TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. március  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Karácsonykor Koszovóban

A misszióban szolgáló katonák számára a műveleti terülten elvégzendő folyamatos feladatok mellett talán az egyik legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az ünnepeket is a családtól, az otthontól távol kell eltölteniük. A katonákat érő lélektani hatásokról, a missziós ünneplés sajátosságairól beszélgettek Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkésszel, aki jelenleg a magyar KFOR kontingens tagjaként a Koszovóban szolgáló katonák lelkigondozásáért felel.

 TOVÁBB

Meggyújtották a reménység gyertyáját

A Tábori Protestáns Lelkészi Szolgálat meggyújtotta az adventi koszorú második gyertyáját Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében december 5-én, pénteken.

 TOVÁBB

Mozgáskorlátozottak kapták a Református Szeretetszolgálat újabb adományát Koszovóban

A korábbi segítség után - az MH KFOR Kontingens közreműködésével - ismét nehéz sorsú, mozgáskorlátozott koszovóiakhoz jutott el a Magyar Református Szeretetszolgálat felajánlása.


 TOVÁBB

„A szívükben a keresztyén erkölcsi értékrend szerint élnek” - Beszélgetés Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspökkel

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje Katonai Tagozat kitüntetést vehette át augusztus 20-a alkalmából Jákob János dandártábornok a Honvédelmi Minisztérium központi ünnepségén, a Stefánia Palotában. A HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspökségének püspöke e magas állami kitüntetést felelős vezetői beosztásában a lelkigondozás terén elért eredményei, valamint az egyházak és a Magyar Honvédség között létrejött együttműködés kialakulása során végzett kimagasló tevékenysége elismeréseként kapta.

 TOVÁBB

A Nagy Háború és emlékezete - Tudományos konferencia Debrecenben

\"A Nagy Háború és emlékezete\" címmel rendeznek Debrecenben, a Déri Múzeumban kétnapos konferenciát az első világháború 100. évfordulója alkalmából. A tanácskozást közösen szervezi Debrecen városa, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete, a Debreceni Egyetem Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem, a Déri Múzeum, a Magyar Honvédség, 5. Bocskai István Lövészdandár és a Doktoranduszok Országos Szövetsége.

 TOVÁBB

A négy évvel ezelőtti afganisztáni tragédiára emlékeztek Koszovóban

Augusztus 23-án volt négy éve annak, hogy Afganisztánban, az MH Tartományi Újjáépítési Csoport nyolcadik váltásának hazainduló konvoját végzetes támadás érte. A támadás során életét vesztette Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagy, valamint súlyosan megsérült Kolozsvári György posztumusz hadnagy, aki Magyarországra szállítását követően halt bele sérüléseibe.

 TOVÁBB

Ünnep Koszovóban

Fábián László alezredes, a tizedik váltás parancsnoka a napokban ünnepélyes keretek között átadta a magyar KFOR-kontingens parancsnokságát Preininger Győző alezredes részére, ezzel a tizedik váltás befejezte, a tizenegyedik váltás pedig megkezdte féléves koszovói szolgálatát.

 TOVÁBB

Református kitüntetettek

Kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést vehetett át Madarász Imréné, a Károli Gáspár Református Egyetem docense, a Budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium korábbi igazgatója, valamint Nagy Béla, a Kárpátaljai Református Egyház főgondnoka, az egyház Diakóniai Osztályának igazgatója.

 TOVÁBB

Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba

A NATO felkérésére növeljük jelenlétünket a Balkánon. A mostani váltással egy plusz századot helyez ki Magyarország a térségbe, ezzel is jelezve, hogy mennyire fontos nekünk a közvetlen környezetünk és ezzel együtt hazánk biztonsága, békéje, nyugalma – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy Tatán július 31-én, csütörtökön.

 TOVÁBB

Egyházak a háborúk viharaiban - A MELTE és az EME 2014. évi vándorgyűlése és tudományos konferenciája

Az I. világháború kitörése centenáriumának apropóján „Egyházak a háborúk viharaiban” címmel tartott vándorgyűlést és tudományos konferenciát a Magyar Egyházi Levéltárosok Egyesülete és az Egyházi Múzeumok Egyesülete Egerben 2014. július 2-4 között. A Tábori Lelkészi Szolgálatot Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész képviselte előadásával.

 TOVÁBB

Befejeződött a „Lelkigondozás katasztrófahelyzetben” című kurzus

Befejeződött Berekfürdőn a Magyar Református Szeretetszolgálat által szervezett 60 órás katasztrófa-lelkigondozói kurzus. A Dr. Hézser Gábor, Dr. Bodó Sára, Dr. Csoma Judit és Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész által vezetett elméleti-gyakorlati ökumenikus képzésre huszonhárom fő jelentkezett, határon innen és túlról, református és testvéregyházakból, gyülekezeti és katonai lelkipásztorok, intézetvezetők és klinikai szakpszichológus.

 TOVÁBB

\"Hány perc az ünnep…\" - Húsvét Bosznia-Hercegovinában

Az MH EUFOR Kontingens 14. váltásában műveleti területen, a családtól távol ünnepeltük meg az idei Húsvétot. Ezen az ünnepen Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezik a kereszténység – így tettük ezt mi is a szarajevói Butmir Táborban.

 TOVÁBB

Katonazene töltötte be a Csonkatemplomot Virágvasárnap

A délutáni napsütéses időben csaknem háromszázan voltak kíváncsiak az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekarának Passiójára virágvasárnap a református Csonkatemplomban. A katonazenészek immár hagyományosan, negyedik alkalommal, de a Kistemplomban először mutatták be komoly zenei műveken keresztül Krisztus keresztútját. A kálvinista Róma Csonkatemploma virágvasárnap megtelt zenével és a Biblia üzenetével, amely egymástól elválaszthatatlan.

 TOVÁBB

Tavaszi hadisír-gondozás a debreceni refisekkel

Ismét hadisír-gondozást hirdetett a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete a debreceni Hősök Temetőjében.

 TOVÁBB

Passió a debreceni református Kistemplomban

A Passió sajtó-nyilvános zenekari főpróbáját tartotta csütörtökön az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Debreceni Helyőrségi Zenekara a református Kistemplomban. A zenekar negyedik alkalommal, de a Csonkatemplomban először mutatja be Krisztus keresztútját komolyzenei műveken keresztül április 13-án, Virágvasárnap

 TOVÁBB

Katasztrófahelyzetre képezve

Halál, veszteség, gyász – mindenki kapcsolatba kerül valamilyen módon az előbbi veszteségekkel, feldolgozásuk mégsem megy könnyen. A Magyar Református Szeretetszolgálat „lelkigondozás katasztrófahelyzetben” címmel 60 órás, ökumenikus képzést szervezett azok részére, akik részt vennének a lelkigondozói segítségnyújtásban egy-egy katasztrófahelyzetben. A trauma feldolgozó, interaktív tréning első alkalmát Berekfürdőn tartották március 17-18-án.

 TOVÁBB

Kettős keresztelő a bázison

Ritka családi eseménynek adott otthont az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis imaterme, ahol egy katona család két kisgyermekét részesítették a keresztség sákramentumában.

 TOVÁBB

Március 15-re emlékeztek a Butmir táborban

„Halhatatlan hősök válnak ma belőlünk…”. Március 14-én 11 órától emlékeztek meg a magyar nemzet 166 évvel ezelőtti forradalmáról és szabadságharcáról. Az ünnepi sorakozón részt vett Kohári Lajos, Magyarország szarajevói nagykövetének első helyettese, Szilágyi Csaba ezredes, a szarajevói NATO parancsnokság törzsfőnöke, a Szarajevóban élő magyar közösség tagjai, a NATO és az EUFOR parancsnokságok magyar honfitársai, valamint az MH EUFOR kontingens 14. váltása.

 TOVÁBB

Rendhagyó istentisztelet műveleti területen - Sírkőszentelés Pale-ban

2014. február 21-én katonai tiszteletadás mellett sírkőhelyreállítással és sírkőszenteléssel egybekötött kétnyelvű istentiszteletet tartottak a Pale-i temetőben.

 TOVÁBB

Lelkigondozás katasztrófahelyzetben

A Magyar Református Szeretetszolgálat \"Lelkigondozás katasztrófahelyzetben\" címmel 60 órás elméleti-gyakorlati ökumenikus képzést szervez.

 TOVÁBB

Koszovói karácsony

Megünnepelte a karácsonyt Pristinában, az MH KFOR kontingensben szolgáló mintegy 180 - főként az MH5. Bocskai István Lövészdandártól érkezett - katona is.

 TOVÁBB

Ajándék a debreceni nagycsaládos katonáknak

A Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat szervezésében a Magyar Református Szeretetszolgálat idén is apró ajándékkal köszönt számos debreceni katonacsaládot a Karácsony alkalmából, mely ajándékok egyikét a debreceni Helyőrségi Zenekar hangversenyén Advent második vasárnapján Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Kuratóriumának elnöke jelképesen átadott az alakulat parancsnokának, Takács Attila ezredesnek.

 TOVÁBB

Konferencia a katasztrófa-lelkigondozás, katasztrófa-pszichológia tárgykörében

Országos továbbképzését tartotta december 13-án és 14-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Krízisintervenciós Csoportja a Katasztrófavédelem Oktatási Központjának péceli objektumában.

 TOVÁBB

Kihívások, tapasztalatok - Beszélgetés az MH KFOR Kontingens kilencedik váltásának lelkészével

A Koszovóban szolgáló MH KFOR Kontingens kilencedik váltása túl van a misszió felén. A katonák külszolgálatát lelki oldalról támogató lelkésszel, Dudás Ferenc hadnaggyal beszélgettek az elmúlt hónapok tapasztalatairól. A hadnagy 2012-ben lépett be a Magyar Honvédségbe, a mostani az első külszolgálata.

 TOVÁBB

Advent és zene

Évről-évre telt ház előtt adnak adventi koncertet az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonazenészei. Idén csaknem ezer ember gyűlt össze a debreceni Kölcsey Központ Nagytermében.

 TOVÁBB

Adventi gyertyagyújtás a bázison

Immár másodszor, istentisztelet keretei között folytatták a karácsonyra való lelki ráhangolódást és felkészülést az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állományának tagjai.

 TOVÁBB

Adventi hangverseny és KatonaART kiállítás Debrecenben

Az adventi időszakban évről-évre egyre népesebb közönséget vonzanak a debreceni Helyőrségi Zenekar művészei, akik idén jubileumi, tízedik adventi hangversenyükre készülnek december 8-án a Kölcsey Központban. Takács Attila dandárparancsnok szerint a hagyományos szórakoztató kulturális rendezvény a honvédség, a város, valamint a református egyház összefogásának szimbóluma. Az ezredes egyúttal a szintén a Kölcsey Központban látható KatonART – Katonák és Művészek című kiállításra is igyekezett felhívni a figyelmet. A tárlat betekintést enged Debrecen „házi ezrede”, a 39. császári és királyi gyalogezred történetébe, és a Bocskai-dandár nyugalmazott, illetve aktív katonáinak alkotásait is felvonultatja (kerámiák, fényképek, fafaragásokat, festmények).

 TOVÁBB

Megtisztelő látogatás a püspökségen

A Honvéd Vezérkar főnök, helyettese, illetve a törzsigazgató látogatott el a Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspökségére december 3-án, kedden.

 TOVÁBB

Lelkész a műveleti területen

A Koszovóban szolgáló KFOR-9 kontingens túl van a misszió felén. A katonákat lelki oldalról támogató lelkésszel, Dudás Ferenc hadnaggyal beszélgettünk tapasztalatairól.

 TOVÁBB

Honvédeink Karácsonya

Karácsony bélyegeken. Kiállítás a világ számos országának első kiadású karácsonyi bélyegeiből a „Katona ART kiállítás” keretében. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár és a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat debreceni református tábori lelkésze szervezésében Dr. Kocsis Attila református lelkész, a Magyar Református Szeretetszolgálat programigazgatójának bélyegkiállítása a Kölcsey Központban.


 TOVÁBB

Segítség a hideg napokban

Megérkezett a hideg, ami különösen is kényszerhelyzet elé állítja azokat, akik az utcán kénytelenek élni. A karácsonyi történetben olvassuk, hogy a Betlehembe érkező Józsefnek és a szülni készülő Máriának szembe kellett nézniük azzal, hogy „nem volt számukra hely”. Azok életén próbáltunk most egy aprócska gesztussal segíteni, akik nap, mint nap úgy érzik, hogy a társadalom nem tartogat helyet a számukra.

 TOVÁBB

A láthatatlan katonák

A hős katonai elődök tiszteletének ápolása, emlékeik megőrzése a jelenkor minden katonája számára bajtársias kötelesség.

 TOVÁBB

A gyertyák némán égnek tovább

Lassan leszáll az este. Az MH KFOR-9 kontingens katonái Slim Lines tábor „magyar kertjénél” gyülekeznek, hogy gyertyát gyújtsanak elhunyt szeretteik és bajtársaik emlékére. A csöndben gyülekező katonákhoz Dudás Ferenc hadnagy református tábori lelkész szól.

 TOVÁBB

Nagy István alezredes, református tábori lelkész kitüntetése

Október 23. alkalmából a Stefánia Palotában Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kitüntetéseket adott át. Nagy István alezredesnek, református tábori lelkésznek \"Szolnok honvédelméért III. fokozat\" kitüntetést adományozott. A \"Táborilelkész\" szerkesztősége ezúton is gratulál alezredes Úrnak!

 TOVÁBB

Hazaszeretet a dallamok és a rímek mögött

Nemzeti ünnepünk tiszteletére „Október 23. – Angyalbőrben” címmel rendezett megemlékezést a HM Protestáns Tábori Püspökség és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár a Stefánia Palotában október 14-én, hétfőn.

 TOVÁBB

Kő vándorúton

Vannak tárgyak, amelyek szimbólumként messze túlmutatnak önmagukon. Egy ilyen tárgy az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának köve is, amit az MH KFOR Kontingens kilencedik váltásának katonái a napokban helyeztek el a koszovói Slim Lines táborban.

 TOVÁBB

Emlékezés a hősökre Koszovóban

Október 6-a, a nemzeti gyásznap a magyar nemzeti zászló félárbocra engedésével kezdődött a pristinai Slim Lines táborban.

 TOVÁBB

Ismét hadisír-gondozás Debrecenben

Immár sokadik alkalommal hirdette meg Debrecenben a Honvéd és Társadalom Baráti (HTBK) kör a hadisír-gondozást a Hősök Temetőjében szeptember 27-én.

 TOVÁBB

Október 23 - Angyalbőrben

A Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Püspökség és a vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár szeretettel meghívja Önt és kedves családját nemzeti ünnepünk tiszteletére rendezett \"Október 23-Angyalbőrben\" című megemlékezésére.

 TOVÁBB

Az elődök tisztelete az utódok reménysége - emlékezés Koncz Sándorra

Az alsóvadászi református gyülekezet ünnepi istentisztelettel egybekötött koszorúzáson emlékezett korábbi lelkipásztorára, Dr. Koncz Sándorra születésének 100. évfordulója alkalmából. A táborilelkész-teológiai professzor 1953-1966 között szolgált a településen, emlékét tárlat és kopjafa őrzi.

 TOVÁBB

Magyarországról szeretettel Koszovóba

Felemelő eseményen van túl az MH KFOR 9. váltása. Dudás Ferenc hadnagy, a kontingens református tábori lelkésze átadta a rászorulóknak a Magyarországról küldött ajándékokat. A segélyanyag főként a gyerekeket célozta meg, iskolai tanszereket, több száz karkötőt, hajráfot, hajcsatot, nyakláncot, különböző plüss figurákat tartalmazott.

 TOVÁBB

Ünnep Kabulban

Szent István királyunk napját az MH Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens (MH KNR ŐBK) katonái is megünnepelték.

 TOVÁBB

Református segítség a koszovói rászorulóknak

A debreceni MH. 5 Bocskai István Lövészdandár református tábori lelkésze, Sajtos Szilárd százados közreműködésével ismét humanitárius segélyanyagot adott át a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Dorcas Aid Hungary és a Történelmi Vitézi Rend a Koszovóba készülő kontingens LT (összekötő) részlegének, mintegy 200 ezer Ft értékben.

 TOVÁBB

Katonai stressz pálya a Csillagponton

Hogyan hatnak a szélsőséges helyzetek a személyiségünkre? Erre a kérdésre kereste a választ az a katonai stressz pálya, amit a Csillagponton próbálhattak ki az érdeklődők. A pályát Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész álmodta meg, igazodva a mostani Fesztivál témájához, az identitáshoz.

 TOVÁBB

Krisztus jó vitézei Nemesbikken

„Vállald velem együtt a szenvedést, mint Krisztus Jézus jó katonája. Egy harcos sem elegyedik bele a mindennapi élet gondjaiba, hogy megnyerje annak a tetszését, aki harcosává fogadta” – írja Pál apostol az ifjú Timóteusnak jól ismert sorait (2Tim 2,3-4). Idén ezt az igét választották vezérigévé a nemesbikki reformátusok a nyári ifjúsági táborukban.

 TOVÁBB

Beszámoló a 62. Nemzetközi Protestáns Katonai Találkozóról

A találkozót a francia Méjannes-Le-Clap-ben rendezték június 20-23 között. Magyarországról több mint 20 fő, a különböző alakulatoktól érkezett katonák és a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat néhány tábori lelkésze utazott a festői Provance-ba. A konferencia ebben az évben a „kríziseken keresztül” címet viselte. A magyar delegáció vezetője Oláh Emil alezredes, tábori esperes volt, a Lelkészi Szolgálatot Máté Sándor alezredes, Mészáros László alezredes, Szabó György alezredes, Hankóczi Gergely őrnagy és Sajtos Szilárd százados képviselték.

 TOVÁBB

Tábori lelkészek újabb napja az árvíz sújtotta területeken - FRISSÍTVE!

Mint már beszámoltunk róla a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkészei - Mészáros László alezredes, Sajtos Szilárd százados, Dudás Ferenc hadnagy - az árvíz sújtotta területeken segítenek a bajba jutottaknak. Most a vasárnap készült fényképek segítségével számolunk be az előző nap történéseiről.

 TOVÁBB

Református tábori lelkészek az árvízen

Az árvízi felhívás a tábori lelkészekhez is elért. Dudás Ferenc hadnagy, hódmezővásárhelyi tábori lelkész a KFOR felkészítés állományával Győr környékén végez árvízvédelmi tevékenységet. Mészáros László alezredes, tábori esperes, Sajtos Szilárd százados, debreceni tábori lelkész a Magyar Református Szeretetszolgálattal – Osgyán Dániellel, az MRSZ vészhelyzet-kezelési helyzetek igazgatójával, és Mischels Richárd nagyrábéi lelkésszel - segítenek a Duna különböző pontjain.

 TOVÁBB

Csillagtúra zsoltárral, összefogással, hazaszeretettel

2013. május 25-én, immáron 8. alkalommal került megrendezésre Jakabszállás repülőterén a Puma - Dongó Emlék Csillagtúra, mely rendezvénnyel idén is párhuzamosan ünnepelte születésnapját Magyarország legnagyobb online repülős magazinja, a JETfly. A fennállásának 13. évfordulóját ünneplő repülős szakportál, illetve a 8. alkalommal megrendezett Csillagtúra szervezéséből ebben az évben már a kecskeméti Dongó század is kivette a részét. A nagyszabású rendezvényre rekordszámú, 44 repülőgép regisztrált, akik – előre meghatározott útvonalakon - repültek a II. világháborús vadászpilóták emlékére, méltó emléket állítva ezáltal a magyar légteret egykoron védő pilótáknak.

 TOVÁBB

Szeretethíd – hadisírgondozás

Idén is „Szeretethíd, idén is hadisírgondozás” címmel hirdette meg a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat debreceni református tábori lelkésze a Magyar Református Szeretetszolgálat által szervezett önkéntes napot a cívis város laktanyájában 2013. május 24-én délutánra.

 TOVÁBB

Főhajtással emlékeztek

Csendes főhajtással emlékeztek elhunyt bajtársaikra - Róth Orsolya, valamint Dálnoki András posztumusz hadnagyokra - az MH Nemzeti Támogató Elem katonái, valamint az egyéni beosztásban szolgálók az afganisztáni Mazar-e Sharifban.

 TOVÁBB

\"A kő most hazatért\"

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az idén a Hősök hete programsorozatba illesztette be a Békefenntartók Napja alkalmából rendezett ünnepséget, amely a dandár katonái számára immár harmadik alkalommal egyben az emlékezés és a kegyelet napja is.

 TOVÁBB

Leleplezték vitéz Szurmay Sándor szobrát a Petőfi Sándor laktanyában

Az önálló magyar hadsereg megalakulásának 165. évfordulóján, a közelgő magyar honvédelem napja alkalmából avatták fel az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Petőfi Sándor laktanyájának díszkertjét május 16-án, amelyben elsőként a névadó uzsoki hős 1917-ben készült szobrát leplezték le.

 TOVÁBB

Szeretethíd - Kárpát-medencei Református Önkéntes Nap

Idén is Szeretethíd, idén is hadisírgondozás! 2013. május 24-én a debreceni Hősök Temetőjében 13 és 15 óra között újból várja az önkénteseket Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész a sírok rendbetételére. Utána a Hősök napja alkalmából egy rövid katonai megemlékezésen vesznek részt és róják le tiszteletüket azok előtt, akik életüket adták a Haza előtt. Mindenkit szeretettel várnak!

 TOVÁBB

Passió a debreceni református Nagytemplomban - Képgaláriával!

Nagypénteken este passiójátékot szerveztek a debreceni református Nagytemplomban. Az istentiszteleten együtt szolgáltak a nagytemplomi református gyülekezet ifjúsága, a Debreceni Helyőrségi Zenekar Pál István százados vezényletével, Széles Csongor nagytemplomi lelkipásztor és Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész. Munkatársunk beszámolója a pasiójátékról.

 TOVÁBB

Csendes-napon a miskolci református iskolások között

A húsvéti ünnepre és a tavaszi szünetre készülve csendes-napokat tartottak a miskolci Jókai Mór Református Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben. Ide hívták meg Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkészt Debrecenből egy előadásra. Munkatársunk beszámolója.

 TOVÁBB

Megemlékezés március 15-e alkalmából Kecskeméten

Ünnepi állománygyűlés került megtartásra az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2013. március 14-én, az 1848-as forradalom és szabadságharc tiszteletére.

 TOVÁBB

Spirituális nap a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézete szervezésében

A Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézete spirituális napot szervez lelkipásztorok számára 2013. április 29-én hétfőn 10-14 óra között a Tiszántúli Református Egyházkerület Lelkigondozói Intézete szervezésében. Helyszín: Debreceni Református Hittudományi Egyetem „Régi Társalgó”. Az egyik csoportovezető Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész lesz. Lentebb olvashatják az esemény meghívóját.

 TOVÁBB

Húsvéti zenés passió a Nagytemplomban

2013. március 29-én pénteken 18 órai kezdettel Debrecenben a Nagytemplomban húsvéti zenés passióra hívja a kedves híveket és érdeklődőket a Nagytemplom, valamint az  MH 5. Bocskai István Lövészdandár. Közreműködik a Debreceni Helyőrségi Zenekar, a Debrecen-Nagytemplomi ifjúság, Széles Csongor nagytemplomi lelkész, valamint Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész. 

 TOVÁBB

Születésnapja alkalmából köszöntötték az idős hadastyánt

Furcsa kérés érkezett a közelmúltban Sajtos Szilárd százados, debreceni református tábori lelkészhez: egy civil fiatalember azzal akarta meglepni a nagyapját a 90. születésnapja alkalmából, hogy meglátogatja őt egy katona. „A Nagypapa mindig a katona éveiről mesél, a háborúról, Galíciáról, a frontról, a fogságról”. Munkatársunk beszámolója az ünnepi köszöntésről.

 TOVÁBB

Afganisztán kapujának őrzői

Márciusban kezdi meg szolgálatát Afganisztánban a Kabul Nemzetközi Repülőtér Őr- és Biztosító Kontingens (MH KNR ŐBK) második váltásának állománya, amely főként az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 62. Lövészzászlóaljának katonáiból áll. Őket búcsúztatták Hódmezővásárhelyen hozzátartozóik, szeretteik.

 TOVÁBB

Szomorú évforduló

Lükő Zsolt posztumusz hadnagy halálának ötödik évfordulójára emlékeztek január 31-én Szelevényen. Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis fedélzeti technikusának emléke előtt egykori kollégái, barátai és a település lakosai tisztelegtek.

 TOVÁBB

Egy éve hunyt el szolgatársunk - vitéz Magassy Sándor alezredes, evangélikus tábori lelkészre emlékezünk

2012. január 11-én hunyt el vitéz Magassy Sándor alezredes, evangélikus tábori lelkész. Ebből az alkalomból Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész gondolataival emlékezünk alezredes lelkész úrra.

 TOVÁBB

Elhunyt Hegedűs Loránt

Életének 83. esztendéjében elhunyt dr. Hegedűs Loránt lelkipásztor, teológus, a Dunamelléki Református Egyházkerület nyugalmazott püspöke – tudatta a család az MTI-vel. Hegedűs Loránt kiemelkedő szerepet játszott a hazai református egyház megújulásának elindításában.

 TOVÁBB

\"Ez az adomány most óriási segítség\" - Tábori lelkész is részt vett a segítségnyújtásban

Csaknem száz tanyán élő rászoruló kapott szerdán szárazélelmiszert. A nagycsere-halápi református gyülekezet, a református szeretetszolgálat, a tanyagondnokok és a rendőrség is segített, hogy az adományokat megkapják a családok. Az összefogás célja az volt, hogy a téli hónapokban, a főként idős és beteg emberek alapvető élelmiszerekhez jussanak.

 TOVÁBB

Keresztyén katonatalálkozó, önálló táborszervezés

Esztendők metszéspontján szokásos számvetést végzünk az óév eredményeiről és vázoljuk az új esztendő céljait – a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata (HM TLSZ) katolikus és protestáns tábori püspökségének, valamint tábori rabbinátusának vezetőinek értékelése az elmúlt esztendőről. Sorozatunk harmadik részében a protestáns tábori püspökség vonja meg mérlegét.

 TOVÁBB

Műszaki katonák karácsonya

Évzáró ünnepi állománygyűlését rendeztek Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél december 21-én, pénteken.

 TOVÁBB

Múlt, jelen, jövő

Mária Terézia 256 évvel ezelőtt rendeletben határozta meg a 39. Császári és Királyi Gyalogezred felállítását, melynek megvalósítása gróf Erdődy Pálfy János nevéhez fűződik. Erre emlékeztek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái csapatünnepükön. Az alakulat 1. lövészzászlóalja 2011 februárjában vette fel az elődök hadrendi számát, s ekkor kapta meg Hende Csaba honvédelmi minisztertől a legendás sárga lobogót.

 TOVÁBB

A lelkész szolgálata a szószék után kezdődik

Egy tábori lelkész szolgálata hitéleti és lelki gondozási részre osztható – vallja Szabó György alezredes, református tábori lelkész, aki jelenleg Koszovóban, az MH KFOR Kontingensnél teljesít szolgálatot.

 TOVÁBB

Műszaki katonák adventje

Az advent, a várakozás mindenki számára fontos időszak a karácsony, a szeretet ünnepe előtt. A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred a hagyományainak megfelelően, december 4-én immár ötödik alkalommal rendezte meg adventi koncertjét a kiváló akusztikájú református nagytemplomban.

 TOVÁBB

Adventi gyertyagyújtás Várpalotán

„A tudat, a biztos tudat, a kételkedési nélküli hit, amivel észrevehetjük a hamu alatt megbúvó parazsat, elengedhetetlenül fontos. Ez az adventi ige első üzenete” – mondta beszédében dr. Oláh Emil alezredes esperes, az MH Összhaderőnemi Parancsokság református tábori lelkésze Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központ adventi gyertyagyújtásán.

 TOVÁBB

Tudományos konferencián a katonai lelkigondozásról

A Klinikai Lelkigondozók Ökumenikus Egyesülete 20. Tudományos Ülését tartották november 30-án az Emberi Erőforrás Minisztérium Egészségügyi Államtitkárságán „Határhelyzeteink” címmel. „Nyitott kapuinkat tárjuk még szélesebbre” - kezdte megnyitójában Bakonyi László mentálhigiénés szakember, klinikai lelkigondozó, a KLÖE elnöke – „mert fokozódott az igény, a keresés és a megszólítás, mert egyre több és sokszínűbb a megjelenő válasz, mert egyre nagyobb az ínség erre a kapcsolatra, s mert, ha mi nem tesszük meg alázattal, szolgálatként, majd megteszi más, másként.”

 TOVÁBB

Sajtos Szilárd református tábori lelkész előadása Matolcson

A Matolcsi Református Egyházközség interaktív előadást szervezett az érdeklődők számára, melynek rendkívüli témája volt: a tábori élet és lelkészség, ahol a veszélyes küldetések előtt a katonáknak is szükségük van lelki támogatásra. Előadóként a Koszovót és Afganisztánt megjárt katona látogatott el Tunyogmatolcsra: Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész, akinek a tanári katedrálistól a teológián keresztül vezetett az út a katonai élethez.

 TOVÁBB

Összekötnek bennünket a katonatemetők is

Mindent, ami erőnkből telik, megteszünk a hazánkban elesett katonák emlékének megőrzése érdekében – szögezte le Hende Csaba honvédelmi miniszter Szombathelyen november 17-én.

 TOVÁBB

Ünnepi állománygyűlés az 1956-os megemlékezés jegyében

Ünnepi állománygyűlés keretében emlékeztek meg az 1956-os forradalomról az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison 2012. október 19-én. A Himnusz közös eléneklése után Rácz-Szabó Zoltán zászlós szavalta el Wass Albert – „A láthatatlan lobogó” című versét.

 TOVÁBB

Konferencia a Magyar Református Szeretetszolgálatnál

„Lelkigondozás katasztrófahelyzetben” címmel konferenciát tartottak az Magyar Református Szeretetszolgálatnál. 2011 őszén a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Kuratóriuma Katasztrófa-lelkigondozói Csoport felállításáról határozott. Külföldön számos példa létezik egyházi katasztrófa-lelkigondozói szolgálatokra (Disaster Chaplaincy), itthon azonban még nem létezett ilyen.

 TOVÁBB

Október 6-i megemlékezés a Református Kollégium diákjaival

Mintegy 60 református diák vett részt tanáraik kíséretében a debreceni Honvédtemetőben tartott október 6-i megemlékezésen.

 TOVÁBB

A régi világ egy darabja száll sírba

Utolsó világháborús ászunk lépett át az örökkévalóságba, hogy találkozzon azokkal a bajtársaival, akik egykor repülő hősi halált haltak Magyarország légterében – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnök-helyettese a Puma század egykori hadnagya, Michna György ravatalánál.

 TOVÁBB

Hálaadó istentisztelet és könyvbemutató a Mándoki Református Egyházközségnél

Hálaadó istentiszteletre gyülekeztek össze szeptember 16-án a mándoki templomban az egyházközség tagjai az „Emlékezetnek okáért némely dolgok feljegyeztetenek az ecclesia és helység iránt – A Mándoki Református Egyházközség históriája” című könyv bemutatója kapcsán. A tanulmány szerzője Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész, a könyv megjelenését a D. Dr. Harsányi András Alapítvány és a Mándoki Református Egyházközség támogatta.

 TOVÁBB

Isten dicsőségére és a katonák javára szolgálni

Ötvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Jákob János dandártábornokot, a Honvédelmi Minisztérium Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat püspökét dr. Simicskó István, a tárca parlamenti államtitkára szeptember 20-án.

 TOVÁBB

Lelkigondozás katasztrófahelyzetben – konferencia

A Magyar Református Szeretetszolgálat konferenciát szervez „Lelkigondozás katasztrófahelyzetben” címmel lelkipásztorok, lelkigondozók, segítő foglalkozásúak, egyetemi hallgatók, és minden érdeklődő számára. Az egyik előadó Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész lesz.

 TOVÁBB

Nem a fegyvereket áldani megyünk

Míg a katonák az ellenség, a tábori lelkész a katonák lelkének áthatolhatatlan pajzsát veszi célba. A harcosok gyakran túlerővel szemben küzdenek, ha pedig már a bajtársak sincsenek, az utolsó mentsvár az egyenruhás lelkész marad.

 TOVÁBB

SZIRT – Szatmári Ifjú Reformátusok Találkozója

A SZIRT Ifjúsági Tábor és Fesztivál elsősorban keresztyén és református hagyományokra, értékekre épülő egyházmegyei rendezvény, melyre szeretettel várnak minden fiatalt, családot az ország bármely pontjáról és a határon túlról.

 TOVÁBB

A hős magyarokra emlékeztek

Veszprém megye egyetlen jelentős csatája, az Ihász-pusztánál vívott 1849. június 27-i ütközet hőseire emlékeztek a helyiek június 23-án, szombaton. A magyar honvédek hősiességét hirdető emlékműveknél, a csata helyszínén álló emlékparkban a Rubato Fúvószenekar térzenéje köszöntötte a főhajtásra érkezőket. Szabó Ferenc főhadnagy, a HM Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat tábori lelkésze igehirdető beszédében többek közt azt hangsúlyozta, hogy amikor a múltra emlékezünk, akkor három szót nem szabad felednünk: hit, imádság és bocsánat.

 TOVÁBB

Mikor eljön Ő, az Igazság Lelke...

“Adok nektek új szívet, és új lelket adok belétek, elveszem a kőszívet testetekből, és adok nektek hússzívet. Az én lelkemet adom belétek, és azt cselekszem, hogy az én parancsolataimban járjatok és az én törvényeimet megőrizzétek és betöltsétek.” (Ezék 36,26-27)

 TOVÁBB

A lélekformáló

„Van az oldalamon egy luk, ahol bemegy az ének, pedig semmi más nem hatol át erős páncélzatomon. Az ének azonban mindig fölkavar, megmozgat, és kiborít belőlem mindent, legelőször a könnyeket.” Extravagáns, szokatlan mégis hagyományőrző - így láttuk az idei Református Zenei Fesztivált.

 TOVÁBB

Önkéntes nap a Hősök Temetőjében

2012. május 18-19-én került megrendezésre a Magyar Református Szeretetszolgálat Szeretethíd nevű Kárpát-medencei református önkéntes programja. Az önkéntes munkavégzéshez több, mint tízezren csatlakoztak, idén először a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának és a Dóczy Református Gimnázium KatonaSuli programos diákjai is, akik a Honvéd és Társadalom Baráti Kör szervezésében hadisír-gondozáson vettek részt a Hősök Temetőjében.

 TOVÁBB

„Emlékük összeköt bennünket”

Fájdalmas kötelességének tett eleget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár. A katonák az egy évvel ezelőtt Afganisztánban elhunyt bajtársakra emlékeztek a debreceni Kossuth laktanyában. Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok 2011. május 17-én műveleti területen, közúti balesetben vesztették életüket.

 TOVÁBB

Csatlakozzon a hadisírgondozókhoz Debrecenben!

Május 19-én, szombaton folytatódik a sírkertgondozás Debrecenben, amelyre minden csatlakozni kívánó önkéntes jelentkezését várja a Honvédség és Társadalom Baráti kör (HTBK). A munka április 27-én kezdődött a debreceni Honvédtemetőben és az Orosz Hadifogoly- és Járványtemetőben, ahol nyugdíjas és aktív katonák, civil érdeklődők, diákok és tanáraik vettek részt az önkéntes akcióban.

 TOVÁBB

Civil-katonai összefogás az afganisztáni lakosságért

Orvosi segédeszközöket, tisztasági készletet, varrógépeket és ruházati cikkeket tartalmaz az a segélyszállítmány, amely a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport katonáinak segítségével eljut majd a nehéz helyzetben lévő afgán családokhoz. Május elején a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Dorcas Aid Hungary (Keresztény Segély- és Fejlesztési Szervezet) Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész közvetítésével ismét humanitárius segélyanyagokkal támogatta az Afganisztánban szolgáló Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) munkáját.

 TOVÁBB

Református diákok berekfürdői terepgyakorlata

A Tiszántúli Református Egyházkerület és az 5. Bocskai István Lövészdandár között nemrégiben aláírt együttműködési megállapodás eredményeként egyre népszerűbb a KatonaSuli program a debreceni református gimnazisták körében. A Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának biológia fakultációs csoportja három napos terepgyakorlaton vett részt Berekfürdőn Uherkovich Zoltán tanár úr vezetésével, ahova az utolsó napon meghívták a KatonaSulit is.

 TOVÁBB

Ünnepeltek a műszakiak

Szakértelmüknek és tapasztalataiknak köszönhetően a műszaki katonák kiemelkedő szinten teljesítenek a Magyar Honvédség hazai és nemzetközi feladatainak végrehajtása során. Az elmúlt években bebizonyították, hogy mind az árvízi védekezésben, mind az ipari katasztrófát követő válsághelyzetben a társadalom számára nélkülözhetetlen képességekkel rendelkeznek. A nemzetnek régen is, ma is ilyen áldozatkész katonákra volt és van szüksége – köszöntötte a Szentesen, április 20-án a fegyvernemük napját ünneplő műszaki katonákat Huszár János dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

 TOVÁBB

A szabadság őrvárosa mindig megőrizte a hősök emlékét

A szabadságharc hősei hajlandók voltak küzdeni egymásért, mert tudták, hogy összetartoznak. Amikor felidézzük tetteiket, érezzük, hogy mi is összetartozunk velük – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Debrecenben, a „Katonák. Hősök. – Hagyomány és Megújulás” programsorozat keretében, április 17-én.

 TOVÁBB

A hagyományokat ápolva távol a hazától

Bármilyen távol is vagyunk hazánktól és szeretteinktől, nem szabad megfeledkezni hagyományainkról és szokásainkról! − hangzott el az Afganisztánban szolgáló MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) katonáinak húsvéti ünnepségén.

 TOVÁBB

Húsvét Szarajevóban - Képgalériával

Majdnem olyan volt mint otthon. Volt ünnepi istentisztelet úrvacsorával, locsolkodás verssel, húsvéti sonka tojással és jókedvvel. A lányok szépek voltak (talán még szebbek), mint otthon, a legények pedig serények a locsolásban, a bókok szórásában és a magyar estre való készülődésben.

 TOVÁBB

Erőt ad minden helyzetben!

A húsvéti történet egyik fontos mondata így hangzik: „…ne féljetek!” (Mt 28, 5-6) Mit jelent ez egy Koszovót és Afganisztánt megjárt katona számára? Erről beszélt Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész.

 TOVÁBB

Döntő ütközet

Nagypénteken súlyos, döntő ütközet megy végbe. Ütközik a tévedés a valósággal, a hazugság az igazsággal, a halál az élettel, a mulandó az örökkévalóval, az ember Istennel. Ezt a nagy ütközést látjuk Jézus elárulásában, elfogatásában, a hamarjában lefolytatott koncepciós perben, s még inkább látjuk az ítéletre jogosultak dermesztő huzavonájában, packázásában.

 TOVÁBB

A húsvéti ünnepkör református hagyománya

Húsvéti szokások sokaságával találkozunk minden esztendőben ezen a sátoros ünnepen. Feltehetjük a kérdést, hogy valóban ünnep? Munkaszüneti nap, elkészítjük a hímes tojásokat, és locsolkodók sokaságával találkozunk. A szokás még megvan, mégis úgy érezzük, hiányzik belőle sok ember számára a lényeg, a húsvét igazi öröme, a feltámadásba, a halál utáni életbe vetett hit.

 TOVÁBB

Ige a konténerben

„A halálfélelmet minden katona átéli” – fogalmaz Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök. A március 15-én dandártábornokká kinevezett református lelkipásztorral a tábori lelkészi szolgálatról, a katonák félelmeiről és az örök életbe vetett hitükről beszélgettünk.

 TOVÁBB

Katonazenészek a Nagytemplomban

Országos szinten egyedülálló kezdeményezésként egy katonazenekar szolgál a kálvinista Róma Nagytemplomában, nagypénteken.

 TOVÁBB

Képek egy tartalékos református tábori lelkész világháborús szolgálatából

Doktorandusz hallgatóként évek óta kutatom az I. és II. világháború tábori lelkészeinek történetét. Nemrégiben, egy egyházi dolgozóval folytatott beszélgetés során kiderült, hogy az illető édesapja tartalékos tábori lelkészként szolgált a II. világháborúban, s erről az időszakról néhány érdekes fényképet, dokumentumot őriz. Miután a képeket rendelkezésemre bocsátotta, azokat digitalizáltam és elemeztem. A tervek szerint a képek felnagyított másolata a debreceni laktanya kápolnájának előterében lesz elhelyezve, több más kép tábori lelkész kép között.

 TOVÁBB

Passió a Debreceni Református Nagytemplomban

Passió a Debreceni Református Nagytemplomban

 TOVÁBB

Passió a Debreceni Református Nagytemplomban

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Debreceni Szervezete, a debreceni református tábori lelkész (Sajtos Szilárd százados), és az MH Debrecen Helyörségi Zenekara meghívja Önt és kedves családját egy zenés nagypénteki passióra 2012. április 6-án 18:00-tól a Debreceni Református Nagytemplomba. Jöjjön el, hogy együtt készüljünk a Húsvétra!

 TOVÁBB

Megállapodás a Honvédkórház és a Magyarországi Evangélikus Egyház között

Egészségügyi szolgáltatásokra irányuló megbízási szerződést kötött március 28-án, szerdán a Magyarországi Evangélikus Egyház és az MH Honvédkórház. A megállapodás értelmében az egyházi személyek átfogó szűrővizsgálaton esnek majd át az intézmény jóvoltából Kecskeméten.

 TOVÁBB

Tábornoki előléptetés

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke március 13-án, kedden délelőtt előléptetési és kinevezési okiratokat adott át a Sándor-palotában. Az eseményen megjelent – többek között – Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, melyen dandártábornokká nevezték ki Jákob János ezredes, protestáns tábori püspököt.

 TOVÁBB

A lélek katonája

A tízparancsolat egyik legkönnyebben betartható tiltásának tűnik, hogy ne ölj, de mit tesz a katona éles helyzetben? Az isteni, vagy az emberi parancs az erősebb?

 TOVÁBB

„…kérjétek az Aratás Urát”

Egyhangúlag választotta meg korábban Jákob Jánost protestáns tábori püspöknek a Magyarországi Református Egyház XIII. zsinatának hetedik ülése Budapesten, majd iktatták be tisztébe 2012. február 14-én .  Az interjúban szól eddigi katonai pályájáról, egyháza és hívei szolgálatáról, az elkövetkező időszak terveiről.

 TOVÁBB

Beiktatták tisztébe az új protestáns tábori püspököt

Magas rangú egyházi, állami és katonai tisztségviselők előtt tette le a tábori püspöki esküt Jákob János ezredes, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat február 1-jével kinevezett vezetője február 14-én Budapesten, az Emlékezet Templomában, amelyet annak idején az első világháborúban elesett katonák emlékére építettek.

 TOVÁBB

A tragikus sorsú hadnagyra emlékeztek

Lükő Zsolt posztumusz hadnagy emléke előtt tisztelegtek halálának negyedik évfordulóján Szelevényen. A községben élők örök időkre szívükbe zárták az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis bátor katonáját, aki a 2006-os tavaszi árvíz idején bajtársaival mentette itt az emberi életet, az értékeket. Rá két évre Lükő Zsolt szolgálatteljesítés közben elhunyt. A hős katonáról parkot neveztek el a településen, nevét márványtáblába vésték. Pánczél Ferenc polgármester kijelentette: Lükő Zsoltnak és katonatársainak köszönhető, hogy az árvíz nem pusztította el Szelevényt.

 TOVÁBB

Elhunyt Magassy Sándor nyá. alezredes, evangélikus tábori lelkész

Szomorú szívvel, de a feltámadt Jézusban való hitből erőt merítve tudatjuk, hogy vitéz Magassy Sándor sikátor-veszprémvarsányi evangélikus lelkész, nyá. alezredes 2012. január 11-én, 52 éves korában elhunyt. Jézus mondja: „Én élek, ti is élni fogtok.”

 TOVÁBB

Elbúcsúztatták a legidősebb ludovikást

Katonai tiszteletadással vettek végső búcsút január 13-án, pénteken a legidősebb ludovikástól, Técsői Móricz Zoltán nyugállományú ezredestől, akit 103 éves korában, december 22-én, csütörtökön, otthonában ért a halál. A hadastyán győri ravatalánál ott voltak a családtagok, gyermekek, unokák, dédunokák mellett a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség képviselői, volt bajtársai, barátai, tisztelői is.

 TOVÁBB

Megtették, amit megkövetelt a haza

Helyőrségi szintű megemlékező istentiszteletet tartottak a Don-kanyarban elesett katonák emlékére a veszprémi helyőrségi templomban január 10-én, kedden. Az istentiszteleten Szabó György alezredes, református tábori lelkész és Szécsi Ferenc plébános, kisegítő tábori lelkész mondtak imát a Don-kanyarban elesett magyar katonák lelki üdvéért.

 TOVÁBB

Egy gimnazista első lépései, hogy hazájának és Krisztusának katonája lehessen…

Az elmúlt tanév Húsvétra készülő csendesnapjára, a miskolci Lévay József Református Gimnázium Vallástanári Munkaközössége hívta meg iskolánkba a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat két lelkészét, Mészáros László alezredest és Hankóczi Gergely őrnagyot, hogy mutassák be diákjainknak a magyar katonák között végzett missziói szolgálatot.

 TOVÁBB

Kapocs az Úrhoz és a honhoz

Történjen bármiként, Isten népének nem változik a világnézete – vallja Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész. A tiszt nemrég tért vissza az afganisztáni misszióból. Mint lapunknak elmondta, a kiküldetésen gyakorta fordult a Mindenhatóhoz segítségért. Állítja, a szeretet a legvadabb viszonyok között is megtalálja útját a szívekhez.

 TOVÁBB

Karácsonyi segítség nagycsaládos katonáknak Debrecenben

Harminchárom karácsonyi „kék-vödör” segélycsomagot osztottak ki az 5. Bocskai Lövészdandár nagycsaládos katonái között a debreceni Humánszolgáltató Irodában a református tábori lelkész segítségével.

 TOVÁBB

Velünk az Isten!

Lekció: Máté 1: 18 – 2: 23
Textus: Máté 1: 23 „Íme, a szűz fogan méhében, fiút szül, akit Immánuelnek neveznek” – ami azt jelenti: Velünk az Isten”.


 TOVÁBB

Üres csomagolópapír

Lekció: Jakab 2: 14 – 26    tele ajándékokkal mások számára? – „Megüresítette önmagát”, Krisztus lakik benne.
Textus: Lukács 1: 26 – 38 „Íme, az Úr szolgálóleánya: történjék velem a te beszéded szerint!”
Kedves Testvérek!

Egy hatalmas bevásárlóközpontban felállítottak egy még hatalmasabb karácsonyfát, és rengeteg sok, színes csomagolópapírral bevont kisebb-nagyobb dobozt helyeztek el alatta.


 TOVÁBB

A halló szív

Lekció: Lukács 11: 14 – 28 „De még boldogabbak azok, akik hallgatják az Isten beszédét és megtartják”.
Textus: „Ma, ha az ő szavát halljátok, ne keményítsétek meg a szíveteket”. (Zsidó 3:7 – 8)

Kedves Testvérek!

Krisztus azért jött, hogy elhozza az életet. Nélküle halálban vagyunk, mert az édenkerttől kezdve elszakadtunk Tőle, az élet forrásától – és a bűn rabságában vagyunk. Biológiai értelemben él akkor is az ember, hiszen van – de lelkileg halott. Ebből az állapotból semmilyen más úton nem lehet kiszabadulni, csak Jézus Krisztus által! Nincs más megoldás!


 TOVÁBB

Adventi koncert Szentendrén

A szentendrei MH Altiszti Akadémia (MH AA) – a szervezeti átalakítás és a kiképzési, képzési feladatok forgatagában – többéves hagyományt folytatva, idén is a karácsonyi készülődés jegyében rendezte meg a helyőrségi zenekar adventi koncertjét december 15-én.

 TOVÁBB

Évzáró állománygyűlések Kecskeméten

Az idei év utolsó állománygyűlését december 15-én, csütörtökön tartották az MH Légijármű Javítóüzemnél. Másnap pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison értékelték a 2011-ben végzett munkát. Mindkét kecskeméti alakulatnál egy-egy kollégától is elköszöntek: az üzemtől Gál Jenő zászlós, az alakulat első szerződéses katonája, a bázistól pedig Zsámboki Tibor ezredes, a parancsnok helyettese vonul nyugállományba.

 TOVÁBB

Győrött búcsúzott a tizedik váltás

Az MH EUFOR-kontingens tizedik váltását búcsúztatták el december 15-én, csütörtökön Győrött. A bosznia-hercegovinai misszióba készülő katonákat Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) parancsnoka köszöntötte, majd Hankóczi Gergely őrnagy, a kontingens református tábori lelkésze áldotta meg a Papp Tamás alezredes által vezetett kiutazó állományt.

 TOVÁBB

Kőbe vésve

Síremléket állíttatott az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az idén májusban, Afganisztánban hősi halált halt katonáinak, Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyoknak.

 TOVÁBB

Advent – Isten kegyelmi ajándékának felgerjesztése

Lekció: II. Timóteus 1: 1 – 15
Textus: „Emlékeztetlek téged, hogy gerjeszd fel az Isten kegyelmi ajándékát...(...) Mert ő szabadított meg minket... (...) A rád bízott drága kincset őrizd meg a bennünk lakozó Szentlélek által”.   2Timóteus 1: 6, 8, 9, 14

Kedves Testvérek!

Advent – az Úr érkezése, eljövetele. Várakozás az Úrral való találkozásra. Előkészület ideje. Hogyan? Mit kell csinálni? Pontosan azt a munkát kell elvégezni, mint amikor vendéget várunk:


 TOVÁBB

Újraavatták Szentgyörgyi Dezső repülő zászlós síremlékét

2011. október 28-án a budapesti Farkasréti Temetőben tartották Vitéz Szentgyörgyi Dezső zászlós sírkövének újraavatását. Annak idején a hős pilóta sírján egy bronz IL-18-as típus állt, azonban a gépmadarat ellopták a kőről.

 TOVÁBB

Gyertyagyújtás a pristinai Slim Lines táborban

A koszovói Pristinában szolgáló magyar békefenntartó katonák is megemlékeztek a halottak napjáról. Az MH KFOR Kontingens állománya a Slim Lines tábor kápolnájában gyújthatott gyertyát.

 TOVÁBB

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a helikopterbázis katonái

A halottak napja alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést rendeztek október 28-án, pénteken Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison.

 TOVÁBB

Október, a reformáció hónapja

A reformáció a VI. században, Nyugat-Európában a katolikus egyház hibáinak bírálatával és hibáira való válaszként indult mozgalom. A XV–XVI. századokban végbemenő gazdasági, társadalmi és politikai változások, a reneszánsz és a humanizmus eszméinek elterjedése következtében megváltozott a vallással kapcsolatos magatartás. Egyre fokozódott a katolikus egyház bírálata. A német ágoston-rendi szerzetes, Luther Márton először az általa megfogalmazott 95 tézissel hívta fel a figyelmet a hibákra (1517. október 31-én kiszegezte követeléseit és tanításait a wittenbergi kolostor kapujára, ezt ünnepeljük minden évben ezen a napon, a Reformáció Emléknapján), majd fokozatosan távolodott el a római vezetéstől. Ezzel egy időben Ulrich Zwingli, majd Kálvin János Svájcban is elindította új, független vallási mozgalmát. E mozgalmak tagjait a pápasággal szembeni tiltakozás („protestálás”) miatt protestánsoknak nevezték, a kereszténységnek az ekkor kialakuló nagy ága a protestantizmus.

 TOVÁBB

Az 1956-os forradalomra emlékeztek Kecskeméten

2011. október 21-én tartották a Repülőbázison az 1956-os forradalomra emlékező állománygyűlést. A Himnusz elhangzása után Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész mondott ünnepi beszédet a zsidóknak írt levél 13. részének alapján.

 TOVÁBB

Koszorúzás és emléktábla avatás

2011. szeptember 23-án a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis képviselői Rozsályon és Nyíregyházán emlékeztek repülőhalált halt bajtársaikra.

 TOVÁBB

Rendhagyó áhítat az imateremben

Nem mindennapi áhítatban lehetett részük a Magyar Honvédség 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra látogató református általános iskolásoknak. A szokásos bázislátogató körön kívül a Kecskeméti Református Általános Iskola kisdiákjai találkozhattak az alakulat lelkészével az Egység Művelődési Otthon imatermében. Az imaterem és a tábori lelkészi szolgálat bemutatása után, zsoltárénekléssel és játékkal, valamint egy-egy protestáns katonai énekeskönyv átadásával zárult a látogatás lelki része.

 TOVÁBB

Összetartozás az értékválságos időkben

Szeptember 10-én Budapesten, a Kelenföldi Egyházközség Magyar Advent Templomában dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára ünnepi istentiszteleten vett részt a Fehér Kavics Kelenföldi Református Óvoda fennállásának 10. évfordulója alkalmából.

 TOVÁBB

Az elhunyt bajtársakra emlékeztek

Pappné Ábrahám Judit posztumusz hadnagyra és Kolozsvári György posztumusz hadnagyra emlékezett az MH PRT 10. váltásának állománya.

 TOVÁBB

Ünnep és vizsga az EUFOR kontingensnél

Az MH EUFOR kontingens 9. váltás lövész százada az augusztus elején elkezdett felkészülést követően a hónap közepén megtartotta a készenlét elérését ellenőrző gyakorlatot.

 TOVÁBB

Végső búcsút vettek dr. Márton Andrástól

Katonai tiszteletadással vettek búcsút dr. Márton András nyugállományú vezérezredestől augusztus 23-án délben, a rákoskeresztúri Új Köztemetőben. Az életének 88. évében, hosszan tartó betegség után 2011. augusztus 2-án elhunyt tábornokot a 300-as parcellában helyezték végső nyughelyére a református egyház áldásával.

 TOVÁBB

Augusztus 20-i állománygyűlés

2011. Augusztus 19-én állománygyűlést tartottak Államalapításunk ünnepe alkalmából a Repülőbázison.

 TOVÁBB

Keresztelő és ünnepi hálaadó istentisztelet az afganisztáni Camp Pannonia táborban

Az újkenyérét való hálaadás jegyében ünnepi istentiszteletet tartottak az afganisztáni Camp Pannonia katonai táborban, ahol három katona keresztelkedett meg és tett hitvallást a Jézus Krisztusba vetett hitéről, s arról a szándékukról, hogy hozzá és az anyaszentegyházhoz kívánnak tartozni.

 TOVÁBB

„Nem tehetjük meg, hogy nem vagyunk mellettük”

A szarajevói EUFOR/NATO parancsnokság – kiemelkedő munkásságáért, helytállásáért – elismerésben részesítette Oláh Emil alezredest, az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának tábori lelkészét.

 TOVÁBB

Koszovóba induló magyar katonákat búcsúztattak

A Pristinába induló MH KFOR kontingens ötödik váltásának katonáit búcsúztatták el ünnepélyes keretek között augusztus 2-án kedden, a szolnoki MH Ittebei Kiss József hadnagy Helikopterbázison. A rendezvényen részt vett Márki Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára, valamint Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese.

 TOVÁBB

Szószék hitből, szeretetből, becsületből

\"Az év elején vágyakozva éltük meg az első heteket itt kint, távol az otthontól. Vágyakoztunk mindarra, amit nem hoztunk, mert nem hozhattunk magunkkal. Aztán egy idő után úgy kezdtük élni mindennapjainkat, hogy tudtuk, van egy fix pont, akihez igazodhatunk, van közöttünk valaki, akihez bármikor és bármivel fordulhatunk. Öröm, bánat, sorsfordító döntés előtti tanácstalanság, vagy csak lelki fáradság. Bármi is volt az ok, te mindig figyeltél és segítettél. Igen Emil, te vagy az a „valaki” aki a mi fix pontunk lettél és vagy és nem csak vasárnaponként.  Neked nem kell materiális értelemben vett szószék ahhoz, hogy figyeljünk rád. A te szószéked hitből, szeretetből és becsületből áll.\"

 TOVÁBB

Újabb magyar segélyek Afganisztánban

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja folytatta a Baghlan tartományban élő szegények megsegítését. Az Árvaház gyermekei Pol-e Khomri-ban, valamint a Deh Sallah járásban található Özvegyek Házának lakói részesültek a magyarok segélycsomagjában.

 TOVÁBB

Már csak néhány nap...

Hamarosan véget ér az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának féléves külszolgálata Bosznia-Hercegovinában. A váltóállomány első csoportja már meg is érkezett a szarajevói Butmir táborba. Természetesen a jelenleg még szoláglatban lévőknek az utolsó napok is kemény munkával teltek és telnek. A feladatok mellett azonban jutott idő a kikapcsolódásra, sportra, zenére is...

 TOVÁBB

A jövő a holnap...

