TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. február  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. február  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Megemlékezés a cigány holokauszt áldozatairól Bükön

2013. augusztus 2-án, pénteken Bükön a cigány holokauszt áldozataira emlékeztek. A Honvédelmi Minisztériumot Totha Péter Joel  a HM. Tábori Rabbinátusának vezető tábori rabbija képviselte, akinek megemlékező gondolatait és imáját ajánljuk kedves Olvasóink figyelmébe.

 TOVÁBB

Emlékezni kell!

Emlékeznünk kell azokra, akik közülünk valók voltak, akiket közülünk vittek el, és közülünk gyilkoltak meg. Magyarul beszéltek, magyarul álmodtak és ugyanúgy keresték a boldogság cseppjeit − hangsúlyozta Hende Csaba április 16-án Hódmezővásárhelyen.

 TOVÁBB

Széder-est a Holokauszt Emlékközpontban

A szabadság ünnepét a zsidók számára a széder-este szimbolizálja. A hagyomány szerint ilyenkor arra emlékeznek otthonukban, hogy a zsidók megszabadultak az egyiptomi fogságból.

 TOVÁBB

Vallásról és katonai szolgálatról – diákoknak

A címben említett két témában tartott előadást a debreceni Gábor Dénes Elektronikai Műszaki Szakközépiskola és Kollégiumban Breuer Péter Közel-Kelet szakértő, újságíró, kommunikátor, valamint Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija és a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus tábori főrabbija.

 TOVÁBB

Különleges óév, újdonságokban gazdag új év

Esztendők metszéspontján szokásos számvetést végzünk az óév eredményeiről és vázoljuk az új esztendő céljait – a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata (HM TLSZ) katolikus és protestáns tábori püspökségének, valamint tábori rabbinátusának vezetőinek értékelése az elmúlt esztendőről. Sorozatunk második részében a rabbinátus vonja le a mérlegét.

 TOVÁBB

Tábori rabbik, Izrael

Sok országban biztosítják a zsidó hitűek vallásgyakorlását tábori rabbikkal. Sokszor látszik azonban az is, hogy nem mindig a valós igényeket szeretnék ezzel kielégíteni, inkább a vallásszabadság biztosításának szimbólumai a katonarabbik egy-egy hadseregben.

 TOVÁBB

Jó és édes évet! - Beszélgetés Köves Slomó tábori főrabbival

Az ünnepekkel is a megbékélés és az együttműködés jegyében eltöltendő hétköznapokat kívánjuk erősíteni – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség elnöke, egyben a Magyar Honvédség Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátusának főrabbija annak kapcsán, hogy szeptember 16-án, vasárnap este beköszöntött Ros Hásáná, a zsidó újév, amivel kezdetét veszi a világ teremtésének 5773. éve.

 TOVÁBB

„Megélni, megvallani” - Tudományos tanácskozás a zsidó, magyar önazonosság-tudatról

Soha nem a bűnöst, hanem a bűnt kell elítélni, mert minden ember, még a legbűnösebb is, végső soron ember – idézte dr. Köves Slomó a régi zsidó bölcsességet szeptember 12-én a „Megélni és megvallani” címmel rendezett tudományos tanácskozást követően megtartott sajtótájékoztatón.

 TOVÁBB

Fegyverek és Biblia

Itt, a Kárpát-medencében sajátos értékvilág alakult ki, amelyben azt kell erősítenünk, ami összeköt bennünket, különböző felekezetű embereket, népeket, így zsidó honfitársainkat, akik jelentős szerepet töltöttek be ebben az értékteremtésben – hangsúlyozta dr. Simicskó István  a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azon a képzőművészeti kiállításon, mely a tábori rabbinátuson nyílt meg Szalay Kriszta Anna műveiből.

 TOVÁBB

Szolnokon járt a vezető tábori rabbi

Totha Péter Joel vezető tábori rabbit és dr. Gádor Györgyöt, a Budapesti Zsidó Hitközség Páva utcai körzet elnökét fogadta a napokban az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison Lamos Imre dandártábornok, helyőrségparancsnok.

 TOVÁBB

„A katonák összessége felé is nyitni szeretnénk”

Május elején Hende Csaba honvédelmi miniszter a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus tábori főrabbijává nevezte ki Köves Slomót, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját. Vele készült interjúban célkitűzéseiről, elképzeléseiről beszél Köves Slomó.

 TOVÁBB

Köszöntő a minisztériumban

Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 3-án dolgozószobájában köszöntötte Köves Máté Slomó nemrég kinevezett vezető tábori rabbit és Totha Péter Joel tábori főrabbit.

 TOVÁBB

Az országot, a Magyar Honvédséget szolgálva

Hende Csaba nagy reményeket fűz az új tábori főrabbival, Köves Máté Slomóval végzendő közös munkához – ezt a miniszter hangsúlyozta, amikor az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbiját a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat Tábori Rabbinátus tábori főrabbijává nevezte ki május 2-án.

 TOVÁBB

A megállapodással tovább erősödik a honvédség

Együttműködési megállapodást kötött a Honvédelmi Minisztérium, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ). Hende Csaba honvédelmi miniszter, dr. Sarkadi Sándor, az EMIH elnöke, valamint dr. Feldmájer Péter, a MAZSIHISZ elnöke írta alá az együttműködésről szóló dokumentumot.

 TOVÁBB

Bemutatták az új tábori rabbit

Csapatlátogatáson vettek részt a HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus vezetői július 16-án Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál. A látogatás célja az alakulat megismerése, és az újonnan kinevezett tábori rabbi bemutatása volt. Nyers József mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka fogadta a vendégeket, akik találkoztak az alakulat személyi állományának csoportjával.  

 TOVÁBB

Tóra-tekercset avattak

A Honvédelmi Minisztérium létfontosságú, a zsidó jogi, rituális, és erkölcsi törvényeket tartalmazó, a vallásgyakorláshoz nélkülözhetetlen Tóra-tekercset adományozott a Tábori Rabbinátus részére. A Tóra-tekercs ünnepélyes felavatására, amelyen – többek között – részt vett dr. Vadai Ágnes a Honvédelmi Minisztérium államtitkára és Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is, január 22-én, csütörtökön került sor, a rituális előírásoknak megfelelően, a Tábori Rabbinátus Imatermében.  

 TOVÁBB
 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei