TÁBORILELKÉSZ

HÍREK
TÖRTÉNELEM
 • A vallás, az egyház és a katonaság
 • A katonai lelkipásztori szolgálat története 1773-ig
 • Apostoli Tábori Helynökség működése a Habsburg-monarchiában 1773-1918 között
 • Forradalmak és a katonai lelkészet
 • Nemzeti hadsereg és a Magyar Apostoli Tábori Helynökség
 • Magyar Királyi Honvédség tábori lelkészete
 • Katonalelkészi szolgálat a Magyar Néphadseregben
HM TÁBORI LELKÉSZI SZOLGÁLAT
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Katolikus szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Protestáns szolgálati ág
 • HM Tábori Lelkészi Szolgálat Zsidó Lelkészi Szolgálati Ág Tábori Rabbinátus
PROGRAMOK
ELMÉLKEDÉSEK
ÜNNEPEK
VIDEOK
INTER ARMA CARITAS - FEGYVEREK KÖZÖTT A SZERETET
GALÉRIÁK
ÉLŐ TÖRTÉNELEM - VITÉZI REND
IMPRESSZUM


TÉMAGYŰJTŐ
HM Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Protestáns Tábori Lelkészi Szolgálat hírei
Vitézi Rend
Zsidó Lelkészi Szolgálat hírei

 PARTNER LAPUNK HÍREI

 KATOLIKUS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. február  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 PROTESTÁNS ESEMÉNYNAPTÁR
<<  2018. február  >>
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28

 KERESÉS
 

 ON-LINE KÖZÖSSÉGI KOMMUNIKÁCIÓ

Neve:          
Jelszava:     

 HÍRLEVÉL


Don-kanyar megemlékezés a KFOR-ban

Koszovóban, a Slim Lines tábor kápolnájában is megemlékeztek a 72 ével ezelőtti doni katasztrófáról, a magyar hadsereg újkori Mohácsáról. A korabeli filmhíradó, képek vetítése mellett Sajtos Szilárd százados, református tábori lelkész elevenítette fel az 1943-as eseményeket. TOVÁBB

Gyásznap Szombathelyen

Az 1945. március 4-i angolszász bombatámadás áldozataira emlékeztek kedden Szombathelyen. A két helyszínen megtartott koszorúzáson részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter, a vasi megyeszékhely országgyűlési képviselője is.

 TOVÁBB

Téged Isten dicsérünk…Szentmise és DVD-bemutató a Mátyás-templomban

Húsz év, két évtized, egy emberöltő – akárhogy is nézzük nagyon hosszú idő. Különösen akkor, ha a saját életünkhöz mérjük. Akik akkor születtek, ma már felnőttek, akiket akkor fogadtak a keresztségbe, ma már nekik is gyermekük lehet – mondta Farkas Anikó Budapesten, a Mátyás-templomban február 19-én, szerda délután.

 TOVÁBB

Húsz éve alakult újjá a tábori lelkészi szolgálat

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára február 19-én, szerdán a tábori lelkészi szolgálat újbóli megalakulásának huszadik évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen vett részt Budapesten, a Stefánia-palotában.

 TOVÁBB

Ökumenikus istentisztelet Szkopjéban

2014. február 7-én Magyarország szkopjei nagykövetségének szervezésében centenáriumi megemlékezéssel egybekötött református-katolikus liturgiára épülő ökumenikus évnyitó áhítatra került sor a szkopjei Teréz Anya Emlékház kápolnájában.

 TOVÁBB

Húsz éve a hit és a lélek szolgálatában

Idén ünnepli újbóli létrehozásának huszadik évfordulóját a HM Tábori Lelkészi Szolgálat. Ebből az alkalomból Berta Tibor ezredessel, a Katolikus Tábori Püspökség (KTP) általános helynökével, Jákob János dandártábornokkal, a Protestáns Tábori Püspökség püspökével és Köves Slomóval, a Tábori Rabbinátus tábori főrabbijával készített interjút ajánljuk Olvasóink figyelmébe.

 TOVÁBB

Karácsony a Butmir táborban

Szarajevóban december 23-án délután, az EUFOR Althea műveletben szolgálatot teljesítő magyar katonák karácsonyi ünnepséget tartottak.

 TOVÁBB

Áldott, békés, boldog Karácsonyt kívánunk!

A \"Táborilelkész\" szerkesztősége ezúton kíván minden kedves olvasójának áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket!

 TOVÁBB

Advent és kiállítás a Kossuth laktanyában

Takács Attila ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka gyújtotta meg az adventi koszorú második gyertyáját a Kossuth laktanya kápolnájában.

 TOVÁBB

Böjte Csaba az ötszázezredik honosított

Ünnepélyes keretek között, ötszázezredik külhoni kérelmezőként lett magyar állampolgár december 5-én Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Az árva, illetve rossz körülmények között élő gyerekek tömegeiről gondoskodó Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója előző este a Stefánia Szalon vendége volt Budapesten. A rendezvényen részt vett Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök is.

 TOVÁBB

Emlékezés napja

1956. november 4. Ezen a napon verték le a forradalom és szabadságharcot, amely október 23-án tört ki. Ez a nap az \"Emlékezés Napja - emzeti Gyásznapunk\". Ebből az alkalomból Nagy Alajos (az Ajkai Nemzeti Forradalmi Tanács titkára, a Szabadságharcos Világszövetség európai és a Mindszenty Társaság tb. elnöke, a Nemzeti Fórum Egyesület 1956-os Munkacsoportja néhai első vezetője) kezdeményezésére idén már nyolcadik alkalommal emlékeztek meg szentmisével és ökumenikus imával az áldozatokról az Élő ’56 Tömörülés csatlakozott szervezetei, az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság, a Mindszenty Társaság, valamint a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja szervezésében Budapesten, a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplomban (Mátyás templom). A megemlékezésen  imát mondott és áldást adott Nánai László őrnagy, evangélikus tábori lelkész, protestáns tábori püspökhelyettes is.

 TOVÁBB

Kegyeleti gyertyagyújtás Halottak Napja alkalmából

Nagyapák, apák nemzedékei hitték, hogy utódaik boldogabb, békésebb jövőjéért harcolnak. Felismerték az élet törékenységét, mégis helyt álltak, teljesítették kötelességüket – mondta Vargha Tamás október 30-án Budapesten.

 TOVÁBB

Meghívó az Emlékezés Napjára

Az Élő \'56 Tömörülés csatlakozott szervezetei, az 1956-os Kárpát-medencei Emlékbizottság, a Mindszenty Társaság és a Nemzeti Fórum 1956-os Munkacsoportja szeretettel vár mindenkit 2013. november 3-án vasárnap 16 órától a Budavári Nagyboldogasszony Koronázó Főtemplomba (Mátyás templom), az Elesettek és a megtorlás Áldozatai emlékére tartandó szentmisére, az \"Emlékezés Napja (november 4.) – nemzeti gyásznapunk\" vigiliáján.

 TOVÁBB

Arad hős vértanújának mellszobrát avatták fel a Petőfi Laktanyában

Budapest első helyőrségparancsnokának szobrát leplezték le október 4-én délután a fővárosi Petőfi Sándor Laktanyában. Schweidel Józsefnek, Arad hős vértanújának mellszobrát Győrfi Ádám szobrász készítette.

 TOVÁBB

Megemlékezés és ökumenikus ima Sukorón

Sukoró község, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete az 1848. szeptember 28-i haditanács 165. évfordulója alkalmából megemlékezést és ökumenikus imát szervezett a sukorói református templomban szombaton délután. Az esemény jelentőségét dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök méltatta. Imát mondott Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök, valamint dr. Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Lelkészi Szolgálat általános helynöke.

 TOVÁBB

Ünnepeltek a híradók

A híradó szakterületet hivatásul választó kollégák egy életen át tartó tanulási folyamatot vállalnak – hangzott el a híradók napja alkalmából rendezett központi ünnepi állománygyűlésen Budapesten, a Petőfi Sándor laktanyában szeptember 16-án. A rendezvényt követően felavatták Puskás Tivadar mellszobrát a Szurmay Díszkertben.

 TOVÁBB

Imádság a békéért a Szent István-bazilikában

2013. szeptember 7-én, szombaton este fél 8-kor Ferenc pápa felhívásához csatlakozva imaistentiszteletet tartunk Szíria és az egész Közel-Kelet békéjéért a budapesti Szent István-bazilikában. A liturgiát Cserháti Ferenc püspök vezeti.

 TOVÁBB

\"Vitéz Szurmay Sándor nyomdokaiba léptünk\"

Több mint egyéves munka sikereit, eredményeit tudhatjuk magunk mögött. Ám több év és évtized munkájára lesz szükség ahhoz, hogy méltán mondhassuk, vitéz Szurmay Sándor nyomdokába léptünk − mondta Kun Szabó István dandártábornok, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka a szeptember 4-én, szerdán megrendezett zászlószalag-adományozó ünnepségen a Petőfi Sándor laktanyában.

 TOVÁBB

Keresztelés Afganisztánban

Egy német katona keresztelkedett meg Afganisztán egyik legveszélyesebb környékén Kunduzban. Sokak számára kérdés lehet, hogy mennyire vallásosak a katonák. Részben azért kérdezik mert szerintük nem annyira, részben azért, hogy van-e alapja annak, hogy papok, lelkészek közöttük munkálkodjanak.

 TOVÁBB

Húsz esztendeje \"Bevetésre kész!\"

Szimbolikus értékű, hogy az alakulat a város napján ünnepli születésnapját − mondta többek között köszöntőjében Szalay Ferenc, Szolnok megyei jogú város polgármestere az MH 25/88 Könnyű Vegyes Zászlóalj megalakulásának 20. évfordulója alkalmából szeptember 1-jén, vasárnap tartott rendezvényen.

 TOVÁBB

Tábori lelkészek a repülőnapon

2013. augusztus 3-4 között rendezték Kecskeméten a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai bemutatót. Idén először, a HM Tábori Lelkészi Szolgálat is képviseltette magát a rendezvényen, hogy bemutathassa az érdeklődőknek a szolgálat munkáját, feladatát. Az érdeklődőket Hankóczi Gergely őrnagy, református tábori lelkész, Kálinger Roland százados, Rácz István főhadnagy, Horváth Kornél hadnagy katolikus tábori lelkészek, valamint Totha Péter Joel vezető tábori rabbi fogadta.

 TOVÁBB

Osztrák-magyar ökumenikus istentisztelet

Befejeződött az EUFOR ALTHEA-műveletben részt vevő MH EUFOR Kontingens tizenkettedik váltásának külszolgálata.

 TOVÁBB

Hősi halott magyar katonákat temettek újra Ukrajnában

Százötvenhat, a második világháborúban elesett magyar katonát temettek újra július 9-én, kedden az ukrajnai Potelics településen kialakított német katonai temető magyar parcellájában.

 TOVÁBB

Szentesre látogattak a tábori lelkészi szolgálat vezetői

Szentesre, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezredhez érkeztek csapatlátogatásra a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői június 26-án.

 TOVÁBB

Szentmise és istentisztelet a magyar hősök emlékére

Ünnepi szentmisével és istentisztelettel emlékezett az elhunyt katonahősökre a HM Tábori Lelkészi Szolgálat és a Keresztény Katonák Szövetsége május 24-én, pénteken este a Budavári Nagyboldogasszony Plébániatemplomban - ismertebb nevén a Mátyás templomban.

 TOVÁBB

A magyar honvédelem napjára emlékeztek a Budai Várban

Nekünk, kései utódoknak méltónak kell lennünk mindarra, amit az előttünk járók oly elkötelezetten és oly bátran, s ha kellett mindhalálig szolgáltak – hangsúlyozta Hende Csaba május 21-én, Budapesten. A honvédelmi miniszter a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett megemlékezésen vett részt a budai Várban.

 TOVÁBB

Magyar Hősök Emlékünnepe - szentmise és ökumenikus istentisztelet

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat és a Keresztyén Katonák Szövetsége tisztelettel és szeretettel hív és vár minden jóérzésű embert a Magyar Hősök Emlékünnepének előestéjén ünnepi szentmisére és ökumenikus istentiszteletre, hogy közösen emlékezzünk magyar hazánk hőseire.

 TOVÁBB

A Tábori Lelkészi Szolgálat püspökei Szolnokon

A tábori lelkészi szolgálat vezetői látogatást tettek az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison felkeresve a bázison települő alakulatok parancsnokait és katonáikat.

 TOVÁBB

Akik a fegyverek között szolgálják a békét - Szombathelyi kiállítás tábori lelkészekről

A tábori lelkészi szolgálat olyan küldetés, amely valóban a szeretet parancsát, a nyugalmat, a békét és az Isten jelenlétét viszi el azokra a helyekre, ahol ezek gyakran a leginkább hiányoznak - hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 3-án, Szombathelyen.

 TOVÁBB

ANZAC-day: megemlékezés Solymáron

A háborúkban elesett ausztrál és új-zélandi katonák tiszteletére tartottak megemlékezést a solymári nemzetközi katonai temetőben április 25-én csütörtökön. E két nemzet katonáit az első világháborútól kezdve ANZAC megnevezéssel jelölik, ami annyit jelent: „Australian and New Zealand Army Corps”

 TOVÁBB

A pusztavacsi alakulattal ismerkedtek a tábori lelkészek

Újabb helyőrségbe, ezúttal Pusztavacsra, az MH Veszélyesanyag Ellátó Központhoz látogattak el a napokban a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői.

 TOVÁBB

Futás Voronyezsig

Két kaposvári sportoló arra az egyedülálló dologra vállalkozott, hogy a Don menti harcok befejeződésének 70. évfordulója alkalmából – tisztelegve az elesett hősök, és áldozatok emléke előtt futva Kaposvártól Voronyezsig. Diplomáciai okokból a magyar utáni szakaszt azonban gépkocsival fogják megtenni.

 TOVÁBB

Tábori lelkészek látogatása a dandárnál

Csapatlátogatások alkalmával ismertetik a katonákat a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői az általuk ellátott feladatokról. Az egyházak képviselői a közelmúltban a Bocskai-dandárhoz is ellátogattak.

 TOVÁBB

Húsvét: a keresztény világ legfontosabb ünnepe

A világon mindenhol ünneplik a tavasz eljöttét, a jó idő beköszöntét, a természet megújulását, feltámadását. A keresztény világ is ekkor tartja legfontosabb ünnepét, a húsvétot. A Biblia szerint Jézus Krisztus kereszthalálával megváltotta az emberek bűneit, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

 TOVÁBB

Tábori lelkészek Győrben

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői csapatlátogatásokon ismertetik meg a Magyar Honvédség alakulatainál szolgáló katonákkal az általuk ellátott egyházi feladatokat. A körút legutóbbi állomása a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred volt.

 TOVÁBB

Ökumenikus megemlékezés Veszprémben a szabadságharc hőseinek tiszteletére

A március 15-i programok Veszprémben is elmaradtak, azonban az ünnep előtti estén a Szent Mihály-bazilikában megemlékeztek az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról.

 TOVÁBB

Csapatlátogatáson a Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH Légijármű Javítóüzem alakulatainál tettek látogatást a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői 2013. február 21-én.

 TOVÁBB

Együtt, egymásért a szolgálatban

Csapatlátogatásra érkeztek a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságra március 4-én.

 TOVÁBB

Tábori lelkészi szolgálati ágak vezetőinek látogatása Kaposváron

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat három szolgálati ágának (a katolikus, a protestáns és a zsidó) vezetői elhatározták, hogy idén végiglátogatják a Magyar Honvédség alakulatait. 2013. március 6-án Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél jártak látogatáson.

 TOVÁBB

Nem védi a lelket az egyenruha - Tábori lelkészek Várpalotán

„A katonák általában lelkileg eléggé zárkózottak, azt hiszik, védett lelkek. Pedig semmitől sem vagyunk védettek.” Elgondolkodtató szavak, több rejlik mögöttük puszta ténymegállapításnál.

 TOVÁBB

Ahol ápolni lehet az emberi kapcsolatokat

Imatermet szenteltek fel a HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői Szentendrén, a MH Altiszti Akadémián február 13-án. A korábban tanteremként funkcionáló helyiséget a közösség kezdeményezésére, illetve aktív részvételével alakították át imateremmé, amelyet a történelmi egyházak tagjai a jövőben közösen használnak majd.

 TOVÁBB

\"Jeles Napok\" a Bocskai-dandárnál

A „Jeles Napok” rendezvénysorozatot hagyományteremtő céllal indították útjára az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni humán részlegének munkatársai. Első alkalommal a Házasság Világnapjáról emlékeztek meg a Kossuth laktanyában.

 TOVÁBB

Vásárhelyi csapatlátogatáson a tábori lelkészek

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat vezetői Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál kezdték meg az idei csapatlátogatási programjukat. Ennek keretében találkoztak a helyőrség vezetőivel és az alakulatnál szolgáló katonákkal. Céljuk - a szolgálatok munkájának bemutatásán túl - az együttműködés erősítése volt.

 TOVÁBB

Mit kerestek a Don-kanyarnál? - Doni megemlékezés Veszprémben

A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége volt: távoli földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember pusztult el, mint a mohácsi csatában. Két hét alatt közel 150 ezres veszteséget szenvedett el a hadsereg és vele egész Magyarország – fogalmazott Turzó Lajos alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred törzsfőnöke (egyben parancsnokhelyettes) január 10-én.

 TOVÁBB

Időről időre meg kell gyújtanunk az emlékezés lángját

Ha nem felejtjük mindazt, amit a nemzet a 20. században átélt, s ha jóakaratú emberként, nyitott lélekkel fordulunk a múlthoz, egészen másmilyen életünk lesz – szögezte le Hende Csaba a doni áttörés 70. évfordulója alkalmából rendezett, emléktábla-avatással egybekötött megemlékezésen a budapesti Holokauszt Emlékközpontban.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2013. január 9.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban. A 9. adás írásos - szerkesztett változata.

 TOVÁBB

Emlékezzünk a Szent Koronát megőrző hősökre és barátokra!

Emlékezni kell arra, milyen nagy kincs a magyar szabadság és az azt megtestesítő Szent Korona – jelentette ki Hende Csaba Budapesten, a nemzeti ereklyénk hazatérésének 35. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen, január 5-én, szombaton.

 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2012. december 19.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban. A 7. (december 19-i) adás írásos-szerkesztett változata.

 TOVÁBB

Karácsony a szeretet igazsága

Az adventi várakozás meghitt csendjében a hit, a remény és a szeretet gyertyái után a negyedik gyertyát, vagyis az öröm gyertyáját is meggyújtották a Honvédelmi Minisztérium nagytanácstermében december 21-én, pénteken.

 TOVÁBB

Áldott karácsonyt!

A \"Táborilelkész\" szerkesztősége ezúton kíván minden kedves olvasójának áldott, békés, boldog karácsonyi ünnepeket, valamint boldog új esztendőt!

 TOVÁBB

Az öröm fénye

Meggyújtották a harmadik, rózsaszín gyertyát – mely az örömöt és a reménységet fejezi ki - az MH 5. Bocskai István Lövészdandár adventi koszorúján a debreceni Kossuth laktanya kápolnájában.

 TOVÁBB

Várakozás gyertyái a minisztériumban

Három gyertya égett december 13-án az adventi várakozás jegyében rendezett áhítaton a Honvédelmi Minisztériumban. Az advent lényegéről, üzenetéről Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök beszélt az egybegyűlteknek. A záróáldást Bíró László katolikus tábori püspök mondta.

 TOVÁBB

Egy nagy család vagyunk

Árvák karácsonya elnevezéssel tartottak ünnepséget a katonai szolgálat alatt, a szolgálattal összefüggő balesetben elhunytak árvái, családtagjai számára december 13-án, csütörtökön, Budapesten, a Stefánia Palotában.

 TOVÁBB

Katonák, reformátusok: emberek az embertelenségbe

A „jó pásztor” jó irányba terelgeti a nyájat, benne saját magát; örök őrként őrzi a lelkiismeret lángját s fűti a jóra törekvés, a helyes cselekvés motorját. Ez volt a legfontosabb üzenete annak a történelmi-társadalmi tanácskozásnak, amelyet Jó Pásztor – 70 év. Embermentés a II. világháborús Magyarországon címmel a Magyarországi Református Egyház és a Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) rendezett december 6-án, Budapesten, a Református Zsinat székházában.

 TOVÁBB

A várakozás fényei

Meggyújtották az adventi koszorú első gyertyáját az MH 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni laktanyájának kápolnájában, ahol több tucatnyian gyűltek össze az ünnepi eseményre. Advent a várakozás időszakának kezdetét jelképezi, egyben készülődést Krisztus születésének ünnepére, a Karácsonyra.

 TOVÁBB

Adventi várakozás 2012

Tisztelt Katonák, Kormánytisztviselők, Közalkalmazottak!

A Keresztény Katonák Szövetsége, a HM Protestáns Tábori Püspökség és a HM Katolikus Tábori Püspökség tisztelettel hívja, és szeretettel várja Kedves Mindnyájukat adventi áhítatunkra, melyen meggyújtjuk az első adventi vasárnapot jelképező gyertyát.


 TOVÁBB

Inter arma caritas - 2012. november 21.

Magazinműsor honvédelemről, hazaszeretetről, katonai hagyományokról, hazánk katonáiról. A Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Honvédség és a Katolikus Tábori Püspökség adása a Mária Rádióban. A 3. adás (2012. november 21.) írott-szerkesztett változata.

 TOVÁBB

„Aludjatok, Ti áldott hőseink, Pihenj Te néma hadsereg!”

Hódmezővásárhelyen - a Mindenszentek napja alkalmából rendezett koszorúzásokon - a háborúkban életüket feláldozó hősi halottakra emlékeztek a résztvevők, melyeken részt vettek az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségének katonái is.

 TOVÁBB

Együttműködve érhetjük el céljainkat

Ez egy közös munka kezdete; csak együttműködve érhetjük el céljainkat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, aki bemutatkozó megbeszélést a Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálat vezetőivel október 31-én.

 TOVÁBB

Hősök voltak, akik teljesítették kötelességüket

A halott katona többé nem ellenség, hanem ember, akit megillet a végtisztesség – mondta Vargha Tamás, a honvédelmi tárca parlamenti államtitkára Budapesten.

 TOVÁBB

Dicsőség fogja koszorúzni tetteinket

A mai nap jelen és múlt találkozása, ünnep és emlékezés, hazánk és a Magyar Honvédség történelmének, katonai hagyományainak megtestesülése – hangsúlyozta Domján László vezérőrnagy szeptember 28-án, pénteken azon a megemlékezésen, amelyet a Sukorón összeült haditanács százhatvannégy éves évfordulóján tartottak.

 TOVÁBB

Az igazság és a megnyugvás élő hajléka

Lelki kórház nyílt az MH Honvédkórházon belül – fogalmazott dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az Isteni Irgalmasság Ökumenikus Kápolna átadási ünnepségén.

 TOVÁBB

Hatékonyabb hozzájárulás Afganisztán önállóvá válásához

„Eljött az idő, hogy Afganisztán népei a saját kezükbe vegyék sorsukat!” – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter Székesfehérváron, a Magyar Honvédség Afganisztánba induló katonáinak kibocsátó ünnepségén szeptember 3-án, hétfőn.

 TOVÁBB

„Sosem feledhetjük nemzeti múltunkat”

„A hazafiság záloga az elődeinkről való ismereteink ébren tartása. Sosem feledhetjük nemzeti múltunkat” – mondta Somfai Balázs, a Veszprém Megyei Levéltár főlevéltárosa a Veszprémben települt katonai szervezetek állami ünnepünk, augusztus 20-a alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésén, augusztus 17-én.

 TOVÁBB

A kórház és a dandár együttműködése

Együttműködési megállapodást írt alá tegnap Dr. Lampé Zsolt, az Önkormányzati Egészségügyi Holding Zrt. Kenézy Kórház Nonprofit Kft. ügyvezetője és Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka. A megállapodás „csak” keretet ad a jövőre nézve, de a jó kapcsolatnak köszönhetően újabb és újabb területen működhetnek majd együtt a két intézmény dolgozói.

 TOVÁBB

Szent Lászlóra emlékeztek Székesfehérváron

Koszorúzási ünnepséget tartott június 27-én, szerdán az MH Összhaderőnemi Parancsnokság a lövészkatonák védőszentje, Szent László napja alkalmából a lovagkirály Székesfehérváron, a Várfal parkban lévő szobránál. A koszorúzás hagyománya tizenhárom évre nyúlik vissza.

 TOVÁBB

Szentmise a Mátyás-templomban a Magyar Hősök Napjának előestéjén

Május 26-án, szombaton 18.00 órai kezdettel Bíró László tábori püspök szentmisét mutatott be a Mátyás-templomban a Magyar Hősök Emléknapjának előestéjén. A szentmisén jelen volt Fodor Lajos a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Szarka Gábor miniszteri biztos, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke, valamint a honvédelmi tárca és a Magyar Honvédség budapesti alakulatainak képviselői.

 TOVÁBB

Emlékeznünk kell, összetartozunk!

Felújított katonasírokat és hősi parcellát avattak Veszprémben. Azoknak az embereknek a halála, akik hozzájárultak a nemzet megmaradásához, igen erős kötelékkel fűz össze bennünket. Az ár, amit megfizettek nemzetünk életéért, a legdrágább és legértékesebb, amit ember adni tud – fogalmazott Hende Csaba május 27-én, vasárnap délután Veszprémben. A honvédelmi miniszter az alsóvárosi temető első világháborús katonasírjainak felújítása, illetve a hősi parcella kialakítása alkalmából rendezett ünnepségen vett részt.

 TOVÁBB

„A honvédelem napja a nemzet ünnepnapja”

Egymásért vagyunk, együtt kell tennünk hazánk biztonságáért, hogy gyermekeink, unokáink is megemlékezhessenek a múlt dicső időszakairól az idők végezetéig – hangsúlyozta a magyar honvédelem napja alkalmából tartott megemlékezésen dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 21-én, Budapesten.

 TOVÁBB

„Fontos a lelki adósságok törlesztése a nemzet felé”

A maihoz hasonló válságos időkben fokozott szükség van a lélek erejére – hangoztatta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára május 5-én, szombaton Kispesten, ahol a budapest-kispesti görög katolikus kápolnában beszélt a Máriapócsi Nemzeti Kegyhelyről és a magyar görög katolikus közösség társadalomban betöltött szerepéről szóló országgyűlési határozatról.

 TOVÁBB

Május 26. - A Magyar Hősök Emlékünnepe

A HM Tábori Lelkészi Szolgálat és a Keresztyén Katonák Szövetsége tisztelettel és szeretettel hív és vár minden jóérzésű embert a Magyar Hősök Emlékünnepének előestéjén ünnepi szentmisére és ökumenikus istentiszteletre, hogy közösen emlékezzünk az elmúlt ezredév magyar hőseire.

 TOVÁBB

A hazának mindig szüksége van azokra, akik szolgálják mindhalálig

Az elmúlt két év példája azt mutatja: ha valaminek kellően elkötelezetten, a szakma szabályai szerint látunk neki, a dolgok igenis megváltozhatnak – hangsúlyozta Hende Csaba honvédelmi miniszter Budapesten, a Hungária körúti egyetemi campus névadó ünnepségén április 24-én, kedden. Az eseményen részt vett és megáldotta az emlékművet Bíró László katolikus tábori püspök, valamint Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök is.

 TOVÁBB

A halott katona nem ellenség

Honvédek! Levett kalappal, fejünket mélyen meghajtva állunk itt, a megnyílt sír előtt. Eljöttünk, hogy törlesszük régi adósságunkat veletek szemben. Valamit, ami minden magyar honvédnek kijár – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter az oroszországi Gremjacsje-Rudkinó település határában található II. Magyar Központi Katonai Temetőben, a második világháborúban elesett öt magyar honvéd ünnepélyes újratemetésének szertartásán, április 13-án.

 TOVÁBB

Húsvéti ökumenikus istentisztelet a Honvédelmi Minisztériumban

Ismerjük meg Jézus Krisztust, hogy rajta keresztül megismerhessük önmagunkat. Ez az örök üzenete a húsvétnak – fogalmazta meg a kereszténység legnagyobb ünnepének lényegét Berta Tibor ezredes, a HM Katolikus Tábori Püspökség általános helynöke április 10-én, kedden a Honvédelmi Minisztériumban celebrált ökumenikus istentiszteleten.

 TOVÁBB

Erőt meríthetünk a kihívásokhoz a szoros barátságból

A lengyelek és a magyarok összetartoztak az elmúlt ezer év folyamán, a 20. század viharaiban, és összetartoznak ma is – hangoztatta dr. Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Lech Aleksander Kaczyńsky lengyel elnök és a szmolenszki repülőgép-katasztrófa áldozatainak emlékére tartott újbudai megemlékezésen, április 10-én.

 TOVÁBB

Emlékkereszt avatás és áldás Székesfehérváron

Felavatták a második világháború idején történt katyńi vérengzés lengyel áldozatainak tiszteletére állított emlékkeresztet Székesfehérváron, március 24-én. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete is. Az avatóünnepségen megszólalt az evangélikus templom harangja, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar közreműködésével felcsendült a lengyel és a magyar Himnusz, majd beszédet mondott a lengyel nagykövet.

 TOVÁBB

Béke-világtalálkozó lesz Szarajevóban

Húsz évvel Szarajevó drámai ostroma után a Vrhbosnai Főegyházmegye (Szarajevó) és a Sant´Egidio Közösség kezdeményezésére béke-világtalálkozóra kerül sor a bosnyák városban ez év szeptember 9. és 11. között.

 TOVÁBB

A (katona)zene nagykövetei

Jazz, magyar katonazene és egyházzene: ez a három fő pillére az MH Légierő Zenekar – Veszprém tevékenységének. Katona János alezredes, a zenekar karmestere szerint 1985-ben, a zenekar megalakulásakor még teljesen új irányvonalat képviseltek.

 TOVÁBB

Egy hős temetése

Egy rendkívül küzdelmes és érdekfeszítő történet végét ünnepelték meg 2012. február 19-én Vasváron. 1945-ben lezuhant egy fiatal magyar hadnagy, Horváth György, akinek maradványai 67 év után kerültek elő. Vélhetően légiharc végzett vele, ugyanakkor feltételezhető, hogy előtte a szovjet légierő egyik legjobb pilótája vezette gépet ő lőtte le. A történetről itt lehet olvasni részletesen (a cikket Magó Károly zászlós írta, akinek oroszlánrésze volt abban, hogy feltárják és méltó módon temethessék el a hős katonát.) A feladat természetesen az MH. 86 Szolnok Helikopter Bázis feladata volt, a Bonyhádi Nemzetőrség tiszteletük lerovása végett képviseltette magát az eseményen. A búcsúztatást Markovics Milán Mór főhadnagy, katolikus tábori lelkész végezte.
A napról videó is készült, melyet az alábbiakban adunk közre.


 TOVÁBB

Búcsú-istentisztelet EUFOR-ban

Már egy hónap telt el az EUFOR 9. és 10. váltásának átadás-átvétele óta, de szükségesnek éreztük megmutatni a táborilelkészi \"átadás-átvétel képeit is. Dr. Alácsi Ervin százados, római katolikus és Hankóczi Gergely őrnagy református tábori lelkészek búcsú-istentisztelet ünnepélyes keretei közt kértek a megváltó Krisztus által további áldást egymás életére és szolgálatára, valamint a hazatérő és a munkáját most megkezdő állomány minden tagjára, családjukra, a Magyar Honvédségre és Magyarországra. A Krisztusi egység jeleként a két lelkész együtt mondta az Ároni áldást.

 TOVÁBB

Kegyelet és emlékezés Hejcén

A szlovák hadsereg történetének legsúlyosabb katasztrófájára, a hat esztendővel ezelőtti, negyvenkét halálos áldozattal járó hejcei repülőgép-szerencsétlenségre és az áldozatokra emlékeztek a tragédia évfordulóján, a határ menti községben január 19-én, csütörtökön.

 TOVÁBB

Hende Csaba: az egész nemzetnek emlékeznie kell a Don-kanyar áldozataira

Az egész nemzetnek emlékeznie kell azokra az emberekre, akik a háromszínű zászló alatt járták meg a poklot, hisz ők a mi szüleink és nagyszüleink - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a Budai Várban, az 1943-as doni hadműveletek 69. évfordulóján.

 TOVÁBB

Megemlékezés a Doni csata áldozatairól: 2012. január 12.

A M. Kir. 2. Honvéd Hadsereg 1943. évi Doni hadműveleteinek 69. évfordulója alkalmából 2012. január 12-én csütörtökön, 10.00 órakor a Budavári Nagyboldogasszony (Mátyás) Templomban megemlékező szentmisét mutatnak be a Katolikus Tábori Püspökség tábori lelkészei.

 TOVÁBB

Adventi gyertyagyújtás a minisztériumban

Jöjj el, édes Üdvözítőnk…!- énekelték együtt az adventi áhítaton résztvevő köztisztviselők, katonák, közalkalmazottak a Honvédelmi Minisztériumban december 2-án, pénteken.

 TOVÁBB

Ádventi áhítat a HM-I.-ben

Tisztelt Köztisztviselők, Katonák, Közalkalmazottak!

Tisztelettel hívjuk, és szeretettel várjuk Kedves Mindnyájukat ádventi áhítatunkra, melyen meggyújtjuk a második ádventi vasárnapot jelképező gyertyát.

Ideje: 2011. december 02. péntek, 08.15 - 08.30
Helye: HM-I. VI. emelet, tanácsterem


 TOVÁBB

A katonahősökre emlékeztek Solymáron

Az emlékezés vasárnapja (Remembrance Sunday) színhelye volt november 13-án, vasárnap Solymáron a Brit Nemzetközösség katonatemetője. A hősi halottak sírkertjének közepén álló keresztnél az angolszász és más nemzetek diplomáciai képviselői, katonai attaséi mellett elhelyezte az emlékezés koszorúját Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

 TOVÁBB

Avatás és áldás

A felderítő katonák védőszentje, Szent Márton tiszteletére rendezték meg november 11-én a Felderítők Napját a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandárnál. Az eseményen a harmadéves tisztjelöltek átvehették a zöld barett-sapkát, majd a felderítők a Kossuth-laktanyából zenekari kísérettel meneteltek a Böszörményi úti templomba.

 TOVÁBB

A Szent Koronára és őreire emlékeztek Veszprémben

Megemlékezést és ünnepélyes koszorúzást tartottak Veszprémben a Szent Korona-emlékműnél november 10-én a honvédség, a tábori lelkészség és Márfi Gyula érsek részvételével.

 TOVÁBB

Megszépülnek a veszprémi katonasírok

Kegyeleti parkot alakítanak ki jövőre a veszprémi Alsóvárosi temetőben, az első világháborús katonasírok helyén. Ebben a temetőben az egykori veszprémi hadikórházban elhunyt, körülbelül háromszáznyolcvan magyar és külföldi katona nyugszik.

 TOVÁBB

Ima a hősökért

Ökumenikus imával és ünnepi műsorral emlékeztek a 163 évvel ezelőtti sukorói haditanácsra szeptember 28-án, szerdán a község református templomában. A rendezvényen közreműködött a Honvéd Férfikar és Székesfehérvár Helyőrségi Zenekara. A résztvevők az esemény végén a templom falán helyezték el a megemlékezés koszorúit.

 TOVÁBB

Lengyel katonasírok újraszentelése

Szeptember 10-én Győr Megyei Jogú Város Lengyel Kisebbségi Önkormányzatának szervezésében került sor az Újvárosi Temető felújított lengyel katonai parcellájának felszentelési ünnepségére.

 TOVÁBB

Átadás - átvétel

Megtörtént a lelkészi szolgálat átadás átvétele a Pol-e Khomri-ban lévő HUN PRT misszióban. A tábori lelkészi feladatokat a PRT-10 váltásában, Sajtos Szilárd főhadnagy, református tábori lelkész látta el, őt váltotta a PRT-11 katolikus tábori lelkésze, Kálinger Roland százados. Megköszönve főhadnagy úr munkáját biztonságos hazautazást és szerencsés megérkezést kívánunk neki. A PRT-11 állományára és lelkészének munkájára pedig, Isten áldását kérjük.

 TOVÁBB

Zászlóalj szintű gyakorlat az Adriai-tenger közelében

A készenlét elérését ellenőrző gyakorlat után, szeptember 1-jétől újabb felkészülés várt az MH EUFOR Kontingens kilencedik váltásának katonáira. A kontingens lövészszázada kétnapos zászlóalj szintű gyakorlaton vett részt. A Többnemzeti Zászlóalj (Multinational Battalion - MNBN) parancsnoksága a gyakorlat helyszínéül a bosznia-hercegovinai Neretva kanton területén található – az Adriai-tengertől mindössze húsz kilométerre fekvő – Čapljina város körzetét választotta.

 TOVÁBB

„Ma Európa és Magyarország is megújulásra szorul”

„A mi feladatunk, hogy megújítsuk Magyarországot és megújítsuk Európát. Ebből a feladatból mindenkinek ki kell vennie a maga részét\" – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter június 26-án, vasárnap Somogyváron, a Szent Egyed Apátság alapításának 920. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A miniszter koszorút helyezett el Szent László első sírhelyénél.

 TOVÁBB

Nyitott Templomok Éjszakája

Több budapesti templom is kinyitja kapuit szombat este, és éjfélig különleges műsorokkal várja a látogatókat.

 TOVÁBB

A PRT-11 tervezett állományának gyakorlati felkészítése az utolsó szakaszába lépett

2011. június 14-én délelőtt a horvát, délután a montenegrói és az albán haderőtől megérkeztek a katonák, hogy megerősítsék jelenlétükkel a felkészülő kontingenst. Az MH Tartományi és Újjáépítési Csoport (MH PRT) 11. váltás tervezett parancsnoka és vezető állománya bemutatkozott és tájékoztatást adott az elkövetkezendő feladatokról. Rövid idő állt rendelkezésre az akklimatizálódásra, mert már az esti órákban a tábor védelmi feladataikat kellett megismerni. Az állomány másnap már bekapcsolódott a kiképzés menetébe. A montenegrói és a horvát katonák többsége pénteken pisztoly lövészeten, az albán katonák, pedig lőelőkészítő foglalkozáson vettek részt.

 TOVÁBB

A Magyar-Lengyel Történelmi Zarándoklat ünnepélyes búcsúztatása

Június 17-én, kora délután dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter bocsátotta útjára a Magyar-Lengyel Történelmi Zarándoklat résztvevőit. A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum díszudvarán katonai hagyományőrző díszszemle keretében történt a zarándoklat búcsúztatása.

 TOVÁBB

Újra a Magyar Honvédség őrzi a Szent Koronát

Ünnepélyesen esküszöm, hogy a Magyarország alkotmányos állami folytonosságát megtestesítő Szent Koronát minden körülmények között, minden veszélytől megóvom és állhatatosan őrzöm, illetéktelen kézre jutását életem árán is megakadályozom - hangzott az eskü szövege május 30-án az Országházban. Hatvanhat év után ismét a Magyar Honvédség vigyázza a Szent Koronát, miután a katonák átvették az ereklye őrzését a Köztársasági Őrezredtől az Országház Kupolacsarnokában.

 TOVÁBB

Egy hagyomány újjáéled

Hatvanhat esztendő után újra a magyar katonahősökért szólt a szentmise a Budavári-Nagyboldogasszony Plébániatemplomban. A hősök emléknapjának előestéjén, május 28-án, szombaton, a késő délutáni órákban, a budavári Mátyás-templomban a Katolikus Tábori Püspökség és a Keresztyén Katonák Szövetsége szervezésében mutattak be szentmisét és azt követően ökumenikus megemlékezést.

 TOVÁBB

Hősök Emléknapi Megemlékezés

Hősök Emléknapjának előestéjén a Budavári-Nagyboldogasszony Plébániatemplomban (Mátyás-templom) a Katolikus Tábori Püspökség és a Keresztyén Katonák Szövetsége szervezésében szentmise bemutatására és ökumenikus megemlékezésre kerül sor 2011. május 28-án szombaton, 18.00 órakor.

 TOVÁBB

Közúti balesetben vesztette életét két magyar katona Baghlanban

Két magyar katona hunyt el május 17-én az afganisztáni Baghlan tartományban közúti balesetben, amikor járművük felborult. A tragikus eseményről kedden délután Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke sajtótájékoztatót tartott a tárca Balaton utcai épületében.

 TOVÁBB

Kontingensbúcsúztató és zászlóadományozás a debreceni Nagytemplom előtt

Debrecenben, a Kossuth téren búcsúztatták el az Afganisztánba induló Tartományi Újjáépítési Csoport tízedik és a Koszovóba készülő KFOR negyedik váltásának állományát, február 3-án. Ezzel egyidőben rendezték meg a 39. Lövészzászlóalj névadományozási ünnepségét is. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter és dr. Kósa Lajos, Debrecen polgármestere is.

 TOVÁBB

„Egy újabb kihívás előtt állnak”

Elbúcsúztatták a balkáni misszióba induló katonákat Családtagjaik és hozzátartozóik jelenlétében búcsúztatták el az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának állományát, akik néhány napon belül a bosznia-hercegovinai Szarajevóba utaznak, hogy megkezdjék fél éves békefenntartói szolgálatukat a nyugat-balkáni országban. A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában január 6-án rendezett ünnepélyes búcsúztatón részt vett és beszédet mondott dr. Benkő Tibor vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke is. Százharmincöt katona sorakozott fel január 6-án, csütörtökön délelőtt a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár alakulóterén. A sötétzöld barettet viselő egyenruhások az MH EUFOR Kontingens nyolcadik váltásának katonái, akik január 12. és július 31. között teljesítenek majd szolgálatot Bosznia-Hercegovina fővárosában, Szarajevóban.

 TOVÁBB

A tábori lelkészi szolgálat 15 éve

A Honvédelmi Minisztérium Tábori Lelkészi Szolgálata idén ünnepli megalakulásának 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból október 16-án délelőtt a minisztérium a HM Tábori Lelkészi Szolgálat szolgálati ág vezetőivel együttműködve jubileumi ünnepséget szervezett a budapesti Stefánia-palotában. A rendezvényen részt vett, és beszédet mondott dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, dr. Julius Janus érsek, apostoli nuncius, dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, továbbá jelen volt Tömböl László mérnök vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, a minisztérium több vezetője és a tábornoki kar számos tagja, valamint az alakulatok parancsnokai és lelkészei.  

 TOVÁBB
 
© 2010. Táborilelkész - a katonák egyházi hírei