\"Én bárhol szolgálok - bármilyen minőségben, bármilyen végzettséggel, diplomával vagy tudományos fokozattal –, akkor is egy református lelkipásztor vagyok, aki az örömhírt, az evangéliumot hirdetem a posztmodern kultúrában a rám bízottaknak...\" - Beszélgetés Sajtos Szilárd főhadnaggyal, a PRT-10 református tábori lelkészével.

 TOVÁBB

Keresztelő és konfirmáció Szarajevóban

Örömteli eseményen vettek részt az EUFOR 8. váltás katonái 2011. június 26-án Szarajevóban a Butmir táborban.  Négy katona megkeresztelésének és első úrvacsora vételének voltak tanúi a megjelent szakasztársak, a szakaszparancsnokok, a századparancsnok és a kontingens parancsnok. (Egy másik társuk aki szintén részt vett a felkészítésen, de 22-én hazatért Magyarországra, 20-án keresztelkedett meg és erősítette meg a hitét.)

 TOVÁBB

Ha valaki Úrnak vallja Jézust...

Lekció: Márk 10:46–52 A vak Bartimeus meggyógyítása.
Textus: Ap. Csel. 1:1–14; 2:1–4

Kedves Testvérek!

Ha valaki Úrnak vallja Jézus Krisztust – akkor bizonyosan köze van hozzá, mert „senki sem mondhatja: „Jézus Úr”, csakis a Szentlélek által”. (1Korinthus 12:3) Ő végzi el, Ő munkálja, hogy befogadjuk Jézus Krisztust, az Isten szeretetét, békejobbját – aki lakozást vesz és növekszik bennünk!


 TOVÁBB

Ismét gyászol a honvédség

Hazahozták az Afganisztánban elhunyt dr. Borbély Csaba orvos százados földi maradványát. A koporsót katonai tiszteletadással fogadták a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

 TOVÁBB

Pünkösd Afganisztánban

Ünnepi istentiszteletet tartottak pünkösd vasárnapján a Camp Pannoniában. Az istentiszteleten úrvacsorát is vettek a jelenlevők, a lelkipásztor pedig imádságban kérte Isten vigasztalását a nemrégiben tragikus hirtelenséggel elhunyt orvos százados bajtársunk családjának, hozzátartozóinak.

 TOVÁBB

Nyugdíjas találkozó a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison - Képgalériával

2011. június 9-én tartották a kecskeméti MH Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis nyugdíjas találkozóját. Az ünnepélyes eseményen megemlékeztek a katonai szervezet és jogelődei 60. éves fennállásáról is.

 TOVÁBB

Márványtábla-avatás az emlékfalnál

Emléktáblát avatott május utolsó hetében Afganisztánban, a Mazar-e Sharif-i Camp Marmal tábor magyar és nemzetközi katonaközössége a műveletekben résztvevő nemzetek zászlóival övezett emlékhelyen. A márványtáblával Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyokra emlékeztek. A megemlékezés a magyar nemzeti lobogó félárbocra eresztésével kezdődött, majd az MH Tartományi Újjáépítési Csoport református lelkésze mondott imát.

 TOVÁBB

Gyereknap Afganisztánban - Képgalériával

A gyereknap nemcsak Magyarországon, hanem Afganisztánban is várva várt alkalom a kicsik számára. Ezen alkalomból a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoportja (MH PRT) Pol-e Khomri város egyik óvodájának és árvaházának gyermekeit látta vendégül.

 TOVÁBB

Tábori püspököt választott a Zsinat

A zsinati ülés második napján Jákob János személyében protestáns tábori püspököt választott a testület, megkezdődött a gazdálkodásról szóló törvény tárgyalása, döntés született a Református Cigány Szakkollégium megalapításáról, és a küldöttek tárgyaltak a Dél-afrikai Holland Református Egyházzal kötendő megállapodásról is.

 TOVÁBB

Hősök Napja Kecskeméten

2011. május 26-án a kecskeméti református temetőben, Hősök Napi megemlékezést tartottak. Az elhunyt hősök emléke előtt egyaránt tisztelegtek a kecskeméti református egyházközösség vezetői, kecskeméti iskolák tanárai és diákjai, cserkészek. Az eseményen részt vett a MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis megbízott parancsnoka Zsámboki Tibor ezredes és Hankóczi Gergely őrnagy a bázis református tábori lelkésze, akik megkoszorúzták a háborúban elesett hősök emlékművét.

 TOVÁBB

Jézus sírt

Lekció: János 11: 17 – 44 Lázár feltámasztása.
Textus: János 11: 35 „Jézus könnyekre fakadt”.

Kedves Testvérek!

Az Isten szeretete nagyobb annál, ahogyan mi szeretni tudunk. Érzékeli minden rezdülésünket, számon tartja minden érzésünket, gondolatunkat – és abban a formában reagál rá, amelyben leginkább az üdvösségünket munkálja. Ha az kell, ha az értelmünk eléggé felkészült rá, akkor kijelent, világossá tesz számunkra igéket, hogy növekedjünk a hitben, megéljük azt, amit világossá tett – és hogy a megismerteket továbbadjuk másokat gazdagítva.

Ha viszont az kell, akkor nem magyaráz semmit, hanem odalép mellénk és átölel. Lehet, tele van a szívünk kétséggel, vívódással, szomorúsággal, értetlenséggel – nem kezd el tanítani, még szelíden se, mert nem kész a szívünk, hogy befogadja. Minden helyzetben, mindenkinek más és más!


 TOVÁBB

Bátorodjék a ti szívetek-Krisztus válasza a kétkedőknek

Szigeti Miklós vancouver-i református lelkész igehírdetését ajánljuk szeretettel a 2011. május 17-én Afganisztánban balesetben elhunyt katonák hozzátartozóinak, sérült bajtársaiknak és minden értük aggódónak.

Lekció: Márk 6: 30 – 52
Textus: Márk 6: 52 „Nem okultak a kenyerekből, mert a szívük még kemény volt”.


 TOVÁBB

Könnyek a katonaszemekben

Éppen ebédelt a Magyar Honvédség tartományi újjáépítési csoportjának református tábori lelkésze, Sajtos Szilárd, amikor megérkezett két bajtársa halálhíre. Az Afganisztánban szolgálatot teljesítő honvédtisztet kollégáihoz hasonlóan mélyen megrázta a tragédia.

 TOVÁBB

Együttérzés és részvét nyilvánítás!

Az MH EUFOR kontingens 8. váltás katonái, az egyéni beosztásban szolgálatot teljesítő katonákkal együtt, őszinte részvétüket és együttérzésüket fejezték ki a 2011. május 17-én történt balesetben elhunyt és megsérült katonáknak és hozzátartozóiknak a szarajevói Butmir táborban.

 TOVÁBB

Katonák Genfben

A Protestáns Tábori Püspökség a korábbi évek gyakorlatát folytatva az idén is zarándokútra vitte a magyar katonák egy csoportját. Számunkra ezek a zarándoklatok természetesen nem a lelki üdvösség elérésére, vagy a bűnbocsánat kieszközlésére, hanem hitünk megerősítésére szolgáló alkalmak, amelyeken szemünk előtt tartjuk a zsoltáros Isten dicsőítésére felhívó igéjét: „Emlékezzetek meg az Ő csodáiról, amelyeket cselekedett!” (105,5).

 TOVÁBB

Gondolatok anyák napjához...

Lekció: Márk 2: 1 – 12
Textus: Márk 2: 5 „Jézus pedig látva hitüket, így szólt a bénához: Fiam, megbocsáttattak a bűneid”.

Kedves Testvérek!
A Kalauz vezérfonala által a héten olvasott igét szeretném elétek hozni anyák napján. Bár a szakasz nem kifejezetten édesanyáról szól – de a belőle megszólaló lelkület egészen hasonló hozzá. A gondoskodó, lemondó, önátadó szeretet magától értetődő cselekedeteit mutatja be – amely nem emberi erőlködésből, hanem a Szentlélek munkája nyomán, úgymond „magától” fakad. Amikor Isten szeretete elvégzi, hogy teljesen és csak a másik a fontos! Mégpedig úgy, hogy az ember nem az értelmére, erejére, képességeire, érdekeire hagyatkozik – hanem mindezeket Isten kezébe téve a hite lesz naggyá, és hite által kezd munkálkodni rajta keresztül az Isten. Azért gondolom, hogy ez az ige illik anyák napjára, mert ilyen a valódi anyai szeretet is!


 TOVÁBB

Hősök, mártírok a 20. századi magyar reformátusságból

„Üldöztetünk, de el nem hagyatunk; tiportatunk, de el nem veszünk” címmel tartottak konferenciát kedden a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) szervezésében azokról a református hitvallókról, akik a 20. század legnehezebb történelmi helyzeteiben is vállalták hitüket és nemzetüket. Az eseményen köszöntőt mondott Szászfalvi László egyházi kapcsolatokért felelős államtitkár, az előadások pedig felelevenítették a meggyilkolt kormányfő, gróf Tisza István, a kivégzett katonatiszt, Kozma István, az emigrációba kényszerült miniszterelnök, Nagy Ferenc, az SDG-vezető Soós Géza életét, a felvidéki és a horvátországi magyarok megpróbáltatásait, valamint az 1951-es KIE-pert.

 TOVÁBB

Távol a gyermekeiktől...

Afganisztánban, távol a gyermekeiktől szolgáló édesanyákat köszöntött az MH Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) anyák napja alkalmából. A rövid, de annál meghatóbb ünnepségen beszédet mondott a kontingens parancsnoka, majd a tábori lelkész szívhez szóló üzenete következett. Szólt az anyák napja kialakulásáról és arról, hogy a nő, aki édesanya lesz, áldott, ahogy a magyar nyelv is szépen kifejezi, áldott állapotban van, nem pedig terhet cipel.

 TOVÁBB

Teljes a Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozójának programja

Májustól októberig tart és az egyházkerületek által szervezett programokat öleli fel a Magyar Reformátusok Hatodik Világtalálkozója.

 TOVÁBB

Nagypénteki Istentisztelet a Repülőbázison

Istentisztelettel és Úrvacsora osztással emlékeztek meg az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Bibliaórás katonái a Nagypénteki eseményekről. „Krisztus értünk hozott áldozatában Isten a megtérést, az újjászületést és a minőségi emberi lét, a megszentelt élet lehetőségét ajándékozza nekünk szeretetéből” – emelte ki prédikációjában Hankóczi Gergely őrnagy a bázis református tábori lelkésze. Az alkalom imádsággal és áldásmondással ért véget.

 TOVÁBB

Feltámadott Krisztus, tábori lelkészek, miskolci gimnazisták…

Amikor a mi megváltó Urunk azt a parancsot adta az Őt követő egykori és mai tanítványainak, hogy menjünk el szerte a világba és tegyünk minden népet az Ő tanítványaivá (Mt 28,18-20), akkor – egészen bizonyos vagyok abban, hogy – a katonák közé, a hadseregbe is küldte őket. Azért, hogy a történelem során forduljon elő többször is az, ami ott, Jézus Krisztus bűneinket megváltó golgotai keresztje alatt megtörtént, hogy egy harcedzett katona, egy százados, és a vele levő emberei így kiáltottak fel: „Bizony Isten Fia volt ez!” (Mt 27,54).

 TOVÁBB

Húsvét Afganisztánban

A hagyományokat megtartva ünnepeltek a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport katonái Afganisztánban húsvétkor.

 TOVÁBB

Viszont-szeretet hit

Lekció: Máté 25:14–46
Textus: 1Korinthus 4:1–2 „Úgy tekintsen minket minden ember, mint Krisztus szolgáit és Isten titkainak sáfárait. Márpedig a sáfároktól elsősorban azt követelik, hogy mindegyikük hűségesnek bizonyuljon”.


 TOVÁBB

Református évfordulók 2011-ben – tábori lelkészi vonatkozásban

Vannak kerek évfordulóink, és mi sokszor mégis elmegyünk mellettük. Tudatlanságból, lustaságból, nemtörődömségből. Vannak eleink, akik előttünk jártak e szolgálat útján. Törték az utat, amin mi járunk, vetették az alapokat, amikre mi építkezünk. E néhány sorban most rájuk emlékezünk, azokra, akiknek 2011-ben kerek évfordulójuk van.

 TOVÁBB

Államtitkári látogatás Afganisztánban

Fodor Lajos, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára rövid látogatást tett Afganisztánban, a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport táborában. Az államtitkárt elkísérte Domján László vezérőrnagy, a Magyar Köztársaság Katonai Biztonsági Hivatalának főigazgatója és Fucsku Sándor dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke. A delegációval szintén Pol-e Khomri-ba érkezett a Külügyminisztérium négyfős csoportja is.

 TOVÁBB

Megőrizni és erősíteni a református identitást

Március elején a Magyarországi Református Egyház vendége volt Jerry Pillay, a Református Egyházak Világközösségének elnöke, aki blogbejegyzésben foglalta össze a látogatás során szerzett tapasztalatait a világszervezet honlapján.

 TOVÁBB

Március 15-e Kabulban

Különleges nap volt március 15-e a KAIA TTCS II. életében. A kontingens afganisztáni küldetése a végéhez közeledik, ez az az időszak amikor minden nemzet katonája ünnepélyes keretek között részesül a NATO Non-Article 5. Medál kitüntetésben. A KAIA vezetése úgy döntött, hogy ezt a rendezvényt összeköti a nemzeti ünnepünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulójával.

 TOVÁBB

Szóval és tettel az 1848–49-es szabadságharcban

A magyarországi keresztyén felekezetek egyöntetű támogatásukról biztosították az 1848. március 15-i forradalom eredményeként megalakult Batthyány-kormányt. Az egyházak életét közvetlenül érintette a 12 pontban megfogalmazott követeléseket jogszabályba foglaló áprilisi törvények huszadik törvénycikke, amely rendelkezett a szabad és egyenlő vallásgyakorlatról. Az akkori bevett vallások – római katolikus, református, evangélikus és az Erdéllyel történt unió hatására idesorolt unitárius egyház – tagjainak lehetővé tette hitük szabad gyakorlását.

 TOVÁBB

Humanitárius segítségnyújtás az afganisztáni Baghlanban

A Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (MH PRT) CIMIC (civil-katonai együttműködés) részlegének jóvoltából az utóbbi időben jóval nagyobb figyelem irányult az afganisztáni Baghlan tartomány női lakosaira, mint talán máskor. Elkezdték kiosztani – többek között – a misszió református tábori lelkésze által összegyűjtött református humanitárius segélyt is.


 TOVÁBB

Nőnap a Camp Pannoniában

„Önök, nők olyanok a misszió számára, mint az oxigén az emberek számára, ha van, akkor észre sem vesszük, ha nincs, akkor megfulladunk” kezdte beszédét a nemzetközi nőnap alkalmából Camp Pannóniában megrendezett ünnepségen a MH PRT-10. váltásának parancsnoka.

 TOVÁBB

Fontos a lelki gondozás

Mint minden misszióban, Afganisztánban is előírás, hogy ha egy kontingens létszáma meghaladja a 150 katonát, akkor biztosítani kell a lelkészi jelenlétet. Az ázsiai országban azonban mindezt a földrajzi-közlekedési feltételek erősen behatárolják. Éppen ezért már az Kabuli Nemzetközi Repülőtér irányítását végző magyar kontingens tervezésekor világossá vált, hogy Kabult és Mazar-e Sharifot nem lehet Pol-e Khomri-ból „lelki gondozással” ellátni. Azaz szükség volt az MH Nemzeti Lelkigondozói Elem létrehozására, hiszen a tábori lelkész olyan a misszióban, mint a mentőöv a tengerjáró hajón: sokaknak biztonságot ad, ha támaszra van szükség, elérhető.

 TOVÁBB

Zarándoklat Genfbe

A Protestáns Tábori Püspökség buszos zarándokutat szervez Genfbe 2011. május 05-09. között. Alábbiakban a tervezett programot közüljük.

Zarándokbusz indulása:  2011. május 05-én 05.00 órakor a Nyugati Pályaudvar parkolójából
Érkezés várhatóan:  2011. május 09-én 22.00 óráig (4 éjszaka, 5 nap)
Útvonal: Budapestp-Bécs-München-Zürich-Genf-Ausburg-Salzburg–Budapest


 TOVÁBB

Záródó és nyíló ajtók

Lekció: Apostolok Cselekedetei 15: 36 – 16: 10
Textus: Ap. Csel. 16: 6 – 7 „… átmentek Frígia és Galácia földjén, mivel a Szentlélek nem engedte nekik, hogy hirdessék az igét Ázsiában. Amikor Mízia felé mentek, Bitíniába próbáltak eljutni, de Jézus Lelke nem engedte őket.”


 TOVÁBB

Református tábori lelkészek látogatása a Magyarországi Református Egyház Zsinatán

A Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat református lelkészei 2011. február 9-én testvéri látogatást tettek a Magyarországi Református Egyház Zsinatán. A református tábori lelkészek a Jogi Osztályon tájékoztatást kaptak a személyüket érintő kérdésekről, majd fogadta őket Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke is, akivel a Szolgálat mindennapjaival, életével és lehetőségeivel kapcsolatban folytattak megbeszélést. A találkozó jó hangulatban telt el, és eredményesen zárult.

 TOVÁBB

Lelkész és katona Afganisztánban

Egy tiszteletes gépkarabéllyal, akinek ugyanazokat a gyakorlati feladatokat kell teljesítenie, mint bármelyik bajtársának. Fonetikusan leírt hejcei szlovák beszédével hívta fel magára a figyelmet Sajtos Szilárd főhadnagy, református tábori lelkész. A Debrecenben szolgáló katonai lelkész – aki az általános iskola első két évét a hajdani Leningrádban járta ki, ahol az édesapja főtiszti tanulmányokat folytatott – Afganisztánba indul, hogy lelki támaszt és segítséget nyújtson ott szolgáló honfitársainknak. Sajtos Szilárd nős, szeret kirándulni, olvasni, zenét hallgatni. A debreceni búcsúztatón azért imádkozott, hogy fél év múlva, a hazatéréskor ugyanennyien s ugyanilyen testi és lelki épségben álljanak majd a Nagytemplom előtt.

 TOVÁBB

Szeretet nyelve

Lekció: Ap.Csel 10.
Textus: Ap.Csel. 10: 24 – 27 „A következő napon megérkeztek Cézáreába, Kornéliusz pedig összegyűjtötte rokonait és legjobb barátait, és úgy várta őket. Amint Péter be akart lépni, Kornéliusz eléje ment, lábához borult, és imádni akarta. Péter azonban felemelte, és így szólt hozzá: „Állj fel, én is ember vagyok!” Amikor beszélgetve bement vele, sok embert talált ott összegyűlve”.


 TOVÁBB

Csak Istennél csendesül a lelkem – Megemlékezés Hejcén

Öt évvel ezelőtt, 2006. január 19-én, az esti órákban lezuhant a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce fölött magasodó több, mint hétszáz méteres Borsó-hegyre a szlovák légierő AN-24-es csapatszállító repülőgépe, amely a koszovói békemisszióból szállította haza a szlovák békefenntartókat. A repülőgépen utazó negyvenhárom katona közül csak egy élte túl a katasztrófát. Január 19-én rájuk emlékeztek a településen.

 TOVÁBB

Újévi program megerősítés

Lekció: Zsidó 12: 1 – 15
Textus: „Ezért tehát a lankadt kezeket és a megroskadt térdeket erősítsétek meg, és egyenes ösvényen járjatok, hogy a sánta meg ne botoljon, hanem inkább meggyógyuljon.” Zsidó 12: 12 – 13„Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: „Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” (Zsidó 13:5)


 TOVÁBB

Akit a Század befogadott

A vadászpilóták közössége nagyon zárt. Kevés olyan embert fogadnak be maguk közé, aki valamilyen vadászgépen nem repül. Ezért számít nagy dolognak, hogy a Dongó MiG-29-es század az évadzáró rendezvényén Hankóczi Gergely őrnagyot, az MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis református tábori lelkészét a század utolsó MiG-29-es századparancsnoka „a század tagja”, „a század lelkésze” címet adományozta.

 TOVÁBB

Van-e nálad hely Jézus számára?

Lectio: Lk 2,1-14. - Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó. Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből való volt, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.

 TOVÁBB

Karácsonyi istentisztelet és ajándék a nagycsaládos katonáknak

December 17-én karácsonyi katonai istentiszteletet tartottak a debreceni Széchenyi-kerti református templomban az 5. Bocskai István Lövészdandár állományának. Igehirdetőként az alakulat református tábori lelkésze, Sajtos Szilárd főhadnagy szolgált. Az istentiszteleten közreműködött a Debreceni Helyőrségi Zenekar Pál István százados vezényletével, illetve a Balmazújvárosi Ifjúsági Kórus is. „Nagy élmény volt hallani – mondta el a lelkész-főhadnagy – amint egy katonai rezesbanda református karácsonyi dicséreteket játszott, s egy kórus énekelt velük.

 TOVÁBB

Adventi lélekmelegítő

Karácsony közeledtével, hétvégén sem tétlenkedik egy tábori lelkész. A hétközi honvédségi alkalmak után civil gyülekezetekben is szolgálnak Isten Igéjével. Nincs ez másként Máté Sándor alezredes, református tábori lelkész püspökségi titkárral sem, aki a szabadszállási gyülekezetben hirdette advent negyedik vasárnapján az evangéliumot. Fájdalmasan szép és erőt adó volt a tábori lelkész tolmácsolásában a hitében és küldetésében elbizonytalanodó (Te vagy-é az eljövendő, vagy mást várjunk?) Keresztelő Jánost biztató Jézusi szavak: „A vakok látnak, sánták járnak, leprások tisztulnak meg, süketek hallanak, halottak támadnak fel és szegényeknek hirdettetik az evangélium.” (Lukács 7:22)

 TOVÁBB

Új imatermet vettek birtokba a Várpalotai Harckiképző Központban

Először tartottak istentiszteletet Várpalotán a MH. Bakony Harckiképző Központ új imatermében 2010.12.20-án. Valóban első alkalomról beszélhetünk, mivel eddig nem volt az alakulatnak imaterme.  A központ parancsnoka vezetésével szép számmal jelentek meg tisztek, tiszthelyettesek, közalkalmazottak.  Oláh Emil alezredes, tábori lelkész a Lukács evangéliuma 2,14 alapján hirdette Isten Igéjét.   Hazájuktól és családjuktól távol szolgáló katona társainkról  Juhász Gyula: \" Karácsonyi köszöntés \" című versével emlékeztek meg.

 TOVÁBB

Ismét református segélyanyag a katonai misszióba

Több közös segélyezésen vannak már túl a Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat lelkipásztorai és a Magyar Honvédség CIMIC (civil – katonai kapcsolatok) szakemberei. Most, az Afganisztánba készülő MH PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) tizedik váltásának felkészülése alatt, a műveleti területen folytatandó CIMIC munka támogatására ismét gyűjtést szerveztünk. A humanitárius segítségnyújtáson túl olyan programokat kívánunk majd megvalósítani a Camp Pannoniában található CIMIC házban, melyek talán egy pillanatra kizökkentik az ott élőket a háborús mindennapokból, s támogatják a magyar PRT elfogadottságát Pol-e-Khumriban, illetve Baghlan tartományban. Terveink között szerepelnek a nőket megszólító kötő-, horgoló-, varró-, hímző és sütő-főző programok, illetve a gyerekeket foglalkoztató festő-, rajzoló programok, játszóházak szervezése.

 TOVÁBB

Adventi prédikációs sorozat - Miért jött Jézus? 2. rész

Miért jött Jézus? 2. Hogy életét adva szolgáljon.
Lekció: Máté 20: 17 – 28
Textus: Máté 20: 28 „Az Emberfia sem azért jött, hogy neki szolgáljanak, hanem hogy ő szolgáljon és életét adja váltságul sokakért.”


 TOVÁBB

Gyászol a Magyar Légierő

2010. december 7-én ünnepélyes keretek között búcsúztatta el az MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis állománya a magyar MiG-29-es vadászgépeket. Ezzel a MiG-29 típus 17 éves magyarországi történelme lezárult.  1993-ban az orosz államadóság fejében került 22 darab együléses MiG-29B és 6 darab kétüléses MiG-29UB vadászgép a Magyar Légierőbe. A repülőgépeket a kecskeméti bázis Dongó és Puma századai repülték. A magyar vadászpilóták hamar megszerették a két hajtóműves vadászgépet, mely minőségi előrelépést jelentett mind a pilótáknak, mind a magyar légierőnek. A hazai MiG-29-esek hamarosan a repülőnapok sztárjai lettek mind Kecskeméten, mind külföldön. Néhány napig még a MiG-ek besegítenek a készültségi szolgálat adásában, de 2010. december 31-től végleg a kifutó pálya mellé kerülnek. A MiG-ek magyarországi történelme mintapélda lehet arra, hogy tudja egy állam elpazarolni és semmibe venni értékeit. A búcsúztatón Hankóczi Gergely őrnagy a bázis református tábori lelkésze mondott jövőbe tekintő búcsúztatót, melyben a Szentírás bíztatását hozta fel megerősítésül ezen megható de mégis szomorú alkalmon. A II. Timóteushoz írott levél 4. részéből idézte \"ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam\".  Ezekkel az igékkel erősítette meg az előtte búcsúbeszédet mondó Zsámboki Tibor ezredes bázisparancsnok Szentírásból idézett szavait, aki a Prédikátorok könyvének 3. részének igéit osztotta meg a búcsúzó állomány tagjaival, mely szerint \"ideje az ültetésnek, ideje annak kiszaggatásának, a mi ültettetett\".  

 TOVÁBB

Adventi gyertyagyújtás

2010.11.26. Adventi gyertyagyújtással indult a karácsonyi készülődés a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison.

 TOVÁBB

Hármas keresztelő a bázison

Ritka családi eseménynek adott otthont az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis imaterme, ahol egy teljes katona család részesült a keresztség sákramentumában. Nagy Viktor százados és felesége Nagy Viktorné törzsőrmester, megkeresztelésük után a református egyház gyakorlata szerint konfirmációi fogadalmat tettek. Ezután került sor kisfiuk, Nimród keresztelésére. Hankóczi Gergely őrnagy a bázis tábori lelkésze, Isten iránti hálaadásra és engedelmességre, valamint az evangélium szellemében való gyermeknevelésre hívta fel a szülők és keresztszülők figyelmét.

 TOVÁBB

A lelkész egyben pszichológus is

2007 óta tábori lelkész, most tölti élete és katonai szolgálata első külszolgálatát. A nyugat-koszovói Pejë/Peč városában található Villaggio Italia táborban települő nyugati többnemzeti harccsoport egyéni beosztású tisztje, mégis a magyar katonákkal való foglalkozás a legfontosabb teendője. Nánai László századossal, evangélikus tábori lelkésszel beszélgettünk.
Három hónappal ezelőtt, augusztus első napjaiban érkezett meg a koszovói Pejë/Peč-be Nánai László százados, evangélikus tábori lelkész. Bár a nyugati többnemzeti harccsoport (MNBN–W) egyéni beosztású katonájaként teljesít szolgálatot, legfontosabb feladata mégis az MH KFOR Kontingens katonáival való törődés.


 TOVÁBB

Református lelkészszentelés Sárospatakon

2010. november 13-án tartotta a Magyarországi Református Egyház Tiszáninneni Egyházkerülete az évi lelkész–presbiteri konferenciáját és lelkészszentelő ünnepségét. Az ünnepi istentiszteleten Mészáros László alezredes, református tábori esperes hirdette Isten Igéjét Máté evangéliuma 5. rész 16. verse alapján: „Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat”. Igehirdetésében a szolgálat fontosságáról, hitelességéről, és komolyan vételéről beszélt, mint az egyetlen lehetséges útról.


 TOVÁBB

„Hasznos, ha egyszerre katona és lelkész az ember”

Felmenői között nagyon sok katona volt, közülük néhányan nem is tértek haza az első és a második világháború harcmezőiről. Ő maga lelkészként akarta magára ölteni a Magyar Honvédség egyenruháját. Sajtos Szilárd főhadnagy ma a debreceni lövészdandár református tábori lelkésze. Vele beszélgettünk.  

 TOVÁBB

Összefogás éjszakája Kecskeméten

Összefogás éjszakája névvel adománygyűjtő rendezvényt szervezett a Honvédszakszervezet kecskeméti alapszervezete Kis Csaba zászlós irányítása alatt. A gyűjtésből befolyt összeget a szolgálat közben elhunyt katonák családtagjai kapják majd meg. A Honvédszakszervezet történetében idáig egyedülálló kezdeményezésre összesen 531-en jöttek el. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Berec Zoltán ezredes, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis törzsfőnöke és Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke illetve Hankóczi Gergely őrnagy, a bázis tábori lelkésze aki beszédet mondott.  

 TOVÁBB

Kecskeméten búcsúztatták el a misszióba indulókat

Közel száz katona sorakozott fel szerda délután a kecskeméti repülőbázison. A „sivatagi” egyenruhába öltözött magyar honvédek hamarosan Afganisztánba indulnak, ahol a Kabuli Nemzetközi Repülőtér törzstiszti csoportjában, illetve a Logisztikai Iskola mentoraiként szolgálnak majd. A kiutazóktól dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter búcsúzott el. Szeptember végétől jövő év márciusáig szolgálnak majd Afganisztánban azok a magyar katonák, akiket szeptember 15-én búcsúztattak el Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az ünnepélyes állománygyűlésen a Kabuli Nemzetközi Repülőtér törzstiszti csoportjának tagjai, valamint a Logisztikai Iskola mentorai sorakoztak fel. A kiutazó katonák búcsúztató ünnepségét megtisztelte jelenlétével dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter, Benkő Tibor altábornagy, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint Szentgyörgyi Dezsőné, a kecskeméti alakulat névadójának özvegye is.

 TOVÁBB

Vallási élet a seregben

Most, hogy az állomány hétvégére eltávozik a laktanyákból, vasárnap a hívek leginkább saját gyülekezetüket látogatják. Mindezek ellenére a honvédség értékeli, és igényli az egyházi szolgálatokat. Milyen lehetőségeik vannak a lelkipásztoroknak? Erről is kérdeztük Oláh Emil alezredes esperest, az MH Székesfehérvári Összhaderőnemi Parancsokság református tábori lelkészét. – Nyolcadik osztályos koromban, mint minden hasonló korú gyermek, konfirmációi előkészítőre jártam. Az alkalmakon megtetszett, ahogyan a lelkész foglalkozott velünk, s amint magyarázta a bibliai igéket. Már akkor úgy gondoltam, én is ezt szeretném csinálni – mondta interjúnk kezdetén Oláh Emil alezredes esperes. – Mai napig is vallom, hogy egy ember magatartása meghatározza egy egész közösségnek, gyülekezetnek, és falunak a lelki dogokhoz való hozzáállását. Később a szüleimnek is említettem, hogy teológiára szeretnék menni. Ennek megfelelően választottunk humán beállítottságú iskolát, ahol az érettségimet megszereztem.

 TOVÁBB

Nagypéntek a bázison - videó

2010-04-02 Nagypénteki istentisztelettel várta a bázis állománya a húsvéti ünnepeket.

 TOVÁBB

Európai protestáns főlelkészi konzultáció

Az 1990-es évek közepétől a NATO-, EU- és PfP-tagállamok hadseregeinek protestáns főlelkészei éves rendszerességgel tapasztalatcserére gyűlnek össze Európa valamelyik nagyvárosában. Idén Budapesten a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns Tábori Püspöksége látta el a házigazda szerepét.  

 TOVÁBB

Lelkész pisztollyal az oldalán

A kecskeméti Hankóczi Gergely (38) azon kevés református lelkészek egyike, aki katonai egyenruhát, s oldalán pisztolytáskát hord. Nem véletlenül, hiszen Afganisztánban, a magyar PRT (Tartományi Újjáépítési Csoport) Pol-i-Khumri táborában szolgál. Az 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tábori lelkésze istentiszteletet, bibliaórát tart, lelki vigaszt nyújt a hozzá fordulóknak, sőt, szerdánként filmklubot szervez a magyar táborban. Itt azonban nem a „Ben Hur”, vagy a „Napfivér, holdnővér” jeleneteit taglalják a zord hadfiak, hanem a „Ponyvaregény”, a „Forrest Gump”, és más örökbecsű alkotások lényegi, lelki tartalmát boncolgatják.

 TOVÁBB

A lelkészi beosztás 24 órás szolgálat

Az „Atya”. Szinte mindenki csak így ismeri Mészáros László alezredest, a Magyar Honvédség Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat kiemelt vezető tábori lelkészét, kelet-magyarországi esperest. A 38 éves fiatalember május 20-án átvehette az Év Katonája megtisztelő címmel együtt járó oklevelet és plakettet.
Mészáros László alezredes tizennégy évvel ezelőtt, 1995-ben lett a Magyar Honvédség szerződéses katonája mint kisegítő tábori lelkész. Egy évvel később pedig már hivatásos tisztként Szombathelyen, az MH Savaria Gépesített Lövészdandárnál kezdte meg tábori lelkészi szolgálatát. Rövid időn belül Tatára, az MH 25. Klapka György Gépesített Lövészdandárhoz került, ahol három és fél éven keresztül dolgozott. Innen a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolára „igazolt”, az intézmény tábori lelkésze lett.


 TOVÁBB

Német tábori lelkészi küldöttség látogatása Győrben

A Protestáns Tábori Püspökség hagyományosan jó kapcsolatot tart fenn a német tábori lelkészi szolgálat délnyugati régiójával. A püspökség meghívására október második hetében 7 fős delegáció érkezett hazánkba, Baden-Württembergből. A vendégeknek a Felső-Dunántúlt mutatták be, ennek keretében október 10-én látogattak az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezredhez. A Christian Renovanz evangélikus tábori esperes által vezetett csoportot Lackner Pál dandártábornok, protestáns tábori püspök és Jákob János ezredes, hivatalvezető kísérte. A vendégeket Varga László mérnök dandártábornok, parancsnok fogadta és mutatta be az ezredet. Ezután a csoport laktanyabejáráson vett részt, majd megtekintette az oktatási központot, a Kőrösi Sándor-emlékszobát, a csapatmúzeumot és a laktanya imatermét. A program végén Cristian Renovanz esperes és Lackner Pál dandártábornok megköszönték a szívélyes vendéglátást.  

 TOVÁBB
 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei