országba - jelentette a Vatikáni Rádió.

 TOVÁBB

A hit éve

XVI. Benedek pápa 2012. október 11-én megnyitotta a Hit évét. Ebből az alkalomból a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia egy körlevelet hozott nyilvánosságra, melyet a vasárnapi szentmiséken olvasnak fel. Ezt a körlevelet, valamint egy rendeletet adunk közre a Hit Éve folyamán végbevitt különféle jámbor cselekedetek kapcsolatban.

 TOVÁBB

55. LOURDES-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat - 2013

A Katolikus Tábori Püspökség felhívása az 55. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton való részvételre.

A zarándoklat ideje: 2013. május 22 – 28.
A zarándoklat helye: Lourdes
Jelentkezési határidő: 2013. január 15.


 TOVÁBB

A hit és a remény lélekemelő pillanatai

Ragyogó napsütés, nemcsak az égbolton, hanem lelkekben is – itt, Budakeszi-Makkosmárián, az Angyalok királynéja nevet viselő kegytemplomban és zarándokhelyen. Ahogy csodásan felgyógyult a helyi legény, Traub János, úgy kapnak gyógyírt mai utódai, a XVIII. Nemzeti Katonai Zarándoklat és az V. Családi Nap résztvevői.

 TOVÁBB

Aki békefenntartókat kísér és gitározni tanít - Beszélgetés Szentesi Csaba őrnagy, tábori lelkésszel

A Megmaradni Kárpátaljai Görög Katolikus Ifjúsági Találkozóval együtt zajló gitáros táborban immár négy éve egy anyaországi görög katolikus tábori lelkész, Szentesi Csaba foglalkozik a gyerekekkel. Nem mindennapi esemény, hogy szűkebb pátriánkban egy magyarországi tábori lelkésszel találkozhatunk, ezért Csaba atyával – aki papi tisztsége mellett egyben a Magyar Honvédség őrnagyi rendfokozatával is rendelkezik – a tábori lelkészek felelősségteljes, egyben érdekes munkájáról beszélgettünk.

 TOVÁBB

Búcsú a tábornoktól

Szepesi József oly korban élte a vadászpilóták életét, amikor még nem vették át a számítógépek az irányítást. Már a tisztté avatása is rendhagyó volt, hiszen 1956-ban a forradalom napjaiban fejezte be tanulmányait a repülőtiszti főiskolán.

 TOVÁBB

Szolidaritás, ajándékozás, áldozatvállalás… - KÉPGALÉRIÁVAL

A zarándoklat fáradtsággal jár, amely végén mindig megérkezünk a célhoz; egyfajta békességet ad, érezzük a szívek összecsengését, egymás társaságát, közösséget teremt, közösségi kultúrát hoz létre – hangsúlyozta Bíró László katolikus tábori püspök a budakeszi-makkosmáriai zarándoklaton és családi napon, szeptember 22-én.

 TOVÁBB

Nádasi Alfonz Tibor OSB bencés szerzetes, tartalékos tábori lelkész

Ezen a napon, 1997. szeptember 19-én hunyt el Nádasi Alfonz Tibor OSB bencés szerzetes, tartalékos tábori lelkész. 1909-ben született Pápán. 16 évesen már a bencés gimnáziumból jelentkezett szerzetesnek a rendbe, ahol 1930-ban lett annak tagja, három évvel később pedig pappá szentelték.

 TOVÁBB

Szolgálni Istent és a hazát

Beszélgetés Markovics Milán Mór főhadnaggyal, a kaposvári  MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katolikus tábori lelkészével.

 TOVÁBB

Pinkamenti Egyházi Kórustalálkozó

Fontosak az őseink, szüleink, nagyszüleink, akik évszázadokon át megőrizték a nyelvet és kitartottak Magyarország mellett a nehéz időkben is – mondta Hende Csaba szeptember 8-án, szombaton Vaskeresztesen. A honvédelmi miniszter a Pinkamenti Egyházi Kórustalálkozón és a szüreti vigasságok eseményein vett részt. Hende Csaba a helyi Szent Miklós-templomban elmondott beszédében Kodály Zoltántól idézett: „A kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának.”

 TOVÁBB

A világ legidősebb hadserege

Ma svájci gárda (Kr.u. 1506-) alatt mindenki a pápát védelmező tarkaruhás katonákra gondol. Az 1500-as évek körül azonban a szegény, de hű és elszánt svájci fiatalok nagyon jó zsoldosoknak számítottak, így több svájci gárda is létezett, nemcsak az egyház védelmezői.

 TOVÁBB

Kenyérszentelés Szarajevóban - KÉPGALÉRIA

Mint már beszámoltunk róla, Szarajevóban az MH EUFOR kontingense államalapító Szent István napján ünnepségen, valamint szentmisén vett részt, melynek keretében Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkész a kontingens tábori lelkésze megszentelte az új kenyeret, melyet erre a szentmisére egy ott szolgáló katona hölgy sütött. Kérjük, tekintsék meg a szentmisén készült felvételeket.

 TOVÁBB

Augusztus 20-át ünnepelték az EUFOR-ban

2012. augusztus 18-án az MH EUFOR Kontingens katonái államalapító Szent István királyunk közelgő ünnepének jegyében töltötték az egész napot.

 TOVÁBB

Ünnepi állománygyűlés a Bocskai dandár helyőrségeiben

Államalapító Szent István királyra emlékezve ünnepi állománygyűlést tartottak augusztus 17-én az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségében. Ezen a napon adták át a kiemelkedő és hosszabb ideje végzett kiváló teljesítményt nyújtó katonáknak az elismeréseket is.

 TOVÁBB

Szentmise a veszprémi helyőrségi templomban

Szent István államalapító királyunk tiszteletére a veszprémi helyőrségi templomban misét celebrál Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész.

 TOVÁBB

Ünnep a Slim Lines táborban

A gyermekkeresztelés is nagy öröm, de talán még nagyobb, ha az ember felnőttként tér és keresztelkedik meg – vallják a tábori lelkészek.

 TOVÁBB

Gyerektábor után, zarándoklat előtt

Véget ért és a szervezők szerint idén is sikeres volt a HM Katolikus Tábori Püspökség zalavári gyerektábora, azonban az év hátralévő hónapjaiban még több fontos rendezvényt is tervez a püspökség. Berta Tibor ezredes, általános helynök a táborról, valamint a püspökség idei terveiről beszélt.

 TOVÁBB

A magyar nemzet fényes diadalára emlékezve

Mint már beszámoltunk róla 2012. július 22-én a Budai Várban megemlékezést tartottak az 1456. július 22-i nándorfehérvári diadal emlékére rendezett emléknapon. A Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke, dr. Berta Tibor ezredes Úr mondott imát a hősökért. Helynök Úr imáját osztjuk most meg kedves Olvasóinkkal.

 TOVÁBB

Hősök voltak mindnyájan

„Nándorfehérvár diadala a maga idejében is csodának számított, és a történelem igazolta, hogy a mai napig is az. Csoda, amelyet a világpolitikai és katonai realitás ellenére vívott ki egy lelkes, jól vezetett had. Csoda, amit a kortársak közül senki nem várt, amire senki nem számított – csak remélt.

 TOVÁBB

„Az erős hit legyőzi a legkeményebb akadályokat is”

„Az erős hit legyőzi a legkeményebb akadályokat is; erőt, kitartást ad céljaink megvalósításához.” – mondta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az építendő Szent Adalbert–Boldog Zoltán-templom telkén július 22-én, a nándorfehérvári diadal emléknapján megtartott ünnepi szentmisén.

 TOVÁBB

A hősies helytállás diadala

A nándorfehérvári diadal 556. évfordulójára emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségénél, a Zrínyi Miklós Laktanya előtt emelt haranglábnál az alakulat és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város képviselői. 1456. július 22-én Hunyadi János, Kapisztrán János és Szilágyi Mihály vezette keresztény magyar seregek győzelmet arattak II. Mehmed török szultán hadai felett, ezzel mintegy 70 évre megállítva az oszmánok európai terjeszkedését. 

 TOVÁBB

„Saját életüknél magasabbra emelték tekintetüket”

„Nándorfehérvár története arról szól, hogyan győzhetünk” – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter július 22-én, a nándorfehérvári diadal 556. évfordulója alkalmából megrendezett emléknapon a budai várban. Hunyadi János szobránál megtartott beszédében a miniszter méltatta az 1456-os esemény magyar hőseit.

 TOVÁBB

Vasárnap a nándorfehérvári diadalra emlékezünk

Vasárnap lesz 556 éve, hogy 1456. július 22-én a Nándorfehérvárt védő keresztény magyar seregek Hunyadi János vezetésével, több mint kéthetes csatát követően megsemmisítő vereséget mértek II. Mehmed török szultán hadaira, és ezzel mintegy 70 évre megállították a törökök további európai terjeszkedését.

 TOVÁBB

Értékteremtő táborozás Zalaváron

Szimbolikus értelemben egy kis magot ültetnek el a gyermekek lelkében a tábor szervezői, amely az értékek mentén a szemléletüket változtatja meg – hangsúlyozta dr. Simicskó István Zalaváron. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a katonacsaládok gyermekeinek táborozására látogatott el július 11-én, szerdán.

 TOVÁBB

Szombathelyre érkezett a Svájci Gárda második csoportja

Július 8-án, vasárnap este érkeztek meg a Svájci Gárda tagjai Szombathelyre. Az utazókat Veres András megyéspüspök fogadta a székesegyház előtti téren.

 TOVÁBB

Tíz éves a Szent László század

Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepelte június 29-én, a lövészek napjához kapcsolódva az MH Ludovika Zászlóalj Szent László százada, amely a Hallgatói Tagozat idején kapott nevet viszi tovább.

 TOVÁBB

EUFOR-kontingens: indulás előtt a következő váltás

Július közepén, három ütemben utazik ki Bosznia-Hercegovinába az MH EUFOR Kontingens tizenegyedik váltása. Az elsősorban szentesi és győri katonákból álló kontingens parancsnoka, Bartók Gábor alezredes a felkészülés tapasztalatairól és a magyar békefenntartókra váró feladatokról nyilatkozik.

 TOVÁBB

Szavalóverseny - 2012

A HM Katolikus Tábori Püspökség SZAVALÓVERSENYT hirdet a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonák és közalkalmazottak 11-16 éves korú gyermekeinek.

 TOVÁBB

Családerősítő hétvége - 2012

A HM Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hívja és várja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonákat, kormánytisztviselőket, közalkalmazottakat HÁZASSÁG ÉS CSALÁDERŐSÍTŐ HÉTVÉGÉRE. A találkozó mottója: A család, a munka és az ünnep a hit távlatában.

 TOVÁBB

Tíz éve adták át a legnagyobb katonatemetőt

Ha megadjuk a végtisztességet minden elesett katonának, létrejöhet a béke bennünk is, mert a hősi halottak sírjai a béke követei. A Don és a Volga, az Odera és a Spree partján, Budaörsön s Gyimesbükkön is – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter azon a katonai tiszteletadással rendezett megemlékezésen, amelyet június 23-án, szombaton tartottak a Budaörs és Budakeszi között lévő német−magyar katonai temetőben, a sírkert létrehozásának 10. évfordulóján.

 TOVÁBB

Szentmisék a balatonkenesei Honvéd Üdülőben

Alábbiakban közöljük a balatonkenesei Honvéd Üdülő 2012. június 24. - 2012. augusztus 19. közötti időszakának vasárnapi miserendjét. A szentmiséket bemutatják: a Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkészei.

 TOVÁBB

Ünnepi megemlékezés a katolikus tábori lelkészek napján

Köszönet a tábori lelkészeknek, akik tevékenysége spirituális tartalommal tölti meg a hivatásérzetet. S ha a katonáink lelke rendben van, akkor nincs baj – hangsúlyozta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára június 19-én, a katolikus tábori lelkészek napján tartott megemlékezésen.

 TOVÁBB

XVIII. Nemzeti Katonai Zarándoklat és VI. Családi Nap

A HM Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákat, közalkalmazottakat és családtagjaikat a XVIII. NEMZETI KATONAI ZARÁNDOKLATRA ÉS VI. CSALÁDI NAPRA.

Ideje: 2012. szeptember 22. szombat

Helye: Budakeszi-Makkosmária kegytemplom


 TOVÁBB

Szent Cirill és Szent Metód emlékezete Zalaváron

Második alkalommal emlékezett Európa társvédőszentjeire 2012. június 9-én, szombaton délelőtt Zalaváron a magyar és a szlovák katolikus tábori püspökség. Az ünnepi megemlékezés katonai tiszteletadással kezdődött a Zalavári Történelmi Emlékparkban, Szent Cirill és Szent Metód emlékművénél, ahol a katonai felhívó jel elhangzása után a két ország nemzeti himnusza, majd az Európa Himnusz (Örömóda) csendült fel a Veszprémi Helyőrségi Zenekar előadásában.

 TOVÁBB

Bíró László: A boldogságot a kapcsolat adja

A vasárnap véget ért Családok VII. Világtalálkozójának témája a munka és az ünnep volt. Bíró Lászlóval, az MKPK családreferens püspökével még Milánóban beszélgettünk arról, miképpen lehet keresztény módon összeegyeztetni a munkát és az ünnepet a családi életben.

 TOVÁBB

Katonai zarándoklat képekben - Galéria!

Mint már korábban beszámoltunk róla, 2012. május 11-13. között rendezték meg az 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot Lorudesban, melyen a Magyar Honvédség idén 98 fővel képviselte Hazánkat. A zarándoklaton készült képekből válogattunk kedves Olvasóinknak. Köszönet a képekért a Katolikus Tábori Püspökségnek és Fejér Ádám százados Úrnak!

 TOVÁBB

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012 - 1. rész

34 ország katonái találkoztak ebben az évben a Lourdes-i Kegyhelyen, hogy a idei 54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat programjain együtt köszöntsék Máriát a „Béke Királynéját”. Mintegy 11500 katona volt jelen a zarándoklaton: legtöbben a „házigazda” franciák voltak (3843), de szép számmal jöttek el az olasz (2687) katonák valamint a horvát haderő katonái is (1020). A Magyar Honvédség 98 fővel képviseltette magát Lourdes-ban. A magyar zarándokcsoport Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész, püspöki titkár vezetésével május 9-én indult el két autóbusszal, hogy két nap alatt érkezzen meg a mintegy 2000 km-re levő Lourdes-ba. (Útközben az olaszországi Novara mellett egy katonai bázison volt a szállás.)

 TOVÁBB

A hősökre emlékeztek Hódmezővásárhelyen

A háborúkban életüket feláldozó hősi halottakra emlékeztek a hódmezővásárhelyi Kossuth téren álló lovas szobornál május utolsó vasárnapján. Az eseményen részt vettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is.

 TOVÁBB

A lelkész egyben pszichológus is

Egy misszióban a tábori lelkész szerepe még fontosabb, mint „odahaza”, a laktanyában. A családtól való távolság miatt a katonák sokkal érzékenyebbé válnak és fogékonyabbak lesznek a vallási kérdésekre is. Legalábbis így látja Rácz István főhadnagy, római katolikus tábori lelkész, aki jelenleg Koszovóban, az MH KFOR Kontingens hatodik váltásában szolgál.

 TOVÁBB

Afganisztánba készül az ötödik váltás

Hosszú útra indulnak most, egy olyan küldetés teljesítésére, amely a legmesszebbmenőkig szolgálja nemzeti érdekeinket – mondta Hende Csaba. A honvédelmi miniszter Kaposváron, az MH Nemzeti Támogató Elem és az MH Logisztikai Mentorcsoport 5. afganisztáni váltásának kibocsátó ünnepségén búcsúzott dr. Benkő Tibor vezérezredessel, a Honvéd Vezérkar főnökével együtt a katonáktól.

 TOVÁBB

A nemzetnek kötelessége, hogy emlékezzen

„A hősök emlékünnepén közös hőseire emlékezik a magyar nemzet. Mindenkire, de elsősorban azokra, akik a huszadik században harcoltak értünk. Azokra, akik otthonaik és családjuk, lakóhelyük és hazájuk védelmében meghozták a legvégső áldozatot, amit ember meghozhat: felvették a fegyvert és harcoltak mindazért, ami fontos volt az életükben” – mondta dr. Szarka Gábor május 27-én, vasárnap Balatonfűzfőn.

 TOVÁBB

Honvédelem napja a Bakony lábánál

Várpalota város vezetősége, lakossága és az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) évek óta szoros és kiváló kapcsolatát mutatja, hogy idén a honvédelem napja alkalmából szervezett ünnepséget a város szívében, a Thury téren rendezték meg május 17-én.

 TOVÁBB

A magasabb értékekbe vetett hit nélkül az ember nem ér semmit

Parlamenti emlékülés a Hajdúdorogi Egyházmegye fennállásának 100. évfordulója alkalmából. Lelki adósságainkat törlesztjük – emelte ki dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 12-én, szombaton a Parlamentben tartott emlékülésen, amelyet a görög katolikus Hajdúdorogi Egyházmegye fennállásának 100. évfordulója alkalmából rendeztek. Az emlékülést Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

 TOVÁBB

„Üdvözlégy Mária, Béke Királynéja!”

54. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes 2012. Idén, május 11-13. között ötvennegyedik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot a franciaországi Lourdes-ban.

 TOVÁBB

ANNO... 155 éve hunyt el...

Százötvenöt éve hunyt el Mednyei és medgyesi báró Mednyánszky Cézár Sándor (Beckó /Trencsén vm/, 1824. július 9. – Hyéres /Franciaország/, 1857. április 20.) az 1848-49-es szabadságharc tábori főlelkésze. Mednyánszky László honvéd őrnagy, vértanú öccse. Mednyánszky László festőművész nagybátyja. Apja, báró Mednyánszky József részt vett a napóleoni háborúkban és Franciaországból nősült.

 TOVÁBB

Mise Varsóban - Galériával

Mint már beszámoltunk róla Bíró László katolikus tábori püspök 2012. április 10-én Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek és  Józef Guzdek tábori püspök meghívására részt vett és koncelebrált a szmolenszki repülőgép-katasztrófa második évfordulóján megtartott emlékmisén, és hogy a lengyel nemzet iránti részvét és együttérzés kifejezéseként együtt emlékezzen a tragédia áldozataira. A Katolikus Tábori Püspökség képgalériáját ajánluk kedves Olvasóink figyelmébe. 

 TOVÁBB

Bíró László tábori püspök Lengyelországban

Bíró László tábori püspök Kazimierz Nycz bíboros, varsói érsek és  Józef Guzdek tábori püspök meghívására, 2012. április 10-én Varsóban járt, hogy a szmolenszki repülőgép-katasztrófa második évfordulóján, a lengyel nemzet iránti részvét és együttérzés kifejezéseként együtt emlékezzen a tragédia áldozataira, akik közt számos magas rangú állami, egyházi és katonai vezető volt.

 TOVÁBB

Delegáció és húsvét a Slim Lines táborban

Mozgalmas volt az MH KFOR Kontingens hatodik váltásának húsvéti hétvégéje. A műveleti feladatok ellátása mellett egyéb más teendőik is voltak a magyar katonáknak. A kontingensnek helyet adó pristinai Slim Lines táborban április 6-án tett látogatást az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottsága, valamint a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjaiból álló delegáció, Csampa Zsolt HRB-alelnök vezetésével. A vendégeket elkísérte Balla Lóránt, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott koszovói nagykövete is.

 TOVÁBB

Együttműködés a Honvédelmi Minisztérium és a Mária Rádió között

Együttműködési megállapodást írt alá április 5-én Hende Csaba honvédelmi miniszter és Szabó Tamás, a Mária Rádió Közhasznú Egyesület elnöke. A megállapodásban foglaltak szerint a Mária Rádió hetente legalább tizenöt, maximum harminc percben állandó műsoridőt biztosít a Honvédelmi Minisztérium által készített magazinműsor számára, amely a honvédelem történelmét, nemzetmegtartó erejét, a kereszténységgel való kapcsolatát, a honvédelem kiemelkedő személyiségeit, történelmi eseményeit mutatja be.

 TOVÁBB

Húsvéti zenés áhitat Tatán

2012. április 4-én délelőtt zenés húsvéti áhitatra gyűltek össze az érdeklődők az MH 25. Klapka György Lövészdandár rendezvénytermében.

 TOVÁBB

Szentmise a szmolenszki áldozatok lelki üdvéért

A szmolenszki légi katasztrófa évfordulóján, április 10-én 19 órakor Bíró László tábori püspök és Kazimierz Nycz érsek, Lengyelország prímása szentmisét mutat be a varsói Keresztelő Szent János-székesegyházban.

 TOVÁBB

A Katonai Ordinariátus körlevele 2012 húsvétjára

Zelk Zoltán: Este
Most fogja meg vagy most engedi el
kezem az Isten?
(Haikuk)

Krisztus szenvedésének elmúlt hetében mindegyikünkben, aki csak egy kicsit is figyel Jézusra, és az Ő sorsában fölismeri a saját sorsát, fölvetődik a mottóbeli kérdés, amit Jézus a kereszten a zsoltáros szavaival így kiáltott világgá: „Istenem, Istenem, miért hagytál el engem?” (Zsolt22,2; Mt27,46).


 TOVÁBB

Májusban 26 új svájci gárdista tesz esküt a Vatikánban

A május 6-i ünnepélyes eskütételen az ifjú gárdisták arra tesznek fogadalmat, hogy hűséggel, megbízhatóan és becsületel szolgálják a pápát.

 TOVÁBB

Jászdózsára ért a Tavaszi Emlékhadjárat

Az ország számos településéhez hasonlóan a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászdózsán is megemlékeztek az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat 163. évfordulójáról. Immár negyedik esztendeje szervezi közösen Jászdózsa Község Önkormányzata és a helybeli Bozóky János Általános Iskola április 3-án a hagyományos ünnepségét.

 TOVÁBB

Nagyheti és húsvéti szertartások a püspöki székhelyeken

Alábbiakban közöljük a püspöki székhelyek nagyheti és húsvéti szertartásait:

 TOVÁBB

Virágvasárnap

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt legjelesebb időszaka. E vasárnap liturgiája felidézi Jézus Krisztus diadalmas bevonulását Jeruzsálembe.

 TOVÁBB

Hová visz a buszunk?

Álmosan ébredezünk az autóbusz ülésein a hosszú farsangi hetek után. A báli hangulat még itt van velünk: a színek, fények, dallamok, táncok és ízek kavalkádja táncot jár a fejünkben. Sokan talán nem is tudják, hogy hol vannak, még több az olyan útitárs, akik bambán bámulnak ki a fejükből. Az álmos csendet a motor felberregő hangja töri meg. Az ajtók tompán puffannak a becsukódáskor. Elindulunk. Valahonnan ismerős a buszvezető! Talán az iskolás hittankönyvünkből? Esetleg egy régi elsárgult Bibliából? Sokan meresztgetik a szemüket: ki vezeti a buszunkat? Ki ez a megnyerő tekintetű ember?

 TOVÁBB

Kaposváron járt a tábori püspök

2012. március 21-én a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálatának katolikus tábori püspöke, Bíró László hivatalos látogatást tett az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél. A püspök urat Bárdos Antal mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka fogadta, aki részletesen beszélt a laktanya életéről, jelentőségéről, külön kiemelve a missziók logisztikai ellátását.

 TOVÁBB

Kitüntetés március 15-e alkalmából

2012. március 14-én a Parlamentben a miniszterelnök előterjesztésére dr. Schmitt Pál köztársasági elnök kitüntetéseket adott át a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából. A kitüntetettek között van Bíró László püspök atya, a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökségének a vezetője, aki a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést vehette át a fiataloknak a házasság szentségére való felkészítéséért, valamint a magyar családokért végzett munkásságának az elismeréseként.

 TOVÁBB

1848 hagyománya ma is él

Március 13-án tartották Budapesten a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar (NKE HHK), illetve a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj ünnepi állománygyűléseit. Ezt követően a zászlóalj I. Hadik András százada zászlót vett át a Szent László Lovagrendtől a Hungária körúti kampusz alakulóterén, melyet Kótai Róbert főhadnagy, katolikus tábori lelkész áldott meg.

 TOVÁBB

Katonák a hajdúdorogi diákok között

Március elején egyenruhások lepték el a hajdúdorogi Szent Bazil Görög Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola és Diákotthont. Debreczeni Csaba, az oktatási központ igazgatója idén februárban kereste meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokát azzal a kéréssel, hogy egy rendezvénysorozat keretében ismertessék meg a gyerekeket a katonák mindennapi életével.

 TOVÁBB

Both Bélára emlékeztek Szombathelyen

„A kitartás, szorgalom, valamint a haza iránti rendíthetetlen elköteleződés nemcsak az ő sajátja volt, hanem korosztályának megannyi férfija vallotta magáénak és testesítette meg ezeket az értékeket” – mondta Maruzs Roland őrnagy, a HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály osztályvezető-helyettese március 8-án, csütörtökön Szombathelyen a Jáki úti temetőben, a vitéz Both Béla nyugállományú dandártábornok halálának tizenegyedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

 TOVÁBB

\"Isten ránk bízta a kiengesztelődés szolgálatát\"

1. „Egyenruhában ellenfelek”
2. „Krisztusban testvérek”
3. „Az Egyházban barátok”

A két pápa élete megvilágítja, hogyan kell és lehet meghaladni az alapvető ellentéteket. Mindkét pápa fiatalkorában katona volt, és egymással szemben álltak, ellenfelek voltak. Saját hazájuk egyenruháját viselték, és viselték az eszméket, ideológiákat és terheket, amelyekkel népük terhelve volt. Ha akkor találkoztak volna, harcoltak volna egymás ellen.


 TOVÁBB

Meghívó

Mint már beszámoltunk róla, a Katolikus Tábori Püspökség kiadásában megjelent Prevozné Balogh Irén és Rostás Gábor könyve, \"Számontartva\" címmel, mely Balogh István kisegítő tábori lelkész életét, munkásságát mutatja be. Egy könyvbemutatóra szóló meghívót szeretnénk átnyújtani kedves Olvasóinkak, mely 2012. március 26-án hétfőn, 19 órakor lesz a Kájoni János Ferences Házban (1025 Budapest, Szilfa u. 4.). A könyvet bemutatja: fr. Tömördi Viktor.

 TOVÁBB

Bíró László: A hit döntés, a hit kapcsolat

XVI. Benedek pápa napjaink egyháza legfőbb feladatának a hit megújítását tekinti. Szándékához kapcsolódva az Országos Lelkipásztori és Teológiai Napok a pasztoráció figyelmét az új evangelizációra irányítja. Önmagunk evangelizációjáról gondolkodva tudatosítanunk kell magunkban: a hit döntés, a hit kapcsolat. Döntés, hogy Istennek meghatározó szerepet adunk életünkben, és a legmélyebb kapcsolat, mely Isten szeretetéből fakad – mondta Bíró László katolikus tábori püspök a konferencia kapcsán.

 TOVÁBB

Hamarosan útra kelnek

A kiutazás előtti utolsó családi napját tartotta a közelmúltban a debreceni Kossuth-laktanyában a PRT-12 és a KFOR-6 kontingens. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Humánszolgáltató Irodája által szervezett rendezvényre több mint százharmincan jöttek el.

 TOVÁBB

Lourdes-i Katonai Zarándoklat 2012

A Katolikus Tábori Püspökség felhívása az 54. Nemzetközi Katonai Zarándokalton való részvételre.
A zarándoklat ideje: 2012. május 9–15.
A zarándokalt helye: Lourdes


 TOVÁBB

Erdő Péter bíboros homíliája az ökumenikus imahét megnyitó istentiszteletén

Krisztusban Kedves Testvérek! „Elérkezett az óra, amikor megdicsőül az Emberfia” (Jn 12,23). Ezt az ünnepélyes mondatot hallottuk Jézustól a felolvasott evangéliumi szakaszban. A Mester szenvedésére készül. Már bevonult Jeruzsálembe, elhangzott a „hozsanna!”, és ekkor történik egy esemény, amely jelképpé magasodik. Néhány görög is van a jeruzsálemi zarándokok között. Ezek Fülöphöz fordulnak és kérik, segítsen, hogy megláthassák Jézust. Fülöp szól Andrásnak, együtt mennek oda Jézushoz, hogy támogassák a kérést. Arról nem sokat hallunk, hogy ténylegesen beszéltek-e a görögök a Mesterrel. Jézus szavai ugyanis a helyzet értelmét, a mélyebb jelentését világítják meg.

 TOVÁBB

Badacsonytomajon is megemlékeztek a doni katasztrófáról

Szentmisével, előadással, versekkel és koszorúzással emlékeztek meg a hősökről, majd imát mondtak az elhunytak lelki üdvéért.

 TOVÁBB

Megkésett requiem

Szentmisével és koszorúzással emlékeztek a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg doni tragédiájára január 12-én, csütörtökön Balatonfűzfőn, a Jézus Szíve plébániatemplomban és annak udvarán. A hősök emléktáblájánál koszorút helyezett el többek között Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnöke, Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK) parancsnoka és Zentai László alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka.

 TOVÁBB

Zalavári Tábor 2012

A HM Katolikus Tábori Püspökség ebben az évben 9. alkalommal rendezi meg a „Zalavári Tábort” a HM-MH-ban dolgozók gyermekeinek.

 TOVÁBB

„Atyám, a Te kezedbe ajánlom lelkemet.”

Mint már beszámoltunk róla, 2012. január 12-én csütörtökön a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) templomban emlékező szentmisét mutattak be a 69 évvel ezelőtti Doni-csatában elhunyt és eltűnt hősök tiszteletére. A szentmisét Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke celebrálta, a résztvevő tábori lelkészekkel együtt. A szentmisén elhangzott prédikációját osztjuk meg kedves Olvasóinkkal.

 TOVÁBB

„Mit kérsz Isten Egyházától?”

Mint már korábban beszámoltunk róla, az afganisztáni Pol-e Khumri-ban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport táborában is megemlékeztek a Karácsonyról, ahol szentmise keretében nyolc katona részesült a keresztség szentségében. Ebből az alkalomból néhány gondolatot osztunk meg kedves olvasóinkkal.

 TOVÁBB

Emlékmise Dr. Balogh István alezredes, tartalékos tábori lelkészért

Mint már korábban beszámoltunk róla, Prevozné Balogh Irén és Rostás Gábor több éves kutatómunkájának köszönhetően megjelent egy könyv a Katolikus Tábori Püspökség gondozásában \"Számontartva\" címmel, mely  Dr. Balogh István alezredes, tartalékos tábori lelkész, gönci plébános életét, munkásságát mutatja be. Idén 10 éve hunyt el alezredes úr. Ebből az alkalomból szervez Prevozné Balogh Irén egy emlékmisét 2012. január 18-án szerdán 18 órakor a Piarista Kápolnában (Budapest. V. Pesti Barnabás u. 1.), melyre szeretettel várnak mindenkit.

 TOVÁBB

„A családot jelenleg a PRT jelenti számunkra”

Az afganisztáni Pol-e Khumri-ban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport táborában is megemlékeztek a karácsonyról. „A családot jelenleg a PRT jelenti számunkra, mi, katonák így alkotunk most egy nagy családot” – mondta köszöntőjében dr. Ruszin Romulusz ezredes, a PRT parancsnoka.

 TOVÁBB

Bensőséges karácsony Mazar-e Sharif-ban

Családias hangulatú karácsonyi ünnepségre gyűltek össze december 24-én a Mazar-e Sharif-ban szolgálatot teljesítő magyar katonák. Fürst Tamás ezredes, az MH Nemzeti Támogató Elem (NTE-A) negyedik váltás parancsnokának vezetésével finom ünnepi vacsora készült, a hazai, karácsonyi ízeknek mindenki nagyon örült.

 TOVÁBB

Karácsony és keresztelő az EUFOR-kontingensnél

Éppen csak befejeződött a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter látogatása, máris „megérkezett” a karácsony a Bosznia-Hercegovinában szolgálatot teljesítő magyar EUFOR-kontingenshez.

 TOVÁBB

Pristinai karácsony magyaros menüvel

Az MH KFOR Kontingensnél már a karácsonyi ünnepek előtti napokban fontos esemény történt: a Slim Lines táborba látogatott dr. Schmitt Pál köztársasági elnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke.  A látogatás nagy elismerést jelentett a Koszovóban szolgáló magyar békefenntartó katonák számára.

 TOVÁBB

Öt éves az imaterem

December 5-én az MH. 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred imatermének 5 éves fennállására emlékeztek meg a helyőrség katonái, melyet a helyőrség tábori lelkésze, Markovics Milán Mór főhadnagy szervezett az érdeklődők számára. Az alkalmat a helyőrség harangja nyitotta meg, jelezvén: van imaterme a laktanyának!

 TOVÁBB

Advent negyedik gyertyája

Meggyújtva egy gyertyát az adventi koszorún látjuk a növekvő fényt, mely jelzi, hogy közel van már az az időpont, amikor az ember találkozik Istennel, a gyermek Jézus által.

 TOVÁBB

Hifitorony és szánkó a karácsonyfa alatt

Szolgálatteljesítés közben elhunyt katonák gyermekeinek adott át ajándékokat december 16-án, pénteken dr. Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök és Hendéné Stieber Szilvia, a honvédelmi miniszter felesége, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke. Az ünnepségen fellépett a Honvéd Együttes is.

 TOVÁBB

Pap, aki ha kell, fegyverrel menetel

Takács Tamás alezredes, vezető tábori lelkész ötvözi isteni elhívását és katonás habitusát. Ha kell, most is ejtőernyővel ugrik, ha kell, részt vesz a katonákkal közös menetgyakorlatokon.

 TOVÁBB

„Ludovikások” évzáró állománygyűlése

Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is részt vett az MH Ludovika Zászlóalj évzáró állománygyűlésén, amit december 15-én, csütörtökön délután tartottak a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen. Az ünnepi műsort a Légierő Zenekar–Szolnok adta.

 TOVÁBB

Nagycsaládosok karácsonya

Hende Csaba honvédelmi miniszter is részt vett a katona nagycsaládosok, valamint a Klauzál Lions Klub által támogatott gyermekek részére rendezett ünnepségen és az ajándékok átadásán december 11-én, vasárnap délelőtt Budapesten, a Honvéd Kulturális Központban. A rendezvényt Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Klauzál Lions Klub elnöke nyitotta meg.

 TOVÁBB

Zászlóaljgyakorlat és „Mikulás-kupa”

A kiképzési terv alapján november végén az EUFOR Többnemzeti Zászlóalja (Multinational Battalion - MNBN) újabb zászlóaljszintű gyakorlatot hajtott végre a bosznia-hercegovinai Rajlovač településen. A gyakorlat nem titkolt célja az volt, hogy az osztrák, török és magyar századokat még jobban összekovácsolja, és tovább mélyítse az eddig elsajátított ismereteket.

 TOVÁBB

Tüzéravatás Szent Borbála napján

December 2-án a régi fegyvernemi hagyományok szerint tüzérré avatták a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem tüzér szakirányán tanuló harmadéves honvédtiszt-jelölteket és – a tüzér fegyvernem érdekében végzett kiemelkedő tevékenységük elismeréseként – a tiszteletbeli tüzéreket Tatán, az MH 25. Klapka György Lövészdandár 101. tüzérosztályánál.

 TOVÁBB

Egypercesek és versek a szavalóversenyen

Negyedik alkalommal rendezett szavalóversenyt a HM Katolikus Tábori Püspökség. Az idei – december 5-én, hétfőn megtartott – vetélkedésre hét általános és középiskolás diák jelentkezett. Két-két művet kellett előadniuk.

 TOVÁBB

Szent Borbálára emlékeztek a rakétaezrednél

A Szent Borbála tiszteletére szervezett idei rendezvénysorozat, a laktanyai ünnepi ezredsorakozót követően szombaton Budapesten folytatódott, majd vasárnap Horvátzsidányban zárult.

 TOVÁBB

Szombat esti beszélgetés

2011. december 3-án szombaton 21:00 órai kezdettel a Mária Rádióban, a \"Szombat esti beszélgetés\" című műsorban, Bíró László tábori püspökkel, a püspöki kar családreferensével lesz hallható egy riport. Az adás az interneten EZEN A LINKEN hallgatható meg élőben.

 TOVÁBB

Adventi hangverseny Székesfehérváron

Az idei esztendőben is a szeretet és az együvé tartozás jegyében rendezte meg a Magyar Honvédség 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred – immár tizenkilencedik alkalommal - nagy sikerű adventi hangversenyét, hozzájárulva a honvédség és a civil lakosság kapcsolatának erősítéséhez.

 TOVÁBB

Egészségügyi felszereléseket adományozott a HUN PRT CIMIC/PSYOPS részlege

A PRT-11 váltásának CIMIC/PSYOPS részlege, az egészségügyi támogatási program keretében  segélyszállítmányt juttatott el, a szénbányászok központi kórházának, Pol-e Khomri városában.

 TOVÁBB

Ébredj ember mély álmodból!

Idén november 27-én, vasárnap kezdődik az adventi időszak, mely Krisztus születéséig, karácsonyig a várakozásra és a bűnbánatra figyelmezteti a híveket.

 TOVÁBB

A Katonai Ordinariátus körlevele 2011 Ádventjére

Mindegyikünk megtapasztalta már, hogy azt, amire nem készülünk föl, azt nem tudjuk igazán átélni, mert kellő előkészület nélkül a valóság helyett sokszor a saját arcunkat, vagy még inkább annak puszta árnyékát láthatjuk csak. Manapság az ösztönösségnek egyfajta kultusza mutatkozik meg szerte a világban, melyet sokan az őszinteség megnyilvánulásának tartanak, holott az ösztönösség - a tudatalatti megnyilvánulása - nem jellemző az értelmét és akaratát használó emberre, hiszen csak bizonyos fokig árulkodik róla, úgy, mint az álmai. Az ember igaz valóját az jelenti, amit tudatosan akar, amivel egyetért, és nem pusztán az, amibe belesodródik.

 TOVÁBB

Mikulás ünnepség

Szent Miklós ünnepén a HM Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja és várja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonák, közalkalmazottak gyermekeit 10 éves életkorig 2011. december 06-án, kedden 18.00 órakor MIKULÁS NAPI ünnepségre. Az ünnepség helyszíne: Katolikus Tábori Püspökség, Budapest, V. kerület Szabadság tér 3.

 TOVÁBB

Krisztus Király vasárnapja

Az egyházi év utolsó vasárnapja. Krisztus királyi méltóságának a 20. századig nem volt külön ünnepe. XIII. Leó pápa az 1900-as jubileumi év alkalmából a 20. század királyának hirdette ki a Megváltót, ezzel előkészítette az ünnepet. Akkor világszerte mindenütt a legmagasabb hegyek ormán, ill. magaslatokon kereszteket és Krisztus-szobrokat állítottak föl a Megváltó emlékezetére, közöttük a híres Béke-Krisztus-szobrot az Andok egyik legmagasabb csúcsán. Az I. Világháború után XI. Pius pápa a niceai zsinat 1600. évfordulóján, 1925-ben szentévet hirdetett, melynek mottója: „Krisztus békéje uralkodjék Krisztus országában!” A szentév végén, december 11-én rendelte el a pápa a Quas primas enciklikával Krisztus Király ünnepét. Krisztus királyi méltóságának ünneplésével a népek, családok, személyek békéjének urát állította a hívek közé, hangsúlyozva, hogy Krisztus a megtestesüléssel és a megváltó halállal szerezte királyságát a világ üdvösségére.

 TOVÁBB

„Tisztességgel, becsülettel végezzék a feladatukat”

Külföldi misszióba induló magyar és amerikai katonáktól köszöntek el november 15-én, kedden a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában. Az OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team – Műveleti Tanácsadó és Összekötő Csoport) hetedik váltásának tagjai rövidesen megkezdik szolgálatukat Afganisztánban. A kontingens parancsnoka Fábián László alezredes, helyettese George D. Henderson alezredes, az állomány döntő többségét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár adja.

 TOVÁBB

Szent Márton püspök - A felderítők védőszentje

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. utáni 316-ban vagy 317-ben. (Pannonhalmát 1823-ig Szentmártonnak, ill. Szent Márton hegyének nevezték, mert a hagyomány szerint Márton a közelben lévő Sabariában született.) Szülei pogányok voltak, szlávok vagy kelták, apja római százados volt. Korán átköltöztek Páviába. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe. A legenda szerint Márton egy napon koldussal találkozott, akit megszánva köpenyét kardjával kettévágta, és felét a koldusra terítette, a másik fele ugyanis kincstári tulajdon volt, amivel el kellett számolnia. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szemben, vállán az előző nap kettévágott köpeny. 22 évesen megkeresztelkedett, majd 341-ben kilépett a seregből, visszatért Pannóniába, és téríteni kezdett. A hadseregből való távozása előtt, 341-ben barbárok támadtak Galliára.

 TOVÁBB

Templomban ünnepel a felderítő zászlóalj

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj, Rédei Róbert alezredes, a zászlóalj parancsnokának vezetésével november 11-én a debreceni Megtestesülés-templomban ünnepli Tours-i Szent Márton, a felderítő katonák védőszentjének ünnepét.

 TOVÁBB

Adományozás a Pol-e Khumri-i árvaháznak

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) 11. váltásának tervei között szerepelt az afganisztáni humanitárius segítségnyújtás Baghlan tartományban Dahana-i Ghori, Baghlan-e Jadid, Deh Sallah, Burka járásokban a rászoruló családok, valamint az EID ünnepség alkalmából a Woman Affairs Department (Nőügyi Hivatal) által kiválasztott rászoruló nők, illetve a Pol-e Khumriban található árvaház részére.

 TOVÁBB

Fegyverek között a szeretet - Bíró László püspök beszámolója a római konferenciáról

A Püspöki Kongregáció és a Justitia et Pax Pápai Tanácsa szervezésében 2011. október 20-23. között tartotta meg a Vatikánban a Katonai Ordinariátusok VI. Nemzetközi Találkozóját, valamint a Katolikus Tábori Lelkészek Emberi Jogokról szóló képzését a „Spirituali Militum Curae” apostoli konstitúció kihirdetésének 25. évfordulója alkalmából. A találkozó október 20-án Szent Péter Apostol Sírjánál bemutatott szentmisével kezdődött.

 TOVÁBB

November 5.: Szent Imre herceg - A katonai tanintézeti hallgatók védőszentje

Szent Imre Székesfehérváron született 1000-1007 között és Veszprém közelében halt meg 1031. szeptember 2-án Szent István király és Gizella királyné fiaként. Valószínűleg több testvére is volt, akik korán meghaltak, de csak egynek a neve ismert Ottóé, aki valószínűleg 1000 előtt született (a krónikák szerint 1002 előtt keresztelték meg). Imre nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak információk. Születésére nézve egyes források 1000-et jelölnek meg, míg a krónikák szerint 24 éves korában halt meg, így valószínűbb, hogy 1007-ben született.

 TOVÁBB

Megemlékezés a felújított doni kápolnánál

Kegyeleti megemlékezést tartottak a halottak napja, illetve a Don-kanyar emlékkápolna felújításának befejezése alkalmából november 2-án, szerdán délután Pákozdon. A Honvédség és Társadalom Baráti Kör székesfehérvári szervezete, illetve a Doni Kápolna Alapítvány által rendezett eseményen Spányi Antal megyéspüspök celebrált szentmisét.

 TOVÁBB

Méltónak kell lennünk a hősök örökségéhez

„Összefogással, lehetőségeink és jóakaratunk összeadásával minden ügyet sikerre lehet vinni”, fogalmazott Hende Csaba honvédelmi miniszter november 2-án, szerdán Budakeszin, a helyi első világháborús emlékműnél rendezett kegyeleti ünnepségen.

 TOVÁBB

Táborlakók a Parlamentben

Az MH Katolikus Tábori Püspökség az idei zalavári tábor résztvevői számára október 29-én, szombaton parlamenti látogatást szervezett. A rendezvényen részt vett dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Berta Tibor ezredes, a tábori püspökség általános helynöke, Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész, dr. Hankovszky Béla őrnagy, kiemelt tábori lelkész, Rácz István főhadnagy tábori lelkész, valamint a zalavári tábor több szolgálati személye.

 TOVÁBB

XVI. Benedek pápa beszéde a tábori püspökökhöz

Mint már korábban beszámoltunk róla, a katonai lelkészségek jogi fejlődése és II. János Pál Spirituali militum curae kezdetű apostoli konstitúciójának 25. évfordulója szerepelt a katonai lelkészek VI. Nemzetközi Kongresszusának témái között, amely október 23-ig tartott a Vatikánban. A tanácskozást a Püspöki Kongregáció és az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa szervezte. 2011. október 22-én XVI. Benedek pápa is fogadta a résztvevőket. Az itt elhangzott beszédét adjuk most közre, melyet dr. Alácsi Ervin János százados, tábori lelkész fordított le.

 TOVÁBB

November 1. - Mindenszentek ünnepe

„Nagy sereget láttam, amelyet senki sem volt képes megszámlálni, minden nemzetből, néptörzsből, népből és nyelvből a trón előtt és a Bárány előtt állni, hosszú fehér ruhába öltözve, kezükben pálmaággal, és hangosan azt kiáltották: Üdv a mi Istenünknek, aki a trónon ül, és a Báránynak! (Jel7,9-10) Az Egyetemes Egyház egyik legnagyobb ünnepe az, amikor az összes üdvözült emberről megemlékezünk, és az összes ismert és nem ismert szentek közbenjárásáért imádkozunk szerte a világon, hiszen nem akarunk elfeledkezni egyetlen emberről sem, aki elérte földi életének célját, az Istennel való teljes és végleges közösséget, azaz az Üdvösséget.

 TOVÁBB

Az elesett hősökre emlékeztek

„Hamarosan elfogadhatja az Országgyűlés azt az új törvényt, amely régi adósságot törleszt, mert megnyugtató keretet ad majd a hadisírgondozás nemes küldetésének”, mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a budai várban tartott kegyeleti gyertyagyújtáson október 27-én délután. Halottak napja alkalmából tartott kegyeleti gyertyagyújtást a Honvédelmi Minisztérium október 27-én, csütörtök délután a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán.

 TOVÁBB

\"A családnak nincs alternatívája!\"

Mint már korábban beszámoltunk róla, Bíró László katolikus tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferense 2011. október 12-én tartott előadást \"Jelszó: Család - mindennapok\" címmel. A rendezvény házigazdája dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára volt, aki egyben Kelenföld - Albertfalva országgyűlési képviselője is. Az alábbi két videó az Újbuda TV felvétele, amelyek ezen az előadáson készültek.

 TOVÁBB

Katonalelkészi lehetőségek a különböző hadseregekben

\"Katonalelkészi lehetőségek a különböző hadseregekben.\" Ez volt a témája annak a konferenciának, melyet az Osztrák Tábori Püspökség Vallás és Béke Intézete szervezett meg 2011. október 17-19.-e között Bécsben. Christian Werner Ausztria tábori püspöke és Werner Freistetter püspöki helynök a Vallás és Béke Intézet vezetője köszöntette a 27 országból érkezett katolikus tábori lelkészeket, köztük 17 tábori püspököt. A vendégek Argentínából, Belgiumból, Bolíviából, Bosznia-Hercegovinából, Brazíliából, Csilléből, Németországból, Ecuadorból, Franciaországból, Írországból, Olaszországból, Kanadából, Kolumbiából, Horvátországból, Litvániából, Mexikóból, Hollandiából, Peruból, Svájcból, Szlovákiából, Szlovéniából, Spanyolországból, Dél-Koreából, Csehországból, az USA-ból, és Venezuelából érkeztek. TOVÁBB

Események, programok, évfordulók 2012-ben

Alábbiakban találhatják a 2012-ben tervezett fontosabb programokat, eseményeket a Katolikus Tábori Püspökség életéből.

 TOVÁBB

Katonai lelkészek konferenciája a Vatikánban

A katonai lelkészségek jogi fejlődése és II. János Pál Spirituali militum curae kezdetű apostoli konstitúciójának 25. évfordulója szerepel a katonai lelkészek VI. Nemzetközi Kongresszusának témái között, amely október 23-ig tartott a Vatikánban. A tanácskozást a Püspöki Kongregáció és az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsa szervezte.

 TOVÁBB

Szavalóverseny 2011

A HM Katolikus Tábori Püspökség SZAVALÓVERSENYT hirdet a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonák és közalkalmazottak 11-17 éves korú gyermekeinek.

A verseny helye: Katolikus Tábori Püspökség, Budapest, V. kerület, Szabadság tér 3.

A verseny ideje: 2011. december 5. hétfő 16 óra 30 perc


 TOVÁBB

Kapisztrán Szent János, a tábori lelkészek védőszentje

Kapisztrán Szent János Itáliában, egy kisvárosban Capestranoban született, 1386. június 24-én és Újlakon halt meg 1456. október 23-án. Mindenkit a saját körülményei és korának tükrében kell és lehet megítélni és mérlegre tenni. A mai kor ízlése és értékítélete nem vihető át, még 50 évvel ezelőttre sem. Amikor az Egyház valakit szentté avat, azt mondja ki, hogy az adott életkörülmények és viszonyok között a lelkiismerete szavát követve megvalósította az Istennek tetsző életet, ami nem jelenti azt, hogy élete minden további nélkül másolható lenne. A szentek életét értelmezni kell, hiszen nem lehet ma úgy tábori lelkésznek lenni, mint ahogyan Kapisztrán Szent János az volt.

 TOVÁBB

Nemzetben és nemzetért gondolkodni és cselekedni

Kedves Testvérek!

Október 23-án kettős ünnepet ülünk: Egyrészt az 1956-os forradalom és szabadságharc 55., másrészt a Nándorfehérvári Diadal hősének, Kapisztrán Szent János halálának 555. évfordulóját. A két ünnep között - bár látszólag semmi közük egymáshoz - hazánk mostani helyzetét vizsgálva szoros összefüggés fedezhető föl: a múlt akkori eseményei és a jelen több hasonlóságot mutatnak.


 TOVÁBB

„A családnak nincs alternatívája”

„Jelszó: Család – a mindennapok” címmel tartott előadást Újbudán október 12-én, szerdán Bíró László katolikus tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferense. A rendezvény házigazdája dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kelenföld-Albertfalva országgyűlési képviselője volt.

 TOVÁBB

„A család kiindulópontja és célpontja a házasság”

„Elavult-e manapság a házasság intézménye?” – tette fel a kérdést a honvédségben szolgálóknak a Katolikus Tábori Püspökség a balatonkenesei Honvédüdülőben rendezett a családerősítő hétvégéjén. Az október 8-9-én megtartott találkozó vezetője, Bíró László katolikus tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke szerint a válasz egyértelmű, de tény: a házastársaknak újra vissza kell találniuk, mint fogalmazott, az „egymásban való létezéshez.” Vele beszélgettünk.

 TOVÁBB

Megemlékezés az aradi vértanúkról Afganisztánban

2001 óta nemzeti gyásznap, de a magukat magyarnak vallók 1849. október 6-óta minden évben megemlékeznek az aradi vértanúkról. Kezdetben a vértanúk özvegyei az évfordulón misét mondattak, kivégzett férjeikért később 1871-ben terméskő emlékoszlopot állítottak és 1890-ben emlékművet emeltek, mely Zala György alkotása. Az emlékmű ünnepélyes átadásán részt vettek a vértanúk családtagjai (Damjanich Jánosné, Schweidel tábornok lánya, Leiningen tábornok fia), illetve a szabadságharc tisztjei közül Klapka György.

 TOVÁBB

Október 8: Magyarok Nagyasszonya

Kevesen gondolnak talán arra, hogy az ,,asszony\'\', s így a ,,nagyasszony\'\' szó nyelvünknek még pogány kori rétegéből való. A magyar nyelvbe az alán ,,achszin\'\' szó kerülhetett át a 8. század táján, amikor szorosabb kapcsolatok lehettek az előmagyar törzsek és az alánok között. Az ő nyelvükben a jelentése ez volt: úrnő, fejedelemasszony. A Halotti Beszédben még így olvassuk: ,,vimagguc szen achscin mariat\'\'. Később elhomályosult \"fejedelmi\" jelentése, s nyilván ezért adhatták hozzá a fokozó \"nagy\" jelzőt... (A m. nyelv tört--etim. szótára. I. k. Bp., 1967. 189. lap).

 TOVÁBB

Emlékszoba avatás Garamkövesden

A Párkány melletti Garamkövesden szeptember 29-én, Szent Mihály főangyal ünnepén, a templom búcsúja napján Bíró László tábori püspök az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc egyik hősének, Schulcz Bódognak az emlékére emlékszobát áldott meg a helyi plébánián.

 TOVÁBB

Megalakult a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre

A Katonai Ordinariátus Budapest V. kerület Szabadság téri Székházában tartottak találkozót a Katolikus Tábori Püspökség Baráti Köre kezdeményezői 2011. október 1-én, szombaton.

 TOVÁBB

Jelszó: Család - A mindennapok

2011. október 12-én szerdán, 17 órától Dr. Bíró László tábori püspök tart előadást \"Jelszó: Család - A mindennapok\" címmel a budafoki Fidesz irodában (1111 Budapest, Budafoki út 9-11.)
Házigazda: Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Kelenföld-Albertfalva országgyűlési képviselője.


 TOVÁBB

Tűzszerész kopjafa megáldás PRT-11-ben

2011. szeptember 29-én a MH Tartományi Újjáépítési Cspoport 11. váltása (MH PRT-11) tűzszerész csapata egy új kopjafa készítését határozta el. Eredetileg szeptember 28-ára a Tűzszerészek napjára tervezték a feálállítását és megáldását, de az élet közbeszólt. A helyi rendőrök az  MH PRT parancsnokát kérték fel, hogy a Khilagay-tól délre egy átereszben felfedezett házi készítésű robbanószerkezeteket semmisítse meg a magyar kontingens tűzszerész csoportja. A feladatot sikeresen végre is hajtották. A kopjafa azoknak a katonáknak állít emléket, akik a korábbi missziós küldetések során vesztették életüket. A kopjafát a misszió tábori lelkésze áldotta meg.

Alábbiakban az elhangzott evangéliumi részletet, illetve a tábori lelkész imáját és áldását olvashatják kedves Olvasóink:


 TOVÁBB

Az ejtőernyősök védőszentje: Szent Mihály főangyal

Az utolsó ítélet főszereplője, aki legyőzi a Sátánt és véglegesen kinyilvánítja Isten abszolút hatalmát. A népi kalendárium egyik rendkívül fontos napja, a gazdasági év vége, a számadás, az állatok istállóba hajtásának ideje, a mezőgazdasági munkák vége. Napjának fontosságát, a hónap elnevezése is mutatja. Bibliai nevének jelentése: \"Ki olyan, mint az Isten?\" Ő a mennyei seregek fejedelme. Hagyományos magyar neve: \"Úr Mihály arkangyal\". Az ősi \"ar\" szó, amely a honfoglalás előtti szakrális kifejezésekből (szent, legfőbb) ered, később kiveszett nyelvünkből. Bibliai történeteiből fakad, hogy ő lett az Egyház oltalmazója, a pogányság ellen harcoló keresztény katonák védelmezője, és a sátán illetve bármilyen démoni erővel való küzdelem vezetője. Ő vezeti a lelkeket a másvilágra.

 TOVÁBB

Hetven éve nyíltak meg a hadapródiskolák

A Honvédelmi Minisztérium és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HOHE) közös szervezésében az 1941-től 1945-ig működött hat hadapródiskola létrehozásának hetvenedik évfordulójára emlékeztek szeptember 28-án, szerdán a hajdani növendékek a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem dísztermében. A jeles eseményen részt vett Schmittné Makray Katalin, a köztársasági elnök felesége, valamint dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és dr. Boross Péter volt miniszterelnök is.

 TOVÁBB

Szavalóverseny 2011

Szavalóverseny 2011

 TOVÁBB

Előadás és szentmise Camp Pannoniában

Ismerjük a régi viccet, hogy „pénteken muzulmán, szombaton zsidó, vasárnap keresztény akarok lenni…” A munkaidőt az afgán (muzulmán) naptárhoz igazítva a Camp Pannoniában az a gyakorlat alakult ki, hogy péntekre esik a pihenőnap. Sokan ezt a napot használják fel az aktív pihenésre, ilyenkor nagyobb a könyvtár látogatottsága és este a tábori lelkész által vezetett beszélgetésen is sokan részt vesznek.

 TOVÁBB

Egy zarándoklat képei

Amint beszámoltunk róla, a Katolikus Tábori Püspökség 2011. szeptember 17-én szombaton, Budakeszi-Makkosmárián rendezte meg a XVII. Nemzeti Katonai Zarándoklatot és V. Családi napot. Az alábbi galériánkban készült felvételek ezen a családias hangulatú rendezvényen készülek. Kérjük, tekintsék meg a képeket!

 TOVÁBB

Katonai zarándoklat és családi nap

Idén már tizenhetedik alkalommal - szeptember 17-én szombaton - rendezte meg a Katolikus Tábori Püspökség a nemzeti katonai zarándoklatot, mely egyben az ötödik családi nap is volt. Szeptember 25-éhez legközelebbi hétvégén tartják meg mindig. Ez a nap Fogolykiváltó Boldogasszony napja. Az esemény színhelye Budakeszi-Makkosmária volt, hasonlóan az elmúlt évekhez. A katonacsaládokért felajánlott szentmisét Bíró László tábori püspök mutatta be a résztvevő tábori lelkészekkel együtt. A szertartáson a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, Katona János alezredes vezetésével Lorenzo Perosi: Missa de Angelis miséjét adták elő.

 TOVÁBB

A házasság és családerősítő hétvége programja

Mint már korábban beszámoltunk róla a Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hívja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonákat, köztisztviselőket, közalkalmazottakat „HÁZASSÁG ÉS CSALÁDERŐSÍTŐ HÉTVÉGE A CSALÁD ÉVÉBEN” című találkozóra Balatonkenesén a Honvéd üdülőbe. Alábbiakban olvashatják a három nap programját.

 TOVÁBB

XVII. Nemzeti katonai zarándoklat és V. Családi nap

A Katolikus Tábori Püspökség szeretettel hívja a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákat, közalkalmazottakat és családtagjaikat a XVII. NEMZETI KATONAI ZARÁNDOKLATRA ÉS V. CSALÁDI NAPRA

Ideje: 2011. szeptember 17. szombat
Helye: Budakeszi-Makkosmária TOVÁBB

Végső búcsú Horváth Ákos honvédtól

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút Horváth Ákos honvédtól, a Magyar Honvédség halottjától 2011. szeptember 8-án, 14 órakor a kalocsai köztemetőben.

 TOVÁBB

Szeptember 12.: Mária Szent Nevének ünnepe

A Boldogságos Szűz Mária nevenapja a liturgikus naptárban. Mária nevét különböző napokon a 11. századtól ünnepelték. Az ünnepet az egész Egyház számára Boldog XI. Ince pápa (1676-89) rendelte el a török felett Bécsnél 1683. szeptember 12-én aratott győzelem emlékére. Napja ekkor a Kisboldogasszony nyolcadába eső vasárnap lett. Szent X. Pius pápa (1904-14) az ünnepet áthelyezte a győzelem napjára (IX. 12).

 TOVÁBB

Zarándoklat és családi nap Makkosmárián

A  Katolikus Tábori Püspökség idén immár a tizenhetedik alkalommal hívja a Nemzeti Katonai Zarándoklatra és a hozzá kapcsolódó családi napra a Magyar Honvédségben, a Honvédelmi Minisztériumban, valamint a háttérintézményeiben szolgálatot teljesítő katonákat, közalkalmazottakat, köztisztviselőket és nyugdíjasokat. A rendezvényre szeptember 17-én, szombaton Budakeszi-Makkosmárián, a római katolikus kegytemplomnál kerül sor. A részletekről Berta Tibor ezredest, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynökét kérdeztük.

 TOVÁBB

Szeptember 8. - Kisboldogasszony ünnepe

Jézus Krisztusnak, Dávid és Ábrahám fiának családfája: Ábrahámnak Izsák volt a fia, Izsáknak Jákob, Jákobnak Juda és testvérei, Dudának Fáresz és Zára Támártól, Fáresznek Eszróm, Eszrómnak Árám, Árámnak Aminadáb, Aminadábnak Náásszón, Náásszónnak Szalmon, Szalmonnak Bóász Ráhábtól, Bóásznak Jóbéd Ruttól, Jóbédnek Izáj, Izájnak pedig Dávid király. Dávidnak Salamon volt a fia Uriás feleségétôl, Salamonnak Roboám, Roboámnak Abija, Abijának Ászáf, Ászáfnak Jozafát, Jozafátnak Jórám, Jórámnak Ozijás, Ozijásnak Joatám, Joatámnak Acház, Acháznak Ezekiás, Ezekiásnak Manasszesz, Manasszesznek Ámósz, Ámósznak Joziás, Joziásnak pedig Jekoniás és testvérei a babiloni fogság idején.

 TOVÁBB

Honvédelmi oktatás a debreceni katolikus gimnáziumban

Együttműködési megállapodást írt alá Bosák Nándor megyéspüspök a Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegye képviseletében és Pogány Béláné, az egyházmegye fenntartása alatt álló debreceni Szent József Gimnázium és Kollégium igazgatója a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár képviselőjével, Lippai Péter ezredessel augusztus 31-én az oktatási intézmény tanévnyitó ünnepségén, miszerint az egyházmegyei gimnáziumban 2011-12-es tanévtől megkezdődik a honvédelmi alapismeretek tantárgy oktatása.

 TOVÁBB

Augusztus 29.: Keresztelő Szent János vértanúsága - a mohácsi vész emlékezete

Heródes ugyanis parancsot adott és elfogatta Jánost. Megkötöztette őt a börtönben Heródiás miatt, aki a testvérének, Fülöpnek volt a felesége, de ő feleségül vette. János ekkor azt mondta Heródesnek: ,,Nem szabad a testvéred feleségét elvenned.\' Ezért aztán Heródiás ármánykodott ellene, és meg akarta őt ölni, de nem tudta. Heródes ugyanis tartott Jánostól. Tudta róla, hogy igaz és szent férfiú, figyelt szavaira, sok dologban hallgatott rá, és szívesen hallgatta őt. Egyszer azonban, amikor Heródes a születésnapján lakomát rendezett országa nagyjainak, ezredeseinek és Galilea előkelőségeinek, bement Heródiás lánya és táncolt nekik. Ez nagyon tetszett Heródesnek és az asztaltársaságnak. A király erre azt mondta a lánynak: ,,Kérj tőlem, amit csak akarsz, és megadom neked.\' Meg is esküdött neki, hogy: ,,Bármit kérsz, megadom neked, akár az országom felét is!\' [Eszt 5,3]. Az kiment és megkérdezte anyjától: ,,Mit kérjek?\' Az így szólt: ,,Keresztelő János fejét.\' Erre nagy sietve bement a királyhoz és előadta kérelmét: ,,Azt akarom, hogy rögtön add nekem egy tálon Keresztelő János fejét.\' A király elszomorodott, de az esküje és az asztaltársak miatt nem akarta kedvét szegni. Rögtön elküldte a hóhért, megparancsolta, hogy hozzák el a fejét egy tálon. Az lefejezte a tömlöcben, elhozta a fejét egy tálon, és átadta a lánynak, a lány pedig odaadta anyjának. Amikor a tanítványai megtudták ezt, eljöttek, elvitték a testét és sírba helyezték. (Mk 6,17-29(

 TOVÁBB

Afganisztánba induló katonákat búcsúztattak Szolnokon

Több, Afganisztánba induló magyar kontingens állományát, és az ISAF egyéni beosztásokba kiutazó katonáit búcsúztatták el ünnepélyes keretek között augusztus 16-án, kedden Szolnokon, az MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison. A rendezvényen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke is.

 TOVÁBB

Augusztus 15.: Nagyboldogasszony

Parancsolt ünnep. Ezen a napon a szentmisén való részvétel kötelező. A Boldogságos Szűz Mária neve a katolikus magyarok ajkán, a Nagyasszony változata. A Nagyboldogasszony szóban a nagy Mária föltámadására és megdicsőülésére utal (Kisboldogasszony, Mária születésére és a kicsi Máriára). Az ünnep  Mária halálának, ill. test szerinti mennybevitelének ünnepe: Mária mennybevétele. Az ősegyházig visszanyúló hagyomány szerint a Megváltó édesanyjának, Máriának a holttestét nem engedte át a földi enyészetnek, hanem röviddel halála után föltámasztotta és magához emelte a mennyei dicsőségbe. Ezt a népi jámborságban is évszázadokon át öröklődő nézetet XII. Pius pápa a Fulgens corona kezdetű bullájában dogmai rangra emelte (1951). Ezzel voltaképpen elismerte a szakrális folklórhagyomány élőszavas tanúságtételét is.

 TOVÁBB

Szeptemberben Makkosmáriára várják a zarándokokat

A HM Katolikus Tábori Püspöksége szeptember 17-én, szombaton rendezi meg a XVII. Nemzeti Katonai Zarándoklatot és V. Családi Napot Budakeszi-Makkosmárián. Az eseményre a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonákat, köztisztviselőket, közalkalmazottakat és családtagjaikat várják majd.

 TOVÁBB

Augusztus 6.: Urunk színeváltozása

A csoda hagyomány szerinti színhelyén, a galileai Tábor-hegyen még az arab hódítás előtt három bazilika épült „hajlékul a legszentségesebb zsinatolóknak”. Felszentelésük napja, augusztus 6. lett Urunk színeváltozásának (latin Transfiguratio), más néven a Legszentebb Megváltónak, a Megváltó megdicsőülésének ünnepe. A keleti egyház már a VI. században megülte, és karácsony, húsvét, pünkösd után ezt az ünnepet tekinti a legszentebbnek. A nyugati egyházban az első ezredforduló közeledtével kezdték számon tartani, összefüggésben Krisztus 1000-re várt visszatértével. Hivatalos ünneppé III. Calixtus pápa emelte a nándorfehérvári győzelem hálaemlékezetéül. Az összekapcsolást az indokolta, hogy az 1456. július 22-i győzelem híre két héttel később, épp augusztus 6-án érkezett a pápai udvarba.

 TOVÁBB

Hálaadás Veres András huszonöt éves papi szolgálatáért

Szombathelyen július 30-án délelőtt mutatta be ezüstmiséjét Veres András megyéspüspök a hívekkel teli székesegyházban. A szentmisén Veres Andrással koncelebrált számos püspök, köztük Paskai László bíboros, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti, Márfi Gyula veszprémi és Ternyák Csaba egri érsek. A jubileum alkalmából az egyházmegye papsága nevében Császár István általános helynök köszöntötte a főpásztort, és paptársai nevében Ozsvári Csaba ötvösművész utolsó munkájával, egy cibóriummal ajándékozta meg.

 TOVÁBB

Megszépült a várkápolna is

Ünnepélyesen átadták a történelmében a veszprémi püspökséghez ezer szállal kötődő, mintegy egy milliárd forintos uniós támogatással felújított sümegi várat. A megszépült várkápolnát az ünnepélyes átadáson Nagy József kanonok, sümegi plébános áldotta meg.

 TOVÁBB

Házasság- és családerősítő hétvége a család évében

2011 a család éve. Ennek alkalmából katonákat, köztisztviselőket és közalkalmazottakat is vár a Katolikus Tábori Püspökség október 7–9. között a balatonkenesei honvéd üdülőbe, ahol a házasság és családerősítés jegyében szerveznek programokat.

 TOVÁBB

Jövőre is lesz tábor Zalaváron

A HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynökét, Berta Tibor ezredest kérdeztük a püspökség idei zalavári gyermektáboráról. Kíváncsiak voltunk az idén már nyolcadik alkalommal rendezett tábor tapasztalatira, a résztvevők véleményére, és arra is, hogy lesz-e folytatása a hagyománynak jövőre. Minden kérdésünkre megnyugtató választ kaptunk az illetékestől.

 TOVÁBB

Szent Kristóf vértanú - A harckocsizók védőszentje

Emléknapja: július 24.

A III. században élt. Sok legenda övezi alakját, miközben történelmi személyéről nem sokat tudunk. Azok közé a szentek közé tartozik, akik egy keresztény eszményt testesítenek meg. Legendáiban az Egyház a Krisztus-kereső ember vágyát és Istennek azt az irgalmát fogalmazta meg, hogy aki Őt keresi, az rátalál. Az egyik történet szerint Kristóf a megáradt folyón vállain átvitt egy gyermeket, s miután átért, kiderült, hogy Krisztust hordozta.


 TOVÁBB

Apostolok lován: fotókiállítás nyílt a veszprémi várban

„Mezítlábas zarándokutazásra” hívta az érdeklődőket Puchard Zoltán fotográfus a veszprémi várban lévő Szent Imre piarista-helyőrségi templomba, ahol az Apostolok lován címmel nyílt kiállítása az egyházmegyei múzeum által szervezett Ars sacra tárlatsorozat részeként.

 TOVÁBB

Véget ért a 8. Környezet és Természetvédelmi Tábor Zalaváron

Július 15-én, pénteken ért véget az az egy hétig tartó tábor, amelyet nyolcadik alkalommal rendezett meg a HM Katolikus Tábori Püspökség a Kis-Balaton melletti Zalaváron.

 TOVÁBB

Július 22: A nándorfehérvári diadal emléknapja

A nándorfehérvári diadal a magyar–török háborúk egyik jelentős eseménye, amelynek során 1456. július 4–21. között a keresztények (magyarok és szerbek) Szilágyi Mihály vezetésével hősiesen védték Nándorfehérvár (a mai Belgrád) várát II. Mehmed török szultán több mint tízszeres túlerőben levő ostromló seregével szemben, majd július 22-én Hunyadi János vezetésével a vár melletti csatában legyőzték a törököket.

 TOVÁBB

Számontartva

A Katolikus Tábori Püspökség kiadásában megjelent és hamarosan kapható lesz Balogh István tábori lelkész életét bemutató könyv a SZÁMONTARTVA. A kiadvány megjelenése Prevozné Balogh Irén és Rostás Gábor több éves kutató munkájának és gyűjtésének az eredménye.

 TOVÁBB

Családerősítő Hétvége - felhívás

A Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hívja a HM-MH-ban szolgálatot teljesítő katonákat, köztisztviselőket, közalkalmazottakat „HÁZASSÁG ÉS CSALÁDERŐSÍTŐ HÉTVÉGE A CSALÁD ÉVÉBEN” című találkozóra.

 TOVÁBB

Gyermektábor színes programokkal

A tábor értékekre nevel, gazdagítja a résztvevők életét, erősítve ezzel a családot! – hangsúlyozta dr. Simicskó István július 14-én,  Lovásziban. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a VIII. Zalavári Gyermektábor csütörtöki programjára látogatott el.

 TOVÁBB

Elismerés a Lourdes-i Katonai Zarándoklaton szolgálati feladatot ellátó katonáknak

Az 53. Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklat emlékére, és a siker érdekében kifejtett tevékenységért a résztvevőknek a  honvédelmi miniszter és a tárca parlamenti államtitkára elismeréseket adományozott, amelyeket július 12-én, kedden a Honvédelmi Minisztériumban dr. Simicskó István adott át.

 TOVÁBB

„Az égiek vigyázzanak rájuk!”

Katonák, rendőrök, tűzoltók, vám- és pénzügyőrök és határőrök: mindannyian olyan hivatás képviselői, akik a hazát, illetve az emberek biztonságát és békéjét testi épségük és életük kockáztatásával védik. Nagyon fontos, hogy az égiek vigyázzanak ezekre a különleges emberekre – mondta dr. Szarka Gábor, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke július harmadikán, vasárnap a Peruška Mária kegyhelynél.

 TOVÁBB

Egyetlen családhoz tartozunk – Szlovák-magyar imanap

Június 25-én találkoztak a szlovák és a magyar hívek Mátraverebély-Szentkúton. Több mint ezer hívő jelenlétében a negyedik szlovák–magyar imanapra került sor a Szűzanya völgyében. Már a reggeli órákban érkeztek az atyák zarándokcsoportjaikkal határon innen és túlról; többek között Losoncról, Érsekújvárról, Ipolyságról, Tatabányáról.

 TOVÁBB

Hatvan éve szentelték pappá XVI. Benedek pápát

Hatvan évvel ezelőtt, 1951. június 29-én szentelték pappá Joseph Ratzingert a freisingi katedrálisban. Imádkozzunk Benedek pápánkért az ősi imádság szavaival: Dominus conservet eum, et vivificet eum, et beatum faciat eum in terra, et non tradat eum in animam inimicorum eius. Az Úr tartsa meg őt, éltesse őt, és tegye őt boldoggá a földön, és ne adja őt ellenségeinek kezére!

 TOVÁBB

Sarlós Boldogasszony

Az áldott állapotban lévő Boldogságos Szűz Mária ünnepe, Magyarországon július 2-án, a világegyházban május 31-én (Mária látogatása Erzsébetnél; Lk 1,36-56). A katolikus magyarság, mely minden munkáját a Szűzanyával és az ő oltalma alatt végezte, az aratás és a gabona begyűjtésének idejére eső ünnepnek a Sarlós Boldogasszony nevet adta. Az ünnep tartalma az a 3 hónap, amit Mária nagynénje, Erzsébet és Zakariás házában töltött, egészen Keresztelő Szent János születéséig. Szoros értelemben Mária és Erzsébet, illetve a két magzat, Jézus és Keresztelő János találkozását és János megszentelődését ünnepeljük. Mária és Erzsébet találkozásakor Erzsébet betelt Szentlélekkel, méhében megmozdult („repesett”) a magzat. Fia, a leendő előfutár, anyja méhében megkapta a megszentelő kegyelmet (ezért ünnepeljük Keresztelő Szent János földi születésnapját is.

 TOVÁBB

Szent László király - A gépesített lövészek és határőrök védőszentje

Emléknapja: június 27.

Szent László minden magyar katona védőszentje. Nem csak azért, mert korának egyik legnagyobb hadvezére volt, aki az ország külső és belső biztonságát helyreállította, és nemzetközi tekintélyre is szert tett, úgy, hogy az első keresztes hadjárat vezetésére is Őt kérték föl (közben azonban meghalt), hanem azért is, mert olyan katonai értékeket testesít meg, amelyekre ma is szükség van a modern hadseregben, s amelyek mégis mára sokszor hiányoznak a mai katonákból. Ilyen alapvető érték, a bátorság erénye, amely nem azonos a vakmerőséggel, a Hazáért való áldozatvállalás, a lovagiasság, a gyöngékkel-nőkkel szembeni szolidaritás. Ez utóbbi fontosságára és súlyos hiányára pont az elmúlt néhány évtizedben folyó háborúk, pl. délszláv háború, mutatott rá. Szent László, mint ideál, és a hívő katona számára mint közbenjáró is hatékonyan képviseli ezeket az értékeket, még akkor is, ha ezek tartalmát nyilván újra kell fogalmazni a modern körülmények között.


 TOVÁBB

Úrnapja

Az ünnep teljes neve: Az Úr Testének és Vérének ünnepe. Az egyházi évben - a Húsvéti időt lezáró - Pünkösdvasárnap után két héttel - idén 2011. június 26-án - tartjuk. Az ünnep eredete a XII. századi eucharisztia-kultusszal áll kapcsolatban, mely Jézus eucharisztikus jelenlétét hangsúlyozza.

 TOVÁBB

Papszentelés - Képgalériával

2011. június 11-én szombaton Ráckevén, a Keresztelő Szent János Plébániatemplomban Bíró László katolikus tábori püspök ünnepi szentmise keretében pappá szentelte Horváth Kornélt, a püspökség új lelkészét.
Az eseményen részt vett Berta Tibor ezredes, általános helynök. Az ünnepségen a tábori lelkészek, családtagok, ismerősök, barátok jelenlétében kapta meg a papi szentséget Kornél atya.


 TOVÁBB

Egynek lenni az Atyában és egynek lenni az imádságban!

Ahogy korábban már beszámoltunk róla, 2011. május 20-22. között rendezték meg az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot Lourdes-ban, melyen a Magyar Honvédség is képviseltette magát. A zarándoklaton részt vett Bíró László, a Katolikus Tábori Püspökség Ordináriusa is. Ebből az alkalomból kérdeztük Püspök atyát.

 TOVÁBB

Papszentelés

A Katolikus Tábori Püspökség örömmel tudatja, hogy 2011. június 11-én, szombaton a 10 óra 30 perckor kezdődő szentmisében Bíró László püspök, katonai ordinárius áldozópappá szenteli HORVÁTH KORNÉL diákónust, a püspökség leendő tábori lelkészét. A papszentelésre Ráckevén a Keresztelő Szent János Plébániatemplomban kerül sor.

 TOVÁBB

Pünkösd ünnepe - A Szentlélek eljövetele

Amikor elérkezett pünkösd napja, ugyanazon a helyen mindnyájan együtt voltak. Hirtelen zaj támadt az égből, olyan mint a heves szélvész zúgása. Betöltötte az egész házat, ahol ültek. Majd pedig szétoszoló nyelvek jelentek meg nekik, olyanok, mint a tűz és leereszkedtek mindegyikükre. Ekkor mindnyájan beteltek a Szentlélekkel, és különféle nyelveken kezdtek beszélni, amint a Lélek megadta nekik, hogy szóljanak. Ekkortájt az ég alatt található mindenféle nemzetből istenfélő zsidók tartózkodtak Jeruzsálemben. A zaj hallatára tömeg verődött össze, és teljesen elképedtek, mivel mindenki a tulajdon nyelvén hallotta beszélni őket. Mindnyájan álmélkodtak és csodálkoztak: „Íme, ezek, akik beszélnek, ugye mindnyájan galileaiak? Hogyan halljuk hát mégis mindannyian a saját nyelvünket? Mi pártusok, médek, elamiták, Mezopotámiának, Júdeának, Kappadóciának, Pontusznak, Ázsiának, Frigiának, Pamfiliának, Egyiptomnak és Cirene körüli Líbia részeinek lakói, a Rómából való jövevények, zsidók, prozeliták, krétaiak és arabok: halljuk, hogy a mi nyelvünkön hirdetik Isten nagy tetteit.” Apostolok Cselekedetei 2, 1-11

 TOVÁBB

Szentmisék Balatonkenesén a Honvéd Üdülő imatermében

Július 03. vasárnap 10.00 óra: A szentmisét bemutatja: Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész

ÉVKÖZI 14. VASÁRNAP
Olvasmány: Zak 9,9-10;
Szentlecke: Róm 8,9.11-13;
Evangélium: Mt 11,25-30

Július 10. vasárnap 10.00 óra: A szentmisét bemutatja: Horváth József őrnagy, tábori lelkész

ÉVKÖZI 15. VASÁRNAP

Olvasmány: Iz 55,10-11;
Szentlecke: Róm 8,18-23
Evangélium: Mt 13,1-23


 TOVÁBB

Urunk mennybemenetele

„Az egybegyűltek megkérdezték Tőle: \"Uram, talán most állítod helyre Izrael országát?\" Ő azonban azt mondta nekik: \"Nem a ti dolgotok, hogy ismerjétek az időket és a korszakokat, amelyeket az Atya saját tetszése szerint határozott meg. A Szentlélek eljövetele pedig erővel tölt majd el benneteket, hogy tanúságot tegyetek rólam Jeruzsálemben és egész Júdeában, Szamariában, egészen a föld határáig.\" Miután ezeket mondta, a szemük láttára felemelkedett, és felhő takarta el a szemük elől. S miközben nézték őt, amint az égbe ment, íme, két férfi állt meg mellettük fehér ruhában. Így szóltak: \"Galileai férfiak, miért álltok és néztek az égre? Ez a Jézus, aki felvétetett mellőletek, úgy jön el ismét, ahogy az égbe felmenni láttátok.\"”(ApCsel1,6-11)

 TOVÁBB

Az élet hit nélkül kevésbé tartalmas!

A katona ha hívő, akkor megerősödve, teljes lelki erejében és meggyőződésében tudja szolgálni a hazát! – hangsúlyozza dr. Simicskó István. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kilencvenfős magyar csoport tagjaként vett részt az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton, Lourdes-ban.

 TOVÁBB

Véget ért az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

53-ik alkalommal rendezték meg május 20-22. között a franciaországi Lourdes-ban a Nemzetközi Katonai Zarándoklatot (franciául Pèlerinage Militaire International), melyen hazánkat 90 fő képviselte. A katonai zarándokcsoport Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész vezetésével 61 fővel május 18-án autóbusszal indult útnak, hogy két nap alatt érkezzen meg Lourdes-ba. Az első nap után a zarándokcsoport Novarában töltötte az éjszakát a helyi csendőr alakulat laktanyájában.

 TOVÁBB

Ahogy Cirill és Metód, úgy katonáink is missziós küldetést teljesítenek

Európa társvédőszentjeire emlékezett május 14-én, szombaton délelőtt Zalaváron a magyar és a szlovák katolikus tábori püspökség. Az ünnepség katonai tiszteletadással kezdődött a Zalavári Történelmi Emlékparkban, ahol Szent Cirill és Szent Metód emlékművénél először a két ország nemzeti himnusza csendült fel a Veszprémi Helyőrségi Zenekar kíséretében.

 TOVÁBB

Az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Idén májusban 53. alkalommal kerül sor a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatra, amelyen magyar katonák 1991 óta vesznek részt a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Szolgálati Ága szervezésében. A zarándoklatot egyébként – rendszeresen – 1958 óta rendezik meg, de a hagyomány még 1947-ben kezdődött, amikor a második világháborúban harcolt francia és német katonák Lourdes-ba zarándokoltak, hogy ezzel is hozzájáruljanak a békéhez és a kiengesztelődéshez.

 TOVÁBB

Szent István Könyvhét számos újdonsággal

Több mint harminc kiadó hétezer kötetéből, köztük 75 újdonságból válogathat a közönség a XIX. Szent István Könyvhéten, amelyet kedden nyitott meg Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Ferenciek terén.

 TOVÁBB

Nemcsak tanítani fognak, tanulni is akarnak Afganisztánban

Külföldi misszióba induló magyar és amerikai katonákat búcsúztattak május 12-én, csütörtökön a hódmezővásárhelyi Zrínyi Miklós laktanyában. Az OMLT (Operational Mentoring and Liaison Team) hatodik váltásának tagjai napokon belül kezdik szolgálatukat Afganisztánban. Howard B. Pearce alezredes, a kontingensben részt vevő amerikaiak parancsnoka elmondta: nemcsak tanítani akarják az afgán katonákat, de tanulni is szeretnének tőlük.

 TOVÁBB

A hazatérés emléknapja

A bukovinai székelyek hazatérésének hetvenedik évfordulójára emlékeztek május 8-án, vasárnap a Budai Várban. Közösségük önazonosság-tudatának és összetartozásának megőrzése céljából a gróf Hadik András lovas szobra mellett rendezett ünnepségen, dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter mondott beszédet, majd helyezte el a tárca koszorúját. Az egész napos helyi megemlékezések mellett a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének szervezésében hálaadó szentmisére, fotókiállításra, emlékülésre, illetve a programsorozatot záró hangversenyre is sor került.

 TOVÁBB

A Szentatya köszöntötte az új svájci gárdistákat

Május 6-án délben XVI. Benedek pápa az Apostoli Palota Kelemen-termében fogadta a pápai svájci gárda 34 új tagját, eskütételük alkalmából.

 TOVÁBB

Így készültek az ünnepre Pristinában, a Slim Lines táborban

Mit is jelent a húsvét számunkra? Hazánkban egyre többen érzik a húsvét szó hallatán, hogy már megint egy ünnep, amely már csak „nyűg a nyakunkon”. A fiúk, férfiak udvariasságból mennek locsolkodni, a lányok, nők udvariasságból nyitnak ajtót. Egyre többen keresik a lehetőséget, hogy a hosszú hétvégét kihasználva, egy szállodában pihenéssel töltsék el ezt az időt, elfelejtve a húsvéttal járó készülődést. De mit jelent azoknak a katonáknak, akik az ünnepet családjuktól távol, külszolgálatban töltik?

 TOVÁBB

Szent Flórián vértanú - A vegyivédelem és tűzoltók védőszentje

Emléknapja: május 4.

Flórián magas rangú katonatiszti családból származott. A római hadsereg tisztje lett. A 3. sz. második felében szolgált, s mint sok más katona, ő is megtért és keresztény lett. Mivel ebben az időben éppen nem voltak nagy keresztényüldözések, így kiszolgálta katonaidejét és megkapta az obsitot, és Noricum tartományban, Mantemban (Krems mellett) telepedett le.


 TOVÁBB

XVI. Benedek pápa 2011-es húsvéti „Urbi et orbi” üzenete

A húsvétvasárnapi ünnepélyes szentmisét április 24-én délelőtt negyed 11-kor mutatta be XVI. Benedek a Szent Péter téren. A szertartás végén a pápa a Szent Péter-bazilika központi loggiájáról Urbi et Orbi áldását adta az Örök Városra és az egész világra.

 TOVÁBB

25 éve történt

1986. április 21-én írta alá II. János Pál pápa „Spirituali Militum Curae” kezdetű apostoli konstitúcióját a katonák lelki gondozásáról. A konstitúció -  latin kifejezés a görög szüsztazis=összetétel, összeállítás szóból  - az egyszerűség ellentéte. Az egyházjogban a középkor óta az egyetemes zsinatok határozata illetve pápai (pápai hivatali) döntés. A \"Spirituali Militum Curae\" az Acta Apostolicae Sedis 1986 júniusi számában jelent meg.

 TOVÁBB

Nagyszombat és húsvét vigíliája

Nagyszombat a gyász napja, s ha mélyebben belegondolunk, érthető ennek a napnak a tragédiája, hiszen az a Jézus, akitől azt várták, hogy helyreállítja Izrael birodalmát, most sírban fekszik egy nagy kővel elzárva.

 TOVÁBB

Nagyheti és húsvéti szertartások az egyházmegyékben 2011

Az alábbiakban a magyarországi egyházmegyékben tartott húsvéti ünnepi püspöki szertartások, szentmisék helyszínéről és időpontjáról tájékozódhatnak.

 TOVÁBB

Nagypéntek

Jézus pere és szenvedése Nagycsütörtök éjszaka kezdődött, és tart egészen Nagypénteken délután háromig, amikor hangosan fölkiáltva kilehelte lelkét. Erre emlékezve Nagypéntek délután keresztutat végeznek végiggondolva Jézus szenvedésének állomásait, stációit. A stációk száma területenként változik, különböző hagyományok léteznek, nálunk a 14 stáció terjedt el, de pl. Esztergomban a Tamáshegyen 9 állomásos keresztút van. A keresztút azokat a történeti eseményeket idézi föl, amelyek Jézussal megestek, megostorozását, kigúnyolását, tövissel koronázását, és az utat, ahol többször elesve hordozta azt a keresztet, amelyre fölfeszítették.

 TOVÁBB

Nagycsütörtök

A korai kereszténységben két mise volt ezen a napon, amiből lassan kialakult a mai gyakorlat, ami szerint délelőtt a püspöki székesegyházban a püspök megszenteli a szent olajokat, és papjaival együtt, a hívek jelenlétében megújítják azokat a fogadalmakat, amelyeket az Istennek és az Egyháznak tettek, és így kifejezik és megvallják az egyházmegye egységét.

 TOVÁBB

Idén ismét tábor Zalaváron

A Katolikus Tábori Püspökség nyolcadik alkalommal rendezi meg a „Zalavári tábort”, a Honvédelmi Minisztériumban, valamint a Magyar Honvédségnél dolgozók, szolgálók gyermekeinek. A programokról, tudnivalókról, újdonságokról beszélgettünk Berta Tibor ezredessel, a püspökség általános helynökével.

 TOVÁBB

Nagyhét

A nagyheti készülődés idején rendbe tették, kitakarították a házakat, portákat, mintegy \"megfiatalították\" azokat. A szerszámokat is fölújították, kifényesítették. Miután ezeket a megújításokat elvégezték rendbe hozták az elhunyt családtagok sírjait is. Ezek a tavaszi megújulás testi szokásai, amelyek részben pogány gyökerűek. Ezekhez kapcsolódtak a böjt és a bűnbánat rítusai, amelyek a lélek megújítását szolgálták. Ilyenkor a hívők szentgyónáshoz járultak, megvallották bűneiket, hogy aztán majd Nagycsütörtökön az Utolsóvacsora miséjén Szentáldozáshoz járulhassanak.

 TOVÁBB

17 éve történt: A Katonai Ordinariátus felállítása Magyarországon

1994. január 10-én aláírták az Apostoli Szentszék és a Magyar Köztársaság közötti Megállapodást a Magyar Honvédségnél és a Határőrségnél végzendő lelkipásztori szolgálatról. A Vatikán részéről Angelo Acerbi érsek, apostoli nuncius, a Magyar Köztársaság Kormánya részéről Fűr Lajos honvédelmi miniszter volt az  aláíró.

 TOVÁBB

Lelkinap az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison

2011. április 7-én a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi Szolgálata Kálinger Roland százados, tábori lelkész (Rozsé atya) meghívására lelkinapon vett részt az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis kápolnájában.

 TOVÁBB

Szent Gábriel arkangyal - A híradó katonák védőszentje

Ünnepe az Angyali üdvözlet, március 25-e előtti nap, amelynek egyik fontos szereplője Gábor angyal volt. Fegyvernemi védőszentté a Bibliában betöltött szerepe miatt vált, mivel ő Isten akaratának hírnöke és közvetítője. A Gábor héber név, Gábriel \"Isten harcosa\", \"Isten erősnek bizonyult\": egy \"főangyal\" arkangyalnak Biblián kívüli források nevezik, amelyek szerint teljhatalma van az Édenkert, a kígyók és a kerubok fölött.  

 TOVÁBB

Ünnepi szentmise a Vártemplomban

A Damjanich-szobornál tartott megemlékezés után a Vártemplomban folytatódott a Szolnok városi program. Az ünnepi szentmisét Kálinger Roland százados, tábori lelkész celebrálta.

 TOVÁBB

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe

Ünnepe: március 25.
Urunk születésének hírüladása
(Latinul: Annuntiatio Beatae Mariae Virginis)
A megtestesülés, Isten Fiának Mária szűzi méhében történt fogantatásának ünnepe. 9 hónappal Jézus születése előtti nap, melyen Gábor főangyal megvitte Názáretbe Máriának a megtestesülés örömhírét (angyali üdvözlet). 692-ben említik először, amikor a trullai zsinat (III. konstantinápolyi zsinat) helyesnek ítélte nagyböjtben történő ünneplését. Eszerint már hosszú ideje ünnepelhették.
 


 TOVÁBB

Újraavatták a hős főhadnagy síremlékét

Hanzély Pál főhadnagy síremlékének ünnepélyes újraavatását rendezték meg március 11-én, pénteken, a délelőtti órákban Budapesten, a Farkasréti temetőben. A katonai tiszteletadással megrendezett ünnepségen részt vett és beszédet mondott Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is, valamint Berta Tibor ezredes, a Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke.


 TOVÁBB

Keresztút Bíró László püspök atya vezetésével

Nemzeti Ünnepünk előtt március 13-án, vasárnap 16 órakor a VIII. Rezső téri templom körül Bíró László püspök úr vezetésével \"Jézus keresztútja a családban\" keresztutat imádkoznak hazánkért. Utána 17 órakor szentmise is lesz, melyet a Püspök úr mutat be. Mindenkit szeretettel hívnak és várnak!

 TOVÁBB

2011. március 11.

2011. március 11-én, pénteken az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred katonái ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg a dicső elődökről, a forradalom és szabadságharc során elesett hős katonákról.  Az ezred tábori lelkésze, Markovics Milán Mór főhadnagy mondott ünnepi beszédet. A lelkész párhuzamot vont a szabadságharc katonái és a ma katonái között. Hangsúlyozta, hogy az egyenruha, amelyet a magyar katona visel, hordozza azt a szellemiséget, amelyet őseink, a szabadságharc hősei örökítettek ránk. Kitért az egykori Honvédsereg integráló hatására is, amely ma legalább ugyanannyira igaz, mint volt több mint 160 évvel ezelőtt. Az ünnepi beszédben Markovics főhadnagy felelevenítette a szabadságharc leverése után a hazát elhagyni kényszerült katonák sorsát is. Akik ugyan hazájuktól távol voltak kénytelenek leélni életüket, de bárhol is folytatták életüket, soha nem tagadták meg szabadságvágyukat. Sokan az Amerikai Egyesült Államokba emigráltak és ott a hadseregbe belépve, a polgárháború során az északiakat támogatva harcoltak a szabadságért, egy szabadabb jövőért.

Ezen a napon az általános helynök áldotta meg a Farkasréti-temetőben Hanzély Pál főhadnagy felújított síremlékét.


 TOVÁBB

2011. március 8.

2011. március 08-án, kedden az általános helynök részt vett a Katonaözvegyek Országos Találkozóján a Stefánia-palotában. Az ünnepségen dr. Simicskó István a HM parlamenti államtitkára mondott beszédet.

 TOVÁBB

2011. március 4.

2011. március 04-én, pénteken az általános helynök mondott megemlékező imádságot Szombathelyen a tíz éve elhunyt vitéz Both Béla dandártábornok sírjánál. A megemlékezésen beszédett mondott dr. Szarka Gábor a HM kabinetfőnöke.

Ezen a napon érkezett haza féléves missziós szolgálatából (MH PRT) Kótai Róbert főhadnagy, tábori lelkész.


 TOVÁBB

Római kirándulás

A Katolikus Tábori Püspökség kirándulást szervez Rómába és a Vatikánba az MH és a HM-ben  dolgozóknak és családtagjaik részére. A kirándulás tervezett időpontja: 2011. április 8-12. (5nap, 4 éjszaka). Az elhelyezés háromcsillagos szállodában, félpanzióval (kontinentális reggeli, vacsora) történik. A kirándulás költsége: 85000.- Ft/fő, mely tartalmazza az  autóbuszköltséget, valamint a félpanziós szállodai elhelyezést.

 TOVÁBB

2011. március 1.

2011. március 01-én kedden az általános helynök vett részt a HM éves értékelő és feladatszabó értekezletén a HM II.-ben.

 TOVÁBB

Pályázat felnőtteknek – a családi életről

A Katolikus Tábori Püspökség pályázatot hirdet a Család Évében „Egy-két percesek a családról” címmel a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium hivatásos, és szerződéses katonái, valamint közalkalmazottai számára. Az újszerű kezdeményezésnek jártunk utána Berta Tibor ezredesnél, a püspökség általános helynökénél.

 TOVÁBB

2011. február 21.

2011. február 21-én, hétfő tábori lelkészi szakmai napot tartottunk Budapesten.

 TOVÁBB

53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat - Lourdes

A HM Katolikus Tábori Püspökség meghirdeti a 2011. évi 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklaton való részvételt:

Dátum: 2011. Május 18 – 24.  


 TOVÁBB

A Katolikus Tábori Püspökség felhívása

Kedves Látogató!
 
A Katolikus Tábori Püspökség LÁTHATÓSÁGI MELLÉNYEK gyűjtését szervezi az elkövetkező időszakban. A gyűjtés célja, hogy KOSZOVÓBAN minél több iskolás gyermek életét tegyük biztonságosabbá: iskolába menet vagy onnan hazafelé. A legtöbb településen nincs járda, ezért a gyermekek az országút szélén közlekedve járnak iskolába, mely a közvilágítás hiányában rendkívül balesetveszélyes, különösen a téli időszakban.


 TOVÁBB

Irodalmi pályázat 2011.

A Katolikus Tábori Püspökség pályázatot hirdet a Család Évében „Egy – két percesek a családról” címmel a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium hivatásos, szerződéses katonái és közalkalmazottai számára. A családi élet humoros, felemelő, szívfacsaró, vagy csak szép pillanatairól várunk írásokat.
 


 TOVÁBB

Hívom a családokat - Bíró László püspök Tatán

Bíró László püspök, tábori ordinárius látogatott el a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz. A magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében 2011. hazánkban a család éve. Ennek szellemében tette első, bemutatkozó látogatását – 2011. február 4-én – a tatai alakulatnál Bíró László püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferense.

 TOVÁBB

2011. február 4.

2011. február 04-én, pénteken Bíró László tábori püspök Tatán volt az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál.


 TOVÁBB

2011. február 3.

2011. február 03-án, csütörtökön a püspökséget Szentesi Csba őrnagy, görög katolikus tábori lelkész képviselte az MH PRT és MH KFOR kontingensek kibocsátó ünnepségén Debrecenben. Az MH KFOR kontingens tagja Rácz István főhadnagy, tábori lelkész.

 TOVÁBB

„Amit a gyerekek igényelnek”

A HM Katolikus Tábori Püspökség idén is megszervezi közkedvelt zalavári táborát, a Honvédelmi Minisztériumban és a Magyar Honvédségben dolgozók, szolgálók gyermekei számára. A kezdőknek, a 11–13 éves tanulóknak, valamint a nagyobbaknak, 14–17 éves korú haladóknak ajánlott táborról beszélgettünk Berta Tibor ezredessel, a tábori püspökség általános helynökével.

 TOVÁBB

Egy pályázat háttere

A HM Katolikus Tábori Püspökség „Ünnep a családban, családunk ünnepei\" címmel rajz és festménypályázatot hirdetett meg két korosztályban, 7–15 éves gyermekek számára. Erről beszélgettünk Berta Tibor ezredessel, a tábori püspökség általános helynökével. Mint ismert, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a 2011-es esztendőt a családok évének nyilvánította. Bíró László katolikus tábori püspök pedig éppen a családpasztorációs referens.

 TOVÁBB

2011. január 31.

2011. január 31-e és február 02. között Bíró László tábori püspök Csehországban részt vett a vezető tábori lelkészek konferenciáján.

 TOVÁBB

2011. január 19.

2011. január 19-én, szerdán az általános helynök képviselte a püspökséget Hejcén a repülőbalesetben tragikusan elhunyt szlovák katonákról való megemlékezésen. A katonai megemlékezés után a helyi plébánia templomban szentmisét mutatott be Frantisek Rabek szlovák tábori püspök, Ternyák Csaba egri érsek, az általános helynök, valamint szlovák tábori lelkészek.

 TOVÁBB

Lelkészi átadás

2011. január 16. vasárnap, zsúfolásig megtelt a BUTMIR tábor kápolnája, magyar, osztrák, német katonákkal. A népes létszám annak volt köszönhető, hogy ezen a szentmisén mutatkozott be, Oláh Emil alezredes az EUFOR-8 kontingens tábori lelkésze, ebben a misében adta át a szolgálatot Kálinger Roland százados, aki az EUFOR-7 kontingens lelkészi beosztását töltötte be.

 TOVÁBB

Tisztelgés a Don-kanyarban elesettek előtt

Január 12-én este Balatonfűzfőn újra meggyúltak a kegyelet lángjai. A templom melletti kertben katonák és a civilek együtt emlékeztek meg a doni áttörésről, az áldozatokról. A rendezvény a fűzfői római katolikus templomban istentisztelettel kezdődött, majd a templom falán elhelyezett emléktábla előtt ünnepi megemlékezéssel folytatódott. Az ünnepség elején, a római katolikus templomban Szécsi Ferenc kisegítő tábori lelkész istentiszteleten emlékezett meg a doni áttörésről és imádkozott a hősi halált halt katonákért.

 TOVÁBB

Szentmise a doni áttörés 68. évfordulóján

A Doni Katasztrófa 68. évfordulóján szentmisével emlékeztek meg a Budavári Mátyás-templomban az elhunyt katonákról, hadifoglyokról, munkaszolgálatosokról 2011. janár 12-én 10.00 órakor. A megemlékező szentmisét Berta Tibor ezredes, a tábori püspökség általános helynöke, Takács Tamás alezredes, kiemelt vezető tábori lelkész és dr. Hankovszky Béla őrnagy, kemelt tábori lelkész mutatta be.

 TOVÁBB

2011. január 12.

2011. január 12-én, szerdán a Budavári Mátyás-templomban Berta Tibor ezredes, általános helynök, Takács Tamás alezrdes, kiemelt vezető tábori lelkész és dr. Hankovszky Béla kiemelt tábori lelkész mutatott be szentmisét a Don melleti harcokban elesett katonákért.

 TOVÁBB

Megkezdődött a visszaszámlálás

Január 10-én Szarajevóban a BUTMIR táborban az EUFOR-7 kontingens megtartotta a medálparádét, mely jelzi, hogy közel van a misszió vége, a váltás érkezése, az átadás-átvétel.
Visszatekintve az elmúlt 185 napra kijelenthetjük, hogy a nehezén már túl vagyunk. Azonban a figyelem nem lankadhat, az utolsó pillanatig összpontosítani kell mert a misszió még tartogathat meglepetéseket.


 TOVÁBB

2011. január 11.

2011. január 11-én, kedden megtartottuk ez évi első lelkészi találkozónkat Érden. Az ünnepélyes szentmisén Bíró László tábori püspök diákónussá szentelte Horváth Kornélt.

 TOVÁBB

Szent Sebestyén vértanú - a beteg és sebesült katonák védőszentje

Emléknapja: január 20.

A vértanúként tisztelt Sebestyén a középkor legnépszerűbb szentjei közé tartozik.

Mint a  tizennégy segítőszent egyikéhez, hozzá fordultak pestis és más járvány idején, hiszen a régiek a betegséget úgy élték meg, mint hegyes nyilakat a testben, ahogyan azt Sebestyénnek is el kellett szenvednie. A betegséget már a kereszténység előtt is nyilakkal szimbolizálták, pl. Apolló nyilai, de az Ószövetség szerint is a betegség nyilai gyötrik az embert: „Mert belém fúródtak az Úr nyilai, és mérgük felissza lelkemet...” (Jób6,4) Már a longobárdok idején az akkori pestisjárványban Szent Sebestyén közbennjárásáért folyamodtak a Legenda Aurea szerint: „valaki azt az isteni kinyilatkoztatást kapta, hogy a járvány csak akkor szűnik meg, ha Páviában oltárt emelnek Szent Sebestyénnek. A Szent Péter bilincseiről elnevezett templomban meg is építették az oltárt. Mire azonnal abbamaradt a csapás. Rómából pedig idehozták Szent Sebestyén ereklyéit.”


 TOVÁBB

Kettő évvel ezelőtt történt

2009. január 9-én iktatták be tábori püspöki hivatalába főpásztorunkat Bíró László püspök urat, katonai ordináriust. Imádságainkban kísérjük Püspök Úr szolgálatát és munkáját, hogy főpásztori szolgálatában továbbra is hirdesse az áldott béke szolgálatát. A gondviselő Isten éltesse erőben, egészségben, Egyházunk és a Magyar Honvédelem javára számos éven át.

 TOVÁBB

Rajz és festménypályázat

RAJZ- ÉS FESTMÉNYPÁLYÁZAT A Katolikus Tábori Püspökség ÜNNEP A CSALÁDBAN – CSALÁDUNK ÜNNEPEI címmel pályázatot hirdet a Magyar Honvédelemben dolgozók gyermekeinek 7-től 11 éves és 12-től 15 éves korig.  Pályázni lehet: A3-as méretű (bármilyen technikával és eszközzel készült – ceruza, szén, zsírkréta, stb.) fekete-fehér és színes rajzzal vagy A3-as méretű (bármilyen technikával és eszközzel készült – víz-,tempera-, olajfesték, stb.) festménnyel.

 TOVÁBB

Megemlékező szentmise a doni katasztrófa évfordulóján

A Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hív minden jószándékú megemlékezőt a 2011. január 12-én 10.00 órakor kezdődő szentmisére a Budavári Nagyasszonyunk (Mátyás-templom) plébániatemplomba, hogy a Don melletti katasztrófa 68. évfordulóján fejet hajtsunk a 2. Magyar Hadsereg katonái előtt.

 TOVÁBB

Diakónus szentelés

A Katolikus Tábori Püspökség örömmel tudatja, hogy Bíró László püspök, katonai ordinárius 2011. január 11-én a 10 óra 30 perckor kezdődő szentmisében diakónussá szenteli Horváth Kornélt. A szentelés helye: Érd, Tárnoki Út 9-11. Ciszterci Nővérek Regina Mundi monostora.

 TOVÁBB

Adományok a rászorulóknak

Ásványvizet, tartós élelmiszert és használt, de még jó állapotban lévő ruhát adományozott a MH KFOR Kontingens CIMIC-csoportja azoknak az árvíz sújtotta családoknak, akik a felelősségi körzetükbe tartozó Gjakove/Dakovica járásban laknak.

 TOVÁBB

Szarajevóban is megszületett…

Ha nem is a legnagyobb keresztény ünnep a karácsony, de mindenképp a legmeghittebb ünnepünk Jézus születése. Ezzel a mottóval készült az EUFOR 7 kontingens az ünnepekre.
Karácsony ünnepét, lázas tervezgetés és készülődés előzte meg hisz a misszióban nagy a „család” és ennyi családtag programját bizony komoly teljesítmény összehangolni. Arra törekedtünk, hogy minden itt szolgáló katona jelen tudjon lenni az ünnepi rendezvényeken.
A század, a többnemzetiségű zászlóalj részeként kora délután kezdte meg az ünneplést, az osztrák és török bajtársakkal együtt. A zászlóaljparancsnok a közös karácsonyi vacsorával is jobban össze akarta kovácsolni a különböző nyelvű, vallású, kultúrájú katonáit.


 TOVÁBB

„A szeretet keresi, és teremti az ünnepeket”

Karácsony a keresztény világ egyik legfontosabb ünnepe, amikor a hívő emberek Jézus Krisztus születésére emlékeznek. Habár a karácsonyt a nyugati keresztények december 25-én ünneplik, az nyilvánvaló, hogy Jézus nem ezen a napon született.
Az ünnep kialakulásának történetét, a honvedelem.hu kérésére, dr. Hankovszky Béla őrnagy, a Katolikus Tábori Püspökség kiemelt tábori lelkésze foglalta össze.


 TOVÁBB

Ünnepi hangverseny és gyermekkarácsony

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál évek óta hagyomány, hogy az alakulat parancsnoksága a karácsonyi ünnepek alkalmával hol Debrecenben, hol Hódmezővásárhelyen ünnepi hangversennyel kedveskedik a város lakosai, a társ szervezetek képviselői és minden érdeklődő számára. Az ünnepi hangversenyt idén méltó helyen, Kelet-Magyarország legnagyobb oszlopok nélküli báltermében tartották. A hódmezővásárhelyi Fekete Sas Szállóban a rendezvényt ezúttal Almási István köszöntő szavai után a Honvéd Együttes férfikarának közel 40 perces műsora nyitotta. A Ríederauer Richard által vezényelt együttes repertoárja francia, latin és angol nyelven csendült fel.

 TOVÁBB

Karácsonyi csomag a Szarajevóban szolgáló magyar katonáknak

December 20-án délután a soproni Szent György Plébánián adták át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Soproni Csoportjának adományát a Szarajevóban szolgáló EUFOR 7 kontingens küldöttsége részére.

 TOVÁBB

Szent Borbála ünnepség Budapesten

A horvátzsidányi zarándoklat, majd a fegyvernemi nap megünneplése után, a védőszentjükhöz, Szent Borbálához kapcsolódó ünnepi rendezvénysorozat a budavári Nagyboldogasszony-templomban – azaz ahogy sokan ismerik, a Mátyás-templomban – folytatódott a győri légvédelmi rakéta ezred katonái számára december 4-én.
A Nagyváradi m. kir. „Gábor Áron” Honvéd Tüzérségi Hadapródiskola Bajtársi Köre évről évre megrendezi Szent Borbála ünnepségét, amire a hagyományokhoz híven a győri ezred katonái is meghívást kapnak. A rendezvény ünnepi Borbála szentmisével kezdődött a Mátyás-templomban, melyet Kocsis István ezredes főesperes, tábori lelkész celebrált. Az eseményen megjelent Kovács Ferenc mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka is.


 TOVÁBB

Loretói Madonna - emléknapja: december 10.

A légi szállítók védőszentje

Oltalmad alá futunk, Istennek szent Anyja! Ne vesd meg könyörgésünket szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől mindenkor dicsőséges és áldott Szűz, mi Asszonyunk, mi Közbenjárónk és szószólónk! Engeszteld értünk Fiadat, ajánlj minket Fiadnak, mutass be minket szent Fiadnak. Ámen!

Add, Uram, hogy mi, a Te szolgáid folytonos lelki és testi jólétnek örvendhessünk, és a Boldogságos, mindenkor szeplőtelen Szűz Mária dicsőséges közbenjárása által a jelen szomorúságtól megszabaduljunk, és örökké tartó örömet élvezzünk, Krisztus, a mi Urunk által. Ámen!


 TOVÁBB

Méltóak a zászló szellemiségéhez

Vezérkarfőnöki csapatzászló-szalagot kapott december elsején - a logisztikusok napján - a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred. Ezt dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke kötötte fel az alakulat csapatzászlajára. Tizenöt esztendővel ezelőtt, 1995-ben alakult meg Kaposváron az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred. Az évforduló, illetve a logisztikusok napja alkalmából rendeztek ünnepi állománygyűlést december elsején a somogyi megyeszékhelyen, a Szivárvány Kulturális Központban.

 TOVÁBB

Új helyén is felszentelték a kopjafát

A logisztikusok napja alkalmából a Magyar Ellátó Katonák emlékére állított kopjafát avattak fel és áldottak meg  december 1-jén az MH Támogató Dandár budaörsi úti laktanyájában. Az alkotás – amely prof. dr. habil. Berek Lajos nyugállományú ezredes, szobrászművész munkája – eddig a Zách utcai laktanyában volt. A kopjafa története 2004-ben kezdődött a Zách utcai laktanyában, amikor az MH Támogató Ezred és az MH Összhaderőnemi Logisztikai és Támogató Parancsnokság vezetése úgy határozott, hogy emléket állít azoknak az ellátó katonáknak, akik szolgálatteljesítés közben életüket vesztették.

 TOVÁBB

Vallások közti találkozó az EUFOR-nál és Mikulás ünnepség

December 6-án különböző vallások képviselőinek találkozóját tartották Bosznia és Hercegovina Fegyveres Erőinek és az EUFOR vallási szolgálatainak vezetői. A találkozó Bernhard Bair vezérőrnagy, EUFOR parancsnok elnöklete mellett folyt, és alkalmat biztosított arra, hogy találkozzanak egymással Tomo Knezevic atya, a Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat Irodavezetője, Mr. Ismail Samjlovic, katonai mufti, Sladan Vlajic atya, a Ortodox Tábori Lelkészi Szolgálat irodavezetője és az EUFOR főtisztjei, valamint a Camp Butmirban szolgálatot teljesítő Osztrák és Magyar tábori lelkész.


 TOVÁBB

2010. évi versmondó verseny

2010. december 3-án, pénteken tartottuk meg a tábori püspökség székházában az immár hagyományos szavalóversenyt a katonaszülők gyermekeinek. A idei versenyen 17 gyermek indult, hogy megmutassa tehetségét és versek iránti szeretetét a megjelentek és a zsűri előtt. Az indulókat a verseny kezdetén Berta Tibor ezredes, általános helynök köszöntötte, majd bemutatta a zsűrit, akiknek megköszönte, hogy vállalták ezt a nehéz, ugyanakkor szép szolgálatot.

 TOVÁBB

Változás a Mikulás-ünnepség helyszínében

A Katolikus Tábori Püspökség Mikulás-ünnepségére a vártnál jelentősen többen jelentkeztek, ezért a Püspökség Székháza helyett a kb. 300 méterre levő Duna Palotában - Budapest V. kerület Zrínyi utca 3. szám - rendezzük meg az ünnepséget. Tisztelettel kérjük, hogy az ünnepségre jelenkezettek erre a címre jöjjenek. Szeretnénk felhívni a figyelemet arra is, hogy az ünnepség előtt a Duna Palotában a jelentkezettek részére regiszráció lesz.


 TOVÁBB

Szent Borbála vértanú, a tüzérek védőszentje

Emléknapja: december 4. ”Szent Borbála imája
segítsd diadalra a tüzért!„
 
Borbála, népünk ajkán olykor Borbál, Borbálya, az északi csángók ajkán Barbar, ókeresztény vértanú. Szent Borbálát Nyugaton a \"segítő szentek\", míg Keleten a \"nagy mártírok\" között tisztelik, ami mutatja különös népszerűségét.  


 TOVÁBB

Közös ügy, közös feladat, közös érdek

Adventi hangversenyt rendeztek a HM Honvéd Vezérkar szervezésében november 27-én, a Stefánia Kulturális Központban. A nagyszabású rendezvényre az alakulatok, és a katonai szervezetek parancsnokai mellett meghívták a honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek és a magyar sajtó képviselőit, valamint neves tudósokat és pedagógusokat is. Advent az ünnepi várakozás időszaka, a keresztény világ ilyenkor a legszentebb ünnepre, a karácsonyra vár és készül – hangzott el a HM Honvéd Vezérkar szervezésében advent előestéjén megrendezett hangverseny előtt, a Stefánia Kulturális Központ színháztermében. TOVÁBB

Egy évvel ezelőtt történt...

Egy évvel ezelőtt 2009. november 20-án hozták nyilvánosságra a hírt arról, hogy XVI. Benedek pápa kinevezte Magyarország Katonai Ordináriusává Bíró László kalocsa-kecskeméti segédpüspököt, a Központi Papnevelő Intézet rektorát. Az új katonai ordinárius beiktatására 2010. január 9-én került sor a Budapesti Szent István Bazilikában. Püspök Atyánk szolgálatára és minden tevékenységére továbbra is kérjük a gondviselő Isten áldását és kegyelmét!
 


 TOVÁBB

Nindzsaként harcol a magyar pap

A vallásokat és a különös harcművészeteket, köztük a keleti bérgyilkosok, a nindzsák tudományát tanulmányozta Markovics Milán Mór tábori lelkész, akinek az mottója: velük vagyok katona, és értük vagyok pap. Dicsértessék vagy erőt, egészséget – mindkét köszönést fogadja Markovics Milán Mór tábori lelkész, aki szabadidejét egy ritka harcművészeti ágnak szenteli.

 TOVÁBB

Felkészülés Lourdes-ra

ZARÁNDOKLAT A ZSIDÓSÁGBAN

A zsidóság vallási életét meghatározó Ószövetség többször is megemlíti a zarándoklat kötelezettségét:

„Közüled minden férfi háromszor jelenjék meg esztendőnként az Úr, a te Istened előtt.” (Kiv23,17; 34,23) „Esztendőnként három ízben meg kell jelennie közüled minden férfinak az Úr, a te Istened színe előtt azon a helyen, amelyet majd kiválaszt: a kovásztalanok ünnepén, a hetek ünnepén, s a sátrak ünnepén.
De ne jelenjék meg senki sem üres kézzel az Úr előtt, hanem mutasson be mindenki áldozatot ahhoz képest, amije van, ahhoz az áldáshoz képest, amelyet az Úr, az ő Istene juttat majd neki.” (Mtörv16,16-17) Ezek a szövegek a zarándoklatok idejét is rögzítik:


 TOVÁBB

Elsőpéntek

A héten első péntek lesz! Ebből az alkalomból egy rövid összeállítást közlünk az első péntek lényegéről. Az \"elsőpénteki nagykilenced\" a Katolikus Egyház és a hívek egyik fontos napja. Jézus Szíve-tisztelet imádságos gyakorlatát 9 egymást követő hónapban kell megtartani. Jézus Szíve Alacoque Szt Margitnak adott ígéretei között szerepel: „Megadom a végső megigazulás kegyelmét mindazoknak, akik 9 egymást követő hónap első péntekén gyónnak és áldoznak. Nem halnak meg a halálos bűn állapotában, sem a nekik szükséges szentségek nélkül. Isteni szívem biztos menedékük lesz haláluk óráján.” A hagyományos formája: az ezen a napon elvégzett szentgyónás, szentmise részvétel szentáldozással. Jézus 12 ígéretet tett Alacoque Szent Margiton keresztül a világnak. Ezekben megmutatkoznak azok az irgalmak, amelyeket Jézus Szíve tesz azoknak, akik hittel tisztelik, szeretik és szolgálják  az Ő Isteni Szívét.
 


 TOVÁBB

Szent Márton püspök - A felderítők védőszentje

Szent Márton a Római Birodalom területén, Savariában (ma Szombathely) született a Kr. utáni 316-ban vagy 317-ben. (Pannonhalmát 1823-ig Szentmártonnak, ill. Szent Márton hegyének nevezték, mert a hagyomány szerint Márton a közelben lévő Sabariában született.) Szülei pogányok voltak, szlávok vagy kelták, apja római százados volt. Korán átköltöztek Páviába. 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe. A legenda szerint Márton egy napon koldussal találkozott, akit megszánva köpenyét kardjával kettévágta, és felét a koldusra terítette, a másik fele ugyanis kincstári tulajdon volt, amivel el kellett számolnia. Másnap ugyanazon az úton Krisztus jött Mártonnal szemben, vállán az előző nap kettévágott köpeny. 22 évesen megkeresztelkedett, majd 341-ben kilépett a seregből, visszatért Pannóniába, és téríteni kezdett.

 TOVÁBB

Búcsúi szentmise a helyőrségi templomban

Szent Imre ünnepének vigíliáján a tiszteletére felszentelt piarista-helyőrségi templomban szentmisét mutatott be Bíró László tábori püspök Veszprémben a honvédség katonái és családtagjaik részvételével.
Szent Imre, első szent királyunk fia, a királyi trón várományosa volt. Bár fiatalon meg kellett halnia, teljes életet élt – hangsúlyozta a főpásztor. Az előző korokban éppen tiszta élete jelképeként ártatlan nőies vonásokkal ruházták fel az egyházművészetben.


 TOVÁBB

2011. évi kiemelt programok

A Katolikus Tábori Püspökség kiemelt programjai 2011-ben TOVÁBB

Szent Imre herceg emléknapja

A katonai tanintézeti hallgatók védőszentje Emléknapja: november 5.

Szent Imre Székesfehérváron született 1000-1007 között és Veszprém közelében halt meg 1031. szeptember 2. Szent István király és Gizella királyné fiaként ők hárman az első magyar szent család.
Valószínűleg több testvére is volt, akik korán meghaltak, de csak egynek a neve ismert Ottóé, aki valószínűleg 1000 előtt született (a krónikák szerint 1002 előtt keresztelték meg, és korán halt meg). Imre nevét, valószínűleg anyai nagybátyja. II. Henrik német-római császár után kapta. Életéről krónikák és legendák alapján vannak csak információk.


 TOVÁBB

Az 53. Nemzetközi Lourdesi Zarándoklat jelvényterve

A 2010. októberében megtartott Nemzetközi Előkészítő Konferencián az egyik magyar tervet fogadták el a tanácskozó 16 ország küldöttei. A jelvénytervet ezután egy francia grafikusnak adják, aki kitisztítja, és öntéstervet készít belőle, majd a francia delegáció legyártatja olyan mennyiségben, amennyit az egyes résztvevő országok rendelnek. A kész jelvényeket a delegációk a zarándoklat kezdetén veszik át a Zarándoklat Igazgatóságának (DirPMI) lourdes-i irodáján.

 
 


 TOVÁBB

Hívom a családokat - Bíró László püspök levele

Kedves családok és házaspárok, kedves családokat szerető szerzetes- és paptestvérek, kedves mindnyájan, akik a család és az élet mellett álltok!

 TOVÁBB

Feladatunk az emberi értékek védelme - Püspöki látogatás Veszprémben

Veszprémben tett látogatást november 4-én Bíró László katolikus tábori püspök. Állománygyűlésen találkozott az ezrednél dolgozó katonákkal, majd a várban lévő Szent Imre templomban ünnepi szentmisét pontifikált. A püspök az állománygyűlésen bejelentette, a tábori püspökség a következő évet a Családok évének nyilvánította.
Bíró László püspök látogatását az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred múzeumának megtekintésével kezdte, ahol a fegyvernem történetével ismerkedett, majd állománygyűlésen találkozott az ezred hivatásos és szerződéses katonáival.


 TOVÁBB

Versmondó verseny

A Katolikus Tábori Püspökség \"... édes Hazám, fogadj szívedbe,...\" címmel SZAVALÓ VERSENYT hirdet a Magyar Honvédségben szolgálatot teljesítő katonák és közalkalmazottak 12-17 éves korú gyermekeinek.
A verseny helye és időpontja: Katolikus Tábori Püspökség
Budapest V. kerület Szabadság tér 3.
2010. december 3. péntek
16 óra 30 perc


 TOVÁBB

Szent Miklós püspök ünnepe

Tisztelt Katonaszülők! Kedves Gyerekek! Szeretettel hívjuk és várjuk a Magyar Honvédségben dolgozók gyermekeit  2010. december 06-án 18.00 órára MIKULÁS NAPI ünnepségünkre.


 TOVÁBB

Bíró László püspök 60 éves

Bíró László püspök, Magyarország Katonai Ordináriusa 60 éves. Tisztelettel, szeretettel és nagyrabecsüléssel köszöntjük Főpásztorunkat, Bíró László Püspök Atyát, Magyarország Katonai Ordináriusát 60. születésnapja alkalmából!  
 


 TOVÁBB

Az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat programja

A 2011. évi 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat TERVEZETT programja: 

 TOVÁBB

Zarándoklat

Mi teszi a zarándoklatot zarándoklattá, és a zarándokot zarándokká? Egy olyan sorozatot indítunk el, amellyel szellemi, történeti, spirituális segítséget szeretnénk nyújtani azoknak, akik zarándokká akarnak válni. A célunk elsősorban a Lourdes-i Nemzetközi Katonai Zarándoklatra való fölkészülés szolgálata, de minden más ide tartozó tevékenység segítése is, irányuljon az akár Makkosmáriára, a Nemzeti Katonai Zarándoklatra, vagy Csíksomlyóra, az összmagyar kegyhelyre, hogy akik elindulnak nehogy önmagukat csalják meg és csapják be lelki és fizikai útjuk során.

 TOVÁBB

53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

Az elkövetkező időszakban egészen a katonai zarándoklat idejéig látogatóink betekinthetnek a zarándoklatok világába és történetébe, megismerhetik  azt a lelkiséget, melyet a zarándoklaton tud megtapasztalni a különböző kegyhelyeket felkereső ember. A Nemzetközi Katonai Zarándoklat minden túlzás nélkül állíthatjuk: nem olyan mint a többi. A zarándokok egyszerre teljesítik Lourdes-ban katonai szolgálatukat, és élik meg keresztény elhivatottságukat. Szeretnénk már most felhívni a figyelmet arra, hogy az 53. Nemzetközi Katonai Zarándoklat 2011-ben május 20-22 között lesz Lourdes-ban. Honlapunkon a Lourdes 2011. rovatban a jövőben folyamatosan adunk tájékoztatást a Nemzetközi Katonai Zarándoklattal kapcsolatos tudnivalókról, a részvételi lehetőségekről, a jelentkezés módjáról, a lourdes-i programokról. A jövőben honlapunk látogatói időről-időre megismerkedhetnek a világszerte ismert kegyhely és a Nemzetközi Katonai Zarándoklat történetével.

 TOVÁBB

Állami kitüntetések október 23-án

Október 23. a Szabadság napja. Nemzeti ünnepünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc kezdetére, valamint a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának napjára emlékezik. 1991 óta ez a nap állami ünnep, az emlékezés ünnepe. Ez alkalomból  a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikereszje kiüntetését kapta Berta Tibor ezredes, általános helynök a (HM Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálati Ág).  

 TOVÁBB

Rozsé atya uniformisra cserélte a reverendát

A hivatása pap, a foglalkozása tábori lelkész, a hobbija a vadászat, de mindezek mellett újságíróként is megállja a helyét. Kálinger Roland százados, vagyis ahogy szinte mindenki ismeri, Rozsé atya, az MH EUFOR Kontingens hetedik váltásának tábori lelkésze, de a Szarajevóban szolgáló magyar békefenntartó alakulat kommunikációs tiszti teendőit is ő látja el. Kálinger Roland százados másfél évvel ezelőtt öltötte magára a Magyar Honvédség egyenruháját, és katolikus tábori lelkészként Szolnokra került. Azóta is a Tisza-parti helyőrség lelkésze, az összes, a városban települő katonai alakulatnál ő végzi a papi teendőket. – A laktanyában szolgáló katonák és a civilek engem kereshetnek meg, hogy ha a tábori lelkésszel akarnak találkozni. Hozzám jöhetnek, ha valami öröm van az életükben, mondjuk keresztelkedni akarnak, vagy esketni. Természetesen akkor is a rendelkezésükre állok, ha szomorúság érte őket, például, ha temetési szolgálatokat szeretnének igénybe venni – mondta Kálinger Roland, aki beöltözése előtt, több mint tizenhárom évig, a szombathelyi egyházmegyében, papként dolgozott.


 TOVÁBB

Örömben, békességben, szeretetben

Több mint kétszázan vettek részt azon a zarándoklaton, amelyet a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspöksége rendezett szombaton. A Nemzeti Katonai Zarándoklatot és Családi Napot a budakeszi-makkosmáriai római katolikus kegytemplomnál tartották. A Nemzeti Katonai Zarándoklatot tizenhatodik, a Családi Napot negyedik alkalommal rendezte meg a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspöksége. Ezt minden esztendőben a Fogolykiváltó Boldogasszony napjához, vagyis szeptember 25-éhez legközelebb eső hétvégén tartják meg.

 TOVÁBB

Az Ima- és Olvasókönyv bemutatása

Az idei esztendő Húsvétjára jelent meg a Honvédelmi Minisztérium Katolikus Tábori Püspökségének (Katonai Ordinariátus) gondozásában az a kiadvány, mely az „Ima- és olvasókönyv a Magyar Honvédség számára” címet viseli.

 TOVÁBB

Versmondó verseny eredménye

A Katolikus Tábori Püspökség december 04-én rendezte meg versmondó versenyét, melyen 11 gyerek szerepelt a zsűri, köztük Dr. Vadai Ágnes a Honvédelmi Minisztérium államtitkára előtt. Az államtitkár asszony a következő díjakat adta át a zsűri döntése alapján:
1. helyezett: Magyar Melinda (Petőfi Sándor - Magyar vagyok)
2. helyezett: Forgó Barbara (Komjáthy Jenő - Magyar)
3. helyezett: Herczeg Zsolt (Radnóti Miklós - Hetedik Ecloga)


 TOVÁBB

XV. Nemzeti Katonai Zarándoklat

Berta Tibor ezredes - a Katolikus Tábori Püspökség általános helynökének - köszöntő szavaival kezdődött szeptember 19-én délelőtt Budakeszi-Makkosmária kegytemplomában a XV. Nemzeti Katonai Zarándoklat, ami egyben a püspökség 3. Családi napja is volt. Bevezető gondolataiban visszaemlékezett a Katonai Ordinariátus -Tábori Lelkészi Szolgálat- 15 évvel ezelőtti létrehozására, majd felajánlotta a szentmisét a Magyar Honvédség állományáért, azokért a magyar katonákért, akik most is a világ számos táján szolgálnak. A tábori lelkészekkel közösen bemutatott szentmise főcelebránsa Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius külön örömét fejezte ki, hogy együtt lehet a katonákkal és családtagjaikkal, együtt imádkozhat azokkal, akik őrzik és hordozzák a békét.

 TOVÁBB

Búcsú a lelkésztől

Az ünnepélyes hangulat mellett szomorú is volt a mai, augusztus 20-a alkalmából rendezett állománygyűlés a MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében. A dandár parancsnokhelyettese, Farkas Imre ezredes elköszönt Németh László őrnagy, katolikus tábori lelkésztől, aki augusztus 01-jétől nyugdíjba ment.    

 TOVÁBB

Memorandumot írtak alá

A Magyar Köztársaság Kormánya és az Apostoli Szentszék között memorandumot írtak alá ünnepélyes keretek között december 8-án a Honvédelmi Minisztériumban. A Szentszék nevében Juliusz Janusz címzetes érsek, apostoli nuncius a magyar kormány nevében dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter látták el a memorandumot kézjegyükkel. Az eseményen jelen volt dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-Budapest érseke, dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Misztérium államtitkára, Mikita János mérnök altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnökének helyettese és Bíró László, katonai ordináriusként jelölt püspök.  

 TOVÁBB

Nemzetközi Katonai Zarándoklat magyar részvétellel

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus Tábori Püspöksége szervezésében 2008. május 23–25 között a Magyar Honvédséget 83-an képviselték az 50., jubileumi Nemzetközi Katonai Zarándoklaton a franciaországi Lourdes-ba, közöttük 15 hölgy.

 TOVÁBB

A 48. Nemzetközi Katonai Zarándoklat

A 48. Nemzetközi Katonai Zarándoklatot 2006. május 19-től május 21-ig tartották a franciaországi Lourdes-ban. Az eseményen 34 ország delegációja és a KFOR képviseltette magát, összesen 15 495 fővel. A zarándoklaton – a Katolikus Tábori Püspökség, a Magyar Honvédség és a HM Honvéd Vezérkar támogatásával – hazánkból 135 katona és a honvédséghez kötődő civil vett részt. Ebből 92 zarándok, 29 táborépítő és 14 magas beosztású személy.  

 TOVÁBB
 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei